Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
21 Νοεμβρίου 2019, 23:03:12

Αποστολέας Θέμα: Περιβάλλον και Υγεία.  (Αναγνώστηκε 35607 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

26 Μαρτίου 2018, 15:22:50
Απάντηση #15
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
26-03-2018

Δεν είναι τοξικό το νέφος με την αφρικανική σκόνη λέει ο καθηγητής Πνευμονολογίας Π. Μπεχράκης

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε, με δηλώσεις του, ο καθηγητής Πνευμονολογίας Παναγιώτης Μπεχράκης, σχετικά με τις επιπτώσεις στην υγεία από την αφρικανική σκόνη που έχει σκεπάσει τον αττικό ουρανό.

Όπως σημείωσε, το νέφος αυτό δεν έχει την τοξικότητα που έχει το νέφος της πόλης και το οποίο είναι βλαπτικό. Ωστόσο συνέστησε προσοχή σε άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, στους ηλικιωμένους και τα παιδιά, καθώς, όπως είπε, καλό είναι να παραμείνουν στο σπίτι και να αποφεύγουν να κυκλοφορούν έξω.

Ο Π. Μπεχράκης πρότεινε να εισπνέουμε από τη μύτη, γιατί, όπως εξήγησε, τα σωματίδια συγκρατούνται από τις ρινικές κοιλότητες και δεν φτάνουν στους πνεύμονες. Πρότεινε επίσης να μην διστάσουμε να χρησιμοποιήσουμε μάσκα ή μαντίλι.

Ο καθηγητής ενημέρωσε, επίσης, για όσους πάσχουν από αναπνευστικά προβλήματα ή άλλα προβλήματα υγείας να αποφεύγουν τη σωματική κόπωση, διότι σε αυτή την περίπτωση εισπνέουμε μεγάλη ποσότητα από το νέφος.

Πάντως, επανέλαβε ότι οι άνθρωποι που δεν ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες δεν διατρέχουν κίνδυνο, καθώς αυτό το νέφος δεν είναι βλαπτικό.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

11 Μαΐου 2018, 22:48:05
Απάντηση #16
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
11/05/2018, Καθημερινή / The Guardian.

Είναι γνωστό ότι οι περισσότεροι πολίτες κυκλοφορούν με μάσκες στους δρόμους του Πεκίνου, προκειμένου να προστατευθούν από την ατμοσφαιρική ρύπανση που πλήττει την πόλη. Σε πρόσφατη έρευνα που διεξήγαγαν, ωστόσο, επιστήμονες του Ινστιτούτου Επαγγελματικής Ιατρικής του Εδιμβούργου, αποκαλύφθηκε ότι δεν είναι όλες αποτελεσματικές, ενώ μπορεί να επιφέρουν και προβλήματα υγείας, ανάλογα με τον τρόπο τοποθέτησής της.

Πιο συγκεκριμένα, στην έρευνα εξετάστηκαν εννέα διαφορετικές μάσκες, οι οποίες αγοράστηκαν από καταστήματα του Πεκίνου. Σε γενικές γραμμές, τα φίλτρα κάθε μάσκας σημείωσαν καλές επιδόσεις, με την καλύτερη να αποτρέπει κατά 99% τα ρυπαντικά σωματίδια, και τις πιο «αδύναμες» από 70% έως 80%.

Στη συνέχεια, εθελοντές κλήθηκαν να φορέσουν τις μάσκες μέσα σε θάλαμο με καυσαέρια ντίζελ. Οι μετρήσεις για το μέγεθος της ρύπανσης που διαπερνά την μάσκα έγιναν την ώρα που οι εθελοντές βρίσκονταν εν κινήσει, ενώ μίλαγαν και ενώ κουνούσαν το κεφάλι τους. Μία από αυτές ήταν αποτελεσματική κατά 90%, ενώ άλλες προσέφεραν σχεδόν μηδενική προστασία. Καθοριστικό ρόλο στην προστασία από την ρύπανση παίζει το κατά πόσο σφιχτά τοποθετείται η μάσκα, ενώ αποτρεπτικό παράγοντα για την προστασία αποτελούν τα μαλλιά, διότι εμποδίζουν την καλή εφαρμογή της.

Για την επιλογή μάσκας συνιστάται να ληφθεί υπόψη το σχήμα προσώπου. Σε περίπτωση που η μάσκα ταιριάζει απόλυτα με το σχήμα προσώπου, όμως, προκύπτει ένα άλλο ζήτημα: καθίσταται δύσκολη η διεκπεραίωση της αναπνοής. Μέσω της χρήσης μάσκας, δηλαδή, μπορεί να επιδεινωθεί περαιτέρω η κατάσταση ατόμων με αναπνευστικά ή καρδιακά προβλήματα.

H εφαρμογή μάσκας, λοιπόν, δε συνιστά την καταλληλότερη λύση ενάντια στην ατμοσφαιρική ρύπανση. Το πρόβλημα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ριζικά.

(Πηγή: theguardian.com)

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

4 Ιουλίου 2018, 08:13:51
Απάντηση #17
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
29/06/2018

FRIDAY, June 29, 2018 (HealthDay News) -- Add another health harm to air pollution: New research suggests it might increase the risk of diabetes, even at levels considered safe.

Cutting air pollution could reduce diabetes rates in countries with both higher and lower levels of air pollution, the researchers said.

"Our research shows a significant link between air pollution and diabetes globally," said study senior author Dr. Ziyad Al-Aly. He's an assistant professor of medicine at Washington University in St. Louis.

"We found an increased risk, even at low levels of air pollution currently considered safe by the U.S. Environmental Protection Agency and the World Health Organization," Al Aly said in a university news release.

"This is important because many industry lobbying groups argue that current levels are too stringent and should be relaxed. Evidence shows that current levels are still not sufficiently safe and need to be tightened," he added.

But the findings did not prove that air pollution causes diabetes.

In the study, the researchers estimated that air pollution contributed to 3.2 million new diabetes cases worldwide in 2016, or about 14 percent of all new cases that year. They also estimated that 8.2 million years of healthy life were lost worldwide in 2016 due to pollution-linked diabetes.

In the United States, air pollution is linked with 150,000 new cases of diabetes a year and 350,000 years of healthy life lost each year, according to the report.

Diabetes affects more than 420 million people worldwide and 30 million Americans. The main causes of type 2 diabetes include an unhealthy diet, inactivity and obesity, but this study highlights the significance of outdoor air pollution.

It's believed that air pollution reduces insulin production and triggers inflammation, preventing the body from converting blood sugar into energy that the body needs to maintain health, the study authors explained.

The study was published June 29 in The Lancet Planetary Health.

Previous research has linked air pollution with heart disease, stroke, cancer and kidney disease.

More information

The U.S. National Institute of Environmental Health Sciences has more on the health effects of air pollution.

SOURCE: Washington University in St. Louis, news release, June 29, 2018Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

16 Αυγούστου 2019, 23:02:48
Απάντηση #18
Αποσυνδεδεμένος

Αρχίατρος

Επώνυμοι
Tilemachos Chormovitis
Παράθεση
Στον 21ο αιώνα, οι κοινωνίες της Δύσης έχουν πια εγκαταλείψει, σε μεγάλο βαθμό, τον χριστιανισμό αλλά επειδή το θρησκευτικό συναίσθημα είναι έμφυτο στον άνθρωπο, τον έχουν αντικαταστήσει με μια σειρά από μεταμοντέρνες θρησκείες με φανατικούς οπαδούς, που βέβαια, κατά τ'άλλα, προσποιούνται τους ορθολογιστές. Μια από αυτές-ίσως η πιο επικίνδυνη-είναι η οικολογία. Το πρόβλημα, όμως, με την θρησκεία της οικολογίας ήταν πως τόσα χρόνια δεν είχε βρει τον προφήτη της. Ο καλοζωϊσμένος Αλ Γκορ δεν έπειθε γι' αυτόν τον ρόλο και -διάολε- ήταν τόσο εμφανές ότι έγινε δισεκατομμυριούχος από όλη αυτή την μπίζνα της "πράσινης ανάπτυξης"! Και να που ο προφήτης βρέθηκε στο πρόσωπο της 16χρόνης Γκρέτα Τούνμπεργκ, αυτό το αθώο ανήλικο κοριτσάκι, που αντί να πηγαίνει με ιδιωτικά τζετ στα διεθνή φόρα, όπως κάνουν οι λοίποι ομοϊδεάτες της, αυτή προτιμά να θαλασσοπνίγεται 15 μέρες με ενα ιστιοφορο για να φτάσει στον προορισμό της. Τί ασκητικότητα! Τί πίστη στα ιδανικά της! Μια πραγματική οσία του οικολογικού κινήματος!

Φαντάζομαι πως η Γκρέτα είναι άθεη, όμως ο φανατισμός της, ο ιεραποστολικός της ζήλος, το πόσο σοβαρά παίρνει τον εαυτό της και το αυστηρό της πρόσωπο, θυμίζουν μεσσιανικές θρησκευτικές φιγούρες που άνθησαν, τους προηγούμενους αιώνες, ιδιαίτερα στο προτεσταντικό κόσμο, και είχαν δεκάδες χιλιάδες οπαδούς να τους ακολουθούν πιστά. Δεν είναι τυχαίο ότι μας έρχεται από τη Σουηδια, μια προτεσταντική χώρα που αντικατέστησε την χριστιανισμό με την "πολιτική ορθότητα" και την "οικολογία". Και μπορεί η Γκρέτα να μην βλέπει οράματα, να μην κάνει θαύματα , να μην δειχνει τα θεία σημάδια στο κορμί της (προς το παρόν τουλάχιστον!) αλλά προφήτευει και αυτή το τελος του κόσμου εξαιτιας των..."ενεργειακών"-αυτή την φορά- αμαρτιών μας. Το αλλο κοινό που έχει με αυτές τις θρησκευτικές μορφές είναι ο πουριτανισμός. Αυτό το κοριτσάκι με τις κοτσίδες , που μοιαζει λες και βγηκε από τις "Μαγισσες του Σαλεμ", απεχθάνεται ό,τι δίνει χαρά στους ανθρωπους, ό,τι κανει πιο ευκολη την ζωή μας. "Είμαστε αμαρτωλοι και είμαστε ολοι καταδικασμένοι να πεθανούμε!", ουρλιάζει, από το βήμα των διεθνών συνεδρίων, σαν άλλος Σαβοναρόλα (πρόδρομος του προτεσταντισμού για πολλούς) . Αν θελουμε να βρουμε την σωτηρία, πρέπει να μετανοήσουμε και να αλλάξουμε τις έκλυτες καταναλωτικές μας συνήθειες ! Να μην ταξιδευτουμε με αεροπλάνο, να μην τρώμε κρέας, να μείωσουμε τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα, όχι κατά τα 40%, όπως λένε οι πουλημένοι πολιτικοί που υπέγραψαν την Συμφωνία των Παρισίων, αλλά κατά 80%, και ας γυρίσουμε στην Εποχή του Λίθου! Και θυμίζοντας, γι'αλλη μια φορά, θρησκευτικό ηγέτη, για να πετύχει τον σκοπό της σκοπεύει να μας μας καλλιεργήσει ενοχές για την συμπεριφορά μας. Η ίδια παραδέχτηκε πως έκανε vegan τους γονείς της, κάνοντάς τους να αισθανθούν ένοχοι για τις αμαρτωλές κρεατοφαγικές τους συνήθειες (Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος…/vegan-greta-thunberg-made-…) και τώρα ειναι αποφασισμένη να κάνει το ίδιο με ολόκληρο το πλανήτη.

Το πιο ανησυχητικό είναι πως τα χιλιαστικά παραληρήματα της Γκρέτα και ο πουριτανισμός της θεωρούνται ως η τελευταία λέξη της ...προόδου , αφού είναι το αγαπημένο παιδί της φιλελεφτ, δηθεν ορθολογογικής, ελιτ μας. Αν σκεφτώ μάλιστα πως τα σχόλεια μας είναι γεμάτο με μικρούς "πράσινους" Σταλινίσκους, ύστερα από τόσα χρόνια οικο-προπαγανδας, το μονο που μπορώ να ευχηθώ είναι "καλά μας ξεμπερδέματα"

ΜΕΤΑΝΟΕΙΤΕ, έρχεται η Γκρέτα!

2 Νοεμβρίου 2019, 10:51:28
Απάντηση #19
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
01-11-2019

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η πρωτεύουσα της Ινδίας Νέο Δελχί φιγουράρει στην πρώτη θέση της λίστας των πόλεων με τα μεγαλύτερα ποσοστά ατμοσφαιρικής ρύπανσης παγκοσμίως.

...............

ο δείκτης ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην περιοχή έχει φτάσει στο 511. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ορίσει ως ανώτατο δείκτη το 60. Σε μια έκθεση που δημοσιεύθηκε από το Ινστιτούτο Ενεργειακής Πολιτικής του Πανεπιστημίου του Σικάγου αναφέρεται ότι οι κάτοικοι της περιοχής αναμένεται να χάσουν επτά χρόνια ζωής εξαιτίας της κατάστασης αυτής, ενώ τονίζεται ότι μέσα σε 20 χρόνια η ατμοσφαιρική ρύπανση έχει αυξηθεί κατά 72%.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

Λέξεις κλειδιά: περιβαλλον υγεία 
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
0 Απαντήσεις
2390 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 15 Ιανουαρίου 2010, 16:56:48
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
7863 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 12 Απριλίου 2013, 15:27:43
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
2064 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 18 Μαΐου 2013, 12:50:46
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
7722 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 5 Οκτωβρίου 2017, 17:10:30
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
3646 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 23 Μαΐου 2019, 17:40:56
από Argirios Argiriou