Άλλες κατηγορίες μηνυμάτων > Πολιτική και Κοινωνικά Θέματα
Περίθαλψη οικονομικών μεταναστών χωρίς άδεια παραμονής, στα Δημόσια νοσοκομεία.
Πατρωνάκης Μάνος:
Ερώτηση του κ. Αθ. Λεβέντη στη Βουλή σχετική με το θέμα: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Εαν κάποιος συνάδελφος έχει τη σχετική εγκύκλιο, ή γνωρίζει το ΦΕΚ ας μας το κοινοποιήσει.
Αγωνιστική Παρέμβαση:
Δεν γνωρίζω αν υπάρχει κάτι καινούργιο πέρα από την εγκύκλιο του 2005 που αναφέρει ότι " για τους μη νόμιμα ευρισκόμενους στην Ελλάδα(όπως είναι ο λαθρομετανάστης) θα παρέχονται οι απαραίτητες υπηρεσίες αποκλειστικά σε περιπτώσεις επείγοντος και μέχρι τη σταθεροποίηση της υγείας τους.Δε θα γίνονται δεκτοί από τις υπηρεσίες υγείας αλλοδαποί αυτής της κατηγορίας για μη επείγοντα περιστατικά".
Θα είναι... ενδιαφέρον αν υπάρχει να το δούμε.
Δ. Κουναλάκης:
Μια καλή κίνηση θα ήταν να μάθει ο εκλεκτός κ. Λεβέντης τι σημαίνει δημόσια υγεία. Γιατί τότε θα ανακαλύψει ότι ούτε οι Έλληνες την έχουν στην πραγματικότητα. Και ως πολιτικό πρόσωπο έχει ευθύνες σοβαρές για αυτό το θέμα.
Όμως, το να δικαιούνται οι μη έχοντες ασφάλιση περίθαλψη για κάθε επείγον πρόβλημα υγείας είναι κάτι μη συζητήσιμο και απαιτείται να το προσφέρουμε.Αλλά για κάθε ΜΗ επείγον πρόβλημα υγείας, δεν μπορεί να παρέχει δωρεάν υπηρεσίες υγείας το ελληνικό κράτος σε ανασφάλιστους ή "μη δικαιούχους" για να νιώθει ευχάριστα ο κάθε Λεβέντης.
Η δημοκρατία δεν περιορίζει κανένα που πιστεύει ότι ανασφάλιστοι, παράνομοι μετανάστες, "τουρίστες", κλπ πρέπει να δέχονται δωρεάν υπηρεσίες και για μη επείγοντα προβλήματα υγείας. Όποιος το πιστεύει και το επιθυμεί ιδρύει ένα μη κερδοσκοπικό ίδρυμα παροχής υπηρεσιών υγείας ή που καλύπτει τέτοιες δαπάνες, όπως συμβαίνει σε πολλά μέρη του κόσμου και κάνουν και φοβερό έργο.
Μόνο σε αυτή τη χώρα, ο καθένας πιστεύει ότι δικαιούται να εκφράσει τον "ανθρωπισμό" του με ξένα κόλλυβα.
Αδαμάντιος Σκούφαλος:
Αγαπητέ Δημήτρη,
ανοίγεις μεγάλο θέμα και νομίζω ότι θα συνεισφέρω λίγο με τα παρακάτω στο σπίτι που χτίζεις..... :) Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Ο οικονομικός μετανάστης που μπήκε παράνομα στη χώρα είναι καλός για να δουλεύει «μαύρα» για να κάνει τις δουλειές που ο ‘Έλληνας πλέον δεν καταδέχεται να κάνει; Ακούω συνεχώς την ατάκα «Θα πάρω ένα Αλβανό, θα του δώσω 30 ευρώ για…..» ένα σωρό δουλειές. (Καθάρισμα αποθηκών, καθάρισμα και σκάψιμο χωραφιών, μεταφορά μπαζών κλπ).
