Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
16 Απριλίου 2024, 22:10:04

Αποστολέας Θέμα: Απίστευτο φαγοπότι στο ΙΚΑ…  (Αναγνώστηκε 71876 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

25 Φεβρουαρίου 2011, 16:35:09
Αναγνώστηκε 71876 φορές
Αποσυνδεδεμένος

alfie


Με 1000% καπέλο αγοράζει το ΙΚΑ τα ορθοπεδικά υλικά για τους ασφαλισμένους από τις εταιρείες ιατρικών ειδών με αποτέλεσμα ο ασφαλιστικός φορέας να ζημιώνεται με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ και φυσικά οι φορολογούμενοι να πληρώνουν το... μάρμαρο της υπερβολικής κερδοσκοπίας των προμηθευτών. Γιατροί, ελεγκτές και προμηθευτές νοσοκομειακών υλικών έχουν στήσει ένα απίστευτο φαγοπότι, το οποίο διπλασίασε τις δαπάνες για την Υγεία από 1,5 δισ. ευρώ σε 3 δισ. ευρώ τα τελευταία πέντε χρόνια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που αποκαλύπτει το protothema.gr και προκύπτουν από τον πρόχειρο διαγωνισμό που έγινε για πρώτη φορά ηλεκτρονικά στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο οι τιμές που αγόρασε το νοσοκομείο από μειοδότρια εταιρεία κυμαίνονται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από αυτές που υποδεικνύει και αγοράζει ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός φορέας της χώρας. Για την ακρίβεια οι ανώτερες τιμές των ορθοπεδικών υλικών που το ΙΚΑ χορηγεί στους ασφαλισμένους του – σύμφωνα με τις οποίες προκηρύχθηκε ο πρόχειρος διαγωνισμός - για το ίδιο προϊόν κυμαίνονται μεταξύ 700% και 1.200% παραπάνω!

Μερικά παραδείγματα αρκούν για να αποδειχθεί το μεγάλο πάρτυ στον χώρο της υγείας που αδειάζει τα ταμεία και τις τσέπες του Έλληνα φορολογούμενου. Όπως φαίνεται στις λίστες που αποκαλύπτει σήμερα το protothema.gr για μία ζώνη μετεγχειρητική και κοιλίας 30 εκατοστών, το αποδοτέο ποσό του ΙΚΑ είναι 110 ευρώ ενώ το νοσοκομείο έπειτα από μειοδοτικό ηλεκτρονικό διαγωνισμό την αγόρασε μόλις 8,14 ευρώ. Μια επιγονατίδα ενισχυμένη στοιχίζει στο ΙΚΑ 36 ευρώ ενώ στο νοσοκομείο 5,80 ευρώ. Για τον νάρθηκα χιαστών το ΙΚΑ πληρώνει έως 600 ευρώ την ώρα που το 401 στρατιωτικό νοσοκομείο το βρήκε στην αγορά μόλις με 79 ευρώ ενώ για αμαξίδιο ειδικού τύπου με ψηλή πλάτη το ΙΚΑ δικαιολογήσει το ποσό των 608,30 ευρώ και το στρατιωτικό νοσοκομείο την αγόρασε με 180 ευρώ.

Το όργιο σπατάλης συνεχίζεται καθώς μια επιαγκωνίδα απλή ελαστική κοστίζει στο ΙΚΑ 12 ευρώ και στο νοσοκομείο μόνο 1,90 ευρώ. Ένας νάρθηκας υποστήριξης αντίχειρα θα πωληθεί στο ΙΚΑ 41 ευρώ ενώ στο στρατιωτικό νοσοκομείο 5,60 ευρώ και ένας νάρθηκας καρπού και αντίχειρα 50 ευρώ στο ΙΚΑ και 7,80 στο 401. Τέλος, έναν νάρθηκα αστραγάλου έσω υποδήματος θα αγοραστεί από το στρατιωτικό νοσοκομείο 49 ευρώ και όχι 165 όπως το  ΙΚΑ.

Οι διαφορές αυτές εξηγούνται από το γεγονός ότι το 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο αγόρασε από εταιρεία ορθοπεδικών η οποία μειοδότησε σε ηλεκτρονικό διαγωνισμό και φυσικά βρήκε τα ίδια ιατρικά είδη σε χαμηλότερες τιμές. Αντιθέτως το ΙΚΑ δεν κάνει διαγωνισμούς αλλά ούτε και έρευνα αγοράς για να ελέγξει τις πραγματικές τιμές των αναλώσιμων ορθοπεδικών υλικών. Ταυτόχρονα οι υψηλές τιμές των υλικών του ΙΚΑ «εξηγούν» γιατί σε κάθε πόλη, χωριό και γειτονιά έχει ανοίξει κατάστημα ορθοπεδικών ειδών. Διότι η υπερτιμολόγηση των ορθοπεδικών και η συνταγογράφησή τους συμφέρουν!

Τόσο η ηγεσία του υπουργείου Υγείας όσο και ο διοικητής του ΙΚΑ κ. Ροβέρτος Σπυρόπουλος προσπαθούν πάντως να επισπεύσουν τις διαδικασίες για τις ηλεκτρονικές προμήθειες για καλύτερο έλεγχο της δαπάνης και της υπερβολικής συνταγογράφησης.

Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ

 «Τα στοιχεία για το διαγωνισμό στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο τα έχω στα χέρια μου. Οι αποκλίσεις είναι μεγάλες. Ήδη έχουμε ξεκινήσει τις αλλαγές και είναι θέμα χρόνου να προκηρυχθούν διαγωνισμοί και να μειωθούν οι τιμές των ορθοπεδικών υλικών στο ΙΚΑ. Θέλω να σας πω ότι έχουμε μειώσει έως και 200% το κόστος των στεντς και των απινιδωτών και έπεται συνέχεια. Θα ορίσουμε συγκεκριμένες τιμές σε όλα τα υλικά και όποιος θέλει θα συμμετέχει. Δεν θα έχουν οι εταιρίες τον πρώτο ρόλο. Για να εξηγήσω και τι ακριβώς εννοώ, πρόσφατα είχε γίνει σάλος με το διαβητικό παπούτσι και αν το επιδοτεί το ΙΚΑ. Φυσικά και το επιδοτεί αλλά όχι στην τιμή των 200 περίπου ευρώ που το πουλάει η ξένη εταιρεία. Εγώ έψαξα μόνος μου και βρήκα ελληνικές εταιρείες που θα μας το χορηγήσουν με 60 ευρώ. Θα γίνει έρευνα αγοράς ώστε να σταματήσει η κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος», αναφέρει στο «ΘΕΜΑ» ο διοικητής του ΙΚΑ κ. Ροβέρτος Σπυρόπουλος.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος


28 Οκτωβρίου 2011, 14:14:15
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Κέρδη 204.000 ευρώ, και αντίστοιχη ζημιά για το ελληνικό κράτος, είχε ένα κύκλωμα ιδιοκτητών ταξί και ασφαλισμένων νεφροπαθών, μέσω παραποιημένων παραστατικών, σύμφωνα με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του ΙΚΑ Ηρακλείου Κρήτης.

Συγκεκριμένα, ταξιτζήδες με 18 ασφαλισμένους του ΙΚΑ παραποιούσαν με τέτοιο τρόπο τα παραστατικά, ώστε το ταμείο να τους αποδίδει ποσά «για μετακινήσεις νεφροπαθών», πολύ μεγαλύτερα από αυτά που δικαιούνταν.

Η δράση του κυκλώματος εντοπίζεται στην περίοδο 1 Οκτωβρίου 2009 μέχρι 31 Οκτωβρίου 2010. Σε αυτό το διάστημα οι επιτήδιοι προκάλεσαν 204.000 ευρώ ζημιά στο ελληνικό κράτος.

Η αποκάλυψη έγινε από τη διασταύρωση των αποδείξεων των ταξί με τις καρτέλες προγραμμάτων αιμοκάθαρσης των ασθενών. Για το γεγονός ενημερώθηκε το ΣΔΟΕ και ο αρμόδιος εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ηρακλείου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η Διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, η διαδικασία ελέγχων και διασταυρώσεων για τις περιπτώσεις απόδοσης δαπανών συνεχίζεται με στοχο τον εντοπισμό κάθε είδους διαφθοράς, καθώς και για τον καταλογισμό ευθυνών εκεί που πρέπει.
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

29 Οκτωβρίου 2011, 09:58:22
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Εάν πάντως όλα αυτά τα πρόσωπα είναι “φαντάσματα” το ΙΚΑ υπολογίζει τη χασούρα στα 700 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο.
Πριν λίγο καιρό έληξε η προθεσμία για τους συνταξιούχους του ΙΚΑ για να απογραφούν και φυσικά για να συνεχίσουν την λαμβάνουν τη σύνταξή τους μιας και όπως δεν θα προχωρούσε στη διαδικασία της απογραφής δεν θα ξανάπαιρνε σύνταξη.

Αυτή τη στιγμή το ΙΚΑ αναζητά περίπου 60.000 συνταξιούχους που δεν εμφανίστηκαν μέχρι σήμερα αν και έχουν περάσει 4 ολόκληροι μήνες από τότε που άρχισε η απογραφή των συνταξιούχων του ΙΚΑ.

Και μάλιστα, αυτοί οι χιλιάδες συνταξιούχοι όχι μόνο δεν έχουν κάνει απογραφή, αλλά ουδέποτε πήγαν στα ταμεία έστω να διεκδικήσουν τη σύνταξή τους, μιας και θα τους είχε κοπεί.

Ωστόσο, το ΙΚΑ δεν έχει ακόμα αποδείξεις για το που είναι όλοι αυτοί οι “χαμένοι”συνταξιούχοι, εάν υπάρχουν ή είναι νεκροί και τόσο καιρό κάποιοι εκμεταλλευόντουσαν τις συντάξεις τους.

Πηγές του ιδρύματος αναφέρουν πως από τότε που άρχισε η καταγραφή των συνταξιούχων μέχρι σήμερα, χιλιάδες άνθρωποι πήγαν και έκαναν διαγραφή του δικαιώματός τους για παραλαβή σύνταξης.
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

26 Οκτωβρίου 2012, 15:50:50
Απάντηση #3
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
 
Εξονυχιστικά θα αρχίζουν να ελέγχονται το επόμενο διάστημα εκατοντάδες συμβάσεις που έχουν συνάψει δημόσια νοσοκομεία με ιδιωτικές εταιρείες είτε για φρούρηση και σίτιση είτε για υπηρεσίες όπως ηλεκτρονικά συστήματα κ.α. Τη αποκάλυψη έκανε ο ίδιος ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος με αφορμή επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού της ΔΗΜΑΡ Αικατερίνης Μάρκου σχετικής με την ανάθεση σε ιδιώτη από το Γενικό Νοσοκομείο Παπαγεωργίου του συστήματος των τηλεφωνικών ραντεβού.
 
Οι συμβάσεις θα εξετασθούν ως προς το ύψος του συμβατικού τους τιμήματος και ως προς το αντικείμενο τους.
Πάντως όπως καταγγέλλει η κ. Μάρκου η διοίκηση του νοσοκομείου προχώρησε σε ανάθεση της συγκεκριμένης υπηρεσίας σε ιδιώτη, χωρίς να έχει αναρτηθεί στη Διαύγεια η σύμβαση, ενώ το κάθε τηλεφώνημα στοιχίζει στους ασθενείς 2 ευρώ.
 
Η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ επικαλέστηκε την περίπτωση άλλου νοσοκομείου που χρεώνει τους ασθενείς για τα τηλεφωνικά ραντεβού με 0,39 ευρώ και επισήμανε ότι ένα νοσοκομείο όπως το Παπαγεωργίου, που για το 2012 έλαβε επιχορήγηση 26,8 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή επιχορηγήθηκε με χρήματα του ελληνικού λαού, οφείλει να τα κάνει όλα με απόλυτη διαφάνεια.
 
«Χαίρομαι που μου δίνετε την ευκαιρία να ελέγξω τη διοίκηση του νοσοκομείου», σχολίασε ο υπουργός Υγείας, ο οποίος δεν δίστασε να αποκαλύψει ότι το πρόγραμμα πρόσβασης των ασθενών στις μονάδες υγείας μέσω τηλεφωνικών ραντεβού, έχει παρουσιάσει αδυναμίες και μελετάται η θεραπεία τους, καθώς σε πολλές περιπτώσεις αυτή η υπηρεσία αντί να ανατίθεται σε ιδιώτες θα μπορούσε να καλυφθεί με την αξιοποίηση του ήδη υπάρχοντος προσωπικού.
 
Ο κ. Λυκουρέντζος ενημέρωσε, επίσης, τη βουλευτή πως με εγκύκλιο που απεστάλη προς όλες τις διοικήσεις των νοσοκομείων, κάνει σαφές ότι δεν πρέπει να προβαίνουν σε τέτοιες αναθέσεις, ενώ αποκάλυψε ότι ελέγχονται 894 τέτοιες συμβάσεις παροχής υπηρεσιών πάσης φύσεως, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχει νόημα να συνεχίζονται ή αν πρέπει να διακοπούν.
 
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
0 Απαντήσεις
2312 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 31 Μαΐου 2010, 23:34:25
από anastasios theodoridis
4 Απαντήσεις
6532 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 12 Μαρτίου 2011, 22:19:34
από timex
15 Απαντήσεις
8003 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 21 Ιανουαρίου 2017, 08:45:04
από Argirios Argiriou
3 Απαντήσεις
21855 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 9 Μαΐου 2019, 11:25:28
από Gatekeeper
0 Απαντήσεις
4264 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 29 Σεπτεμβρίου 2021, 07:09:31
από Argirios Argiriou