Άλλες κατηγορίες μηνυμάτων > Πολιτική και Κοινωνικά Θέματα

Το Κράτος ας αναλάβει το Πρωτόκολλο όχι το Ιατρικό Λογισμικό.

(1/3) > >>

Argirios Argiriou:
Ακούγεται ότι το κράτος προσπαθεί να φτιάξει ένα λογισμικό (πρόγραμμα ηλεκτρονικού υπολογιστή) για τους Ιατρούς όλης της χώρας. Θα είναι ένα λογισμικό μέσω του οποίου οι Ιατροί θα κρατούν το αρχείο των Ασθενών τους και θα γράφουν τις ιατρικές συνταγές και τα παραπεμπτικά για τις διάφορες εξετάσεις. Ακούγεται επίσης ότι θα γίνει διαγωνισμός μεταξύ μεγάλων εταιρειών λογισμικού και ότι η έκβαση του διαγωνισμού μπορεί να καθυστερήσει μέχρι και δύο (!) χρόνια.

Το χρονοδιάγραμμα φαντάζει πάρα πολύ αργό. Εκτός αυτού, το αποτέλεσμα θα είναι να έχουμε πάλι το μονοπώλιο μιας εταιρείας. Η εταιρεία αυτή δεν θα έχει (από την στιγμή που κερδίσει τον διαγωνισμό) ανταγωνιστή ούτε ως προς τον καθορισμό του κόστους συντήρησης ούτε ως προς την ποιότητα των αναβαθμίσεων του λογισμικού που θα κατασκευάσει. Έτσι και το κόστος συντήρησης αυτού του λογισμικού θα εκτιναχθεί στα ύψη αλλά και η εταιρεία που θα το φτιάξει δεν θα έχει τόσο μεγάλο κίνητρο να κρατήσει ψηλά την ποιότητα των αναβαθμίσεων του λογισμικού. Αφήστε που τα λεφτά δεν θα μοιραστούνε σε όλη την Ελλάδα παρά θα πάνε σε μία μόνο εταιρεία.

Αντί αυτού πιστεύω ότι το Κράτος πρέπει απλώς να καθορίσει ένα Πρωτόκολλο (δηλαδή κάποια κριτήρια) που πρέπει να πληρεί το λογισμικό κάθε Ιατρού. Το πιο βασικό από τα αυτά τα κριτήρια πρέπει να είναι η συμβατότητα με άλλα αντίστοιχα λογισμικά: Να μπορούν δηλαδή τα διάφορα λογισμικά να συνεννοούνται, να ανταλλάσουν πληροφορίες, μεταξύ τους. Από κει και πέρα πρέπει το Κράτος να αφήσει ελεύθερο τον κάθε ιδιώτη Ιατρό να βρει τον προγραμματιστή που θα του κάνει το δικό του λογισμικό. Μάλιστα, κατά την γνώμη μου, παρόλο που τυγχάνω ιδιώτης Ιατρός, δεν χρειάζεται καν να επιδοτήσει το Κράτος για το λογισμικό αυτό. Όποιος ιδιώτης Ιατρός ή σύμπραξη Ιατρών θελήσει να ενταχθεί στο καινούριο υπερταμείο που θα δημιουργηθεί, τον ΕΟΠΥΥ, πρέπει να φροντίσει από μόνος του να αποκτήσει υπολογιστή και κατάλληλο λογισμικό. Απλώς τα έξοδα για υπολογιστή και λογισμικό να αφαιρούνται από το φορολογητέο εισόδημα του Ιατρού. Για τα κρατικά Κέντρα Υγείας και Νοσοκομεία προτείνω να επιλέξουν και αυτά το λογισμικό τους μόνα τους και να το πληρώσουν από τον προϋπολογισμό του αντίστοιχου Νοσοκομείου. Θα διακινδυνέψει άραγε τότε το Νοσοκομείο να δημιουργηθεί σκάνδαλο, και τα λεφτά που το Νοσοκομείο πληρώσει να είναι δυσαναλόγως πολλαπλάσια από αυτά που θα πληρώσει το διπλανό ιδιωτικό Ιατρικό Κέντρο ή ο Ιδιώτης Ιατρός;


Αργυρίου Αργύρης,
Γενικός Ιατρός,
Καβάλα.

otrellaras:
Σωστό αρκεί φυσικα να μπορεί για τις δομές που συντηρει (Νοσοκομεία/ΚΥ κοκ) να έχει το απαραίτητο λογισμικό δωρεάν και όχι να το αγοράζει από τις εταιρίες.
Σαν κινημα νεων ιατρών εδω και 1,5 χρόνο τους εχουμε αποστείλει κειμενα προτάσεων, με βασικό το να δωθούν δημόσια τα API ωστε να μπορούν να χτιστούν λογισμικα πάνω στο  server που δε θα είναι online συνεχεια, ωστε να βοηθηθεί τόσο το συστημα όσο και οι χρηστες..
μαλιστα η δημόσια δωρεάν διάθεση θα εχει ως αποτέλεσμα την πτωση των τιμών των προγραμμάτων αφου καθε προγραμματιστης θα μπορεί να χτίσει το δικό του λογισμικό και να υπάρχει ανταγωνισμός..

Ειδα πάντως χτες στη συνταγογραφηση μυνημα ότι επιτέλους θα δωσουν δημόσια τα API's ιατρών σε εταιρίες για αναπτυξη λογισμικου..Επιτέλους

Argirios Argiriou:
Η υπηρεσία στην Σουηδία που έχει αναλάβει, μεταξύ άλλων, το πρωτόκολλο που περιγράφω παραπάνω είναι η Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

pzogr:
Για τα κρατικά νοσοκομεία και κέντρα υγείας νομίζω ότι θα ήταν καλύτερο να υπάρχει 1 εφαρμογή ώστε το σύστημα να λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο είτε πρόκειται για νοσοκομείο της Αθήνας είτε της Πάτρας.
Για τους ιδιώτες όμως συμφωνώ για να μην έχουμε τα προβλήματα που υπήρχαν και υπάρχουν με την τρέχουσα εφαρμογή.
Το ακόμα καλύτερο θα ήταν να υπάρχει και κεντρική εφαρμογή και δυνατότητα ιδιωτικών εφαρμογών. Αρκεί να κρατήσουν τα κόστη σε λογικά επίπεδα.

Επίσης δεν καταλαβαίνω γιατί δεν δίνουν τα API γενικώς σε όλους. Εγώ πχ που έχω φτιάξει ο ίδιος το πρόγραμμα του ιατρείου μου, γιατί να μην μπορώ να έχω τη λειτουργικότητα αυτή, αλλά να πρέπει ντε και καλά να αγοράσω κάτι που έφτιαξε κάποιος και μπορεί να μην μου ταιριάζει ή να μην το θέλω ή να μην θέλω να το πληρώσω.

Argirios Argiriou:
Σημερινή ( 30/08/2016 ) ανάρτηση από τον τοίχο του συναδέλφου Γενικού Ιατρού και Προγραμματιστή, Δημήτρη Κουναλάκη στο facebook, με αφορμή Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος το άρθρο:

Τα ηλεκτρονικά συστήματα έχουν τεράστιο έργο να προσφέρουν στην υγεία. Εξαιρετικό το ότι επιτέλους προχωρούν μετά τα κωλύματα του παρελθόντος.
 
Να υπενθυμίσω όμως κάποια θέματα που θέλουν προσοχή:
 
α) Χρειαζόμαστε το ελάχιστο APIs: Οι web εφαρμογές υπάρχουν πρακτικά μόνο για τους σταθερούς υπολογιστές αλλά είναι άχρηστες για τις φορητές συσκευές (tablets και όχι μόνο) που κερδίζουν καθημερινά έδαφος. Οι φορητές συσκευές θέλουν APIs.

β) Η εξατομίκευση σε επίπεδο μονάδας είναι η μόδα πλέον για τον ηλεκτρονικό φάκελο και η συνεργασία του με πλήθος add-ons που προσφέρουν επιπλέον υπηρεσίες. Όποιος ονειρεύεται μια εφαρμογή για όλους, ένα λογισμικό φακέλου υγείας, στείλτε τον στους δεινόσαυρους να κάνει παρέα. Η εποχή αυτή πέθανε.

γ) Η μαγεία πλέον στο ehealth από την πλευρά του φορέα, όπως είναι το κράτος, είναι ότι έχει ξεκινήσει η εποχή των blackbox όπου ο φορέας υγείας έχει ένα μαύρο κουτί με την βάση δεδομένων, ορίζει το περιεχόμενο και τις διαδικασίες, και προσφέρει ΑΡΙ σε κάθε λογισμικό για να υλοποιηθούν συστήματα όπως ιατρικός φάκελος, νοσηλευτικός φάκελος, γραφείο κίνησης, λογιστήριο, εργαστήρια.... Έτσι, κανένας ανάδοχος δεν αρμέγει το νοσοκομείο και κατ επέκταση τους φορολογούμενους, καθώς δημιουργείται ανταγωνισμός και η μετάβαση από το ένα λογισμικό στο άλλο είναι πανεύκολο χωρίς να υπάρχει πρόβλημα για τα υπάρχοντα δεδομένα.

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση