Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
28 Μαρτίου 2024, 20:43:17

Αποστολέας Θέμα: Ηλεκτρονική συνταγογράφηση: Πρωτόκολλο επικοινωνίας με ERPs, φακέλους ασθενή  (Αναγνώστηκε 214052 φορές)

0 μέλη και 2 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.

5 Ιουλίου 2012, 17:24:56
Απάντηση #30
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Σε αυτή τη χώρα που η χρέωση του 1 ευρώ τελικά θα παραμείνει για κάθε χειρόγραφη συνταγή, με ένα σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης που λειτουργεί, αλλά μόνο τις ώρες... κοινής ησυχίας, και το βραβεύουν ως εργαλείο παραγωγικότητας επειδή θέλεις 20 λεπτά να γράψεις μια συνταγή (πόσα τους έδωσε άραγε η Oracle τελικά να χρησιμοποιήσουν το άχρηστο ADF) αντί για 1 λεπτό, έρχεται το πιο tragic από όλα:
Το HL7 Hellas (σημειώνω ότι το hl7.gr ανήκει στην εταιρία που κυρίως βρίσκεται πίσω από το hl7.org.gr, έτσι για να δείτε τη διαπλοκή) διοργανώνει την ημερίδα με θέμα «Βέλτιστες Πρακτικές Διαλειτουργικότητας στον Τομέα της Υγείας και Κοινωνικής Ασφάλισης» στις 9/7/2012 και ώρα 13:00 στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας.

Το μενού έχει ελπιδοφόρες προσπάθειες για νέα projects με το νέο υπουργό...... Μπορείτε να δείτε το επισυναπτόμενο πρόγραμμα της ημερίδας.

Για τους ευτυχείς που αγνοούν αυτό το Health Level 7 (ή HL7) είναι ένα πρωτόκολλο-γλώσσα επικοινωνίας μεταξύ λογισμικών που χρησιμοποιούνται στην υγεία ώστε όταν μια μονάδα υγείας αγοράζει ένα λογισμικό από ένα προμηθευτή να μπορεί να προβλέψει, να στοιχειοθετήσει ή και να απαιτήσει την επικοινωνία και διασύνδεση του με ήδη υπάρχοντα λογισμικά που διαθέτει ή σκοπεύει να αποκτήσει.
Το μεγάλο μυστικό βεβαία είναι ότι "υποστηρίζω HL7" δεν σημαίνει απολύτως καμιά συμβατότητα καθώς κάθε εφαρμογή-λογισμικό που το υλοποιεί, επιλέγει από τα διαθέσιμα από το HL7, ένα αριθμό μηνυμάτων, ένα αριθμό πεδίων, ένα αριθμό υποπεδίων, ένα αριθμό custom πεδίων που η ίδια ορίζει και φυσικά ορίζει και τις κωδικοποιήσεις που θα χρησιμοποιήσει και φτιάχνει ένα "κείμενο συμμόρφωσης" το οποίο πρέπει να ακολουθεί και η άλλη εφαρμογή-λογισμικό που θα διασυνδεθεί. Εάν δεν το καταλάβατε, σας λέω ότι το πρωτόκολλο HL7 είναι η λατινική αλφάβητος και τα "κείμενα συμμόρφωσης" είναι ότι η κάθε λατινογενής γλώσσα. Εάν λοιπόν, κάποιος νομίζει ότι ξέροντας αγγλικά, μπορεί να καταλάβει από τον Πάπα που μιλά λατινικά μέχρι την Μέρκελ που μιλά γερμανικά, τότε είναι άξιος για να γίνει διοικητής ελληνικού νοσοκομείου και να παραγγέλνει ότι του προσφέρει την μεγαλύτερη μίζα. Εάν, μπορεί να καταλάβει αυτή την διαφορά αλλά την κρατά επτασφράγιστο μυστικό τότε μπορεί να κερδίσει μια θέση στην ΚτΠ ΑΕ, σε ελληνικά ακαδημαϊκά ιδρύματα και σε ότι άλλο βάλει κανείς στο μυαλό του.

Τώρα, το HL7 είναι εξαιρετικό για ένα διαμεσολαβητή-μονάδα υγείας που προσπαθεί να πείσει έλληνες κατασκευαστές λογισμικού και έλληνες projects managers (κάτι σαν τους έλληνες βουλευτές, δεν διαβάζουν ποτέ τι κάνει αυτό που πουλάν-προωθούν) να συνεργαστούν ώστε να έχει λογισμικά-εφαρμογές από πολλούς κατασκευαστές και να μην εξαρτάται από ένα (σκέψου να χρεοκοπήσει αυτός ο ένας). Εκεί η σχέση είναι συνεργασία μεταξύ ίσων. Ποτέ μου όμως δεν κατάλαβα γιατί όταν ένα ταμείο (πχ ΕΟΠΥΥ) ή ένας κρατικός οργανισμός (πχ ΗΔΙΚΑ) πρέπει να είναι αναγκασμένα να χρησιμοποιήσουν το HL7 για να υλοποιήσουν το πρωτόκολλο επικοινωνίας του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης με τα ERPs και τους ηλεκτρονικούς φακέλους. Εκεί, η σχέση είναι ένας ισχυρός (με μαχαίρι και πεπόνι) προς πολλούς (και υπάκουους). Όντας και γιατρός, κατανοώ τον σαδομαζοχισμό που διακατέχει τόσο τους ακαδημαϊκούς όσο και τους άσχετους project managers που διαθέτει η Ελλάδα, για τους λαμβάνάνοντες τις αποφάσεις αρκεί και μια ακτινογραφία εγκεφάλου για να αποδείξει το κενό. Συνεπώς, επαληθεύτηκα για άλλη μια φορά όταν πριν ενάμισι χρόνο μιλώντας στα openlabs έλεγα ότι δεν είναι υποχρεωτικό να χρησιμοποιήσουμε το HL7 για να κάνουμε το πρωτόκολλο στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, αρκεί και ένα custom πρωτόκολλο σε XML που να κάνει αυτό που θέλουμε (το περιέγραψα κιόλας εδώ στο forum), γιατί θα φτάσουμε να μας δυσκολεύει το πρωτόκολλο χωρίς να έχουμε να κερδίσουμε τίποτα. Σήμερα λοιπόν, η υλοποίηση του πρωτοκόλλου που φτιάχτηκε βάση HL7 & Epsos (για έκδοση συνταγής ειδικά) δυσκολεύει πολύ αυτό που θα το υλοποιήσει για τον server. Το δε περιεχόμενο των πεδίων είναι σε διαπραγμάτευση ακόμη και τα σχόλια μου πάμπολα. Υπόσχομαι να δημοσιεύσω την σχετική αλληλογραφία το Σεπτέμβρη του 2012 εάν μέχρι τότε δεν έχουμε το πρωτόκολλο να λειτουργεί.

Κουράστηκα, πάω για κανένα μπανάκι, και επειδή λόγω κρίσης τα δρομολόγια έχουν λιγοστέψει, θα αναγκαστώ να βρεθώ νωρίτερα στην Αθήνα για την επιστροφή μου στα πάτρια Κρητικά εδάφη. Έτσι, λέω να τους εμφανιστώ και να δω εάν οι ομιλητές βιάζονται πολύ να φύγουν από τις 15λεπτες ομιλίες τους γιατί έχουν επείγοντα ραντεβού σε κανένα φαγάδικο ή εντευκτήριο....
« Τελευταία τροποποίηση: 5 Ιουλίου 2012, 17:33:09 από Δ. Κουναλάκης »
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

15 Ιουλίου 2012, 11:21:47
Απάντηση #31
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗΣ (ΣΗΣ)

