ΠΦΥ -Εκπαίδευση > Αποσπάσματα από τον έντυπο & ηλεκτρονικό τύπο

Περιβάλλον και Υγεία.

(1/10) > >>

Argirios Argiriou:
Η μόλυνση του περιβάλλοντος αποτελεί, μεταξύ των άλλων, σημαντικό παράγοντα που επηρεάζει την υγεία μας.

Αξίζει στο θέμα αυτό μια δική του θεματική ομάδα σε αυτό το φόρουμ.

Argirios Argiriou:
Ελευθεροτυπία.
Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

 
[spoiler]Δύο εκατ. πρόωροι θάνατοι το χρόνο παγκοσμίως από τη μόλυνση του αέρα

Η μόλυνση του αέρα ευθύνεται για περισσότερα εμφράγματα από όσα μπορεί να προκαλέσει η χρήση κοκαΐνης, το αλκοόλ, ο θυμός ή οι μολύνσεις του αναπνευστικού, και συνιστά υψηλό κίνδυνο για την καρδιά, σύμφωνα με Βέλγους επιστήμονες.
 Οι Βέλγοι ερευνητές έλαβαν υπόψιν τους δεδομένα από 36 προηγούμενες ιατρικές έρευνες και υπολόγισαν τον σχετικό κίνδυνο για την καρδιά από τους επιμέρους παράγοντες, καταλήγοντας ότι ο υψηλότερος κίνδυνος για τον πληθυσμό, αναλογικά, είναι η μόνιμη έκθεση των ανθρώπων στο κυκλοφορικό και τη μόλυνση του αέρα, ενώ οι άλλοι παράγοντες (αλκοόλ, καφές, κοκαΐνη, θυμός, κούραση κ.ά.) έπονται σε βαθμό επικινδυνότητας.

Οι επιστήμονες διευκρίνισαν ότι σε ατομικό επίπεδο η κοκαΐνη είναι ο πιο πιθανός παράγων να προκαλέσει ένα έμφραγμα, όμως επειδή η χρήση της είναι σπάνια, ο κίνδυνος από αυτήν στο σύνολο του πληθυσμού είναι σχετικά μικρός. Αντίθετα, επειδή πάρα πολλοί άνθρωποι είναι συνεχώς εκτεθειμένοι στην περιβαλλοντική μόλυνση, ο παράγοντας αυτός είναι πιο σοβαρός για ένα πληθυσμό.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Τιμ Νόουροτ του Κέντρου Περιβαλλοντικών Επιστημών του πανεπιστημίου Χάσελτ και της Σχολής Δημόσιας Υγείας του καθολικού πανεπιστημίου Λουβέν του Βελγίου, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο ιατρικό περιοδικό The Lancet, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, τονίζουν ότι η μόλυνση του αέρα πρέπει να ληφθεί πλέον σοβαρά υπόψη, όσον αφορά στους κινδύνους για την καρδιά. Πρέπει επίσης να παρακινήσει τους γιατρούς να σκεφτούν περισσότερο για τους περιβαλλοντικούς κινδύνους, οι οποίοι έχουν μεγαλύτερη σημασία από άποψη δημόσιας υγείας, σε σχέση με τους επιμέρους ατομικούς παράγοντες κινδύνου.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θεωρεί την μόλυνση του αέρα «μείζονα περιβαλλοντικό κίνδυνο για την καρδιά» και εκτιμά ότι προκαλεί περίπου 2 εκατ. πρόωρους θανάτους παγκοσμίως κάθε χρόνο.

Αν και το παθητικό κάπνισμα δεν συμπεριλήφθηκε στους παράγοντες που επιβαρύνουν τον αέρα, οι ερευνητές είπαν ότι οι συνέπειες από αυτό είναι πιθανό να είναι παρόμοιες με την μόλυνση της ατμόσφαιρας, επισημαίνοντας ότι, σύμφωνα με προηγούμενες έρευνες, όπου εφαρμόστηκε απαγόρευση καπνίσματος στους δημόσιους χώρους, υπήρξε σημαντική μείωση των εμφραγμάτων.

Μια ξεχωριστή, αλλά συναφής έρευνα από επιστήμονες του Εθνικού Πανεπιστημίου της Ταϊβάν ,διαπίστωσε ότι τα αιωρούμενα σωματίδια στον μολυσμένο αέρα επηρεάζουν, μερικές φορές δραματικά, τη λειτουργία των πνευμόνων των παιδιών, καθώς η εισπνοή τους προκαλεί φλεγμονή στους αεραγωγούς και μπορεί να προκαλέσει άσθμα ή να επιδεινώσει τα συμπτώματά του. Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Εταιρίας Παιδιατρικής, Pediatrics, επισημαίνει ότι τα παιδιά είναι πιο ευάλωτα στην μόλυνση του αέρα, επειδή οι αεραγωγοί των πνευμόνων τους είναι μικρότεροι και το ανοσοποιητικό σύστημά τους λιγότερο ανεπτυγμένο.

(Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

[/spoiler]
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Argirios Argiriou:


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Argirios Argiriou:

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Argirios Argiriou:
Ελευθεροτυπία, 02/04/2013.

Η μόλυνση στην Κίνα σκοτώνει τους κατοίκους.

Στo μολυσμένο αέρα αποδίδονται 1,2 εκατομμύρια πρόωροι θάνατοι στην Κίνα το 2010, ποσοστό περίπου 40% επί του συνόλου πρόωρων θανάτων παγκοσμίως σύμφωνα με τα στοιχεία επιστημονικής έρευνας που μελέτησε τις βασικές αιτίες θνησιμότητας.

Σύμφωνα με την μελέτη -που δημοσιεύτηκε στη βρετανική επιθεώρηση The Lancet αλλά εξειδικευμένα στοιχεία της παρουσιάστηκαν σε φόρουμ στο Πεκίνο- η μόλυνση στην Κίνα υπολογίζεται ότι στοιχίζει 25 εκατομμύρια χρόνια υγιούς ζωής στον πληθυσμό της χώρας.

Ο παράγοντας που χαρακτηρίζεται ως «μόλυνση των σωματιδίων ύλης» αναδεικνύεται στην τέταρτη σε επικινδυνότητα αιτία θανάτου μετά την κακή διατροφή, την υπέρταση και το κάπνισμα στην Κίνα ενώ βρίσκεται στην έβδομη θέση σε όλο τον κόσμο καθώς εκτιμάται ότι ευθύνεται για 3,2 εκατομμύρια θανάτους το 2010.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε υπό την επίβλεψη του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον σε συνεργασία με δεκάδες πανεπιστήμια και ιδρύματα καθώς επίσης με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

(Πηγή: New York Times)

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση