Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
28 Μαρτίου 2024, 11:38:56

Αποστολέας Θέμα: Κινητά τηλέφωνα και υγεία  (Αναγνώστηκε 7968 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

14 Μαρτίου 2011, 13:51:01
Αναγνώστηκε 7968 φορές
Αποσυνδεδεμένος

alfie


Τα κινητά τηλέφωνα επηρεάζουν τον εγκέφαλο

Τα κινητά τηλέφωνα μπορούν να επηρεάσουν τη δραστηριότητα του εγκεφάλου, με άγνωστες συνέπειες, σύμφωνα με νέα έρευνα

Η επί 50 λεπτά χρήση του κινητού τηλεφώνου, κολλημένου στο αυτί, είναι αρκετή για να μεταβάλει τη δραστηριότητα των εγκεφαλικών κυττάρων, στην περιοχή του εγκεφάλου που βρίσκεται πιο κοντά στην ενσωματωμένη κεραία της συσκευής. Παραμένει, όμως, ακόμα ασαφές ποιες μπορεί να είναι οι τυχόν συνέπειες για την υγεία, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, η οποία, ούτε αυτή τη φορά, κατέστη δυνατό να καταλήξει σε κάποιο συμπέρασμα αν και κατά πόσο υπάρχει σχέση ανάμεσα στην κινητή τηλεφωνία και στον καρκίνο του εγκεφάλου.

Οι ερευνητές των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ, με επικεφαλής τη Νόρα Βόλκοφ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου (JAMA), σύμφωνα με το BBC και τα πρακτορεία Ρόιτερ και Γαλλικό, έδειξαν ότι ο μεταβολισμός της γλυκόζης, δηλαδή η χρήση σακχάρου (μια ένδειξη για την εγκεφαλική δραστηριότητα), αυξάνει στους ανθρώπους που μιλάνε για ώρα στο κινητό τους. Ο μηχανισμός μέσω του οποίου επηρεάζεται ο μεταβολισμός σε τοπικό επίπεδο, δεν είναι ξεκάθαρος.

Οι ερευνητές εξέφρασαν έκπληξη επειδή η ασθενής ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία του σήματος, που προέρχεται από τα κινητά, μπορεί να επιδράσει στην εγκεφαλική δραστηριότητα, διευκρίνισαν όμως πως αυτό δεν σημαίνει κάποιο συμπέρασμα σχετικά με το κατά πόσο τα κινητά μπορεί να προκαλούν καρκίνο. «Αυτή η μελέτη κατά κανένα τρόπο δεν δείχνει κάτι τέτοιο. Αυτό που δείχνει είναι ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι ευαίσθητος στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία από την έκθεση στα κινητά», δήλωσε η Βόλκοφ, η οποία, όπως είπε πάντως, καλού-κακού αποφεύγει να βάζει το κινητό στο αυτί της όταν μιλά.

Η χρήση κινητών τηλεφώνων έχει αυξηθεί δραματικά από τη δεκαετία του ΄80, όταν πρωτοεμφανίστηκαν, και σήμερα περίπου 5 δισεκατομμύρια συσκευές χρησιμοποιούνται διεθνώς. Μερικές επιδημιολογικές μελέτες έχουν συνδέσει την ακτινοβολία των κινητών με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του εγκεφάλου, όμως μια μεγάλη έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δεν κατέληξε σε οριστικό συμπέρασμα.

Η νέα μελέτη μελέτησε μια ομάδα 47 ανθρώπων που μιλούσαν επί 50 λεπτά έχοντας ένα ενεργοποιημένο κινητό στο ένα αυτί τους και ένα δεύτερο απενεργοποιημένο κινητό στο άλλο αυτί τους. Η μελέτη του εγκεφάλου (με απεικόνιση τομογραφίας εκπομπής ποζιτρονίων ΡΕΤ) έδειξε ότι, αν και δεν υπήρξε συνολική μεταβολή στον μεταβολισμό του εγκεφάλου, στην πρώτη περίπτωση καταγράφηκε αύξηση 7% στον μεταβολισμό στις περιοχές του εγκεφάλου που βρίσκονται πλησιέστερα στην αντένα της συσκευής, όταν αυτή ήταν ενεργοποιημένη.

Για ενδιαφέροντα ευρήματα, τα οποία όμως θα πρέπει να ερμηνευτούν με επιφύλαξη, έκαναν λόγο άλλοι επιστήμονες, επισημαίνοντας ότι, αν και είναι άγνωστη προς το παρόν η βιολογική σημασία (αν υπάρχει) του αυξημένου μεταβολισμού στον εγκέφαλο από την έκθεση στα κινητά, πρέπει να γίνουν περαιτέρω μελέτες.

Ο καθηγητής Πάτρικ Χάγκαρντ του University College του Λονδίνου είπε ότι τα αποτελέσματα της νέας μελέτης δείχνουν μια άμεση επίδραση του σήματος του κινητού στην εγκεφαλική λειτουργία, όμως μεταβολές ακόμα μεγαλύτερου εύρους μπορεί να συμβούν στον εγκεφαλικό μεταβολισμό λόγω φυσικών αιτιών, ακόμα κι όταν ένας άνθρωπος σκέφτεται. Θα πρέπει όμως, πρόσθεσε, να εξεταστούν οι τυχόν συνέπειες για την υγεία, αν και νέες μελέτες επιβεβαιώσουν ότι τα σήματα των κινητών επιδρούν άμεσα στον μεταβολισμό του εγκεφάλου.

Πηγή: ΑΠΕ

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος



14 Μαρτίου 2011, 15:36:06
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
χεχε... άλλο ένα άρθρο για φοβικούς συνανθρώπους μας....

οποιαδήποτε ακτινοβολία κουβαλά ενέργεια, ενέργεια σε βιολογικούς ιστούς σημαίνει θερμότητα, αύξηση της θερμοκρασίας σημαίνει αύξηση μεταβολισμού......

Αλήθεια, έχει βαλθεί να μελετήσει κανείς με PET τι συμβαίνει σε ανθρώπους φοράνε μαντίλα, σκούφο ή καπέλο τι διαφορές έχουν στο μεταβολισμό του εγκεφάλου; Μπορεί να μην βρει 7% αλλά 1-2% θα το βρει....
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

17 Ιουλίου 2018, 23:15:54
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
14 July 2018.
The Guardian.


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

1 Ιουνίου 2020, 01:35:48
Απάντηση #3
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Τα κινητά τηλέφωνα προκαλούν καρκίνο στον εγκέφαλο, σύμφωνα με δικαστική απόφαση!

31 ΜΑΪΟΥ 2020 | 09:16Docmed+
Με αφορμή  τον θόρυβο που έχει προκληθεί για την πιθανά ανθυγιεινή ακτινοβολία των δικτύων 5G αξίζει να θυμηθούμε την πρώτη φορά που ένα δικαστήριο απεφάνθη, ότι η υπερβολική χρήση κινητού τηλεφώνου μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο του εγκεφάλου
Η επίσημη -με την σφραγίδα δικαστηρίου- σύνδεση ανάμεσα στα κινητά τηλέφωνα και τον καρκίνο έγινε με αφορμή την υπόθεση του 57χρονου Roberto Romeo, ο οποίος τα τελευταία 15 χρόνια εργάζεται στην τηλεπικοινωνιακή εταιρεία Telecom Italia και υποστήριξε στην αγωγή που κατέθεσε, ότι η συνεχής χρήση του κινητού του τηλεφώνου για εργασιακούς λόγους τον έκανε να αναπτύξει όγκο στον εγκέφαλο.
Μετά την ετυμηγορία που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα, ένα ιταλικό δικαστήριο στην πόλη Iverea επιδίκασε στον Romeo χρηματική κρατική συνδρομή ύψους περίπου 535 δολαρίων το μήνα, αφού ένας εμπειρογνώμονας γιατρός κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο καρκίνος στον εγκέφαλο του Romeo έπληξε το 23% της συνολικής του σωματικής λειτουργίας.
Η σύνταξη θα καταβληθεί στον Romeo από την εθνική ασφαλιστική εταιρεία INAIL, η οποία καλύπτει σχετικές απαιτήσεις για ατυχήματα στο χώρο εργασίας.
Κατά τη διάρκεια της δίκης, ο Romeo είπε ότι αναγκαζόταν να χρησιμοποιεί το κινητό του για περίπου 3-4 ώρες ώρες κάθε μέρα επί 15 συναπτά έτη.
«Δεν είχα άλλη επιλογή παρά να χρησιμοποιώ το κινητό μου τηλέφωνο για να μιλήσω με συναδέλφους και να οργανώσω την εργασία μου (…) Για 15 χρόνια έκανα κλήσεις όλη την ώρα, στην δουλειά, από το σπίτι και από το αυτοκίνητο (…) Άρχισα να έχω την αίσθηση ότι το δεξί μου αυτί είναι μπλοκαρισμένο όλη την ώρα και ο όγκος διαγνώστηκε το 2010. Ευτυχώς, ήταν καλοήθης, αλλά δεν ακούω τίποτα επειδή οι γιατροί έπρεπε να αφαιρέσουν το ακουστικό μου νεύρο”, δήλωσε ο Romeo.
Οι επιστημονικές έρευνες είχαν “προειδοποιήσει”
Το 2016, ερευνητές από το αμερικανικό Εθνικό Πρόγραμμα Τοξικολογίας, το οποίο είναι τμήμα των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας (NIH) των ΗΠΑ, ανακάλυψαν ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ ενός συγκεκριμένου τύπου ακτινοβολίας, που παράγεται από κινητά τηλέφωνα και του καρκίνου σε πειραματόζωα αρουραίους.
Περισσότεροι από 2.500 αρουραίοι εκτέθηκαν σε ακτινοβολία κινητών τηλεφώνων για 9 ώρες την ημέρα κατά τη διάρκεια δύο ετών, γεγονός που προκάλεσε (σε μικρό ποσοστό) ανάπτυξη όγκων σε αρσενικούς αρουραίους. Επρόκειτο για δύο τύπους όγκων: γλοίωμα (καρκίνος του εγκεφάλου) και σβανομάτων (schwannomas) στην καρδιά.
Ο δικηγόρος του Romeo, Stefano Berton, επαίνεσε το δικαστήριο, επειδή δεν επέτρεψε στην υπεράσπιση να υποβάλει άλλες μελέτες σχετικά με τον καρκίνο και την χρήση κινητών τηλεφώνων, οι οποίες έχουν χρηματοδοτηθεί από εταιρείες τηλεπικοινωνιών. Ο Bertone είπε ότι αυτή είναι η πρώτη δικαστική απόφαση στον κόσμο που αναγνωρίζει “την σχέση μεταξύ χρήσης κινητού τηλεφώνου και της ανάπτυξης όγκου στον εγκέφαλο”.

ΠΗΓΗ. Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

1 Ιουνίου 2020, 19:10:10
Απάντηση #4
Αποσυνδεδεμένος

Δημήτριος


Η ιατρική κοινότητα είναι η πλέον αρμόδια να μας διαφωτίσει. Μια προσέγγιση σε επίπεδο φυσικών μετρήσεων έγινε εδω:



Υγ. Απο τότε με την εξελιξη των κινητών, δεν έχω να παρουσιάσω κάποια  ουσιαστική διαφοροποίηση στα συμπεράσματα μου
Απο κει και περα η τρομολαγνεία εξυπηρετεί συμφέροντα ,αυτό δεν πρόκειται να σταματήσει ποτέ.
« Τελευταία τροποποίηση: 1 Ιουνίου 2020, 19:13:49 από Δημήτριος »

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
0 Απαντήσεις
18415 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 3 Ιουνίου 2008, 19:58:26
από kefalidisg
0 Απαντήσεις
7126 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 15 Ιανουαρίου 2010, 16:56:48
από Argirios Argiriou
2 Απαντήσεις
4288 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 2 Οκτωβρίου 2010, 17:26:47
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
2297 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 6 Δεκεμβρίου 2014, 21:34:05
από Loumakis
3 Απαντήσεις
3027 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 3 Απριλίου 2016, 02:54:13
από Αρχίατρος