Είναι πασίγνωστο το γεγονός ότι σήμερα προκύπτουν αρκετά ζητήματα και προβληματισμοί σε σχέση με το πολυδιαφημισμένο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης (ΣΗΣ). Ένα σύστημα που ξεκίνησε με μεγάλες προσδοκίες και καταλήγει να επιδεινώνει αντί να βελτιώνει τα πράγματα.
Πολλά ερωτηματικά αιωρούνται όσον αφορά τον σχεδιασμό του, την υποστήριξή του, τον προγραμματισμό του, την πιλοτική εφαρμογή και επέκτασή του, τις μελέτες σκοπιμότητας και κυρίως την σύγκρουση «συμφερόντων» πίσω απ’ την προκήρυξη ενός τεράστιου διαγωνισμού (περίπου 24 εκατ. €) για την Ψηφιακή Στρατηγική και Εγκατάσταση ενός νέου και διαφορετικού ΣΗΣ.
Οι ευθύνες των διοικητικών και πολιτικών αρμοδίων γι’ αυτήν την τραγελαφική κατάσταση είναι τεράστιες. Το ΣΗΣ αποτελεί ένα ακόμα λαμπρό παράδειγμα κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος, πιθανής κατάχρησης εξουσίας, κακής διαχείρισης πόρων και υπηρεσιών και αποδεδειγμένης κακοδιαχείρισης  σε πολλαπλά επίπεδα.
Δεν είναι όμως μόνον η μερική ή παντελής έλλειψη ηλεκτρονικού εξοπλισμού στις δημόσιες δομές του συστήματος υγείας που επιδεινώνει σήμερα το πρόβλημα. Ούτε μόνον η έλλειψη γραμμών σύνδεσης internet, που «ζητιανεύονται» από άλλους φορείς σε πολλά χωριά της περιοχής μας, υποτίθεται για να προσφέρουν λύσεις.
Είναι κυρίως η άρνηση υιοθέτησης από την ΗΔΙΚΑ σύγχρονων εφαρμογών, που κατ’ επανάληψη έχουν προταθεί, για τον απλούστατο λόγο ότι τα λογισμικά αυτά δεν είναι δικά της και επομένως οι τσέπες των στελεχών της θα μείνουν άδειες.
Για παράδειγμα, η αποκλειστική επιλογή της webικής τεχνολογίας για την υλοποίηση της ΗΣ, αποτελεί σήμερα μια επιλογή που έχει σοβαρά προβλήματα σε αγροτικές περιοχές και ιατρεία και που η σύνδεση στο internet περιορίζεται στη χρήση ασύρματων συνδέσεων GPRS( και όχι 3G) και η πλοήγηση στην εφαρμογή για την έκδοση συνταγών είναι υπερβολικά χρονοβόρα. Λύση στο παραπάνω θα μπορεί να δώσει το πρωτόκολλο διασύνδεσης με την ΗΣ (http.labς.opengov.gr/2011/03/15/3574).
Μ’ αυτό, χωρίς να καταργείται η υπάρχουσα εφαρμογή ΗΣ, είναι δυνατή δημιουργία λογισμικού ηλεκτρονικού φακέλου ασθενή που τρέχει τοπικά στον υπολογιστή του γιατρού ή του φαρμακοποιού και επικοινωνεί απευθείας με το ΣΗΣ για την έκδοση και την εκτέλεση της συνταγής. Υπάρχοντα λογισμικά και ERPs σε μονάδες υγείας-νοσοκομεία μπορούν να συνδεθούν με την ΗΣ. Νέα λογισμικά μπορούν να φτιαχτούν στα μέτρα και τις ανάγκες του χρήστη.
Ο γιατρός συνθέτει την συνταγή στον υπολογιστή του και στο τέλος το λογισμικό αποστέλλει τα δεδομένα στο ΣΗΣ για να γίνει η έκδοση της συνταγής.
Αντίστοιχα ο φαρμακοποιός εκτελεί την συνταγή απευθείας από το σύστημα αποθήκης του φαρμακείου. Έτσι περιορίζεται το φορτίο του ΣΗΣ, είναι ευκολότερη η έκδοση συνταγής, ακόμη και σε σύνδεση GPRS και μειώνεται ο χρόνος που απαιτείται για την έκδοση και εκτέλεση της συνταγής.
Δυστυχώς αν και το συγκεκριμένο πρωτόκολλο έχει προταθεί από τον Μάρτιο του 2011, η ΗΔΙΚΑ, που ανέπτυξε η ίδια την νέα εφαρμογή, αρνείται και καθυστερεί συνεχώς την υλοποίηση του.
Αυτή είναι μια πρόταση δεν κοστίζει και πραγματικά βελτιώνει το ΣΗΣ. Τέτοιες προτάσεις, έχουν γίνει κατ’ επανάληψη. Δυστυχώς όμως, οι κυβερνητικοί και διοικητικοί αρμόδιοι τις έχουν πετάξει στις καλένδες και με το πρόσχημα της οικονομικής κρίσης προσπαθούν με «μπαλώματα να δώσουν λύσεις». Εκτός και αν αυτές οι προτάσεις δεν είναι «συμφέρουσες» σε ορισμένους!
      
               ΚΩΝ/ΝΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
                                                       ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ι.Σ.ΛΑΡΙΣΑΣ

Πηγή: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

24 Οκτωβρίου 2012, 22:22:46
Απάντηση #32
Αποσυνδεδεμένος

ΜΗΝΑΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ


Καλησπέρα σε όλους..

Προσπαθώ να βρω documentation για τα web service της ΗΣ, και πιο συγκεκριμένα για το client κομματι του φαρμακείου, αλλα δεν εχω βρει κάτι.
Σε email στην ΗΔΙΚΑ δεν είχα απάντηση.

Είναι διαθέσιμο; Μπορεί κάποιος να με παραπεμψει καπου;

Ευχαριστω.

24 Οκτωβρίου 2012, 22:54:14
Απάντηση #33
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Καλησπέρα σε όλους..

Προσπαθώ να βρω documentation για τα web service της ΗΣ, και πιο συγκεκριμένα για το client κομματι του φαρμακείου, αλλα δεν εχω βρει κάτι.
Σε email στην ΗΔΙΚΑ δεν είχα απάντηση.

Είναι διαθέσιμο; Μπορεί κάποιος να με παραπεμψει καπου;

Ευχαριστω.

Δοκίμασε να μιλήσεις με τον κ. Ασιμακόπουλο στο 2132168248. Κρατάνε λίστα με τις εταιρίες λογισμικού σε αυτό το χώρο....
« Τελευταία τροποποίηση: 24 Οκτωβρίου 2012, 23:00:34 από Δ. Κουναλάκης »
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

24 Οκτωβρίου 2012, 23:08:45
Απάντηση #34
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Μια και πιάσαμε το συγκεκριμένο thread να σας ενημερώσω, ότι παντελώς ανεπίσημα, ο ΕΟΠΥΥ ζήτηση την απενεργοποίηση της αντιγραφής συνταγής ΜΕ τις θεραπείες.....Και η ΗΔΙΚΑ υπάκουσε....:
Υπάρχουν δύο πιθανές εκδοχές συνεπώς:
α) Κάποιοι ψηλά ιθύνοντες λαδώνονται για να έχει πελάτες το medisto & med-Express
β) Κάποιοι ψηλά ιθύνοντες είναι τόσο, μα τόσο σαδιστές με τους γιατρούς. Δεν μπορούσε άραγε να έχει δυνατότητα αντιγραφής συνταγής με θεραπείες για 48ώρες από την έκδοση της συνταγής ώστε μπορεί να γίνεται εύκολα η κάθε διόρθωση αλλά να μην διευκολύνει τις αντιγραφές κάθε μήνα; Αλλά ξέχασα τα κομματόσκυλα και οι καρεκλοκένταυροι που έχει ο ΕΟΠΥΥ δεν διακρίνονται για την νοημοσύνη τους.
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

7 Νοεμβρίου 2012, 20:32:42
Απάντηση #35
Αποσυνδεδεμένος

D-Michalis

Administrator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
... Αλλά ξέχασα τα κομματόσκυλα και οι καρεκλοκένταυροι που έχει ο ΕΟΠΥΥ δεν διακρίνονται για την νοημοσύνη τους.


και την τιμιότητά τους βεβαίως –βεβαίως
Αν και επιθυμώ διακαώς να τραγουδώ το «μην κλαις, δεν πειράζει, θα ’ρθει άσπρη μέρα και για μας», με τα γεγονότα που ζούμε (σε κοινωνία και υγεία) νομίζω πως ταιριάζει καλύτερα το «γέρασα μ’ ένα κοντό παντελονάκι και ο ήλιος (πού είχε μισοφανεί, όχι μόνο) δεν φάνηκε ακόμη (αλλά έχει ολότελα κρυφτεί)».

7 Νοεμβρίου 2012, 23:57:22
Απάντηση #36
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Χαιρέτησε ο Σφυρόερας.

Κατά τη γνώμη μου, έπρεπε να είχε κάνει το λογισμικό της συνταγογράφησης πολύ πιο φιλικό προς τον ιατρό και όχι να μας εξωθεί (σκόπιμα; ) να αγοράζουμε με πληρωμή πακέτα εφαρμογών για να διευκολυνθούμε στη δουλειά μας.

Άντε γεια και από μας.


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 8 Νοεμβρίου 2012, 09:22:08 από Ο διακομιστής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

8 Νοεμβρίου 2012, 09:28:34
Απάντηση #37
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Ο Σφυρόερας δεν παραιτήθηκε με δική του θέληση. Τον παραιτήσαν.

Το κομμάτι του γιατρού στην ΗΣ είναι αφημένο στην τύχη του. Ουδείς από την ΗΔΙΚΑ ενδιαφέρεται και καμιά διόρθωση δεν έχει γίνει από την πλευρά της χρηστικότητας. Οι ελάχιστες αλλαγές και συχνά μη χρηστικές αλλαγές που έχουν γίνει στόχο έχουν πως θα μειώσουν την συνταγογράφηση ή πως θα "τρομάξουν" τους γιατρούς.

Ο ίδιος ο Σφυρόερας πρέπει να έχει άχτι τους γιατρούς: Αυτό φάνηκε αρχικά από την απαξίωση με την οποία τους αντιμετώπιζε και κατόπιν με τον τρόπο που έκανε κρίσεις για θέματα που δεν είναι δουλειά της ΗΔΙΚΑ όπως να δημοσιεύει την άποψη του για το είδος της θεραπείας που πρέπει να δοθεί σε συγκεκριμένα νοσήματα.

Προσωπικά μου βιώματα με κάνουν να μην τον θεωρώ αξιόπιστο:
α) Στην παρουσία μου στο labs.opengov.gr όταν παρουσίασα τα αρνητικά του συστήματος της ΗΣ, αντί να εισπράξω μια απάντηση στα θέματα που έθιγα, εισέπραξα ένα βαρύ κατηγορώ για τους γιατρούς και τι νόμιζε ότι κάνουν. Και στο τέλος της ομιλίας του αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις από το κοινό γιατί είχε επείγουσα δουλειά, αλλά έφαγε 1.5 ώρα έξω συζητώντας.
β) Κανένα από τα χρονοδιαγράμματα του που υποσχόταν για τους γιατρούς δεν τηρήθηκε. Από εξάμηνο σε εξάμηνο και από χρόνο σε χρόνο.

Η εντύπωση μου είναι ότι όσο η Δρέττα τους χάραζε μια πορεία που ήταν κοινή για γιατρούς-φαρμακοποιούς τα πράγματα ήταν αποδεκτά. Όταν αυτή έφυγε, πέσαν οι μάσκες....

Να δουμε τι θα κάνει και ο επόμενος... και ελπίζω να ακολουθήσουν το Σφυρόερα και κάποιοι από τον ΕΟΠΥΥ. Για τους σαδιστές μόνιμους εκτός από τις συνταξιοδοτήσεις, υπάρχουν και οι μετατάξεις.
« Τελευταία τροποποίηση: 8 Νοεμβρίου 2012, 09:30:38 από Δ. Κουναλάκης »
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

13 Δεκεμβρίου 2012, 09:15:46
Απάντηση #38
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
να προσθέσω δύο πράγματα:
α) Από την χθεσινή συνέντευξη τύπου του Λουράντου η αναφορά: "Μας ζητήσανε ανθρώπους να τους βοηθήσουν στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση και τους δώσαμε..." επιβεβαιώνει άλλη μια φορά ότι η πυξίδα της ΗΔΙΚΑ στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση είναι οι θέσεις των φαρμακοποιών.

β) Είδα το σύστημα της εταιρίας που έχει ο ΕΟΠΥΥ στους υπαλλήλους των ταμείων για να περνάνε τις συνταγές που καταθέτουν οι ασφαλισμένοι όταν κάνουν απεργία οι φαρμακοποιοί. Τα σχόλια μου:
- Απαιτείται να περαστεί η συνταγή δύο φορές εξ αρχής (μια για την αίτηση του ασφαλισμένου και μια για την εκκαθάριση). Ο υπάλληλος επιλέγει αριθμό μητρώου ασθενή, αναζητεί το όνομα του γιατρού (ΑΜΚΑ δεν παίζει), επιλέγει ένα-ένα τα φάρμακα και παιρνάει τιμή (τμή χωρίς ΦΠΑ και ΦΠΑ), διάγνωση (με ICD10), ποσότητα, (όχι βέβαια φαρμακειο), και αυτό το κάνει δύο φορές. Φυσικά δεν υπάρχει καμιά σύνδεση με την ηλεκτρονική συνταγογραφία της ΗΔΙΚΑ ώστε να τα παίρνουν έτοιμα, παρά το ΑΡΙ που είναι ήδη σε λειτουργία. Εννοείται ότι η κάθε συνταγή θέλει τουλάχιστον 7 λεπτά σε ώρα που το σύστημα δουλεύει σφαίρα και ο υπάλληλος είναι ταχύτατος σε συνδυασμούς πλήκτρων και ποντίκι. Χρονομετρημένο.
- Δυσκολεύει τον υπάλληλο καθώς δεν μπορεί να γίνει αναζήτηση φαρμάκων με κωδικό Barcode και έτσι δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν barcode scanners να διαβάζουν τα barcode από τα αυτοκόλητα των φαρμάκων που είναι επικολλημένα στη συνταγή.
- Ο υπάλληλος που δεν είναι γιατρός πρέπει να περάσει την διάγνωση με αναζήτηση από κωδικούς ICD10 μόνο και για κάθε φάρμακο. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος που δεν είναι γιατρός, δεν έχει δει τον ασθενή, αυτοσχεδιάζει. Φανταστείτε ότι δεν ξέρουν ποια διάγνωση αντιστοιχεί σε ποιο φάρμακο. Και το αποτέλεσμα είναι ότι μπορεί τα φάρμακα στην εκκαθάριση να απορριφθούν και να βγαίνει λάθος ποσό επιστροφής στον ασθενή.
- Υπάρχουν σχεδιαστικά λάθη όπως: Εκκαθαρίζει με τιμές φαρμάκων της σημερινής ημερομηνίας και όχι της ημερομηνίας εκτέλεσης της συνταγής, με αποτέλεσμα ο ασθενής να λαμβάνει λιγότερα χρήματα πίσω. Επίσης, ζητάει να παιρνιούνται ξεχωριστά η τιμή του φαρμάκου και ξεχωριστά ο ΦΠΑ επί της τιμής.

Συνεπώς, η εκκαθάριση για τους ασφαλισμένους σε συνταγές που πλήρωσαν και κατέθεσαν πάει με ρυθμούς χελώνας....
« Τελευταία τροποποίηση: 13 Δεκεμβρίου 2012, 09:25:26 από Δ. Κουναλάκης »
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

29 Δεκεμβρίου 2012, 11:43:16
Απάντηση #39
Αποσυνδεδεμένος

barracuda


Καλησπέρα και χρόνια πολλά

Εχει καταφέρει κανείς να συνδυάσει την ηλεκτρονική συνταγογραφηση με το λογισμικό ανοικτού κώδικα OpenEMR?
Αν ναί πως τα κατάφερε?

Ευχαριστώ


22 Ιανουαρίου 2013, 10:29:35
Απάντηση #40
Αποσυνδεδεμένος

gnikolaidis


Παρά τα διαβήματά μας (αρμοδίως και μέσω προσωπικών επαφών) προς την ΗΔΙΚΑ, μέχρι και σήμερα υπήρξε αδύνατο να βρούμε οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με τις προδιαγραφές διασύνδεσης.

Πιστεύουμε πως έχουμε κάτι σημαντικό να προσφέρουμε στην ιατρική κοινότητα, αλλά δυστυχώς το Κράτος στέκεται εμπόδιο.

Εκ μέρους του Οδηγού Φαρμάκων "Γαληνός", παρακαλώ θερμά το όποιο μέλος του forum γνωρίζει κάτι παραπάνω, να μας βοηθήσει να συνδέσουμε το Γαληνό με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Νικολαϊδης Γιώργος
Γιώργος Νικολαΐδης (gnikolaidis@ergobyte.gr)
Οδηγός Φαρμάκων "Γαληνός" (Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος)
Ergobyte Πληροφορική Α.Ε. (Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος)

4 Μαρτίου 2013, 09:45:50
Απάντηση #41
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Με το επισυναπτόμενο έγγραφο από την Διαύγεια η ΗΔΙΚΑ ξόδεψε άλλα 20.000 ευρώ για να αγοράσει νέους servers για να μπορέσει να υποστηρίξει την τελευταία έκδοση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης με τις "επισκέψεις" και τις "εξετάσεις". Σε αυτά τα 20 χιλιάρικα θα υπολογίσουμε ότι περιλαμβάνονται και αδειοδοτήσεις-συντηρήσεις που σημαίνει ότι περίπου 7000 θα ξοδεύονται για κάθε χρόνο λειτουργίας.

Η ΗΔΙΚΑ συνειδητά επιλέγει την αγορά εξοπλισμού αντί να προχωρήσει σε δημιουργία του πρωτοκόλου διασύνδεσης που θα διευκολύνει αφενός τους γιατρούς και αφετέρου θα μειώσει τις δαπάνες σε αγορά και διατήρηση εξοπλισμού πληροφορικής και αδειοδοτήσεων.

Τέλος του Μάρτη 2013 κλείνουν 2 χρόνια από την πρόταση που έγινε στο labs.opengov.gr στην αρχή αυτού του thread χωρίς υλοποιηθεί απολύτως τίποτα.
Αξίζει να αναφερθεί ότι ο πρόεδρος του HL7 Hellas είχε έντονα αναφερθεί στην χρήση πρωτοκόλλων HL7 αλλά όλη η επικοινωνία του HL7 Hellas με την ΗΔΙΚΑ είναι εν κρυπτό. Προφανώς, δεν είναι δημοσιοποιήσιμη.
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

11 Μαρτίου 2013, 10:52:19
Απάντηση #42
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Αύριο κλείνουν 2 χρόνια από τότε που ξεκίνησε αυτό το θέμα στο φόρουμ, σε 5 μέρες από τότε που αναρτήθηκε στο Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος και σε δυο εβδομάδες από τότε που παρουσιάστηκε στην ημερίδα του labs.opengov (είναι μια από τις προτάσεις στην κεντρική σελίδα).

Σε όλο αυτό το διάστημα δεν έγινε απολύτως τίποτα για αυτή την πρόταση. Στο ίδιο διάστημα χωρίς τυμπανοκρουσίες, ανακοινώσεις, παρουσιάσεις, με πόρους που ήταν για άλλο σκοπό υλοποιήθηκε αυτή η πρόταση μόνο για τους φαρμακοποιούς. Οι γιατροί, τα ΟΠΣΥ των νοσοκομείων έμειναν εκτός. Αυτό για όσους θα τρέξουν να πουν ότι στην Ελλάδα όλα χρειάζονται χρόνο. Για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται ότι στην Ελλάδα αυτό το οποίο θες να θάψεις απλά πρόκρινε το σαν φαβορί.

Όλο αυτό το διάστημα έχω ακούσει για το πόσο ζορίζονται εκεί στην ΗΔΙΚΑ και ναι είναι λίγοι είναι και ναι έχουν δίκιο, αλλά μια τέτοια υλοποίηση την κάνουν οutsourcing έτσι κι αλλιώς και αυτό κάνανε για τους φαρμακοποιούς. Αν προσθέσω και τις υποσχέσεις του προηγούμενου διευθύνοντα συμβούλου, μάλλον πρέπει να βρω τον προστάτη άγιο των ψευτών.

Κουράστηκα να περιμένω, αποφάσισα να προχωρήσω χωρίς αυτούς όπως είχα πει και παλαιότερα.
Η έτερη λύση πλην του να φτιάξω λογισμικό που να μιμείται το web browser, είναι να ενσωματώσω σε ένα λογισμικό ένα web browser και να τον ελέγχω.
Χθες λοιπόν, μετά από προσπάθεια και μελέτη μιας εβδομάδας κατάφερα να εκδόσω την πρώτη συνταγή από λογισμικό με βάση τα φάρμακα που είχα δώσει να περιέχει. Ταυτόχρονα, έχοντας μελετήσει τον html κώδικα του e-syntagografisi μπορεί πλέον να αντλεί συνταγές από τo σύστημα (και να τις κάνει διαθέσιμες για αντιγραφή) ενώ ο χρήστης βλέπεις τις προηγούμενες συνταγές του ασθενή. Είναι εντυπωσιακό να βλέπεις να χρειάζονται 5-9 δευτερόλεπτα για να δημιουργηθεί μια συνταγή. Έχv πολλά ακόμη να κάνω αλλά ήταν μια καλή αρχή σε μια μέρα ορόσημο.

Σαφώς δεν είναι η καλύτερη λύση, αλλά στην Ελλάδα των δεινοσαύρων, του subgov.gr, της αδιαφάνειας και των συμφερόντων δεν μπορείς να κάνεις αλλιώς. Σαφώς και η συγκεκριμένη υλοποίηση έχει παραπάνω φόρτο για τα μηχανάκια της ΗΔΙΚΑ, αλλά όπως βλέπετε και παραπάνω, λεφτά υπάρχουν και αγοράζουν όλο και περισσότερα.

Stay tuned!!!
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

15 Μαρτίου 2013, 19:35:03
Απάντηση #43
Αποσυνδεδεμένος

samsok


αν καταλαβα καλα ,δημιουργησατε ενα λογισμικο  ηλεκτρονικου ιατρικου  φακελου που αυτοματα αντιγραφει σε συνταγη μεσω e-syntagografisi την αγωγη του ασθενους ?
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Αύριο κλείνουν 2 χρόνια από τότε που ξεκίνησε αυτό το θέμα στο φόρουμ, σε 5 μέρες από τότε που αναρτήθηκε στο Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος και σε δυο εβδομάδες από τότε που παρουσιάστηκε στην ημερίδα του labs.opengov (είναι μια από τις προτάσεις στην κεντρική σελίδα).

Σε όλο αυτό το διάστημα δεν έγινε απολύτως τίποτα για αυτή την πρόταση. Στο ίδιο διάστημα χωρίς τυμπανοκρουσίες, ανακοινώσεις, παρουσιάσεις, με πόρους που ήταν για άλλο σκοπό υλοποιήθηκε αυτή η πρόταση μόνο για τους φαρμακοποιούς. Οι γιατροί, τα ΟΠΣΥ των νοσοκομείων έμειναν εκτός. Αυτό για όσους θα τρέξουν να πουν ότι στην Ελλάδα όλα χρειάζονται χρόνο. Για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται ότι στην Ελλάδα αυτό το οποίο θες να θάψεις απλά πρόκρινε το σαν φαβορί.

Όλο αυτό το διάστημα έχω ακούσει για το πόσο ζορίζονται εκεί στην ΗΔΙΚΑ και ναι είναι λίγοι είναι και ναι έχουν δίκιο, αλλά μια τέτοια υλοποίηση την κάνουν οutsourcing έτσι κι αλλιώς και αυτό κάνανε για τους φαρμακοποιούς. Αν προσθέσω και τις υποσχέσεις του προηγούμενου διευθύνοντα συμβούλου, μάλλον πρέπει να βρω τον προστάτη άγιο των ψευτών.

Κουράστηκα να περιμένω, αποφάσισα να προχωρήσω χωρίς αυτούς όπως είχα πει και παλαιότερα.
Η έτερη λύση πλην του να φτιάξω λογισμικό που να μιμείται το web browser, είναι να ενσωματώσω σε ένα λογισμικό ένα web browser και να τον ελέγχω.
Χθες λοιπόν, μετά από προσπάθεια και μελέτη μιας εβδομάδας κατάφερα να εκδόσω την πρώτη συνταγή από λογισμικό με βάση τα φάρμακα που είχα δώσει να περιέχει. Ταυτόχρονα, έχοντας μελετήσει τον html κώδικα του e-syntagografisi μπορεί πλέον να αντλεί συνταγές από τo σύστημα (και να τις κάνει διαθέσιμες για αντιγραφή) ενώ ο χρήστης βλέπεις τις προηγούμενες συνταγές του ασθενή. Είναι εντυπωσιακό να βλέπεις να χρειάζονται 5-9 δευτερόλεπτα για να δημιουργηθεί μια συνταγή. Έχv πολλά ακόμη να κάνω αλλά ήταν μια καλή αρχή σε μια μέρα ορόσημο.

Σαφώς δεν είναι η καλύτερη λύση, αλλά στην Ελλάδα των δεινοσαύρων, του subgov.gr, της αδιαφάνειας και των συμφερόντων δεν μπορείς να κάνεις αλλιώς. Σαφώς και η συγκεκριμένη υλοποίηση έχει παραπάνω φόρτο για τα μηχανάκια της ΗΔΙΚΑ, αλλά όπως βλέπετε και παραπάνω, λεφτά υπάρχουν και αγοράζουν όλο και περισσότερα.

Stay tuned!!!
« Τελευταία τροποποίηση: 16 Μαρτίου 2013, 00:40:25 από samsok »

17 Μαρτίου 2013, 00:41:27
Απάντηση #44
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
αν καταλαβα καλα ,δημιουργησατε ενα λογισμικο  ηλεκτρονικου ιατρικου  φακελου που αυτοματα αντιγραφει σε συνταγη μεσω e-syntagografisi την αγωγη του ασθενους ?
Όχι, χρησιμοποίησα ένα περιβάλλον browser μέσα από το οποίο μπορείς να χρησιμοποιήσεις την Ηλ. Συνταγογράφηση που απλά έχει δύο κουμπάκια επιπλέον:
Με το πρώτο κουμπί, όταν βλέπεις μια ήδη γραμμένη συνταγή ενός ασθενή (από το ιστορικό του ασθενή) μπορείς να του ζητήσεις να κρατήσει τα στοιχεία και τα φάρμακα της συνταγής. Τα στοιχεία αυτά μπορείς να τα τροποποιήσεις πριν το επόμενο βήμα.
Με το δεύτερο κουμπί, έχοντας πάει στην έκδοση συνταγής μπορεί να σου συμπληρώσει, να σου επιλέξει τα φάρμακα και να ετοιμάσει την συνταγή με τα στοιχεία που κράτησε με το πρώτο κουμπί.
Είναι δηλαδή ότι η απενεργοποιημένη επιλογή "αντιγραφή συνταγής" αλλά με τις θεραπείες.

Σήμερα κατάφερα να το κάνω σε ώρες που το σύστημα της ΗΔΙΚΑ δεν σέρνεται, να θέλει μόλις 3-4 δευτερόλεπτα για να συμπληρώσει την συνταγή.  Πλέον δεν βασίζεται σε timers αλλά σε events και έτσι η ταχύτητα του εξαρτάται από το φόρτο που έχει το σύστημα της Ηλ. Συνταγογράφησης.
Έχω αρκετές ιδέες ακόμη και ο τελικός στόχος είναι να το ενσωματώσω σε λογισμικό ηλεκτρονικού φακέλου που έχω φτιάξει.
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
2 Απαντήσεις
8963 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 18 Φεβρουαρίου 2012, 17:37:12
από Δ. Κουναλάκης
11 Απαντήσεις
11698 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 9 Φεβρουαρίου 2017, 18:59:17
από Αδαμάντιος Σκούφαλος
2 Απαντήσεις
9257 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 31 Μαρτίου 2014, 09:55:22
από Δ. Κουναλάκης
3 Απαντήσεις
4680 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 12 Μαΐου 2016, 00:24:16
από Denominator
25 Απαντήσεις
23660 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 4 Μαρτίου 2020, 18:38:42
από Αδαμάντιος Σκούφαλος