Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
29 Μαρτίου 2024, 01:10:18

Αποστολέας Θέμα: Το Κράτος ας αναλάβει το Πρωτόκολλο όχι το Ιατρικό Λογισμικό.  (Αναγνώστηκε 11252 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

30 Μαρτίου 2011, 01:07:07
Αναγνώστηκε 11252 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Ακούγεται ότι το κράτος προσπαθεί να φτιάξει ένα λογισμικό (πρόγραμμα ηλεκτρονικού υπολογιστή) για τους Ιατρούς όλης της χώρας. Θα είναι ένα λογισμικό μέσω του οποίου οι Ιατροί θα κρατούν το αρχείο των Ασθενών τους και θα γράφουν τις ιατρικές συνταγές και τα παραπεμπτικά για τις διάφορες εξετάσεις. Ακούγεται επίσης ότι θα γίνει διαγωνισμός μεταξύ μεγάλων εταιρειών λογισμικού και ότι η έκβαση του διαγωνισμού μπορεί να καθυστερήσει μέχρι και δύο (!) χρόνια.

Το χρονοδιάγραμμα φαντάζει πάρα πολύ αργό. Εκτός αυτού, το αποτέλεσμα θα είναι να έχουμε πάλι το μονοπώλιο μιας εταιρείας. Η εταιρεία αυτή δεν θα έχει (από την στιγμή που κερδίσει τον διαγωνισμό) ανταγωνιστή ούτε ως προς τον καθορισμό του κόστους συντήρησης ούτε ως προς την ποιότητα των αναβαθμίσεων του λογισμικού που θα κατασκευάσει. Έτσι και το κόστος συντήρησης αυτού του λογισμικού θα εκτιναχθεί στα ύψη αλλά και η εταιρεία που θα το φτιάξει δεν θα έχει τόσο μεγάλο κίνητρο να κρατήσει ψηλά την ποιότητα των αναβαθμίσεων του λογισμικού. Αφήστε που τα λεφτά δεν θα μοιραστούνε σε όλη την Ελλάδα παρά θα πάνε σε μία μόνο εταιρεία.

Αντί αυτού πιστεύω ότι το Κράτος πρέπει απλώς να καθορίσει ένα Πρωτόκολλο (δηλαδή κάποια κριτήρια) που πρέπει να πληρεί το λογισμικό κάθε Ιατρού. Το πιο βασικό από τα αυτά τα κριτήρια πρέπει να είναι η συμβατότητα με άλλα αντίστοιχα λογισμικά: Να μπορούν δηλαδή τα διάφορα λογισμικά να συνεννοούνται, να ανταλλάσουν πληροφορίες, μεταξύ τους. Από κει και πέρα πρέπει το Κράτος να αφήσει ελεύθερο τον κάθε ιδιώτη Ιατρό να βρει τον προγραμματιστή που θα του κάνει το δικό του λογισμικό. Μάλιστα, κατά την γνώμη μου, παρόλο που τυγχάνω ιδιώτης Ιατρός, δεν χρειάζεται καν να επιδοτήσει το Κράτος για το λογισμικό αυτό. Όποιος ιδιώτης Ιατρός ή σύμπραξη Ιατρών θελήσει να ενταχθεί στο καινούριο υπερταμείο που θα δημιουργηθεί, τον ΕΟΠΥΥ, πρέπει να φροντίσει από μόνος του να αποκτήσει υπολογιστή και κατάλληλο λογισμικό. Απλώς τα έξοδα για υπολογιστή και λογισμικό να αφαιρούνται από το φορολογητέο εισόδημα του Ιατρού. Για τα κρατικά Κέντρα Υγείας και Νοσοκομεία προτείνω να επιλέξουν και αυτά το λογισμικό τους μόνα τους και να το πληρώσουν από τον προϋπολογισμό του αντίστοιχου Νοσοκομείου. Θα διακινδυνέψει άραγε τότε το Νοσοκομείο να δημιουργηθεί σκάνδαλο, και τα λεφτά που το Νοσοκομείο πληρώσει να είναι δυσαναλόγως πολλαπλάσια από αυτά που θα πληρώσει το διπλανό ιδιωτικό Ιατρικό Κέντρο ή ο Ιδιώτης Ιατρός;


Αργυρίου Αργύρης,
Γενικός Ιατρός,
Καβάλα.
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

3 Νοεμβρίου 2014, 12:24:51
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

otrellaras


Σωστό αρκεί φυσικα να μπορεί για τις δομές που συντηρει (Νοσοκομεία/ΚΥ κοκ) να έχει το απαραίτητο λογισμικό δωρεάν και όχι να το αγοράζει από τις εταιρίες.
Σαν κινημα νεων ιατρών εδω και 1,5 χρόνο τους εχουμε αποστείλει κειμενα προτάσεων, με βασικό το να δωθούν δημόσια τα API ωστε να μπορούν να χτιστούν λογισμικα πάνω στο  server που δε θα είναι online συνεχεια, ωστε να βοηθηθεί τόσο το συστημα όσο και οι χρηστες..
μαλιστα η δημόσια δωρεάν διάθεση θα εχει ως αποτέλεσμα την πτωση των τιμών των προγραμμάτων αφου καθε προγραμματιστης θα μπορεί να χτίσει το δικό του λογισμικό και να υπάρχει ανταγωνισμός..

Ειδα πάντως χτες στη συνταγογραφηση μυνημα ότι επιτέλους θα δωσουν δημόσια τα API's ιατρών σε εταιρίες για αναπτυξη λογισμικου..Επιτέλους

6 Απριλίου 2016, 00:37:51
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Η υπηρεσία στην Σουηδία που έχει αναλάβει, μεταξύ άλλων, το πρωτόκολλο που περιγράφω παραπάνω είναι η Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 6 Απριλίου 2016, 09:21:40 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

6 Απριλίου 2016, 01:52:45
Απάντηση #3
Αποσυνδεδεμένος

pzogr


Για τα κρατικά νοσοκομεία και κέντρα υγείας νομίζω ότι θα ήταν καλύτερο να υπάρχει 1 εφαρμογή ώστε το σύστημα να λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο είτε πρόκειται για νοσοκομείο της Αθήνας είτε της Πάτρας.
Για τους ιδιώτες όμως συμφωνώ για να μην έχουμε τα προβλήματα που υπήρχαν και υπάρχουν με την τρέχουσα εφαρμογή.
Το ακόμα καλύτερο θα ήταν να υπάρχει και κεντρική εφαρμογή και δυνατότητα ιδιωτικών εφαρμογών. Αρκεί να κρατήσουν τα κόστη σε λογικά επίπεδα.

Επίσης δεν καταλαβαίνω γιατί δεν δίνουν τα API γενικώς σε όλους. Εγώ πχ που έχω φτιάξει ο ίδιος το πρόγραμμα του ιατρείου μου, γιατί να μην μπορώ να έχω τη λειτουργικότητα αυτή, αλλά να πρέπει ντε και καλά να αγοράσω κάτι που έφτιαξε κάποιος και μπορεί να μην μου ταιριάζει ή να μην το θέλω ή να μην θέλω να το πληρώσω.

30 Αυγούστου 2016, 17:25:32
Απάντηση #4
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Σημερινή ( 30/08/2016 ) ανάρτηση από τον τοίχο του συναδέλφου Γενικού Ιατρού και Προγραμματιστή, Δημήτρη Κουναλάκη στο facebook, με αφορμή Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος το άρθρο:

Τα ηλεκτρονικά συστήματα έχουν τεράστιο έργο να προσφέρουν στην υγεία. Εξαιρετικό το ότι επιτέλους προχωρούν μετά τα κωλύματα του παρελθόντος.
 
Να υπενθυμίσω όμως κάποια θέματα που θέλουν προσοχή:
 
α) Χρειαζόμαστε το ελάχιστο APIs: Οι web εφαρμογές υπάρχουν πρακτικά μόνο για τους σταθερούς υπολογιστές αλλά είναι άχρηστες για τις φορητές συσκευές (tablets και όχι μόνο) που κερδίζουν καθημερινά έδαφος. Οι φορητές συσκευές θέλουν APIs.

β) Η εξατομίκευση σε επίπεδο μονάδας είναι η μόδα πλέον για τον ηλεκτρονικό φάκελο και η συνεργασία του με πλήθος add-ons που προσφέρουν επιπλέον υπηρεσίες. Όποιος ονειρεύεται μια εφαρμογή για όλους, ένα λογισμικό φακέλου υγείας, στείλτε τον στους δεινόσαυρους να κάνει παρέα. Η εποχή αυτή πέθανε.

γ) Η μαγεία πλέον στο ehealth από την πλευρά του φορέα, όπως είναι το κράτος, είναι ότι έχει ξεκινήσει η εποχή των blackbox όπου ο φορέας υγείας έχει ένα μαύρο κουτί με την βάση δεδομένων, ορίζει το περιεχόμενο και τις διαδικασίες, και προσφέρει ΑΡΙ σε κάθε λογισμικό για να υλοποιηθούν συστήματα όπως ιατρικός φάκελος, νοσηλευτικός φάκελος, γραφείο κίνησης, λογιστήριο, εργαστήρια.... Έτσι, κανένας ανάδοχος δεν αρμέγει το νοσοκομείο και κατ επέκταση τους φορολογούμενους, καθώς δημιουργείται ανταγωνισμός και η μετάβαση από το ένα λογισμικό στο άλλο είναι πανεύκολο χωρίς να υπάρχει πρόβλημα για τα υπάρχοντα δεδομένα.
« Τελευταία τροποποίηση: 31 Αυγούστου 2016, 07:14:43 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

12 Απριλίου 2019, 15:01:07
Απάντηση #5
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Έχει μαλλιάσει η γλώσσα μου να το λέω:

Τα Μονοπώλια κάνουν κακό και στο θέμα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και στο θέμα του Ηλεκτρονικού Φακέλλου Ασθενούς, γιατί η εταιρεία που έχει το μονοπώλιο μπορεί να ανεβάζει ανεξέλεγκτα την τιμή των υπηρεσιών της ενώ ταυτόχρονα δεν έχει ανταγωνισμό από πουθενά αλλού και έτσι δεν νοιάζεται τόσο πολύ να εξελίσσει το προϊόν της.

Το Κράτος πρέπει απλώς να καθορίσει ένα Πρωτόκολλο (δηλαδή κάποια κριτήρια) που πρέπει να πληρεί το λογισμικό κάθε Ιατρού. Το πιο βασικό από τα αυτά τα κριτήρια πρέπει να είναι η συμβατότητα με άλλα αντίστοιχα λογισμικά: Να μπορούν δηλαδή τα διάφορα λογισμικά να συνεννοούνται, να ανταλλάσουν πληροφορίες, μεταξύ τους. Από κει και πέρα πρέπει το Κράτος να αφήσει ελεύθερο τον κάθε ιδιώτη Ιατρό να βρει τον προγραμματιστή που θα του κάνει το δικό του λογισμικό. Μάλιστα, κατά την γνώμη μου, παρόλο που τυγχάνω ιδιώτης Ιατρός, δεν χρειάζεται καν να επιδοτήσει το Κράτος για το λογισμικό αυτό.  Απλώς τα έξοδα για υπολογιστή και λογισμικό να αφαιρούνται από το φορολογητέο εισόδημα του Ιατρού. Για τα κρατικά Κέντρα Υγείας και Νοσοκομεία προτείνω να επιλέξουν και αυτά το λογισμικό τους μόνα τους και να το πληρώσουν από τον προϋπολογισμό του αντίστοιχου Νοσοκομείου. Θα διακινδυνέψει άραγε τότε το Νοσοκομείο να δημιουργηθεί σκάνδαλο, και τα λεφτά που το Νοσοκομείο πληρώσει να είναι δυσαναλόγως πολλαπλάσια από αυτά που θα πληρώσει το διπλανό ιδιωτικό Ιατρικό Κέντρο ή ο Ιδιώτης Ιατρός;

Είναι βλάκες π.χ. στην Σουηδία όπου ο ανταγωνισμός είναι ελεύθερος και κυκλοφορούν καμιά δεκαριά προγράμματα συνταγογράφησης και ηλεκτρονικού φακέλλου του ασθενούς;
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

13 Απριλίου 2019, 20:15:50
Απάντηση #6
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Επεξήγηση μου, σε σχετική συζήτηση σε Ιατρική Ομάδα του facebook στις 12/04/2019 :

Το πρόγραμμα συνταγογράφησης όπως και ο ηλεκτρονικός φάκελλος ασθενούς ΕΙΝΑΙ μονοπώλιο στην Ελλάδα και μάλιστα το χρυσοπληρώνει το Κράτος παρόλο που βγάζει συνέχεια προβλήματα. Τα ιδιωτικά προγράμματα που κυκλοφορούν, κουμπώνουν απλώς πάνω στο πρόγραμμα της ΗΔΙΚΑ και για αυτό τον λόγο κουβαλούν μαζί τους τα εγγενή προβλήματα του αρχικού προγράμματος της ΗΔΙΚΑ.
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

15 Απριλίου 2019, 20:26:27
Απάντηση #7
Αποσυνδεδεμένος

Ορθοπαιδικός


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Το πρόγραμμα συνταγογράφησης όπως και ο ηλεκτρονικός φάκελλος ασθενούς ΕΙΝΑΙ μονοπώλιο στην Ελλάδα και μάλιστα το χρυσοπληρώνει το Κράτος παρόλο που βγάζει συνέχεια προβλήματα. .......... τα εγγενή προβλήματα του αρχικού προγράμματος της ΗΔΙΚΑ.
   Η ΗΔΙΚΑ δεν είναι κρατικοί εταιρία που έχει κάνει τη ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ αλλά και πολλά άλλα κρατικά έργα μηχανοργάνωσης; Οι υπάλληλοί της είναι κρατικοί υπάλληλοι (μόνιμοι ή αορίστου χρόνου δλδ μόνιμοι) ή είναι ιδιωτικοί υπάλληλοι (που τους απολύεις σαφώς πιο εύκολα αν δε δουλεύουν);
   Αν είναι ιδιωτική εταιρία φυσικά κακώς έχει το μονοπώλιο (εκτός αν το "κέρδισε" βάσει μειοδοτικού διαγωνισμού - λέμε τώρα)...
   Αν είναι κρατική προσφέρει δωρεάν ένα πρόγραμμα που αλλιώς θα πληρώναμε να το έχουμε. Θα μου πείτε κοστίζει έμμεσα ως μισθοί κλπ. Δεκτό. Δλδ αν δεν ασχοληθεί η ΗΔΙΚΑ με τη Συνταγογράφηση τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν θα γυρίσουν κάπως σε μένα (πχ μείωση φόρων) η θα πάνε στην μαύρη τρύπα (του Ελληνικού δημοσίου που, αντίθετα με τη διαστημική, δεν έχει φωτογραφηθεί ακόμα) πχ θα γίνουν επίδομα άεργου ψηφοφόρου; Αν μιλάμε να καταργηθεί τελείως ως εταιρία και να δοθούν όλα τα έργα σε ιδιώτες, δεκτό με αστερίσκους (διαφανείς διαγωνισμοί κλπ που δεν γίνονται ακόμα στη χώρα μας). Θα μου πεις αν είμαστε δύσπιστοι και αγκυλωμένοι πως θα προοδεύσουμε - δεν ξέρω τι να απαντήσω (ας γίνει το νομικό πλαίσιο πρώτα και οψόμεθα).
   Προσωπικά θα ήθελα ένα minimun δωρεάν κρατικό πρόγραμμα, ανοικτού κώδικα (αν το λέω σωστά) που να αποδίδει ικανοποιητικά (πχ σαν το υπάρχον). Από εκεί και πέρα, όποιος θέλει πληρώνει για κάποιο καλύτερο. Γνώσεις για να αναπτύξω κάποιο μόνος μου δεν έχω και δεν θέλω να γίνω έρμαιο (πιθανότατα) εναρμονισμένων πρακτικών (εξαιρετικά συνηθισμένων στον Ελλαδικό χώρο). Η ύπαρξη του δωρεάν λογισμικού θα κρατήσει σε λογικά επίπεδα τα υπόλοιπα....
   Ίσως είμαι δεινόσαυρος....

15 Απριλίου 2019, 22:20:11
Απάντηση #8
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Όποιος θέλει κάπως καλύτερο πρόγραμμα, το πληρώνει ήδη, έτσι και αλλιώς.

Μόνο που, όπως ήδη ανέφερα, τα ιδιωτικά προγράμματα που κυκλοφορούν, είναι υποχρεωμένα να κουμπώνουν πάνω στο πρόγραμμα της ΗΔΙΚΑ και για αυτό τον λόγο κουβαλούν μαζί τους τα εγγενή προβλήματα του αρχικού προγράμματος της ΗΔΙΚΑ.
« Τελευταία τροποποίηση: 15 Απριλίου 2019, 22:21:49 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

15 Απριλίου 2019, 23:29:55
Απάντηση #9
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Πάντως προσωπικά δεν επένδυσα ποτέ σε πρόγραμμα συνταγογράφησης και δεν έχω συναντήσει κανένα σοβαρό πρόβλημα μέχρι τώρα.
Και δεν είναι ότι τσιγκουνεύομαι τα χρήματα που χρειάζονται για να αποκτήσει κανείς την άδεια χρήσης ενός τέτοιου προγράμματος, ούτε σνομπάρω τις δυνατότητες και τη χρησιμότητά του, όμως πιστεύω ότι είναι καλύτερο να μένουν πάντα και κάποιοι που λειτουργούν μόνο με την πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ. Το πιο απλό που κερδίζουμε είναι ότι μπορούμε να έχουμε άμεση επαφή με τα προβλήματα και ίδια αντίληψη για το πώς θα μπορούσαν να διορθωθούν. Αφήστε που αν όλοι μας λειτουργήσουμε έμμεσα εκτός ΗΔΙΚΑ, αγοράζοντας και λειτουργώντας αποκλειστικά προγράμματα τα οποία κουμπώνουν πάνω στην πλατφόρμα της, κάποια στιγμή ενδέχεται να τη δούμε την πλατφόρμα αυτή να καταρρέει ή να εξαγοράζεται.
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

16 Απριλίου 2019, 07:15:40
Απάντηση #10
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Έχοντας δουλέψει με 4-5 διαφορετικά προγράμματα αρχείου ασθενούς και συνταγογράφησης στην Σουηδία και στην Νορβηγία,  πιστεύω ότι το Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος είναι χαμηλού επιπέδου και αφού δεν καλυτέρεψε ιδιαίτερα τα τελευταία 10 χρόνια δεν τρέφω ελπίδες ότι θα γίνει πολύ καλύτερο στο μέλλον.

Το δε, κόστος που πληρώνουμε από την τσέπη μας ως φορολογούμενοι είναι τρελό...

Ας υπάρξει, τουλάχιστον, ελεύθερος ανταγωνισμός.
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
4 Απαντήσεις
5083 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 8 Μαΐου 2010, 12:16:33
από Δ. Κουναλάκης
1 Απαντήσεις
4853 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 18 Σεπτεμβρίου 2012, 18:43:26
από Denominator
3 Απαντήσεις
7335 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 4 Αυγούστου 2013, 15:13:08
από Δ. Κουναλάκης
5 Απαντήσεις
3884 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 18 Σεπτεμβρίου 2013, 10:02:35
από spyros
0 Απαντήσεις
4576 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 19 Δεκεμβρίου 2021, 07:22:23
από Argirios Argiriou