Άλλες κατηγορίες μηνυμάτων > Πολιτική και Κοινωνικά Θέματα
Αλλαγές στο συστημα υγειας
alfie:
«Ψαλίδα» που σε ορισμένες περιπτώσεις αγγίζει το 40% εμφανίζει το κόστος των υπηρεσιών υγείας στη χώρα μας, από περιφέρεια σε περιφέρεια, ακόμη και από νοσοκομείο σε νοσοκομείο. Ενδεικτικό είναι ότι η μέση διάρκεια νοσηλείας κυμαίνεται από 3,22 ημέρες έως 5,84 ημέρες, με τα νοσοκομεία της Αττικής να είναι «πρωταθλητές» στην? καθυστέρηση έκδοσης εξιτηρίου, εκτοξεύοντας έτσι τις δαπάνες νοσηλείας στα ύψη. Τα νοσοκομεία της περιφέρειας, ιδιαιτέρα της Ηπείρου, εμφανίζουν την αντίθετη εικόνα. Για παράδειγμα, σε αυτή την περιοχή καταγράφεται ο μικρότερος αριθμός εξετάσεων ανά ασθενή (μέσος όρος κάτω από 50 εξετάσεις το χρόνο ανά ασθενή), τη στιγμή που άλλες περιφέρειες εμφανίζουν ακόμη και τριψήφια νούμερα εξετάσεων! Αλλά και σε ό,τι αφορά την πληρότητα, υπάρχουν νοσοκομεία που παίρνουν «κάτω από τη βάση», με τουλάχιστον μία στις δύο κλίνες τους να παραμένουν κενές.
Σύμφωνα, μάλιστα, με έρευνα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ), τα μικρά νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας είναι οι πλέον αποτελεσματικές μονάδες του ΕΣΥ, καθώς εμφανίζουν υψηλότερη πληρότητα, μικρότερη διάρκεια νοσηλείας και συνεπώς χαμηλότερα κόστη.
Σπάταλο
Συνολικά, πάντως, το σύστημα υγείας στην Ελλάδα είναι το δεύτερο πιο αναποτελεσματικό και σπάταλο (μετά την Ιρλανδία) σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Όπως αναφέρεται σε σχετική έκθεση του ΟΟΣΑ, και μόνο η μείωση της αναποτελεσματικότητας μπορεί να χρηματοδοτήσει το ΕΣΥ για την επόμενη δεκαετία! Τα παραπάνω ανέλυσε, μεταξύ άλλων, ο καθηγητής και διευθυντής του Τομέα Οργάνωσης και Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) κ. Νίκος Μανιαδάκης, σε εκδήλωση με τίτλο «Παρουσίαση και Ανάλυση της Υγειονομικής και Φαρμακευτικής Πολιτικής στην Ελλάδα την Εποχή του Μνημονίου». Όπως είπε χαρακτηριστικά, «υπάρχει μεγάλη αναποτελεσματικότητα σε πολλά νοσοκομεία της χώρας μας. Εάν όλα τα νοσοκομεία γινόταν τόσο αποδοτικά όσα και τα καλύτερα (πρωταθλητές) θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν πόροι χωρίς να μειωθεί η ποσότητα και η ποιότητα υπηρεσιών». Αναφερόμενος στην πολιτική υγείας που εφαρμόζεται στο πλαίσιο του Μνημονίου, ο κ. Μανιαδάκης τόνισε πως «έχει ήδη δρομολογηθεί μία μεγάλη προσπάθεια οργάνωσης της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, βελτίωσης του τρόπου χρηματοδότησης και διαχείρισης των υπηρεσιών υγείας, εφαρμογής σύγχρονης λογιστικής και χρηματοοικονομικής διαχείρισης ειδικά των δημοσίων νοσοκομείων, μηχανογράφησης του συστήματος κατάρτισης κατευθυντήριων οδηγιών συνταγογράφησης, βελτίωσης του συστήματος προμηθειών, καλύτερης οργάνωσης των νοσοκομείων κ.α.». Ωστόσο, πρόσθεσε, οι πρώτοι μήνες δείχνουν πως δεν υπήρξε εξ αρχής ολοκληρωμένη στρατηγική και πλάνο, αλλά αντίθετα μέτρα που παίρνονται από ασυντόνιστα κέντρα λήψης αποφάσεων και που πάσχουν σε πολλές περιπτώσεις στη λεπτομέρεια της εφαρμογής.
Εξοικονόμηση
Ενδεικτικά ανέφερε ότι η εξοικονόμηση προέρχεται από δύο τομείς. Ο ένας είναι ότι μειώθηκαν οι μισθοί στο δημόσιο τομέα, ειδικά στα δημόσια νοσοκομεία, από εκεί υπήρξε μία εξοικονόμηση για το σύστημα υγείας. Και το άλλο μέτρο το οποίο απέδωσε ήταν η μείωση των τιμών των φαρμάκων. Η μείωση αυτή είχε σαν συνέπεια να εξοικονομήσουν τα ασφαλιστικά ταμεία κάπου 750 εκατ. ευρώ και να μειωθεί και η φαρμακευτική δαπάνη στα νοσοκομεία 100 - 150 εκατ. ευρώ. «Αλλά δεν μπορεί να επιτύχει η χώρα τη συγκράτηση της δαπάνης και την αύξηση της αποδοτικότητας μόνο με αυτά τα μέτρα», κατέληξε ο κ. Μανιαδάκης.
Αλλαγές που πρέπει να γίνουν
Ο καθηγητής ανέφερε ότι οι κυβερνήσεις όταν θέλουν να μειώσουν άμεσα τη δαπάνη για την υγεία επικεντρώνονται στο φάρμακο. Ωστόσο -εξήγησε- το φάρμακο αφορά το 20% των συνολικών δαπανών, ενώ το 80% είναι η παροχή των υπηρεσιών κι αυτός πρέπει παράλληλα να είναι ο μεγάλος στόχος. «Όταν μηχανογραφήσεις το σύστημα Υγείας, όταν ελέγξεις γιατί συνταγογραφούνται συγκεκριμένες εξετάσεις, γιατί γίνονται ορισμένες επεμβάσεις και τα συνδέσεις αυτά με το ιστορικό του ασθενούς, όταν μπορέσεις να εισαγάγεις μέσα στα μηχανογραφικά συστήματα διεθνή πρότυπα διαχείρισης των ασθενών, τα οποία βασίζονται σε κάθε χρονική στιγμή στη διεθνή εμπειρία και στην επιστημονική γνώση, μόνο με αυτούς τους τρόπους μπορείς να εξοικονομήσεις πόρους», σχολίασε.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
alfie:
Εξοικονόμηση 400 εκατ. ευρώ στην Υγεία
Το ΕΣΥ θα εξοικονομήσει φέτος 250 εκατ. ευρώ από τα υλικά και άλλα 150 εκατ. ευρώ από τα φάρμακα, εκτίμησε ο Ανδρ.Λοβέρδος στη Βουλή. Προσωποποίηση ευθυνών για τα τεράστια χρέη νοσοκομείων ζητάνε βουλευτες.
Αισιόδοξος ότι ο νέος τρόπος προμήθειας υλικών και φαρμάκων, με την βοήθεια του Παρατηρητηρίου Τιμών και την καλύτερη λειτουργία της αγοράς, θα επιτρέψει εξοικονόμηση δαπανών 400 εκατ. ευρώ εντός του 2011, εμφανίστηκε ο Ανδρ.Λοβέρδος την Παρασκευή, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ηλία Θεοδωρίδη.
Ο υπουργός Υγείας υποστήριξε ότι με χρηστή διαχείριση είναι δεδομένη η μείωση ή και πλήρης καταπολέμηση της διαφθοράς στον τομέα.
«Η διαφθορά κατοικεί και προστατεύεται εκεί όπου υπάρχει κακοδιοίκηση, και η Υγεία δεν είναι προνομιακός χώρος για τη διαφθορά» είπε ο κ.Λοβέρδος, σημειώνοντας ότι το πρόβλημα είναι εν πολλοίς οι μεγάλες καθυστερήσεις πληρωμών για τις ετήσιες δαπάνες, παρά 5-6 χρόνια αργότερα. Ετσι, φαινόντουσαν τελικά «λογικές οι υπερτιμολογήσεις», όπως είπε, καθώς «καμία επιχείρηση στον κόσμο δεν μπορεί να πληρώνεται μετά από έξι χρόνια».
Εκτίμησε έτσι ότι το νέο σύστημα προμηθειών θα βοηθήσει ώστε να εξοικονομηθούν συνολικά 250 εκατ. ευρώ από την προμήθεια υλικών και 150 εκατ. από τα φάρμακα. Τον Απρίλιο προβλέπονται διαγωνισμοί για το 100% των προμηθειών από νοσοκομεία, περιφέρειες και κέντρο.
Ο κ.Θεοδωρίδης που κατέθεσε την επίκαιρη ερώτηση υποστήριξε ότι ενώ υπάρχει μία «τρύπα» 4,8 δισ. ευρώ στην Υγεία και το σύστημα φαίνεται να «κατέχει κατά κοινή ομολογία τα πρωτεία της διαφθοράς σε παγκόσμιο επίπεδο», δεν έγινε ποτέ έλεγχος και δεν προσωποποιήθηκαν ευθύνες.
«Οι εταιρείες ανέχονταν το σύστημα των ετεροχρονισμένων πληρωμών για να δικαιολογήσουν τις βαριές υπερτιμολογήσεις», όπως παραδέχθηκε.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
tasath:
Και από την άλλη, με το νέο σύστημα ραντεβού, το ΙΚΑ πληρώνει αβέρτα:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Μνημειώδης επιτυχία: 6-10 εκατ. το μηνιαίο κόστος του νέου συστήματος στο ΙΚΑ
Οπως είπε στην «Κ» ο διοικητής του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ κ. Ροβέρτος Σπυρόπουλος, τα πρώτα αποτελέσματα είναι ικανοποιητικά, αφού έχουν «απορροφηθεί» οι καθυστερήσεις στα ραντεβού που ακυρώθηκαν κατά τη διάρκεια της απεργίας, ενώ μετά τις 10 το πρωί δεν υπάρχουν ουρές στα ιατρεία του ΙΚΑ.
Από την άλλη, η εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων από γιατρούς άλλων ταμείων έχει υπολογιστεί ότι θα κοστίσει στο ίδρυμα από 6 έως 10 εκατομμύρια ευρώ μηνιαίως, με τα οφέλη να είναι κατ' εξοχήν ποιοτικά (αντιμετώπιση της ταλαιπωρίας των ασθενών).
Ποσοτικά οφέλη εκτιμάται ότι θα αποκομίσει το ίδρυμα από την επικείμενη έναρξη του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
alfie:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Αναδιάρθρωση των νοσοκοµείων του Πειραιά και του Αιγαίου προτείνει η αρµόδια Υγειονοµική Περιφέρεια µε προτάσεις που προκαλούν αίσθηση. Οι ειδικοί εισηγούνται µεταξύ άλλων το Αττικόν να γίνει το βασικό... µαγειρείο και κέντρο διανοµής για όλους τους ασθενείς των νοσοκοµείων της περιοχής µε στόχο να µπει φρένο στις προµήθειες, ενώ στο µικροσκόπιο µπαίνει ακόµη και το πλύσιµο των σεντονιών. Το τελικό σχέδιο της 2ης Υγειονοµικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Πειραιά και Αιγαίου, που υπογράφει η διοικήτρια Χριστίνα Παπανικολάου και βρίσκεται ήδη στα χέρια της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, περιλαµβάνει (εκτός από τη διαχείριση κλινών και νοσοκοµείων) στοχευµένες προτάσεις για την ενοποίηση υπηρεσιών και την κοινή χρήση εξιδεικευµένης τεχνολογίας έτσι ώστε να συγκρατηθούν οι δαπάνες.
Στην πολυσέλιδη έκθεση αναφέρεται ότι µπορεί να γίνει εξοικονόµηση ακόµη και από τις υπηρεσίες εστίασης.
Στις σύγχρονες εγκαταστάσεις του Αττικού υπάρχει η δυνατότητα προετοιµασίας 10.000 γευµάτων ηµερησίως. Αρκεί να δηµιουργηθεί ένα δίκτυο διανοµής για τα υπόλοιπα νοσοκοµεία, µειώνοντας παράλληλα και το υψηλό κόστος που προκύπτει από τις σαλαµοποιηµένες προµήθειες.
Το Αττικόν όµως θα µπορούσε να πλένει και όλα τα σεντόνια των νοσοκοµείων του Πειραιά, υπό την προϋπόθεση να δηµιουργηθεί ένα αντίστοιχο δίκτυο συλλογής και διανοµής. Μάλιστα, τα στελέχη της Περιφέρειας σηµειώνουν ότι τα γερµανικά νοσοκοµεία έχουν κάνει ένα βήµα παραπέρα, πουλώντας τέτοιες υπηρεσίες και σε ξενοδοχεία!
Εκρηξη των δαπανών όµως έχει προκληθεί και από την σπατάλη στη βιοϊατρική τεχνολογία. Γι’ αυτό και συστήνεται η δηµιουργία εργαστηρίων αναφοράς σε συγκεκριµένα νοσοκοµεία για την εκτέλεση υπερεξειδικευµένων εξετάσεων (π.χ. µοριακές ή πυρηνικές εξετάσεις), στα οποία θα απευθύνονται οι λοιπές υγειονοµικές µονάδες της περιοχής.
Στο µεταξύ, ρόλο αλλάζει το Νοσοκοµείο Αγία Βαρβάρα, καθώς, όπως λένε στελέχη της 2ης ΥΠΕ, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγµα κατασπατάλησης οικονοµικών και ανθρώπινων πόρων. ∆ιαθέτει 105 κλίνες, έχει πληρότητα µόλις 39% και απασχολεί 105 νοσηλευτές και περίπου 100 ιατρούς.
Στο πλαίσιο αυτό υπάρχουν τρία σενάρια για την αξιοποίηση του ιστορικού Νοσοκοµείου Λοιµωδών: τη µετατροπή του σε πρότυπο διαγνωστικό κέντρο ή τη διατήρηση των κλινικών βραχείας νοσηλείας (one day clinic) όπως είναι η µονάδα αιµοκάθαρσης µε την παράλληλη ανάπτυξη αντίστοιχης µονάδας χηµειοθεραπείας αλλά και κλινική µικρής διάρκειας φιλοξενίας έτσι ώστε να αποσυµφορηθεί το Ογκολογικό Νοσοκοµείο Μεταξά. Εναλλακτικά, το Νοσοκοµείο Αγία Βαρβάρα θα µπορούσε να µετατραπεί σε µονάδα αποκατάστασης χρονίως πασχόντων. Το πλεονάζον ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του σχεδιάζεται να ανακατανεµηθεί καλύπτοντας τις ανάγκες της 2ης ΥΠΕ, ενώ διοικητικά θα συγχωνευτεί είτε µε το Νοσοκοµείο Νίκαιας είτε µε το Αττικόν.
Σύµφωνα µε πληροφορίες, η ηγεσία της 2ης ΥΠΕ δεν ακολουθεί τον γενικό κανόνα συνδιοίκησης νοσοκοµείων (δηλαδή, ένας διοικητής για περισσότερα του ενός νοσοκοµεία), καθώς η χωροταξική κατανοµή δεν το επιτρέπει. Αντίθετα κρίνει ως αναγκαία την αναδιάταξη τµηµάτων και κλινικών που προϋποθέτει συνενώσεις και µεταφορές, αφού παρατηρείται αναντιστοιχία µε τις πραγµατικές ανάγκες του πληθυσµού.
Οπως ενδεικτικά αναφέρεται στη σχετική πρόταση, η 2η ΥΠΕ έχει ανάγκη από περισσότερα κρεβάτια εντατικής θεραπείας ενώ στο κόκκινο λειτουργούν οι πνευµονολογικές του Νοσοκοµείου Νίκαιας και του Αττικού. Για τα ψυχιατρικά νοσοκοµεία, το τελικό σχέδιο της 2ης ΥΠΕ δεν καταλήγει σε λουκέτα. Προτείνεται η µείωση κλινών στη γενικότερη προσπάθεια αποσυλοποίησης των ψυχιατρείων ∆αφνί και ∆ροµοκαΐτειο καθώς και η δηµιουργία εξειδικευµένων τµηµάτων.
EzeΤΡΟΛ:
ΠΑΝΑΚΡΙΒΕΣ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΠΟΥ ΚΑΘΟΡΙΖΕΙ ΤΟ «ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ»
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
(Ελευθεροτυπία)
Από τη μία κόβει φάρμακα και υπηρεσίες από τους ασθενείς, από την άλλη όμως εξακολουθεί να αγοράζει υλικά και φάρμακα σε πανάκριβες τιμές.
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση