Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
29 Μαρτίου 2024, 01:36:17

Αποστολέας Θέμα: Γενέθλια  (Αναγνώστηκε 81133 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

20 Φεβρουαρίου 2011, 23:03:25
Αναγνώστηκε 81133 φορές
Αποσυνδεδεμένος

D-Michalis

Administrator
Γενέθλια -Γίναμε τριών ετών.

Όταν ξεκινούσε τούτο το φόρουμ, Φεβρουάριο του 2008, σκοπό είχε να αποτελέσει ένα τόπο συνάντησης ανθρώπων του υγειονομικού χώρου, εστιάζοντας πρωτίστως στους λειτουργούς της ΠΦΥ.
Ένα χώρο –βήμα για την ανάπτυξη θέσεων –προβληματισμών- απόψεων για την υγεία και την ΠΦΥ πρωτίστως και δευτερευόντως για πολλά άλλα που μας ενδιαφέρουν ως επιστήμονες και ανθρώπους (δευτερευόντως, όχι ότι αυτά έχουν υποδεέστερη αξία, αλλά γιατί υπάρχουν πολλοί άλλοι –πιο εξειδικευμένοι ιστότοποι- γι’ αυτά).
Ένα χώρο μέσα στον οποίο θα συναντιόμαστε να ανταλλάσσουμε εμπειρίες και προτάσεις σχετικά με τη δουλειά μας.
Ένα χώρο όπου θα έχουμε έγκυρη –και έγκαιρη- ενημέρωση για επιστημονικές –εκπαιδευτικές, κοινωνικές και άλλες δράσεις.
Ένα χώρο που θα μπορούμε να ενημερωνόμαστε για την κείμενη νομοθεσία για θέματα που μας ενδιαφέρουν, μαθαίνοντας τις διατάξεις, αλλά και συζητώντας τες με άλλους συναδέλφους.
Ένα χώρο τέλος που θα μπορούμε να γνωριστούμε καλύτερα και να οργανώσουμε κάποιες κοινωνικές επαφές μας –δια ζώσης ή ηλεκτρονικές- και όπου θα γνωριστούμε και θα ανταλλάξουμε σκέψεις –και πιθανόν συναισθήματα- όχι ως επιστήμονες μόνο, αλλά και ως ανθρώπινα και κοινωνικά όντα.

Κάτι που στόχευε περίπου στα ίδια, αλλά αποκλειστικά για τους Γ.Γ. και που εποπτευόταν από φορέα (Ελληνική Ένωση Γ.Ι.) υπήρχε έως τις αρχές του 2008.
Για λόγους που δεν είναι του παρόντος σταμάτησε την λειτουργία του, δίνοντας την αφορμή στους δημιουργούς ετούτου του site να αναζητήσουν επειγόντως νέο χώρο επικοινωνίας για τους ίδιους αλλά και τους λοιπούς συναδέλφους που βιώνοντας αυτή την ανάγκη, είχαν αρχίσει να αναζητούν διέξοδο σε προσωπικές σελίδες σε ιστοχόρους δικτύωσης. Απαλλαγμένοι όμως από τα βαρίδια ενός φορέα σκεφτήκαμε ότι τούτος ο τόπος μπορεί να είναι και «σπίτι» και των λοιπών υγειονομικών της ΠΦΥ.
Πολλοί αξιόλογοι συνάδελφοι μεταφέρθηκαν εδώ μαζί με τις πολύτιμες σκέψεις τους και μαζί με άλλους υγειονομικούς που προσήλθαν στην πορεία, δημιουργήθηκε μία καθόλου ευκαταφρόνητη σε μέγεθος παρέα.
Σήμερα αριθμεί πλέον των 1700 ατόμων. Οι περισσότεροι από την ΠΦΥ, αλλά και κάποιοι από άλλους υγειονομικούς χώρους ή και (κάποιοι λίγοι) μη υγειονομικοί. Επίσης οι επισκέπτες έχουν φτάσει πλέον τους 1200 ("unique" επισκέπτες) ημερησίως και μέσο χρόνο παραμονής στο forum τα 12 λεπτά σύμφωνα με το Google Analytics. Επίσης, είμαστε ταχτικά στην πρώτη σελίδα των σελίδων που επιστρέφει το Google για αναζητήσεις σχετικά με θέματα υγείας (όπως σημειώνει στα πρόσφατα στοιχεία που παρέθεσε σε άλλο σημείο ο εις εκ των διαχειριστών κ. Κουναλάκης)
Αυτό δείχνει ότι το φόρουμ δεν είναι απλά μία μεγάλη παρέα, αλλά μία παρέα που απέκτησε κύρος και διείσδυσε σε πολλούς άλλους συνανθρώπους -που δεν ανήκουν σε αυτή.
Αυτό προσθέτει πρόσθετο βάρος στους ώμους όλων, απλών μελών και διαχειριστών.

Ένα από τα μεγάλα στοιχήματα του φόρουμ ήταν το να υπάρξει ανωνυμία για λόγους γνωστούς στους ανθρώπους του internet.
Υπήρξαν φόβοι και συζητήσεις για τα συν και πλην και τελικά καταλήξαμε σε αυτό που βιώνουν τα περισσότερα μέλη μας. Την ανωνυμία.
Αποτελεί σημαντικό γεγονός με θετικό πρόσημο το ότι, παρά τις κατά περιόδους μικροεκτροπές, δεν υπήρξε ποτέ ουσιώδες θέμα σε τούτο το φόρουμ με την ανωνυμία. Αυτό δείχνει ότι τα μέλη μας έχουν σημαντικά υψηλό επίπεδο κοινωνικής ευθύνης και σας ευχαριστώ όλους γι’ αυτό.

Ένα άλλο στοίχημα ήταν να είναι ο χώρος ανεξάρτητος από παντού και γι’ αυτό έως σήμερα δεν βάλαμε σπόνσορες (αν και τα νούμερα στα οποία κινούμαστε θα μας το επέτρεπαν) για να έχουμε έσοδα για τις ανάγκες του φόρουμ. Ελπίζουμε ότι ούτε θα χρειαστεί και ότι θα τα καταφέρουμε και στο μέλλον να συντηρούμε τις λειτουργικές δαπάνες του φόρουμ εξ’ ιδίων (των διαχειριστών), όπως κάνουμε έως σήμερα.

Πόσοι και ποιοι στόχοι επιτεύχθηκαν? Κανείς δεν μπορεί να μιλήσει γι’ αυτό με απόλυτο τρόπο, με ποσοστά και αριθμούς. Σίγουρα όμως πολλά από τα όνειρα πραγματώνονται.
Οι παρέες ζεστές και πολλές φορές προεκτείνουν την επικοινωνία από εδώ και σε άλλους κοινωνικούς και επαγγελματικούς χώρους ή και προσωπικές επαφές.
Η πληροφορία για τα νομικά θέματα και η ανταλλαγή απόψεων εμπειριών και προτάσεων πλούσια.
Η ενημέρωση για επιστημονικά και εκπαιδευτικά θέματα, αλλά και για ζητήματα λειτουργίας των δομών υγείας –ΠΦΥ και μη- πολύ συστηματική.
Η ανταλλαγή απόψεων και η ζύμωση σε διάφορα θέματα επιστημονικά –οργανωτικά, αλλά και κοινωνικά –οικονομικά –ανθρωπιστικά, συχνή.
Τέλος η ζύμωση σε ιδεολογικοπολιτικό και επιστημονικό επίπεδο αρχών και εννοιών σχετικών με την ΠΦΥ υπαρκτή, αλλά όχι τόσο συστηματική, όπως θα περίμεναν κάποιοι (όπως αποτυπώθηκε και σε πρόσφατες συζητήσεις).

Τελικά μπορεί ορισμένοι στόχοι να μην προσεγγίζονται όπως σχεδιάστηκαν ή όπως πολλοί θα προτιμούσαμε, αλλά οι περισσότεροι λαμβάνουν –κατά την εκτίμησή μου- σημαντικά θετικό πρόσημο, ενώ κάποιοι αριστεύουν.
Όμως ο δρόμος είναι πολύς –άπειρος θεωρητικά- και κανείς δεν μπορεί να κάνει απολογισμό που να δικαιολογεί να τεθούν ταμπέλες πρίν το τέλος. Επειδή όμως τέλος δεν υφίσταται –σχεδιασμένο τουλάχιστον- το μόνο που μπορούμε είναι να απολαμβάνουμε –αλλά και να φροντίζουμε να τα προεκτείνουμε –επιτείνουμε –βελτιώνουμε- τα αποτελέσματα «χρήσης» της κάθε χρονικής στιγμής του ταξιδιού μας αυτού.
Εξ’ άλλου ο δρόμος για την Ιθάκη ήταν πάντα αυτός που είχε πολλά να σου δώσει, αν ήξερες να παίρνεις. Η ίδια η Ιθάκη, ίσως και να είναι φτωχή και πάντως είναι σίγουρα πολύ μακριά.

Είμαι σίγουρος ότι κάποιες φορές στεναχωρήσαμε κάποιους με παρεμβάσεις μας –ευτυχώς σπανίως και σε ελάσσονα θέματα- αλλά πιστεύω ότι όταν περνούσε η «εν θερμώ» αντίδραση, θα καταλαβαίνατε ότι ο ρόλος των διαχειριστών είναι και άχαρος κάποτε, αφού η επιβίωση του φόρουμ απαιτεί επαγρύπνηση για να μην υπάρξει είτε αποδιοργάνωση και εκτροπή από τους σκοπούς του φόρουμ, είτε κίνδυνος πρόκλησης δικαστικής εμπλοκής.

Ευχαριστώντας όλους όσους συμμετέχουν και παρακαλώντας για συνέχιση με σύνεση και ζέση σε τούτο το εργαστήριο, εύχομαι καλή συνέχεια και θα τα λέμε στα «χαρακώματα» των τόπικς.

Εκ μέρους των διαχειριστών,
Δημήτριος Γ. Μιχάλης
Αν και επιθυμώ διακαώς να τραγουδώ το «μην κλαις, δεν πειράζει, θα ’ρθει άσπρη μέρα και για μας», με τα γεγονότα που ζούμε (σε κοινωνία και υγεία) νομίζω πως ταιριάζει καλύτερα το «γέρασα μ’ ένα κοντό παντελονάκι και ο ήλιος (πού είχε μισοφανεί, όχι μόνο) δεν φάνηκε ακόμη (αλλά έχει ολότελα κρυφτεί)».

Λέξεις κλειδιά: