Θέματα Εργασίας > ΕΟΠΥΥ

ΕΟΠΥΥ

<< < (198/493) > >>

Γ.Κτιστάκης:
Στην ΠΦΥ οι περισσότεροι κάνουν εξετάσεις στα πλαίσια του γενικού προληπτικού έλεγχου και περιλαμβάνουν εκτός την γενική αίματος και έναν πλήρη βασικό βιοχημικό έλεγχο. Εάν σε αυτές προσθέσεις και κάποιες άλλες βάση του ιστορικού,(που δυστυχώς σπάνια διερευνάται και απλά μένουμε στον κλασικό τυπικό έλεγχο) τότε το σύνολο περνά τις 20. Φυσικά αυτός ο έλεγχος δεν γίνεται κάθε τρις και λίγο, αλλά μέσα στα πλαίσια του ετήσιου ή και παραπάνω χρόνου ανάλογα την ηλικία το ιστορικό κτλ, έλεγχου. Τέτοιοι «ασθενείς» είναι αρκετοί σε ημερήσια βάση, τουλάχιστον σε ένα Κ.Υ.
Όταν έχεις έναν ασθενή με Διαβήτη, Υπέρταση, Υπερλιπιδαιμια , Υπερουριχαιμια, Θυροειδοπαθεια, οστεοπόρωση, και δεν βάζω άλλα και μένω έως εδώ που τέτοιοι είναι πάρα πολλοί στον πληθυσμό, πόσες εξετάσεις θα παραγγέλλει ο Ιατρός ΠΦΥ??? Εκτός και εάν καλέσει τον ασθενή να έχει μια επίσκεψη για κάθε νόσημα!!

Δ. Κουναλάκης:
Μια μεγάλη συζήτηση που περιορίζεται από ένα πράγμα: το κόστος.

προσωπικά, θα προτιμούσα να στείλω μια ειδική ολόσωμη MRI σε κάθε ασθενή κάθε χρόνο (το μεσοδιάστημα απαιτεί τεκμηρίωση) αλλά δυστυχώς πέρα του κόστους δεν έχουμε ακόμη σε μη πειραματική βάση μαγνητικό συντονισμό σε πυρήνες πλην του υδρογόνου. Αυτό θα ήταν μια πολύ καλή προληπτική εξέταση με μεγάλη ευαισθησία και ειδικότητα.

Μέχρι να το έχω αυτό, κάπου ίσως μετά την συνταξιοδότηση μου, αρκούμε σε δύο βασικές αρχές;
α) Στην στατιστική πιθανότητα να έχω μια νόσο σε ένα συγκεκριμένο πληθυσμό με βάση το ιστορικό και την κλινική εξέταση που έχω κάνει.
β) Στην αρχή ότι για κάθε εξέταση που στέλνω έχω ήδη στο μυαλό μου μια πιθανή τιμή που περιμένω από την κλινική εικόνα του ασθενή και απλά προσπαθώ να επιβεβαιώσω μια πιθανή διάγνωση, πάλι με πιθανότητες.

Η αλήθεια είναι ότι οι προληπτικές εξετάσεις χωρίς να έχεις κάτι στο μυαλό σου που να θέλεις να αποδείξεις είναι απάτη. Βέβαια, απαιτείται η διάθεση του ασθενή, η διάθεση του ιατρού και χρόνος για να μπορέσεις να έχεις εικόνα του ασθενή και να ξέρεις τι ψάχνεις. Και σήμερα, υπάρχει η τάση ένας καλός ιατρός με διάθεση και δεξιότητες να αντικαθίσταται από εξετάσεις που δυστυχώς δεν δηλώνουν την υγεία ή τη νόσο. Πάντα, όταν είχα ένα οριακό ασθενή με ξαφνικά μη αναμενόμενες φυσιολογικές εξετάσεις, έτρεμα, καθώς σχεδόν πάντα έπαιρνε σε ελάχιστη ώρα εξιτήριο.

Zachariadis:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΣτην ΠΦΥ οι περισσότεροι κάνουν εξετάσεις στα πλαίσια του γενικού προληπτικού έλεγχου και περιλαμβάνουν εκτός την γενική αίματος και έναν πλήρη βασικό βιοχημικό έλεγχο. Εάν σε αυτές προσθέσεις και κάποιες άλλες βάση του ιστορικού,(που δυστυχώς σπάνια διερευνάται και απλά μένουμε στον κλασικό τυπικό έλεγχο) τότε το σύνολο περνά τις 20. Φυσικά αυτός ο έλεγχος δεν γίνεται κάθε τρις και λίγο, αλλά μέσα στα πλαίσια του ετήσιου ή και παραπάνω χρόνου ανάλογα την ηλικία το ιστορικό κτλ, έλεγχου. Τέτοιοι «ασθενείς» είναι αρκετοί σε ημερήσια βάση, τουλάχιστον σε ένα Κ.Υ.
Όταν έχεις έναν ασθενή με Διαβήτη, Υπέρταση, Υπερλιπιδαιμια , Υπερουριχαιμια, Θυροειδοπαθεια, οστεοπόρωση, και δεν βάζω άλλα και μένω έως εδώ που τέτοιοι είναι πάρα πολλοί στον πληθυσμό, πόσες εξετάσεις θα παραγγέλλει ο Ιατρός ΠΦΥ??? Εκτός και εάν καλέσει τον ασθενή να έχει μια επίσκεψη για κάθε νόσημα!!

--- Τέλος παράθεσης ---
Ωραία λοιπών ,για να δούμε:
1.Γενική Αίματος  2.Σάκχαρο 3.Ουρία 4.Κρεατινίνη 5. Κάλιο 6.AST 7.ALT 8.Ολική Χoληστερόλη 9.LDL 10.HDL 11.Τριγλυκερίδια 12.Ουρικό οξύ 13.TSH 14.T4 15.T3 16. Ca ...άλλο ;  ok , βάλε και 17.Γλυκοζυλιωμένη Hb .....εεεμμμ...18.Γενική Ούρων...
(Επίσεις δεν νομίζω ότι ο έλεγχος των θυρεοειδικών ορμονών να αποτελεί εξέταση του 6νηνιαίου προληπτικού ελέγχου,εφόσον ο ασθενής δεν λαμβάνει αγωγή σχετιζόμενη με νόσο θυρεοειδούς π.χ Angoron.
Tο ίδιο ισχύει για το ασβέστιο ορού ή ακόμα για το ουρικό οξύ και τα ηπατικά ενζυμα)

Αλλά ας το βάλω σε μιά άλλη βάση: Ας πούμε  ότι έχεις εναν ασθενή άντρα υπερτασικό χωρίς αλλα προβλήματα υγείας.Στον «προληπτικό βιοχημικό έλεγχο»
ολα είναι θαυμάσια εκτός απο μιά τιμή ασβεστίου ορού ..12,3 mg ....Τί κάνεις ;

Denominator:
Έχω αναφέρει παλαιότερα και για την LDL που την πληρώνει το κράτος 4,75 ευρώ για να κάνει ένας βοηθός την πράξη με το κομπιουτεράκι.
Όταν όμως χρειάστηκα άμεσο προσδιορισμό της LDL σε ετερόζυγη οικογενή υπερτριγλυκεριδιαιμία πήρα την απάντηση: "Μα ποτέ δεν μετράμε την LDL".

Zachariadis:
Εγώ φταίω και αποπροσανατόλισα το θέμα αυτού του thread.
Ζητώ συγνώμη και ζητώ να το επαναφέρουμε σε ότι σχετίζεται με τον ΕΟΠΥΥ.
Επειδή όμως  έχει ενδιαφέρων να δούμε το θέμα των διαφόρων εργαστηριακών -παρακλινικών εξετάσεων και το πόσο τελικά εξυπηρετούν τον ιατρό/ασθενή ,θα προσπαθήσω να ανοίξω ξεχωριστό νήμα με παραπλήσιο θέμα.
Γιατιί η δοκιμασία κόπωσης ΔΕΝ είναι εξέταση CHECK UP ! ;)

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση