Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
29 Μαρτίου 2024, 17:59:33

Αποστολέας Θέμα: Ηλεκτρονικές συνταγές, Ηλεκτρονικά παραπεμπτικά και Wall Mart.  (Αναγνώστηκε 16565 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

25 Μαΐου 2008, 12:23:02
Αναγνώστηκε 16565 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Μόλις γύρισα από την Σουηδία όπου δούλεψα για μια εβδομάδα στο Κέντρο Υγείας όπου εργαζόμουν παλιά. Προσπαθώ να συνοψίσω τα κυριότερα πράγματα που μου έκαναν εντύπωση παρ όλο που αρκετά από αυτά δεν μου ήταν και εντελώς καινούρια:

Οι συνταγές πλέον στην Πρωτοβάθμια περίθαλψη στην Σουηδία όχι μόνο είναι ηλεκτρονικές αλλά στέλνονται αυτόματα μέσω διαδικτύου στο Φαρμακείο (το Φαρμακείο στην Σουηδία είναι δημόσιο). Ο Ασθενής πηγαίνει σε όποιο παράρτημα φαρμακείου θέλει σε οποιοδήποτε μέρος της χώρας θέλει, ο υπάλληλος του φαρμακείου αφού δεί την ταυτότητα του Ασθενούς χτυπά τον αριθμό ταυτότητητος του Ασθενή στον υπολογιστή του φαρμακείου, βλέπει τί συνταγογράφησε ο Ιατρός και μετά δίνει στον Ασθενή τα αντίστοιχα φάρμακα. Ένιωσα ότι η δουλειά μου σαν Ιατρός έχει γίνει πια πολύ πιο απολαυστική. Προλαβαίνω να ασχοληθώ με την ουσία και όχι με τα γραφειοκρατικά.

Μου είπαν στην πόλη που δούλεψα, ότι και το τοπικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο θα έχει εντός εξαμήνου συμβατό πρόγραμμα μηχανοργάνωσης με όλα τα Κέντρα Υγείας του Νομού (αστικά και μη).

Ήδη τα παραπεμπτικά από τα διάφορα Κέντρα Υγείας για τις διάφορες ακτινολογικές εξετάσεις στο τοπικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, στέλνονται ηλεκτρονικά μέσω του διαδικτύου. Το ίδιο και οι απαντήσεις στα παραπεμπτικά αυτά από τους ακτινολόγους προς τους Γενικούς Ιατρούς.


Εντύπωση μου έκανε επίσης μια Σουηδέζα μεσήλικη Ασθενής με Διαβήτη τύπου 2 που ζει εδώ και 18 χρόνια στην Καλιφόρνια και που ερχόμενη να επισκεφτεί την γενέθλια πόλη της, έκλεισε ραντεβού στο Κέντρο Υγείας για να της γράψω περισσότερη μετφορμίνη. Τα χάπια μετφορμίνης που είχε από τις ΗΠΑ τα είχε μέσα σε ένα απέριτο διαφανές κουτί που είχε απλώς ένα αυτοκόλητο που έγραφε το όνομα του φάρμακου, τα mg, την ποσότητα των δισκίων και πότε αγοράστηκαν για τελευταία φορά τα χάπια αυτά. Πάνω στο κουτί έγραφε επίσης Wall Mart (μια γνωστή αλυσίδα supermarket στις ΗΠΑ όπως π.χ. το Lidl στην Ελλάδα ). Σε σχετική ερώτηση, μου είπε ότι στις ΗΠΑ έπαιρνε την συνταγή του Γιατρού της, πήγαινε σε ένα ειδικό τμήμα μέσα στο Wall Mart της περιοχής της και αγόραζε από εκεί τα φάρμακα που χρειαζόταν. Μάλιστα για να μη πετάν συνέχεια κουτιά και για να μη γίνεται σπατάλη, τα είχαν τα χάπια χύμα και της βάζαν όσα της είχε παραγγείλει ο γιατρός της στο πλαστικό κουτάκι που είχε από παλιά για την μετφορμίνη της.
« Τελευταία τροποποίηση: 27 Μαΐου 2008, 11:01:12 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

25 Μαΐου 2008, 12:36:12
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

timex


ο.κ.
Σε 30 χρόνια μπορεί να γίνει αυτό και εδώ...  :o
Λέμε τώρα...

25 Μαΐου 2008, 14:30:39
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


« Τελευταία τροποποίηση: 25 Μαΐου 2008, 14:46:44 από Ο (δια)κομιστής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

25 Μαΐου 2008, 14:39:51
Απάντηση #3
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Μόλις γύρισα από την Σουηδία όπου δούλεψα για μια εβδομάδα στο Κέντρο Υγείας όπου εργαζόμουν παλιά. Προσπαθώ να συνοψίσω τα κυριότερα πράγματα που μου έκαναν εντύπωση παρ όλο που αρκετά από αυτά δεν μου ήταν και εντελώς καινούρια.

Μόλις γύρισα από το χωριό όπου πηγαίνω να καλύψω μια φορά την εβδομάδα επειδή και οι δυο θέσεις των αγροτικών είναι κενές. Προσπαθώ να συνοψίσω τα κυριότερα πράγματα που μου έκαναν εντύπωση παρ όλο που αρκετά από αυτά δεν μου ήταν και εντελώς καινούρια.

Ορδές αφιονισμένων Χούτου με αποδοκίμασαν με την άφιξη μου "Πάλι αυτός ο μα...κάκας ήρθε" (το έχω ακούσει για πολλοστή φορά... δε με πειράζει πια) κραδαίνοντας βιβλιάρια, σακούλες γεμάτες με κουτιά από φάρμακα, συνταγές άλλων γιατρών για να "τις περάσω", και χαρτάκια post-it από τα οικεία φαρμακεία (sic) για να τα ξεπλύνω. Μια μεσήλικας με look Μαλάμως, ανατρέπει το περιεχόμενο της σακούλας της πάνω στο τραπέζι, πετάει το βιβλιάριο του ΙΚΑ (καμία σχέση με το FICA, αν και η λειτουργία του στην περιοχή μου είναι FICA Capello) και μου τα χώνει "έεεξω απ' τα δόντια":
- Επειδή άργησες να έρθεις (σ.σ. νωρίτερα είχα πραγματοποιήσει διακομιδή), τα πήρα μόνη μου από τον Τάσο. Γράψε! Τρία-δυο-τρια-δυο-δυο-ένα-δυο-τεσσερα-τρια-δυο-δυο-δυο. Και δυο Λεξοτανίλ που δεν τά 'φερα! Και θα μου δώσεις και παραπεμπτικό για αίμα και ούρα!

Αν της σπάσω τα μούτρα, θα πρέπει μετά να της τα ράψω εγώ. Με αργές, σχεδόν τελετουργικές κινήσεις, φοράω τα ακουστικά του MP4-WMA player (διαβάζει ο iGP;) και ακούω το Abbey Road των Beatles... Here comes the sun king... Η διάθεσή μου αλλάζει... Υπάρχει άλλη χώρα που να συνταγογραφείς ακούγοντας μουσική μέσα από ακουστικά ψείρες; Η Χώρα των Ελ...Το νοθευμένο ηλι-έλ-αιο, ο ανεμιστήρας Ελ-Τζι που κάνει θόρυβο, οι ελ-λείψεις που καλύπτω, η έλ-ευση του αγροτικού που θα ελ-αφρύνει τη δουλειά... Με αυτές τις σκέψεις γράφω τις συνταγές της Μαλάμως και αντλώ ευχαρίστηση "ξεχνώντας" να της βάλω το ΕΚΑΣ 10%, για να την αναγκάσω να πάει και να ξανάρθει. Ίσως τελικά η χώρα των Ελ δεν είναι τόσο άσχημη για να δουλεύεις. Beat this, Αργύρη. 
« Τελευταία τροποποίηση: 25 Μαΐου 2008, 20:41:58 από Ο (δια)κομιστής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

25 Μαΐου 2008, 16:29:09
Απάντηση #4
Αποσυνδεδεμένος

Harper

Ιατροί
Χα,χα,χα!!!!Είσαι φανταστικός (δια)κομιστή!!!Τέλειο!!!
+

25 Μαΐου 2008, 18:38:55
Απάντηση #5
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Η ηλεκτρονική συνταγογραφία θέλει θεσμική κατοχύρωση και σίγουρα απέχουν όχι πολύ μακριά και στην Ελλάδα καθώς το κόστος της συνταγογραφίας έχει ξεφύγει τελείως και στην Ελλάδα. Αλλά για μένα η εξάλειψη του χαρτιού δεν είναι ο αυτοσκοπός και εξηγώ παρακάτω τι θεωρώ στόχο και σκοπό για μένα.
Μια λύση για να κάνεις περισσότερη ιατρική και λιγότερη γραφειοκρατία είναι να το έχεις πιστέψει ότι το θέλεις ο ίδιος πρώτα (προσωπική εμπειρία). Επίσης, χρειάζεται λίγος χρόνος να οργανωθούν κάποια πράγματα και όχι από την μια μέρα στην άλλη. Βρέθηκα κάποιες φορές σε περιφερειακά ιατρεία που ο ιατρός απουσιάζει για μήνες, η επίσκεψη είναι μια φορά την εβδομάδα και οι ασθενείς είναι σε άγριες διαθέσεις. Μια λύση που ακολούθησα ήταν να πάρω τον φορητό μαζί μου και στην πρώτη επίσκεψη κάθε ασθενή, να εισάγω στο φάκελο τα δημογραφικά τους, στην δεύτερη επίσκεψη χρόνια νοσήματα-φάρμακα και από την τρίτη να δουλεύω με εξετάσεις-επισκέψεις πλήρως το φάκελο και να μπορώ να έχω περιθώριο και για τρίμηνες. Αυτή η διαδικασία ήθελε το ελάχιστο 4 μήνες όπου μπορεί να έφευγα και 15:30 από το ιατρείο. Τα στατιστικά μου όμως στο τέλος του τετραμήνου έδειχναν μείωση 50% στις επισκέψεις ανά ασθενή καθώς δεν ερχόνταν δύο φορές το μήνα για "ξεχασμένα φάρμακα" που δεν έγραψα. Βλέπεις ο φάκελος μου είχε όλη τη χρόνια αγωγή και πόσα κουτιά χρειαζόταν κάθε μήνα από την δεύτερη επίσκεψη. Επίσης, μετά την πρώτη επίσκεψη έψαχνα να βρω από το αρχείο των εξετάσεων στο ΚΥ, παλαιότερες τους εξετάσεις.
Πάντα προσπαθώ να είμαι απόλυτα ήρεμος όσο εξαγριωμένος κι αν είναι ο ασθενής, δεν παζαρεύω ποτέ τι θα κάνω, και κάθε απόφαση μου που γνωστοποιείται στον ασθενή έχει τεκμηρίωση γιατί αποφάσισα έτσι κι όχι αλλιώς. Έχοντας από τον Η/Υ πρόσβαση στο συνταγολόγιο για το τι κάνει το κάθε φάρμακο, πόσο κοστίζει, πόσα χάπια έχει μέσα και τι αλληλεπιδράσεις-παρενέργειες έχει συνήθως και με μια απλή ερώτηση όσο έγραφα την συνταγή τι παρατηρεί, σε τι δοσολογία τα λαμβάνει, με τρόπο ήρεμο και ευγενικό, την πρώτη φορά με αγριοκοιτάζαν με κυνικές εκφράσεις από μέσα τους, την δεύτερη επίσκεψη κάναν υπομονή, και την τρίτη φορά με ανέχονταν με σεβασμό. Όταν έπαυα να πηγαίνω σε αυτό το ιατρείο με έψαχναν στο ΚΥ, όπου πλέον ελάμβαναν τρίμηνη συνταγή και δεν τους ενοχλούσε πλέον μια τριμηνιαία επίσκεψη στο κέντρο υγείας.
Το ότι γινόταν πανικός δεν με έκανε να ξεχνώ ότι υπάρχει κλινική εξέταση που είναι εξίσου απαραίτητη με την συνταγογραφία. Δεν είχα την ευκαιρία να την πραγματοποιήσω σε κάθε ασθενή αλλά προς το τέλος της ημέρα που λιγόστευε ο κόσμος το επιδίωκα παρά την κούραση μου. Από μόνο του ήταν είδηση στο χωριό: "Ο γιατρός που ήρθε εξετάζει!!!" Επίσης, τασάκια και άλλα σύνεργα νικοτινο-ναρκωμανών εξαφανιζόντουσαν από την πρώτη μου επίσκεψη στο ιατρείο.
Μπορείς να κατηγορηθείς με αυτό τον τρόπο ότι αυξάνεις την κίνηση στο κέντρο υγείας και αποδυναμώνεις τα περιφερειακά ιατρεία ή χαλάς την πιάτσα. Είναι όμως μια εναλλακτική πρακτική, που δεν σας λέω ότι μπορεί να εφαρμοστεί παντού αυτούσια, ούτε μπορώ να εγγυηθώ τους χρόνους που αναφέρω αλλά σε μένα στην περιοχή μου δούλεψαν.
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

25 Μαΐου 2008, 18:41:58
Απάντηση #6
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Υποβάλω τα σέβη μου στο (δια)κομιστή για τη γλαφυρή περιγραφή της καθημερινότητας ενός γενικού που δουλεύει στο ΕΣΥ (και ειδικότερα στην επαρχία) και προτείνω, τιμής ένεκεν να προβιβαστεί άμεσα σε λοχαγό, συγγνώμη σε full member. (με μπέρδεψαν τα αστεράκια).


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Μάλιστα για να μη πετάν συνέχει κουτιά και για να μη γίνεται σπατάλη, τα είχαν τα χάπια χύμα και της βάζαν όσα της είχε παραγείλει ο γιατρός της στο πλαστικό κουτάκι που είχε από παλιά για την μετφορμίνη της.

Είναι αυτό που λέμε: «Παίρνει φάρμακα με τη σέσουλα»;

25 Μαΐου 2008, 18:48:24
Απάντηση #7
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Η πρακτική να δίνουν μόνο όσο χάπια χρειάζεται ο ασθενής είναι πολύ διαδεδομένη πολλά κράτη της Ευρώπης. Ακόμη και η Κύπρος το εφαρμόζει.
Το κόστος είναι μικρότερο και ο ασθενής δεν μπερδεύεται αλλά και δεν "χάνει" τα φάρμακα του.
Επίσης, τα κλειστά επαγγέλματα είναι κάτι πολύ σύνηθες στην Ελλάδα και ίσως θα έπρεπε να είχε γίνει και για τους ιατρούς χρόνια πριν. Θα είχε λύσει πολλά προβλήματα.
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

25 Μαΐου 2008, 19:24:47
Απάντηση #8
Αποσυνδεδεμένος

Koterakis

Επώνυμοι
« Τελευταία τροποποίηση: 26 Αυγούστου 2010, 09:44:06 από Koterakis »

25 Μαΐου 2008, 19:32:33
Απάντηση #9
Αποσυνδεδεμένος

Koterakis

Επώνυμοι
« Τελευταία τροποποίηση: 26 Αυγούστου 2010, 09:43:43 από Koterakis »

25 Μαΐου 2008, 23:22:37
Απάντηση #10
Αποσυνδεδεμένος

timex


@(δια)κομιστή
Σου αφιερώνω της Πρωτοψάλτη "Η Μαλάμω"  :D

Κάθε φορά που το ακούς να θυμάσαι τη Μαλάμω στο χωριό που πήγες

7 Φεβρουαρίου 2011, 13:42:25
Απάντηση #11
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Ποιός είπε ότι συνταγογράφηση = εξέταση;
Τώρα η ( ηλεκτρονική ; ) συνταγογράφηση, γίνεται και στο Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος!

Να σημειωθεί ότι στο ισόγειο του Κτιρίου της οδού Αριστοτέλους 17, υπάρχει ΕΝΑ φαρμακείο, που πρέπει να κάνεις τρελές δουλειές (αν δεν απεργεί). Βέβαια, με την μετατροπή ( ; ) του ΥΥ&ΚΑ σε κέντρο συνταγογράφησης, τώρα μπορούν να διπλασιαστούν και τα φαρμακεία που βρίσκονται σε ακτίνα 200 μ. γύρω απ΄αυτό.  ;D
« Τελευταία τροποποίηση: 7 Φεβρουαρίου 2011, 15:27:13 από Ο διακομιστής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

7 Φεβρουαρίου 2011, 14:43:26
Απάντηση #12
Αποσυνδεδεμένος

Gatekeeper

Επώνυμοι
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Ποιός είπε ότι συνταγογράφηση = εξέταση;
Τώρα η ( ηλεκτρονική ; ) συνταγογράφηση, γίνεται και στο Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Να σημειωθεί ότι στο ισόγειο του Κτιρίου της οδού Αριστοτέλους 17, υπάρχει ΕΝΑ φαρμακείο, που πρέπει να κάνεις τρελές δουλειές (αν δεν απεργεί). Βέβαια, με την μετατροπή του ΥΥ&ΚΑ σε κέντρο συνταγογράφησης, τώρα μπορούν να διπλασιαστούν και τα φαρμακεία που βρίσκονται σε ακτίνα 200 μ. γύρω απ΄αυτό.

Γιατί όχι και μέσα σε αυτό....
“It’s a poor sort of memory that onlyworks backwards, the Queen remarked.”
Lewis Carroll, 1872,
Through the Looking Glass

7 Φεβρουαρίου 2011, 21:28:29
Απάντηση #13
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Αδειάζουν οι ΦμΦ τους καταληψίες εθελοντές συνταγογράφους του Αμφιθεάτρου:

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Οι φαρμακοποιοί δεν θεωρούν νόμιμες τις συνταγές που συνταγογραφούν οι γιατροί οι οποίοι πραγματοποιούν κατάληψη στο υπουργείο Υγείας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Πειραιά Κώστα Κούβαρη, οι συνταγές αυτές δεν καλύπτουν τον φαρμακοποιό και αύριο ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Πειραιά θα συνεδριάσει για το συγκεκριμένο θέμα.

Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

7 Φεβρουαρίου 2011, 22:45:12
Απάντηση #14
Αποσυνδεδεμένος

anastasios theodoridis

Ιατροί
Οι γιατροί του Ι.Κ.Α. έχουν το δικαίωμα να συνταγογραφούν εκτός Ιδρύματος, να κατέχουν συνταγολόγιο εκτός καταστημάτων του Ι.Κ.Α.;
Οι φαρμακοποιοί γιατί δε θεωρούν τις συνταγές νόμιμες;
Ποτέ μην λογομαχείς με έναν ηλίθιο.....
Θα σε ρίξει στο επίπεδο του και θα κερδίσει λόγω πείρας!!!

Λέξεις κλειδιά: ηλεκτρονική συνταγογράφηση 
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
40 Απαντήσεις
24967 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 18 Ιουλίου 2012, 15:23:39
από Harper
3 Απαντήσεις
6044 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 28 Ιουλίου 2018, 11:01:49
από Δ. Κουναλάκης
0 Απαντήσεις
1541 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 8 Φεβρουαρίου 2018, 21:37:57
από Argirios Argiriou
1 Απαντήσεις
53366 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 9 Φεβρουαρίου 2020, 12:23:34
από pzogr
0 Απαντήσεις
10479 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 8 Δεκεμβρίου 2021, 00:01:08
από Argirios Argiriou