Ο λαθρομετανάστης που φεύγει από το στρατόπεδο συγκέντρωσης (ναι, έτσι ονομάζεται στο νησί μου, κανονικά και με πινακίδα έξω απ’ αυτό) με ένα χαρτί (γραμμένο στα Ελληνικά παρακαλώ, χωρίς μετάφραση στη γλώσσα του!) ότι πρέπει σε 1 μήνα μετά την «απελευθέρωσή» του να εγκαταλείψει τη χώρα ( πού θα πάει δεν μας νοιάζει, μακριά από μας κι όπου να ‘ναι) είναι καλός για να ανήκει στην παραπάνω κατηγορία;
Αν υποθέσουμε ότι πληρώνει τα εξέταστρα και πιθανές εξετάσεις (με τα λεφτά που έχει αποκτήσει από την ανασφάλιστη και υπο-αμοιβόμενη μαύρη εργασία) γίνεται δεκτός στο δημόσιο νοσοκομείο;
Ποιος κρίνει ποιος είναι αποδεκτός στο σύστημα και με ποια κριτήρια; Με κριτήρια το χρώμα δέρματος, την χροιά ομιλίας, την ποιότητα ένδυσης; Μη μου πείτε ότι σε όλους τους προσερχόμενους στο νοσοκομείο, Κ.Υ. ή Π.Ι. πρώτα απ’ όλα ζητείται βιβλιάριο ασφάλισης ή ταυτότητα ή άδεια παραμονής. Ή μήπως η εγκύκλιος αφορά αφορά μόνο στα νοσοκομεία κι αφήνει απ’ έξω Κ.Υ. και Π.Ι.;
Να θυμίσω την απαράδεκτη εγκύκλιο του Παπαδόπουλου Υ4α/οικ.8992 13-07-2000 (που ήθελε το ιατρικό και νοσηλευτικό πληροφοριοδότες -ή ρουφιάνους αν προτιμάτε-.. ) :
"Ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη αλλοδαπών".....
6. Αλλοδαποί μη νόμιμα ευρισκόμενοι στην Ελλάδα.
Για τους ανεπίσημους μετανάστες που ζουν στην Ελλάδα, παρέχονται οι απαραίτητες ιατρικές υπηρεσίες αποκλειστικά και μόνο εάν πρόκειται για επείγοντα περιστατικά και μέχρι να σταθεροποιηθεί η κατάσταση της υγείας τους. Εάν το περιστατικό δεν κριθεί επείγον οι αλλοδαποί αυτής της κατηγορίας δεν θα γίνονται δεκτοί, αλλά θα πρέπει να ειδοποιούνται άμεσα οι αρμόδιες αστυνομικές αρχές για τις περαιτέρω νόμιμες συνέπειες.’’
Ποιος κρίνει το επείγον και το μη επείγον; Ο ευρισκόμενος στα εξωτερικά ιατρεία (ή ο εφημερεύων σε περίπτωση εφημερίας) ειδικευόμενος ή/ και αγροτικός; Έχει πάντα την ικανότητα και την εμπειρία να αποφασίσει; Ο εμμένον βήχας (ιδιαίτερα σε ένα λαθρομετανάστη) είναι επείγον περιστατικό; Μπορεί να είναι όμως ένα σοβαρό περιστατικό;
Μήπως εκδίδουμε μια εγκύκλιο με βάση μια ιδεατή λειτουργία νοσοκομείων που υπάρχει στο μυαλό (; ) του υπουργού ή του υφυπουργού;
Το σύστημα ασφάλισης και περίθαλψης έχει πολλούς κηφήνες και πολλές υπερβολές:
Το φάρμακο των 8000 ευρώ που ανέφερα στην ενότητα της πολυφαρμακίας Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος αφορούσε περίπτωση ομογενούς εξ’ Αμερική που ήρθε στο τέλος (κυριολεκτικά μάλλον) της ζωής του στην πατρίδα και κατάφερε μέσω κάποιων γνωριμιών που έχει και με κάποια χωραφάκια που ουδέποτε έιχε καλλιεργήσει να βγάλει βιβλιάριο του ΟΓΑ.
Η (ασφαλισμένη) 70 χρονη γιαγιά που ζητάει (και τελικά πετυχαίνει να της γράψουν και κάνει) εξετάσεις κάθε τρίμηνο για να δει «που βρίσκεται» η χοληστερίνη της (το χολέστερο για τους ομογενείς εξ’ Αμερικής) δεν επιβαρύνει το σύστημα; «Γράψε γενικές εξετάσεις. Βάλε απ’ όλα ε; (τζατζίκι να βάλω; ). Βάλε και για θυρεοειδή. (μόδα των τελευταίων χρόνων)».
Έχω βαρεθεί να ακούω το κλισέ: «Είμαι φορολογούμενος πολίτης και απαιτώ….» Από το σοβαρότερο έως το πιο ανόητο όπως: να έχω σωστή υγειονομική περίθαλψη, αίσθημα ασφάλειας…, να εξεταστώ πριν από τον αθίγγανο, να ρθει να με πάρει το ασθενοφόρο γιατί δεν βρίσκω μεταφορικό μέσο για να ρθω κι έχω στραμπουλίσει το δαχτυλάκι του χεριού μου.
Ο ανασφάλιστος, ο (αποδεδειγμένα) άπορος, ο τουρίστας (ή «τουρίστας» όπως πολύ σωστά γράφεις), ακόμη ακόμη κι ο φοροφυγάς δεν πρέπει να έχει απαιτήσεις προφανώς. Μόνο ότι ξεροκόμματο του πετάξουν. Κι αν έχει μια ασθένεια που θέτει σε κίνδυνο όχι μόνο τον εαυτό του (σκασίλα μας αφού είναι παράνομος ή ανασφάλιστος..) αλλά και την υγεία άλλων ή/και τη δημόσια υγεία τι γίνεται σ΄ αυτή την περίπτωση; Τι έχουν να πουν οι «απαιτούντες» φορολογούμενοι; Μήπως σ’ αυτή την περίπτωση (μια και απειλείται ο εαυτούλης μας) το σύστημα πρέπει να κάνει μια «εξαίρεση» και να δεχτεί τον «απόβλητο»;
Πιστεύω ότι ο οικονομικός μετανάστης θα’ ρθει στο σύστημα παροχής υγειονομικής περίθαλψης όταν έχει πραγματικά ανάγκη. Δεν είναι του συστήματος «είδα φως και μπήκα». Γιατί θα χάσει το μεροκάματό του για να ρθει στο γιατρό. Γι’ αυτό δε θα δυσανασχετήσω και δεν θα τον αποπάρω (όπως κάνουν άλλοι συνάδελφοι) που θα ‘ρθει στο ιατρείο στις 3:30 με τα ρούχα της δουλειάς για να δω το παιδί του που έχει πυρετό από το βράδυ. (Ενώ η γηγενής μαμά θα μου φέρει το παιδί της ότι ώρα κι αν είναι επειδή έκανε «γκουχ» ή έκανε μια διάρροια.)
Θα ήθελα να μου διευκρινίσει κάποιος αυτό που αφήνει αδιευκρίνιστο η εγκύκλιος.
Οι υπηρεσίες θα παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για επείγοντα περιστατικά μέχρι τη σταθεροποίηση της κατάστασης της υγείας:
1. Η υγεία μπορεί να σταθεροποιηθεί όμως η κατάσταση μπορεί να ποικίλει (από κώμα, κρίσιμη, σοβαρή έως ίαση). Τι εννοεί ο ποιητής;
2. Αν υποθέσουμε ότι ως σταθεροποίηση θεωρείται η ίαση μετά τι γίνεται; Ξου;
3. Αν υποθέσουμε ότι μετά την ίαση χρειάζεται συχνή παρακολούθηση ή/και φαρμακευτική αγωγή (ίσως και ακριβή). Τι γίνεται; Ξου, ξου πάλι;
Δ. Κουναλάκης:
Ο αλβανός που έχει "πράσινη κάρτα" δουλεύει με "ελληνικές συνθήκες" και παίρνει μεροκάματο 40-50 ευρώ στην οικοδομή ανάλογα με την δουλειά που κάνει, και ο γιατρός στο ΕΣΥ παίρνει 65 όταν ξεκινάει. Ο παράνομος ίσως 10 ευρώ λιγότερα για την ίδια δουλειά καθώς ούτε η αστυνομία ασχολείται πλέον μαζί τους. Επέτρεψε μου να το γνωρίζω από πρώτο χέρι στην Κρήτη. Μια αγαπημένη συνήθεια μάλιστα είναι να μην χάνει κανείς αλβανός την αναρρωτική που δικαιούται ανά έτος όσο κι αν χρειαστεί η ανάλογη επίσκεψη στο συνάδελφο του ΙΚΑ. Και δεν έχω καμιά αντίρρηση να έχουν την ίδια αντιμετώπιση με τους έλληνες που έχουν τα ίδια ένσημα και κάνουν την ίδια εργασία.
Δεν είμαι ρατσιστής, αλλά τον ανθρωπισμό μου τον κάνω με την τσέπη μου και όχι με την τσέπη του δημοσίου.
Σέβομαι την επιλογή του κάθε ανθρώπου να επιλέγει την χώρα μας ως λαθρομετανάστης αλλά αυτό δεν τον νομιμοποιεί. Να σου υπενθυμίσω ότι υπάρχουν μη κερδοσκοπικά ιδρύματα που εκδίδουν και "προσκλήσεις" για νόμιμη είσοδο ανθρώπων που απειλούνται στη χώρα τους. Γνωρίζω ουκ ολίγους ασθενείς έλληνες που επιστρέφουν από γερμανία σαν μετανάστες που είχαν πάει και δεν τους βλέπω σε καλύτερη μοίρα από τους ντόπιους.
Δεν νομίζω ότι είπα ότι πρέπει να του αρνηθούν την πρόσβαση στο νοσοκομείο, αλλά την δωρεάν πρόσβαση για μη επείγοντα περιστατικά. Δεν είναι η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή επείγουσα επέμβαση, ούτε ο καταρράκτης, ούτε οι αρθροπλαστικές, η παρακολούθηση της κύησης, τα check-up που και οι μετανάστες ζητάνε. Δεν διαφέρουν οι μετανάστες από τους ελληνες στο τι ζητάνε, και η μόνη διαφορά είναι στο πόσο φοβούνται όταν είναι παράνομοι. Έχεις δει τι ώρα φέρνουν την οικογένεια έλληνες εργαζόμενοι στο ΤΑΞΥ τους καλοκαιρινούς μήνες;;;; Θέλεις να δεις στατιστικές νοσοκομείων στα σύνορα με την Αλβανία; Μήπως ενοχλώ συναδέλφους που τα βγάζουν μαύρα και κόπτονται τάχα για την ανθρωπιστική πλευρά του πράγματος; Δεν γράφω φάρμακα ούτε σε έλληνα, ούτε σε ξένο σε βιβλιάριο άλλου, και τις εξετάσεις για τον εαυτό μου τις γράφω στο βιβλιάριο μου με την 25% συμμετοχή που ζητάει το ΤΣΑΥ (γενιά μετά το 1992 γαρ).
Δεν ξεχωρίζω την γιαγιά που ζητάει κάθε τρίμηνο εξετάσεις και δεν γράφω "check-up" πάνω από μια φορά του χρόνο και χωρίς θυροειδικές (να 'ναι καλά ο φάκελος ασθενή). Δεν είναι ευθύνη μου εάν πήρε χωρίς να δικαιούται ασφάλεια στον ΟΓΑ αλλά σίγουρα ούτε σε αυτό συμφωνώ.
Δεν είπα να μην χειρουργήσεις έναν ανασφάλιστο ασθενή με τροχαίο που έχει ένα κάταγμα (και εδώ υπάρχει μεγάλη συζήτηση) αλλά τις διορθωτικές μπορεί να τις κάνει είτε στην πατρίδα του είτε επι πληρωμή στην Ελλάδα.
Όμως μου αρέσει η λογική σου: Με ενοχλούν καμιά δεκαριά συνάθρωποι και λέω θα ήταν καλύτερα εάν "εξαφανιστούν". Τι είναι τώρα 10 άτομα μπρος στα 2000 που σκοτώνονται σε τροχαία κάθε χρόνο; Το ίδιο δεν είναι 2000 και 2010; Είμαι νόμιμος με βάση την λογική σου να προχωρήσω; Να γίνω πιο ανθρωπιστής και να "εξαφανίζω" ένα το χρόνο; Πόση διαφορά έχει το 2000 από το 2001; Και δεν έπιασα τα ετήσια στατιστικά για βίαιους θανάτους, ανθρωποκτονίες, κλπ... Συγνώμη, ο ωχαδερφισμός δεν είναι επιχείρημα για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.
Η δημόσια υγεία δεν είναι τακτικό περιστατικό και απευθύνεται σε μια κοινωνία και όχι σε ένα άτομο. Δεν υπάρχει διάκριση εκεί.
Έχω ζήσει στο εξωτερικό κάποιους μήνες και έχω δει μια πολύ πιο ανθρώπινη πλευρά χωρίς "ανθρωπισμους" του "είμαι ο σωτήρας σας και ζητάω να πληρώνει το δημόσιο να τα έχετε όλα τσάμπα αλλά το μεροκάματο που πληρώνω εγώ στη μισή τιμή". Και δεν είμαι οπαδός της ιταλικής σχολής: "Δεν αφήνω να μπει στα χωρικά μου ύδατα κανένα πλοιο με λαθρομετανάστες κι ας βουλιάξει στα διεθνή ύδατα, εγώ θα παρακολουθώ από απόσταση".
Σέβομαι την άποψη σου αλλά διαφωνώ.
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση