Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
25 Απριλίου 2024, 19:59:18

Αποστολέας Θέμα: Τι δείχνουν οι οικονομικοί έλεγχοι στο Ε.Σ.Υ. και στα Ασφαλιστικά Ταμεία.  (Αναγνώστηκε 3830 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

30 Απριλίου 2011, 18:50:49
Αναγνώστηκε 3830 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

4 Μαΐου 2011, 11:40:19
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Στον εισαγγελέα παραπέμπει ο Οργανισμός τρεις υποθέσεις κραυγαλέας καταλήστευσης. Εμπλέκονται υπάλληλοι Κέντρου Υγείας, γιατροί, φαρμακοποιοί, καθώς και ένας αστυνομικός   
«E» 4/5
     
Χορήγηση συσκευών οξυγόνου ακόμα και σε νεκρούς αποκάλυψαν οι έλεγχοι του ΟΓΑ. Την ίδια στιγμή φαρμακοποιοί προχωρούν στην εικονική εκτέλεση συνταγών εν αγνοία των ασφαλισμένων, ζημιώνοντας το Ταμείο των αγροτών.

Το ένα τρίτο των δαπανών στους κλάδους Υγείας είναι αποτέλεσμα τεχνητής ζήτησης και δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των ασφαλισμένων.

Η διοίκηση του ΟΓΑ έχει δώσει εντολή να διαβιβαστούν οι φάκελοι τριών υποθέσεων στον εισαγγελέα και προχωρεί στην εντατικοποίηση των ελέγχων σε όλη τη χώρα για να αποκαλυφθούν τα κυκλώματα που λυμαίνονται τα Ταμεία. Σημειώνεται πως με βάση εκτιμήσεις ειδικών στην κοινωνική ασφάλιση, το ένα τρίτο των δαπανών στους κλάδους Υγείας είναι αποτέλεσμα τεχνητής ζήτησης και δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των ασφαλισμένων.

Η πλέον χαρακτηριστική περίπτωση, που ήρθε στο φως στον ΟΓΑ, αφορά στη χορήγηση συσκευών οξυγόνου σε ασφαλισμένους που ουδέποτε είχαν εξεταστεί από τους γιατρούς, ενώ πολλοί είχαν αποβιώσει!

Συγκεκριμένα, εταιρεία παροχής ιατρικών ειδών (υγρό οξυγόνο, συσκευές οξυγόνου κ.ά.), που λειτουργεί σε περιοχή της Δυτικής Ελλάδας, υπέβαλλε ψευδείς καταστάσεις και παραποιημένα παραπεμπτικά εξετάσεων για να εισπράττει χρήματα. Στο κύκλωμα αυτό εμπλέκονταν διοικητικοί υπάλληλοι Κέντρου Υγείας, γιατροί που εξέδωσαν γνωματεύσεις για ασφαλισμένους που δεν είχαν εξετάσει, καθώς και αστυνομικός που βεβαίωνε το γνήσιο υπογραφής των δικαιούχων.

Οι έλεγχοι του ΟΓΑ αφορούν και στα συμβεβλημένα φαρμακεία, όπου επίσης ήρθαν στο φως νέα στοιχεία. Η τελευταία περίπτωση που αποκαλύφθηκε αφορά φαρμακείο των Κυκλάδων.
Στο συγκεκριμένο φαρμακείο διαπιστώθηκε ότι ενώ οι συνήθεις μηνιαίοι λογαριασμοί που κατέθετε στον ΟΓΑ, για την απόδοση δαπάνης φαρμακευτικής περίθαλψης των ασφαλισμένων, δεν ξεπερνούσαν το ποσό των 4.000 ευρώ, παρουσίασαν αύξηση του ποσού της τάξης των 50.000 ευρώ. Από τον έλεγχο διαπιστώθηκε πως διακινούνταν πλαστές συνταγές, με αποτέλεσμα την οικονομική επιβάρυνση του Ταμείου κατά 180.000 ευρώ.

Κομπίνα με τη σφραγίδα του κυκλώματος

Πλαστές συνταγές αξίας άνω των 65.000 ευρώ αποκαλύφθηκαν σε έλεγχο που έγινε σε φαρμακείο της Κρήτης. Στο συγκεκριμένο φαρμακείο βρέθηκαν σφραγίδες γιατρών που χρησιμοποιήθηκαν για την παράνομη έκδοση συνταγών με φάρμακα που ουδέποτε παρέλαβαν οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ.
Συγκεκριμένα, από τους ελέγχους προέκυψε πως το φαρμακείο:
- Εκτελούσε συνταγές με φάρμακα τα οποία δεν παραδόθηκαν σε ασφαλισμένους
- Προχωρούσε στην έκδοση συνταγών στο όνομα ασφαλισμένων σε φύλλο συνταγολογίου που ανήκε σε άλλον ασφαλισμένο
- Συγκέντρωνε τα συνταγολόγια αγροτών στα οποία συνταγογραφούνταν φάρμακα εν αγνοία τους (όπως προέκυψε και από τις καταθέσεις των ασφαλισμένων).

Σημειώνεται πως για να μπει φρένο στη σπατάλη στους κλάδους υγείας, δημιουργείται μητρώο φαρμακείων (έχουν εγγραφεί 9.820) και καθιερώνεται η ηλεκτρονική συνταγογράφηση σε όλα τα ταμεία. Στον ΟΓΑ μέχρι στιγμής έχει μπει στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης το 63,5% των γιατρών και η διαδικασία συνεχίζεται.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, το 2010 τα οφέλη του ασφαλιστικού συστήματος από τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης ήταν 700 εκατομμύρια, ενώ φέτος αναμένεται να εξοικονομηθεί ένα δισεκατομμύριο.
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
41 Απαντήσεις
200557 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 27 Μαρτίου 2016, 23:18:48
από Αρχίατρος
1 Απαντήσεις
5583 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 25 Νοεμβρίου 2011, 18:22:09
από Denominator
0 Απαντήσεις
2862 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 24 Απριλίου 2015, 00:10:14
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
46367 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 6 Μαΐου 2020, 00:28:26
από Argirios Argiriou
12 Απαντήσεις
7496 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 8 Σεπτεμβρίου 2023, 18:53:34
από MARIUS