Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
28 Μαρτίου 2024, 10:22:08

Αποστολέας Θέμα: Πρωτοποριακή μέθοδος ενδοσκοπικής θεραπείας της κυστεοουρητικής παλινδρόμησης  (Αναγνώστηκε 2573 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

4 Μαΐου 2011, 01:09:50
Αναγνώστηκε 2573 φορές
Αποσυνδεδεμένος

anastasios theodoridis

Ιατροί
Με μία πρωτοποριακή μέθοδο ενδοσκοπικής θεραπείας μέσω της έγχυσης εξειδικευμένης φαρμακευτικής ουσίας μπορεί πλέον να αντιμετωπίζεται η κυστεοουρητική παλινδρόμηση, η οποία ταλαιπωρεί ένα σημαντικό ποσοστό παιδιών ηλικίας από 2 έως 10 ετών. Η μέθοδος αυτή, που εφαρμόζεται εδώ και δύο χρόνια στη Β΄ Κλινική Χειρουργικής Παίδων του ΑΠΘ στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου, τείνει να αντικαταστήσει τις πολύωρες χειρουργικές επεμβάσεις και την πολυήμερη παραμονή στο νοσοκομείο.

Η μέθοδος της ενδοσκοπικής αντιμετώπισης της κυστεοουρητικής παλινδρόμησης παρουσιάστηκε από την ομάδα του διευθυντή της Κλινικής Χειρουργικής Παίδων του ΑΠΘ καθηγητή Αντώνη Φιλιππόπουλου ( αποτελούμενη από τους Β. Μουράβα, Χ. Κασελά, Β. Λαμπρόπουλο, Ι. Σπυριδάκη, Α. Νεοφύτου), στο Επιστημονικό Εαρινό Συμπόσιο της Β΄Κλινικής Χειρουργικής Παίδων του ΑΠΘ, το οποίο ολοκληρώθηκε χτες στη Θεσσαλονίκη.

Η κυστεοουρητική παλινδρόμηση, είναι μία σοβαρή πάθηση και αποτελεί τη συχνότερη αιτία πρόκλησης ουρολοιμώξεων στα νεογνά και τα βρέφη. Εμφανίζεται στο 0,4-1,8% περίπου των παιδιών, αλλά η συχνότητά της αυξάνεται στο 30-50% των παιδιών με εμπύρετη ουρολοίμωξη. Συνήθως ανακαλύπτεται κατά τον έλεγχο που ακολουθεί μια ουρολοίμωξη ή με τη διάγνωση διάτασης της πυέλου του νεφρού στο προγεννητικό υπερηχογράφημα.

Στα φυσιολογικά άτομα τα ούρα κατεβαίνουν εύκολα από τους νεφρούς στην ουροδόχο κύστη μέσω των ουρητήρων, επειδή η πίεση μέσα στην ουροδόχο κύστη είναι χαμηλή, και όταν το άτομο ουρεί η ουροδόχος κύστη συσπάται και η πίεση αυξάνεται για να μπορέσουν να αποβληθούν τα ούρα. Κατά την ούρηση το τελικό τμήμα των ουρητήρων συμπιέζεται και έτσι εμποδίζεται η παλινδρόμηση των ούρων προς τους νεφρούς.

Στα παιδιά που πάσχουν από κυστεοουρητική παλινδρόμηση υπάρχει μια ανεπάρκεια του μηχανισμού του τελικού τμήματος του ουρητήρα και έτσι, όταν ουρούν , μια μικρότερη ή μεγαλύτερη ποσότητα ούρων επιστρέφει στους νεφρούς. Επειδή τα ούρα που επιστρέφουν στους νεφρούς έχουν μικρόβια στα παιδιά αυτά εμφανίζεται λοίμωξη των νεφρών, που εκδηλώνεται κυρίως με υψηλό πυρετό, αλλά και συχνουρία, τσούξιμο στην ούρηση και άλλα συμπτώματα.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Ποτέ μην λογομαχείς με έναν ηλίθιο.....
Θα σε ρίξει στο επίπεδο του και θα κερδίσει λόγω πείρας!!!

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
0 Απαντήσεις
53967 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 14 Οκτωβρίου 2009, 00:04:39
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
2515 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 19 Ιανουαρίου 2010, 15:20:57
από anastasios theodoridis
5 Απαντήσεις
12063 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 5 Ιανουαρίου 2020, 12:45:17
από Argirios Argiriou
1 Απαντήσεις
4229 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 26 Μαΐου 2012, 21:11:48
από anastasios theodoridis
0 Απαντήσεις
2668 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 19 Οκτωβρίου 2012, 22:57:28
από anastasios theodoridis