Άλλες κατηγορίες μηνυμάτων > Πολιτική και Κοινωνικά Θέματα
Εν δυνάμει δωρητές οργάνων όλοι οι Έλληνες
anastasios theodoridis:
Αντίθετος ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων με το νομοσχέδιο για τους δότες οργάνων
Την αντίθεσή τους με τρία σημεία του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας για τις μεταμοσχεύσεις εκφράζουν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ). Δηλώνουν δε ότι ο Οργανισμός «ουδέποτε εκλήθη να συμμετάσχει στη σύνταξη του νομοσχεδίου αυτού».
Το εν λόγω νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή την Πέμπτη 19 Μαΐου. Προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι όλοι οι Έλληνες πολίτες είναι -μετά το θάνατό τους- εν δυνάμει δότες οργάνων προς μεταμόσχευση, εκτός εάν όσο ζούσαν είχαν εκφράσει εγγράφως την αντίθεσή τους γι' αυτή την ενέργεια.
Επίσης, προβλέπει τη διεύρυνση της ομάδας των ανθρώπων που μπορούν να λάβουν μόσχευμα από ζωντανό δότη.
Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του ΕΟΜ, η διεύρυνση του κύκλου των δοτών προκειμένου για ζώσες μεταμοσχεύσεις που προβλέπεται στο άρθρο 8 ενέχει τον ορατό κίνδυνο της εμπορευματοποίησής τους.
«Είμαστε αντίθετοι με την επέκταση της δωρεάς σε άτομα με συναισθηματικό δεσμό, διότι θεωρούμε ότι είναι αδύνατον με οποιονδήποτε τρόπο να κριθεί με αξιοπιστία η ύπαρξή του» επισημαίνουν.
Σημειώνουν ότι η εικαζόμενη συναίνεση που προβλέπει το άρθρο 9, ακόμα και σε χώρες που είναι νομοθετημένη, όπως στην Ισπανία, στην πράξη δεν χρησιμοποιείται και δεν αφαιρούνται ποτέ όργανα χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των συγγενών. Με δεδομένες τις αντιρρήσεις που έχουν ήδη εκφρασθεί από την κοινωνία, θα επηρεαστεί αρνητικά η δωρεά οργάνων.
Επίσης, αναφέρουν ότι «η δημιουργία Οργανισμών Αφαίρεσης Οργάνων δεν έχει καμία θέση. Η αφαίρεσή των διεθνώς γίνεται από τις ομάδες των Μεταμοσχευτικών Κέντρων και σε καμία περίπτωση από τρίτους, οι οποίοι μάλιστα εργάζονται σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια».
Οι εκπρόσωποι του ΕΟΜ επισημαίνουν ότι η αύξηση των μεταμοσχεύσεων, που αποτελεί το κύριο μέλημα του Οργανισμού, μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την ενίσχυσή του και των δομών που στηρίζουν τη μεταμόσχευση στο πλαίσιο του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Από την πλευρά της, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αναφέρει ότι οι εκπρόσωποι του ΕΟΜ συμμετείχαν στην ημερίδα διαβούλευσης που διοργανώθηκε πριν από 45 ημέρες και κατέθεσαν τις προτάσεις τους.
Στη συνέχεια -επισημαίνει- τον πρόεδρο του ΕΟΜ συνάντησαν ο υφυπουργός Μ.Τιμοσίδης και ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Α.Δημόπουλος.
Επίσης, αναφέρει ότι οι εκπρόσωποι του ΕΟΜ και άλλων φορέων θα παραστούν την Τετάρτη 25 Μαΐου στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής προκειμένου να διατυπώσουν γραπτώς τις απόψεις τους για το πολύπαθο και πολυτάραχο πρόβλημα των μεταμοσχεύσεων.
Θα ακολουθήσουν η δεύτερη ανάγνωση στη Επιτροπή της Βουλής και η συζήτηση στην Ολομέλειά της.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
anastasios theodoridis:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΔεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
--- Τέλος παράθεσης ---
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
alfie:
Εκστρατεία ενημέρωσης για τη δωρεά οργάνων από το υπουργείο Υγείας
Έτη μεταμοσχεύσεων έχουν οριστεί το 2011 και το 2012 από το υπουργείο Υγείας, με στόχο την προώθηση της ενημέρωσης, ώστε να γίνει σε όλους συνείδηση τι σημαίνει μεταμόσχευση.
Οι πολιτικές ενημέρωσης θα περάσουν μέσα από το εκπαιδευτικό σύστημα, την εκκλησία, την τοπική αυτοδιοίκηση, ανέφερε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος σε ειδική εκδήλωση με στόχο την ενημέρωση των τοπικών συντονιστών μεταμοσχεύσεων για τη διαδικασία λήψης και μεταμόσχευσης συμπαγών οργάνων. «Κορυφαία πολιτική Δημόσιας Υγείας είναι οι μεταμοσχεύσεις», είπε ο υπουργός και αναφερόμενος στον νέο νόμο τόνισε ότι «η Ελλάδα δεν πάσχει από νομοθεσία, αλλά η νομοθεσία θα πρέπει να διευκολύνει τη δωρεά οργάνων και όχι να την αποτρέπει».
Οι Έλληνες, δυστυχώς, στέκονται με καχυποψία απέναντι στη δωρεά οργάνων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας, που παρουσίασε η πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, καθηγήτρια Δημόσιας και Διοικητικής Υγιεινής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, Τζένη Κρεμαστινού. Θέτουν θέμα εμπιστοσύνης απέναντι στο σύστημα και το υπουργείο Υγείας για τον αν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στον ρόλο τους, η ενημέρωση γύρω από τις μεταμοσχεύσεις είναι ανεπαρκής, επικρατεί σύγχυση και στρέβλωση της πραγματικότητας. Ωστόσο, θετική καταγράφεται η διάθεση του κοινού απέναντι στον νέο νόμο για τις μεταμοσχεύσεις, οι οποίες κρίνονται «πράξη ανθρωπισμού, αλτρουισμού και βοήθεια στον συνάνθρωπο».
Ο κ. Λοβέρδος έκανε λόγο για ευρεία εκστρατεία ενημέρωσης για τη δωρεά οργάνων και για τις μεταμοσχεύσεις, επισημαίνοντας ότι «χρειάζεται σοβαρή προσπάθεια απ΄ όλους για να προχωρήσουμε». Όλα θα κριθούν, είπε, από τη λειτουργία των συντονιστών και των ομάδων τους, των γιατρών, αλλά και όλου του προσωπικού των νοσοκομείων.
Η ερώτηση, που τίθεται συνέχεια, είναι γιατί η Ισπανία πέτυχε και σήμερα να είναι πρώτη σε παγκόσμιο επίπεδο στη Δωρεά Οργάνων; Η απάντηση, σύμφωνα με τον υπουργό, βρίσκεται σε τρία σημεία. Πρώτον, οι συντονιστές είναι το άλφα και το ωμέγα. Δεύτερον, ουδέποτε αμφισβητήθηκε τα τελευταία 20 χρόνια η λίστα αναμονής των ανθρώπων, που έχουν ανάγκη για μόσχευμα. «Η σειρά δεν θα ανατραπεί για κανέναν λόγο», είπε ο υπουργος και πρόσθεσε πως «αυτό αποτελεί βασικό μοχλό της πειθούς, όπως επίσης και η προβολή των πετυχημένων μεταμοσχεύσεων από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης».
Ποιοι είναι, όμως, οι συντονιστές και ποιος ο ρόλος τους στην όλη διαδικασία;
Οι Τοπικοί Συντονιστές Μεταμοσχεύσεων (ΤΣΜ) αποτελούν συνδέσμους και πολύτιμους συνεργάτες του ΕΟΜ με όλα τα νοσοκομεία και τις κλινικές, από τις οποίες μπορούν να προκύψουν οι δότες. Είναι γιατροί ή νοσηλευτές των Νοσοκομείων και είναι αρμόδιοι για το Συντονισμό της Δωρεάς Οργάνων, όποτε προκύπτει δότης.
Ο ΤΣΜ είναι ο επαγγελματίας - «κλειδί» για την αύξηση της δωρεάς οργάνων και των μεταμοσχεύσεων. Εργάζεται στην «πηγή» των μοσχευμάτων και από αυτόν εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η δυνατότητα αξιοποίησης των εγκεφαλικά νεκρών ασθενών ως δοτών οργάνων.
Η λειτουργία του θεσμού των Τοπικών Συντονιστών είναι και ο βασικός λόγος της επιτυχίας του «Ισπανικού Μοντέλου», που έφερε την Ισπανία πρώτη σε παγκόσμιο επίπεδο στη Δωρεά Οργάνων. Οι ΤΣΜ στην Ισπανία απασχολούνται σε ξεχωριστή υπηρεσία του νοσοκομείου, που ονομάζεται Υπηρεσία Εξεύρεσης Μοσχευμάτων, με αρμοδιότητες σχετικές μόνο με την εξεύρεση και την αξιοποίηση των δυνητικών δοτών.
Αυτή τη στιγμή, ο ΕΟΜ συνεργάζεται με 111 Τοπικούς Συντονιστές σε 84 ΜΕΘ της χώρας.
Ειδικότερα, οι ΤΣΜ:
Φροντίζουν για την αναζήτηση, τον εντοπισμό, τον έλεγχο και την κλινική υποστήριξη των δυνητικών δοτών σε κάθε κλινική του νοσοκομείου τους απ' όπου μπορεί να προκύψει δότης.
Ενημερώνουν την οικογένεια του δυνητικού δότη, της προτείνουν τη δυνατότητα δωρεάς και την υποστηρίζουν ψυχολογικά.
Συντονίζουν σε τοπικό επίπεδο τη διαδικασία δωρεάς οργάνων σε συνεργασία με τον ΕΟΜ.
Οργανώνουν, σε συνεργασία με τον ΕΟΜ, την προώθηση της ιδέας της δωρεάς οργάνων εντός του νοσοκομείου τους, αλλά και στο ευρύ κοινό της περιοχής τους.
«Είμαστε αποφασισμένοι να πετύχουμε», είπε ο υπουργός και κάλεσε όλους να συστρατευθούν σε αυτή την κοινή προσπάθεια. Είπε ακόμη ότι οι συνεδριάσεις του ΕΟΜ θα είναι ανοιχτές στην κοινωνία, όπως και όλα τα θέματα πολιτικών Δημόσιας Υγείας, ενώ ανακοίνωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα συγκληθούν για δεύτερη φορά οι πρώην υπουργοί Υγείας (στην πρώτη συνεδρίαση είχαν προσέλθει 14).
Για έλλειψη συντονισμού έκανε λόγο στην ομιλία του ο βουλευτής της ΝΔ, Θανάσης Γιαννόπουλος, τονίζοντας ότι «για να έχουμε επανεκκίνηση στον τομέα των μεταμοσχεύσεων, χρειαζόμαστε μονάδες, συντονιστές και το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΜ να αναλάβουν εποπτικό ρόλο. Δεν πρέπει να χάνονται μοσχεύματα και πρέπει να περιορίσουμε τη φυγή ασθενών στο εξωτερικό»
Πρόσθεσε ότι «πρέπει να δουλέψουμε και προς την κατεύθυνση ίδρυσης διευθυντικού κέντρου για τις μεταμοσχεύσεις στη χώρα μας, που θα απευθύνεται σε όλη τη λεκάνη της Μεσογείου. Για καλύτερο συντονισμό έκανε λόγο και η βουλευτής του ΛΑΟΣ, Ουρανία Παπανδρέου, ενώ η βουλευτής της ΝΔ, Έλενα Ράπτη, μίλησε για συστράτευση όλων σε αυτή την προσπάθεια».
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
D-Michalis:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Συνάντηση αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου με Α. Λοβέρδο για το θέμα των μεταμοσχεύσεων
… Η Εκκλησία, εκφράζοντας την αντίθεσή της στη σχετική διάταξη, ανακάλεσε την προηγούμενη εβδομάδα τον εκπρόσωπό της από τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων.
Ο Αρχιεπίσκοπος και ο υπουργός Υγείας συμφώνησαν σήμερα να συνεχιστεί η συζήτηση, καθώς η έναρξη της ισχύος της «εικαζόμενης συναίνεσης», σύμφωνα με το νόμο, έχει οριστεί για την 01/07/2013….
anastasios theodoridis:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Η διάταξη για την εικαζόμενη συναίνεση παραμένει κόκκινο πανί για τον Αρχιεπίσκοπο
Κόκκινο πανί παραμένει για την Εκκλησία η διάταξη για την εικαζόμενη συναίνεση, η οποία περιλαμβάνεται στον νόμο για τις μεταμοσχεύσεις που ψηφίστηκε πρόσφατα. Την επίμαχη διάταξη συζήτησαν κατά τη χθεσινή συνάντησή τους ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, χωρίς να καταλήξουν σε συμφωνία. Αποφάσισαν όμως να συναντηθούν εκ νέου προκειμένου να βρουν τη χρυσή τομή, μέχρις ότου αρχίσει η εφαρμογή του νόμου, το 2013.
Με την εικαζόμενη συναίνεση - δηλαδή, καθένας θεωρείται δυνάμει δωρητής οργάνων μετά θάνατον εφόσον δεν έχει εκφράσει ρητά την αντίθεσή του προς αυτό - εκτιμάται ότι θα αυξηθεί ο αριθμός των διαθέσιμων οργάνων προς μεταμόσχευση, δεδομένου μάλιστα ότι στην Ευρώπη η Ελλάδα κατατάσσεται τελευταία στους δωρητές οργάνων σώματος.
«Είχαμε μια γρήγορη, γόνιμη και αποτελεσματική συνάντηση και καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι είμαστε, και η Εκκλησία, και η Πολιτεία, υπέρ της διαδικασίας της μεταμόσχευσης», δήλωσε μετά τη συνάντηση ο υπουργός. «Εντούτοις, διαφωνήσαμε στο ζήτημα της εικαζόμενης συναίνεσης», συμπλήρωσε ο Ανδρέας Λοβέρδος ο οποίος είχε σπεύσει να διευκρινίσει πως εκτός από εκπρόσωπος της Πολιτείας επισκέφθηκε την Αρχιεπισκοπή και ως μέλος του εκκλησιάσματος. Οπως είπε ο κ. Λοβέρδος, ο νόμος θα ισχύσει από το 2013 οπότε «έχουμε μπροστά μας ενάμιση χρόνο για επικοινωνία και συνεννόηση».
Ο Αρχιεπίσκοπος από την πλευρά του τόνισε πως η Εκκλησία είναι επιφυλακτική στο ζήτημα αυτό. «Αυτή η διαφωνία όμως δεν μας εμποδίζει να συνεργαστούμε. Θέλουμε να είμαστε χρήσιμοι στους συνανθρώπους μας», προσέθεσε. Ο υπουργός Υγείας θα παραστεί σε μία από τις επόμενες συνεδριάσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου προκειμένου να ενημερώσει, αλλά και να ακούσει τη θέση των ιερέων.
Το ρήγμα στις σχέσεις της Εκκλησίας με το υπουργείο Υγείας εκδηλώθηκε την περασμένη Πέμπτη με αφορμή το ισπανικό μοντέλο μεταμοσχεύσεων που υιοθετεί ο νόμος που ψηφίστηκε τον Ιούνιο. Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος πριν από την ψήφιση του νόμου είχε εκφράσει διαφωνίες για συγκεκριμένες διατάξεις του και έτσι, ανακάλεσε τον εκπρόσωπο της Εκκλησίας στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων, μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαο.
Η Εκκλησία επισημαίνει ότι το ισπανικό μοντέλο μεταμοσχεύσεων ενέχει τον κίνδυνο εμπορευματοποίησης των μοσχευμάτων. Στο ισπανικό μοντέλο μεταμοσχεύσεων προβλέπεται η δωρεά οργάνων με εικαζόμενη συναίνεση. Σύμφωνα με τον νόμο που έχει ψηφιστεί στη χώρα μας, δίνεται η δυνατότητα αφαίρεσης οργάνων από θανόν πρόσωπο εφόσον όσο ζούσε δεν είχε εκφράσει γραπτώς την αντίθεσή του. Πάντως, και στην Ισπανία κρίνεται αναγκαία πρώτα η συγκατάθεση των συγγενών.
Επιπλέον, διαφωνίες εκφράζει η Εκκλησία και για άλλα δύο σημεία του νόμου, με τον οποίο διευρύνεται ο κύκλος των δοτών για μεταμοσχεύσεις από ζώντες δότες. Περιλαμβάνει δηλαδή και όσους συνδέονται με το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης αλλά και συναισθηματικό δεσμό.
Η χώρα μας είναι τελευταία σε δωρητές οργάνων και μεταμοσχεύσεις στην Ευρώπη. Οπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, «στη χώρα μας γίνονται 6,3 μεταμοσχεύσεις ανά εκατομμύριο πληθυσμού όταν το αντίστοιχο ποσοστό στην Ισπανία είναι 34 ανά εκατομμύριο. Επιδίωξη του υπουργείου είναι το ποσοστό να αυξηθεί στη χώρα μας σε 7 ανά εκατομμύριο το 2011 και σε 10 ανά εκατομμύριο το 2012».
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση