Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
28 Μαρτίου 2024, 14:21:25

Αποστολέας Θέμα: Πρωτοπόρος η Ελλάδα στη Ρομποτική Χειρουργική  (Αναγνώστηκε 2915 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

11 Μαΐου 2011, 21:09:52
Αναγνώστηκε 2915 φορές
Αποσυνδεδεμένος

anastasios theodoridis

Ιατροί
Πρόκειται για μεγάλη ακόμη επιστημονική επιτυχία της χώρας μας, καθώς μόλις πριν από δύο μήνες εφαρμόστηκε η Ρομποτική Χειρουργική Μιας Τομής (Single Site Robotic Surgery) για πρώτη φορά παγκοσμίως.

Η τελευταία αυτή εξέλιξη της τεχνολογίας, χάρη στην οποία οι επεμβάσεις  χολοκυστεκτομής πραγματοποιούνται εξ’ ολοκλήρου δια μιας μικροτομής, εφαρμόζεται σήμερα μόνο από τρεις χειρουργικές ομάδες διεθνώς στην Ελλάδα (Ιατρικό Κέντρο Αθηνών), την Ιταλία και την Ελβετία και θα αποτελέσει ένα από τα κύρια θέματα συζήτησης του 6ου Παγκόσμιου Συνέδριου MIRA Congress 2011.

Αυτά ανακοίνωσε χτες, σε Συνέντευξη Τύπου, ο Πρόεδρος του 6ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Ρομποτικής Χειρουργικής, Πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Ρομποτικής Χειρουργικής και  Διευθυντής Γενικής, Λαπαροσκοπικής και Ρομποτικής Χειρουργικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών Δρ. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, με αφορμή την διοργάνωση του συνεδρίου στην Αθήνα.

«Η ρομποτική χολοκυστεκτομή δια μιας μικροτομής (1,5cm) είναι η τελευταία εξέλιξη της ρομποτικής χειρουργικής με το σύστημα da Vinci SI HD, ασφαλής, αναίμακτη και σχεδόν ανώδυνη. Η ελαχιστοποίηση του τραύματος προλαμβάνει τις μετεγχειρητικές επιπλοκές για τον ασθενή, συντομεύει την ανάρρωση προσφέροντας άριστο αισθητικό αποτέλεσμα», συμπλήρωσε ο Δρ. Κωνσταντινίδης.

Καινοτόμο το 6ο Παγκόσμιο Συνέδριο του MIRA


«Το Παγκόσμιο Συνέδριο Ρομποτικής Χειρουργικής MIRA πραγματοποιείται εναλλάξ σε Ευρώπη και Αμερική, ενώ η Αθήνα αποτελεί φέτος τον 3ο ευρωπαϊκό σταθμό του μετά από το Innsbruck και τη Ρώμη» ανέφερε από την πλευρά του ο Αντιπρόεδρος Επιστημονικού Προγράμματος MIRA 2011, Δρ. Σάββας Χειρίδης.

Το ετήσιο συνέδριο του MIRA δεν απευθύνεται μόνο στον εξειδικευμένο χειρουργό. Αναμένεται όπως κάθε χρόνο και φέτος να κερδίσει το ενδιαφέρον ιατρών κάθε ειδικότητας, νοσηλευτών, επαγγελματιών υγείας, αλλά και μη ιατρικών ειδικοτήτων από το Πολυτεχνείο και Τεχνικές Σχολές και γενικά όσων ενδιαφέρονται για την εξέλιξη και το μέλλον της χειρουργικής.

Ανάμεσα στους διακεκριμένους προσκεκλημένους ομιλητές είναι και επιστήμονες της NASA (Space Robotic Program-NEEMO Missions 7 & 9) με παραμονή στο διάστημα, οι οποίοι θα μιλήσουν για την εμπειρία τους στα αεροδιαστημικά ρομποτικά ιατρικά προγράμματα.

«Για πρώτη φορά φέτος η διοργάνωση περιλαμβάνει Μαραθώνιο Δεξιοτήτων στη Ρομποτική Χειρουργική (Robotic Surgery Marathon) με χρήση υπερσύγχρονων εξομοιωτών (Simulators) που θα αναδείξουν τον πιο αποτελεσματικό, ασφαλέστερο και ταχύτερο χειρουργό. Οι νικητές θα λάβουν μετάλλια κατά την τελετή λήξης του συνεδρίου. Πρόκειται για μία από τις πρώτες εμφανίσεις του συστήματος MIMIC, του εξομοιωτή που συνδέεται με την κονσόλα χειρισμού του ρομποτικού συστήματος da Vinci και αποδίδει πολύ ρεαλιστικά την αίσθηση του πραγματικού συστήματος Ρομποτικής Χειρουργικής», εξηγεί ο Δρ. Χειρίδης.

Ακόμη θα πραγματοποιηθούν τέσσερα μετεκπαιδευτικά φροντιστήρια - courses (γενικής χειρουργικής, ουρολογίας , θωρακο-καρδιοχειρουργικής και γυναικολογίας) ενώ για πρώτη φορά φέτος οργανώνεται μετεκπαιδευτικό φροντιστήριο με θέμα την επένδυση στη Ρομποτική Τεχνολογία (MIRA Business Class) που θα παρακολουθήσουν διοικητικά στελέχη νοσοκομειακών ιδρυμάτων.

Σκοπός των φροντιστηρίων είναι να δώσουν τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να:

•    Εκπαιδευτούν στις νέες ρομποτικές εγχειρήσεις

•    Αξιολογήσουν την κλινική αποτελεσματικότητα και ασφάλεια των ρομποτικών εφαρμογών σε διάφορες χειρουργικές ειδικότητες

•    Γνωρίσουν τις πλέον πρόσφατες εξελίξεις της τεχνολογίας, τα νέα εργαλεία, τη βελτιωμένη εργονομία και τις διαφορετικές προσεγγίσεις (όπως η Χειρουργική Μιας Τομής)

•    Ακούσουν για τα μελλοντικά ερευνητικά προγράμματα, όπως νέα ρομποτικά συστήματα, μικρορομπότς, διεγχειρητική πλοήγηση με εφαρμογές επαυξημένης πραγματικότητας και διεγχειρητικού εντοπισμού λεμφαδένων με μεθόδους ανοσοφθορισμού.

Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι όλων των χειρουργικών ειδικοτήτων:

•    Γενική Χειρουργική
•    Ουρολογία
•    Γυναικολογία
•    Θωρακοχειρουργική
•    Καρδιοχειρουργική
•    Παιδοχειρουργική
•    ΩΡΛ Χειρουργική
•    Χειρουργική διαμέσου μίας τομής (single site).
•    Διαστημική Ιατρική
•    Εξομοιωτές

Συνολικά το συνέδριο φιλοξενεί 230 επιστημονικές ανακοινώσεις και 80 περίπου προσκεκλημένους ομιλητές διεθνούς κύρους από όλες τις ειδικότητες και όλες τις χώρες.

Ανάμεσα στα ενδιαφέροντα θέματα του επιστημονικού προγράμματος, θα παρουσιαστεί η εξέλιξη και τα έως τώρα αποτελέσματα της ρομποτικής ριζικής προστατεκτομής και άλλων ουρολογικών επεμβάσεων (νεφρεκτομής, κυστεκτομής, πυελοπλαστικής, μεταμόσχευσης). Μεγάλη αύξηση παρουσιάζουν οι γυναικολογικές ρομποτικές επεμβάσεις για καλοήθεις (ινομυώματα) και κακοήθεις (κακοήθειες μήτρας, ωοθηκών) νόσους. Καρδιοχειρουργοί και θωρακοχειρουργοί θα αναπτύξουν τις ρομποτικές τεχνικές αντιμετώπισης  προβλημάτων του θώρακος. Αναμένονται με ενθουσιασμό τα αποτελέσματα όλων των μεγάλων σειρών ρομποτικής θυρεοειδεκτομής.

Τέλος, θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα της ρομποτικής τεχνικής στη γενική χειρουργική για αντιμετώπιση γαστροισοφαγικής παλινδρόμησης, διαφραγματοκήλης και αχαλασίας οισοφάγου, αντιμετώπιση καλοήθων και κακοήθων παθήσεων του στομάχου, λεπτού και παχέος εντέρου, σπληνεκτομές, παγκρεατεκτομές και ηπατεκτομές. Ιδιαίτερη μνεία θα γίνει φέτος ως προς τη χρήση της ρομποτικής στην αντιμετώπιση της νοσογόνου παχυσαρκίας και των μεταβολικών νοσημάτων όπως είναι ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2.

Το MIRA (Minimally Invasive Robotic Association) είναι η διεθνής Επιστημονική Εταιρεία Ρομποτικής Χειρουργικής. Στο ετήσιο συνέδριό της συμμετέχουν χειρουργοί όλων των ειδικοτήτων, ερευνητές βιοτεχνολογίας, μηχανολόγοι και επιστήμονες ηλεκτρονικών υπολογιστών για να μοιραστούν την εμπειρία τους από τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα τους. Ο σκοπός της επιστημονικής εταιρείας είναι η ανάδειξη των πλεονεκτημάτων εφαρμογής της ρομποτικής τεχνολογίας στο χειρουργείο.

Η εξάπλωση της Ρομποτικής Χειρουργικής

Σε παγκόσμιο επίπεδο οι ρομποτικές χειρουργικές επεμβάσεις αριθμούν συνολικά  τις 282.000 σε 13 χρόνια μόλις, ενώ συνολικά ρομποτικές επεμβάσεις πραγματοποιούνται σε 1650 νοσοκομεία. Απ αυτά τα 1228 βρίσκονται στις ΗΠΑ, 292 στην Ευρώπη, 90 στην Ασία, 14 στη Μέση Ανατολή, 13 στην  Αυστραλία και 13 στην Αφρική. Η Ρομποτική Χειρουργική φαίνεται να κερδίζει έδαφος έναντι της λαπαροσκοπικής και κλασικής χειρουργικής. Το 2009 σε σχέση με το 2008 σημειώθηκε αύξηση κατά 51% των ρομποτικών επεμβάσεων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Στην Ελλάδα μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί γύρω στις 2.500 επεμβάσεις διαφόρων κατηγοριών , 1000 από τις οποίες έχουν γίνει στο Ιατρικό Κέντρο και οι υπόλοιπες στα άλλα επτά  νοσοκομειακά ιδρύματα (επτά στην Αθήνα και ένα στη Θεσσαλονίκη).

- Ποιος όμως είναι ο κατάλληλος υποψήφιος για την πιο πρόσφατη αυτή εξέλιξη της χειρουργικής;

«Οι περισσότεροι ασθενείς που θεωρούνται κατάλληλοι για την κλασική λαπαροσκοπική μπορούν να υποβληθούν σε Ρομποτική Επέμβαση. Το σύστημα απαιτεί εκπαίδευση ως προς την έναρξη της επέμβασης και σύνδεση του ρομπότ. Ωστόσο με την ανάλογη χειρουργική εμπειρία και κατάλληλη επιλογή ασθενών, η έκβαση είναι άριστη» ανέφερε κατά τη διάρκεια της Συνέντευξη Τύπου ο Δρ. Κωνσταντινίδης.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Ποτέ μην λογομαχείς με έναν ηλίθιο.....
Θα σε ρίξει στο επίπεδο του και θα κερδίσει λόγω πείρας!!!

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
2 Απαντήσεις
6843 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 24 Φεβρουαρίου 2016, 09:49:10
από EzeΤΡΟΛ
1 Απαντήσεις
3798 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 5 Μαΐου 2013, 22:58:57
από schumifer
1 Απαντήσεις
11421 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 1 Απριλίου 2017, 00:44:40
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
3346 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 29 Ιανουαρίου 2021, 20:14:34
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
7981 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 29 Μαΐου 2023, 10:37:20
από Argirios Argiriou