Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
28 Μαρτίου 2024, 19:22:26

Αποστολέας Θέμα: «Βάλτε φρένο στην αναμονή των γιατρών»  (Αναγνώστηκε 71944 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

26 Φεβρουαρίου 2011, 17:32:53
Αναγνώστηκε 71944 φορές
Αποσυνδεδεμένος

anastasios theodoridis

Ιατροί
Πέντε λύσεις - «φρένο» στη μετανάστευση των νέων γιατρών για ειδικότητα έχει προτείνει ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ) σε νυν και πρώην υπουργούς Υγείας, ωστόσο παραμένουν στα χαρτιά.

«Το ρεκόρ αναμονής που παρατηρείται σε όλες σχεδόν τις ειδικότητες, ανάλογα και με τη ζήτηση, η οικονομική κρίση και η ανεργία στη χώρα μας ωθούν όλο και περισσότερους πτυχιούχους γιατρούς να μεταναστεύσουν. Διαφορετικά, είναι καταδικασμένοι να περιμένουν άνεργοι και 8 χρόνια για να αποκτήσουν ειδικότητα», επισημαίνει στον «Α» ο πρόεδρος του ΙΣΘ, Θανάσης Νικολαΐδης, ο οποίος πρόσφατα έστειλε ανοιχτή επιστολή για το θέμα και στον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδο.

Σύμφωνα με τον κ. Νικολαΐδη, στη Θεσσαλονίκη αυξάνονται ο αριθμός των γιατρών και τα ποσοστά ανεργίας στον κλάδο: από τα 8.000 μέλη του συλλόγου, τα 1.500 τουλάχιστον είναι άνεργα και ανάμεσά τους υπάρχουν υποψήφιοι για ειδικότητα, υποαπασχολούμενοι και ετεροαπασχολούμενοι.

Για να γίνει κάποιος οφθαλμίατρος, δερματολόγος, μαιευτήρας - γυναικολόγος, παιδίατρος, ακτινολόγος ή χειρουργός, για παράδειγμα, απαιτούνται μέχρι και 8 χρόνια αναμονής. Ετσι, όλο και πιο πολλοί πτυχιούχοι από τη Βόρεια Ελλάδα σκέφτονται τη φυγή στο εξωτερικό ως την καλύτερη λύση. Ακολουθώντας το δρόμο της μετανάστευσης παίρνουν άμεσα ειδικότητα και οι απολαβές τους αγγίζουν τις 3.000 ευρώ με τις εφημερίες, ενώ στην Ελλάδα δε θα έπαιρναν πάνω από 1.800 ευρώ. «Οι 3 στους 4 περιμένουν στη λίστα της αναμονής για 12 δημοφιλείς ειδικότητες. Οι μήνες του αγροτικού ιατρείου αποτελούν ανάπαυλα στο μακρύ δρόμο της ταλαιπωρίας. Οσο δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα χάνεται σπουδαίο δυναμικό, αφού ικανότατοι νέοι γιατροί ρίχνουν ''πέτρα''», τονίζει ο πρόεδρος του ΙΣΘ.

Οι προτάσεις

Η τεράστια αναμονή για έναρξη ειδικότητας είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων, όπως της αύξησης των γιατρών και του μικρού αριθμού θέσεων για ειδίκευση. «Το άμεσο μέτρο που πρέπει να ληφθεί είναι η αύξηση των θέσεων για ειδίκευση. Για τις ειδικότητες που χωρίζονται σε μέρη, με συνολική διάρκεια μέχρι 2 έτη, προτείνουμε να υπηρετούνται με ενιαία τοποθέτηση, ώστε ο γιατρός να δηλώνει αναμονή μόνο για το πρώτο μέρος και να υπηρετεί στο επόμενο ως υπεράριθμος με αμοιβή. Οι αναμονές για 2 διαδοχικά μέρη μιας ειδικότητας ενός γιατρού Χ να τοποθετούνται ταυτόχρονα, όχι διαδοχικά, και εφόσον ξεκινήσει το ένα μέρος ανεξάρτητα από την τυπική σειρά του. Αν ενδιάμεσα αρχίσει το τυπικό προηγούμενο μέρος, τότε θα ξεκινήσει ο επόμενος στη λίστα του νοσοκομείου γι’ αυτό το μέρος, οπότε ο γιατρός Χ θα τοποθετείται ως υπεράριθμος», διευκρινίζει ο κ. Νικολαΐδης. Οι προτάσεις περιλαμβάνουν, ακόμη, την κατάργηση της τυπικής σειράς πραγματοποίησης των διάφορων μερών μιας ειδικότητας, όπως συμβαίνει με όσους κάνουν μέρη ειδικότητας στο εξωτερικό και μπορούν να αναγνωρίσουν μέρη που έπονται και κατόπιν να υπηρετήσουν τα προηγούμενα. Τέλος, σύμφωνα με τον ΙΣΘ, στην αύξηση νέων θέσεων ειδικότητας με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διάρκεια πρέπει να δοθεί έμφαση στην περιφέρεια, σε περιοχές με μικρό αριθμό γιατρών, ενώ λόγω οικονομικής κρίσης μπορεί η αμοιβή τους να γίνεται από τους δήμους που εξυπηρετεί το νοσοκομείο. Οι εκπρόσωποι των γιατρών ζητούν από τους επικεφαλής του υπουργείου Υγείας να αφουγκραστούν την κόπωση των νέων γιατρών, καθώς την τελευταία πενταετία κανένας αρμόδιος υπουργός δεν έχει ασχοληθεί με το πρόβλημα.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Ποτέ μην λογομαχείς με έναν ηλίθιο.....
Θα σε ρίξει στο επίπεδο του και θα κερδίσει λόγω πείρας!!!

26 Φεβρουαρίου 2011, 17:34:58
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

anastasios theodoridis

Ιατροί
Όπως πάντα "εκτός τόπου και χρόνου" ο ΙΣΘ.
Ποτέ μην λογομαχείς με έναν ηλίθιο.....
Θα σε ρίξει στο επίπεδο του και θα κερδίσει λόγω πείρας!!!

26 Φεβρουαρίου 2011, 23:16:34
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Δυστυχώς για άλλη μια φορά επανέρχεται αυτό το θέμα. Δεν ξέρω τι είναι καλύτερο:
Να αυξήσει τις θέσεις στις ειδικότητες που έχουν ζήτηση μετά να έχεις άνεργους ειδικευμένους ή να ξεχάσεις τι αναμονές υπάρχουν και να προσαρμόσεις τις θέσεις στις ανάγκες;

Η αλήθεια είναι ότι η δημιουργία του ΕΣΥ δεν ήταν στρωμένη ροδοπέταλα στα γεννητούρια. Δεν ξεχνάμε ότι οι πρώτοι γιατροί που μπήκαν στο ΕΣΥ μπήκαν είτε λόγο ιδεολογίας ή/και θέλησης να υποστηρίξουν το ΠΑΣΟΚ είτε λόγω αδυναμίας να επιβιώσουν στον ιδιωτικό τομέα που άνθιζε τότε. Η αδυναμία του Α. Παπανδρέου να ελέγξει το λόμπυ των ιατρών τον οδήγησε σε μια πιο μακροπρόθεσμη πολιτική:
α) Να αυξήσει τις θέσεις των φοιτητών ιατρικής στην Ελλάδα.
β) Να αυξήσει τρελά τις αποδοχές για την εποχή των ιατρών που θα έμπαιναν στο ΕΣΥ (και με τις πλασματικές εφημερίες).

Και τα δύο είχαν ως συνέπεια να αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των ιατρών στην Ελλάδα (εντός και εκτός προέλευσης). Σήμερα δεν ξέρω εάν μπορούμε να συνεχίσουμε με τους ίδιους ρυθμούς ή εάν είναι σκόπιμο να συνεχίσουμε με διαφορετικούς ρυθμούς παραγωγής για κάθε ειδικότητα με σήμερα ανάλογα με τις ανάγκες. Θεωρώ ότι ίσως είναι καλύτερο να αναζητήσει κανείς την τύχη του όσο νωρίτερα αλλού πριν φτάσει να παγιωθεί εδώ.

Παράλληλα ΠΡΕΠΕΙ κάποια στιγμή να αρχίσουν οι θέσεις ειδικότητας να αντανακλούν τις ανάγκες  του πληθυσμού. Νομίζω ότι είναι καλύτερο να γίνει τώρα μια αλλαγή στον αριθμό των ειδικευομένων ανά ειδικότητα παρά να φτάσουμε κάποια στιγμή να αποφασίζεται από την "αγορά" πόσους ειδικευμένους ανά ειδικότητα χρειαζόμαστε.

Κατά τα άλλα ο ΙΣΘ μπορεί να συνεχίσει να ονειρεύεται....
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
0 Απαντήσεις
24926 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 10 Μαρτίου 2011, 00:50:41
από alfie
0 Απαντήσεις
34682 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 28 Νοεμβρίου 2014, 00:19:35
από Argirios Argiriou
3 Απαντήσεις
6238 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 9 Μαρτίου 2016, 02:02:16
από timex
21 Απαντήσεις
117510 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 15 Φεβρουαρίου 2022, 15:23:39
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
35403 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 5 Απριλίου 2019, 16:11:45
από Argirios Argiriou