Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
28 Μαρτίου 2024, 10:31:58

Αποστολέας Θέμα: Σκάνδαλο DePuy  (Αναγνώστηκε 57293 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

5 Απριλίου 2011, 21:52:56
Αναγνώστηκε 57293 φορές
Αποσυνδεδεμένος

alfie


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Παραγγελία προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών, προκειμένου να ασκηθούν διώξεις κακουργηματικού χαρακτήρα σε βάρος έξι μεγαλογιατρών, έστειλε η εισαγγελέας Εφετών, που χειρίζεται το σκάνδαλο χρηματισμού από την εταιρεία ορθοπεδικών ειδών DePuy International.

Πρόκειται για τέσσερις γιατρούς της Αθήνας και ακόμα δύο της Θεσσαλονίκης, για τους οποίους αναμένεται να ασκηθεί ποινική δίωξη για τα κακουργήματα της δωροδοκίας σε βάρος του Δημοσίου και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος).

Ήδη, από τον περασμένο Ιανουάριο, έχει ασκηθεί δίωξη σε βάρος έξι υπόπτων ιατρών, που φέρονται ότι προώθησαν τα προϊόντα της εταιρείας σε νοσοκομεία, ζημιώνοντας το ελληνικό Δημόσιο με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Η διερεύνηση της υπόθεσης αναμένεται να συνεχιστεί με την εισαγγελέα Εφετών να διερευνά ακόμα τέσσερα άτομα, τα οποία είναι στελέχη της εταιρείας ορθοπεδικών DePuy.

Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση ξεκίνησε ότι μετά από σχετικό αίτημα δικαστικής συνδρομής έφτασε στη Δικαιοσύνη από τη Μεγ. Βρετανία λίστα με τα ονόματα των Ελλήνων γιατρών, στην πλειονότητά τους χειρουργών ορθοπεδικών, που εμπλέκονται στο σκάνδαλο.


5 Απριλίου 2011, 22:10:45
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

alfie


Την ποινική δίωξη για δυο κακουργήματα σε βάρος ακόμη έξι μεγαλογιατρών δημοσίων νοσοκομείων που εμπλέκονται στην υπόθεση των «μιζών» της εταιρείας ορθοπεδικών ειδών DePuy International (θυγατρική της Johnson & Johnson με έδρα τη Βρετανία) ζητεί η εισαγγελέας Εφετών Αθηνών Άννα Ζαΐρη. Ήδη, από τον περασμένο Ιανουάριο έχουν διωχθεί άλλοι 6 γιατροί ανεβάζοντας τον αριθμό των υπό κατηγορία γιατρών στους 12.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισαγγελέας κ. Ζαΐρη με νέα παραγγελία της προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών ζητεί να ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος έξι μεγαλογιατρών (4 από την Αθήνα και 2 από τη Θεσσαλονίκη), για «δωροδοκία σε βάρος του Δημοσίου» από την εταιρία ορθοπεδικών ειδών De Puy και «ξέπλυμα βρώμικου χρήματος» καθώς σε λογαριασμούς τους βρέθηκαν εκατομμύρια ευρώ τα οποία δεν μπορούσαν να δικαιολογηθούν από τα δηλωθέντα εισοδήματά τους.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες η Εισαγγελία Εφετών έχει στρέψει πλέον το ενδιαφέρον της και σε 4 στελέχη της εταιρείας.

Η κ. Ζαΐρη με τη συνδρομή του ΣΔΟΕ κατάφερε και συγκέντρωσε σημαντικά στοιχεία που «δένουν» τους συνολικά -μέχρι στιγμής- 12 γιατρούς σύμφωνα με τα οποία «έσπρωχναν» σε δημόσια νοσοκομεία της Αθήνας αλλά και της επαρχίας τα ορθοπεδικά είδη της συγκεκριμένης εταιρείας.

Από τα στοιχεία της πολύμηνης εισαγγελικής έρευνας προκύπτει ότι η μίζα κάθε γιατρού για κάθε ένα ορθοπεδικό είδος που «έσπρωχνε» στην αγορά άγγιζε το 30% της αξίας του, το οποίο η εταιρεία κάλυπτε με αντίστοιχη υπερκοστολόγηση.

Το λεγόμενο «σκάνδαλο De Puy» άρχισε να… ξεδιπλώνεται στην Βρετανία, κατόπιν εσωτερικού ελέγχου από την Αμερικανική μητρική εταιρεία για «μαύρα ταμεία». Στη συνέχεια Βρετανοί και Αμερικάνοι εισαγγελείς ενημέρωσαν στις αρχές του 2009 τις ελληνικές αρχές, καθώς το «μαύρο χρήμα» της εταιρείας διακινήθηκε κυρίως προς τη χώρα μας και την Πολωνία.

Με βάση τα στοιχεία αυτά το ΣΔΟΕ με εντολή της κ. Ζαΐρη εισέβαλε σε δεκάδες μεγάλα ιατρεία και γραφεία μεγαλοστελεχών νοσοκομείων, κατέσχεσε ηλεκτρονικούς υπολογιστές και συνταγολόγια, ενώ άνοιξε και τους τραπεζικούς λογαριασμούς τουλάχιστον 35 μεγαλογιατρών.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

4 Ιουλίου 2019, 13:58:08
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

Ορθοπαιδικός


Από διάφορε θέματα:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Παραγγελία προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών, προκειμένου να ασκηθούν διώξεις κακουργηματικού χαρακτήρα σε βάρος έξι μεγαλογιατρών, έστειλε η εισαγγελέας Εφετών, που χειρίζεται το σκάνδαλο χρηματισμού από την εταιρεία ορθοπεδικών ειδών DePuy International.
Πρόκειται για τέσσερις γιατρούς της Αθήνας και ακόμα δύο της Θεσσαλονίκης, για τους οποίους αναμένεται να ασκηθεί ποινική δίωξη....
   Το θέμα είναι τόσο παλιό που μάλλον είναι ....από πάντα. Και ακόμα κρατάει (μέχρι να πεθάνουν όλοι ίσως). Η ιστορία ξεκίνησε 2004-06. Το κατάλαβαν το 2011 οπότε σκεφτόντουσαν να κάνουν μηνύσεις. Ακολούθησαν δικαστήρια και εφετεία με αύξηση των κατηγορούμενων:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος 04/03/2016 08:00

Σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων παραπέμπονται, με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, 24 κατηγορούμενοι στην υπόθεση προμηθειών από Δημόσια νοσοκομεία ορθοπεδικών υλικών και εξοπλισμών της βρετανικής εταιρείας De Puy, την περίοδο 2000 έως 2006....

ΥΓ: δεν βλέπω άνω γιατρούς της συμπρωτεύουσας...
   και το 2018:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
30 ΜΑΡΤΙΟΥ 2017
Τρεις πανεπιστημιακοί γιατροί καταδικάστηκαν σε πολυετείς ποινές κάθειρξης, καθώς το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης τους έκρινε ένοχους για δωροδοκία και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, κατηγορίες που συνδέονταν με παράνομες αμοιβές και υπερκοστολογήσεις υλικών από την εταιρία ιατροτεχνολογικού υλικού DePuy.
Παρά την ακατανόητη και σύμφωνα με έγκριτους νομικούς προκλητική αθωωτική πρόταση του εισαγγελέα της έδρας, το δικαστήριο επέβαλε στους δύο κατηγορούμενους γιατρούς συνολική ποινή κάθειρξης 11 ετών, στον καθένα, ενώ ο τρίτος τιμωρήθηκε με συνολική ποινή κάθειρξης 14 ετών. .....
   και πολλές πολλές καταδίκες.
   Σήμερα ανακάλυψαν (οι δικαστικοί) ότι τζάμπα ασχολούμασταν τόσα χρόνια (μήπως να μπει πρόστιμο στους δικαστές των παλιότερων δικών που πληρώνονται χωρίς να δικάζουν σωστά; ):


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
 
Το Πενταμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης αθώωσε τρεις πανεπιστημιακούς γιατρούς που κατηγορήθηκαν για παράνομες αμοιβές και υπερκοστολογήσεις ορθοπεδικών υλικών της εταιρείας ιατροτεχνολογικού υλικού DePuy.

Εξετάζοντας την υπόθεση σε δεύτερο βαθμό, το δικαστήριο απάλλαξε, λόγω παραγραφής, τους κατηγορούμενους για το βασικό αδίκημα που τους καταλόγιζε το κατηγορητήριο, δηλαδή αυτό της "δωροληψίας υπαλλήλου" που σε εφαρμογή του νέου ποινικού κώδικα διώκεται σε βαθμό πλημμελήματος.

Επιπλέον, οι δικαστές ομόφωνα τους έκριναν αθώους για το άμεσα συνεχόμενο αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές πράξεις, υιοθετώντας την πρόταση της εισαγγελέως της έδρας που είχε ζητήσει την αθώωσή τους για τη συγκεκριμένη πράξη, αφού, όπως ανέφερε, "δεν προέκυψε πορεία του χρήματος", χαρακτηρίζοντας -προηγουμένως- ως "ισχνά" τα στοιχεία της δικογραφίας.

Η υπόθεση που απασχόλησε το Πενταμελές Εφετείο αφορούσε το πρώτο μέρος του ελληνικού σκέλους του φερόμενου ως διεθνούς σκανδάλου της DePuy. Το δεύτερο και μεγαλύτερο εκκρεμεί στα ποινικά δικαστήρια της Αθήνας, με κατηγορούμενους γιατρούς, στελέχη νοσοκομείων, αλλά και της βρετανικής επιχείρησης. (αφού ήδη αθωώθηκαν λόγω παραγραφής θα γίνει και νέο δικαστήριο -που βέβαια θα τους απαλλάξει- έτσι για να δουλέψουν τάχαμου κάποιοι)

Οι έρευνες, ξεκίνησαν ύστερα από αποκαλύψεις στελέχους της DePuy, θυγατρικής εταιρείας του αμερικανικού κολοσσού ιατρικών προϊόντων Johnson & Johnson ότι οι πωλήσεις στην Ελλάδα ήταν υπερτιμολογημένες σε ποσοστό που προσέγγιζε το 35%, από το οποίο το 20% κατέληγε σε γιατρούς που χρησιμοποιούσαν τα υλικά, είτε με απευθείας παράδοση χρημάτων, είτε με τη μορφή διάφορων προσφορών, όπως ταξίδια και άλλα δώρα.

Πρωτοδίκως, οι γιατροί της Θεσσαλονίκης, είχαν τιμωρηθεί με ποινές κάθειρξης 11 έως 14 ετών, καθώς κρίθηκε ότι το διάστημα 2000-06 προκάλεσαν ζημιά ύψους 2 εκατ. ευρώ στα τοπικά νοσοκομεία "Ιπποκράτειο", "Γ. Παπανικολάου" και "Γ. Γεννηματάς", ενώ εκτιμήθηκε ότι οι ίδιοι επωφελήθηκαν με το συνολικό ποσό του 1,5 εκατ. ευρώ. Μετά την καταδίκη τους είχαν αφεθεί ελεύθεροι ενόψει της δίκης στο Εφετείο, υπό τον όρο της καταβολής χρηματικής εγγυοδοσίας.

Στην αγόρευση της, η εισαγγελέας του Πενταμελούς Εφετείου ανέτρεξε στο ιστορικό του φερόμενου ως διεθνούς σκανδάλου της DePuy η οποία εμπορευόταν στην Ευρώπη ορθοπεδικά υλικά της Johnson & Johnson. Περιέγραψε τις έρευνες των αμερικανικών διωκτικών αρχών όσον αφορά την υπερτιμολόγηση των υλικών, ενώ σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, σημείωσε ότι ο αντιπρόσωπος της DePuy εμφανιζόταν ως ιδιοκτήτης off shore εταιρείας με έδρα τη Νήσο του Μαν (Ηνωμένο Βασίλειο) μέσω της οποίας φέρεται να διακινούνταν τα "μαύρα χρήματα".

Η εισαγγελέας παρότι χαρακτήρισε ως εξαιρετική τη δουλειά που έκανε το ΣΔΟΕ για την αποκάλυψη των πτυχών της υπόθεσης που αφορούσαν στα ελληνικά νοσοκομεία, εντούτοις ανέφερε πως η διερεύνησή της έπρεπε να ανατεθεί στο Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Υγείας. (παίζει να δουλευόμαστε λίγο; ) "Δεν διερευνήθηκαν χρήσιμες παράμετροι για να δούμε εάν τελέστηκε το αδίκημα του ξεπλύματος σε σχέση με τη δωροληψία" σημείωσε ενώ έκανε λόγο για "βιασύνη"  (εδώ αθωώθηκαν λόγω παραγραφής και μιλάει για βιασύνη!!!) των διωκτικών αρχών και "μπακαλίστικη αριθμητική".

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

   ΥΓ: Τα σχόλια είναι "εν βρασμώ ψυχής" (αλλά και περιβάλλοντος, έξω έχει >41 βαθμούς). Μάλλον λίγα είπα, η υπόθεση έγινε προ 14ετίας (και πιο πριν και πιο μετά αλλά ποιος νοιάζεται) έγιναν τζάμπα τόσες δίκες, εκκρεμούν και άλλες και αποτέλεσμα δεν είδαμε. Υπάρχει ελπίδα; (και αν όχι ας μην κάνουν δίκες, μην μας πρήζουν χωρίς ουσία)

Λέξεις κλειδιά: Σκάνδαλο  
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
3 Απαντήσεις
53984 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 26 Μαΐου 2008, 21:08:12
από D-Michalis
2 Απαντήσεις
4986 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 28 Φεβρουαρίου 2012, 13:01:35
από anastasios theodoridis
2 Απαντήσεις
3715 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 4 Μαΐου 2016, 14:03:06
από Αρχίατρος
0 Απαντήσεις
2471 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 19 Σεπτεμβρίου 2017, 08:07:15
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
4470 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 20 Σεπτεμβρίου 2019, 00:27:31
από Argirios Argiriou