Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
28 Μαρτίου 2024, 12:50:23

Αποστολέας Θέμα: Πόσο βιώσιμα είναι τα Ελληνικά Ασφαλιστικά Ταμεία;  (Αναγνώστηκε 197767 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

27 Οκτωβρίου 2011, 18:47:15
Απάντηση #15
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Επειδή έχω κάνει πρόεδρος πρωτοβάθμιας επιτροπής που έκρινε αναπηρίες και γνωρίζω τι σημαίνει να πρέπει να κρίνω γνωστούς, φίλους και συγγενείς, πάντα ήμουν της άποψης ότι μία τέτοια επιτροπή θα πρέπει να απαρτίζεται από ιατρούς εκτός νομού - ει δυνατόν πολύ μακρυνού. Με τον τρόπο αυτό ελαχιστοποιείται το ενδεχόμενο γνωριμιών αλλά και άνωθεν παρέμβασης (ο νοών νοείτω).
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

27 Οκτωβρίου 2011, 19:25:09
Απάντηση #16
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Yπάρχουν και ορισμένα "μεγάλα ψάρια", όπως π.χ. ο Μάκαρος ο Ψωμιάδης, που είναι  Πανελλήνιας εμβέλειας, και μπορούν να επηρεάσουν τον κριτή τους σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και να του αποσπάσουν οποιαδήποτε ιατρική βεβαίωση επιθυμούν.
Θα πρότεινα λοιπόν, ένα ενιαίο, κωδικοποιημένο σύστημα με πλήρη ανωνυμία εξεταστή - εξεταζομένου, για έναν ακόμη λόγο: Ώστε να εξασφαλίζεται το ακαταδίωκτο του εξεταστή από τυχόν ρεβανσιστικές επιθέσεις του εξεταζομένου εκείνου, που ενδεχομένως θεωρήσει ότι αδικήθηκε ή απλά δεν εξυπηρετήθηκε. Στην Ελ ζούμε...     
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

27 Οκτωβρίου 2011, 19:26:43
Απάντηση #17
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Yπάρχουν και ορισμένα "μεγάλα ψάρια", όπως π.χ. ο Μάκαρος ο Ψωμιάδης, που είναι  Πανελλήνιας εμβέλειας, και μπορούν να επηρεάσουν τον κριτή τους σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και να του αποσπάσουν οποιαδήποτε ιατρική βεβαίωση επιθυμούν.
Θα πρότεινα λοιπόν, ένα ενιαίο, κωδικοποιημένο σύστημα με πλήρη ανωνυμία εξεταστή - εξεταζομένου, για έναν ακόμη λόγο: Ώστε να εξασφαλίζεται το ακαταδίωκτο του εξεταστή από τυχόν ρεβανσιστικές επιθέσεις του εξεταζομένου εκείνου, που ενδεχομένως θεωρήσει ότι αδικήθηκε ή απλά δεν εξυπηρετήθηκε. Στην Ελ ζούμε...    
Double-blind διαδικασία. Εξαιρετική πρόταση...

Υ.Γ. Και δε χρειάζεται να είσαι Μάκης για να βρεις μια γνωμάτευση που σε οδηγεί σε συνταξιοδοτήσιμο ποσοστό αναπηρίας... Δεν ξέρω όμως τι πρέπει να είσαι για να αμφισβητήσεις μία τέτοια γνωμάτευση...
« Τελευταία τροποποίηση: 27 Οκτωβρίου 2011, 19:33:38 από Βασίλης Παπαδόπουλος »
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

27 Οκτωβρίου 2011, 23:57:12
Απάντηση #18
Αποσυνδεδεμένος

dimipap73


Mακης συνηθως δεν ειναι αυτος που ζηταει το αναπηροχαρτο,συνηθως αυτος ειναι καποιος που δε συμπληρωνει μεροκαματα κα αντιμετωππιζει προβλημα επιβιωσης,καποιος γιος η κορη που θελει να εκμεταλευτει την οστεοαρθριτιδα της μανας του(λυπουμαι το καρμα του),καποιος που κανει μαυρη εργασια και θελει και ενα συμπληρωμα η καποιος πραγματικα ανικανος.ΜΑΚΗΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΠΟΥ ΤΟΥ ΤΟ ΔΙΝΕΙ..........και ΛΑΚΗΔΕΣ η απατεωνισκοι μικροΜΑΚΗΔΕΣ ειναι αυτοι που προσυπογραφοουν μειδιουν και δε μιλανε. Η γνωμη μου μαλιστα ειναι πως στη διαφθορα της νυχτας τα πραγματα ειναι πολυ πιο καθαρα απο οτι στη διαφθορα των αναπηροχαρτων και ο ΜΑΚΗΣ αν ηξερε τι γινοταν στις αναπηρικες θα τσατιζοταν πολυ για τους φορους που πληρωνει ακομα κιαν αυτοι ηταν μονο οι εμμεσοι.
Αυτο που με κανει να απορω ειναι το πως ο καθε ασφαλισμενος ξερει το δρομο για να αποκτησει το αναπηροχαρτο,το κρατος και  οι ελεγκτικοι μηχανισμοι του δεν μπορουν να το βρουν και να τον αποκλεισουν.Εγω δεν μπορω να αντιληφθω βασιλη το να περασει απο το χερι μου μια fake γνωματευση και να την προσυπογραψω για λογους συναδελφικης(ρε δε γαμιουνται) η φιλικης (επισης) η αλλης αλυλεγγυης.Αυτος που το κανει δυναται να κατηγορηθει ως συνενοχος η βλαξ, χοντρα χοντρα η ειναι μερος του βρωμικου συστηματος η ειναι χαζος γιατι με την προσυπογραφη του βγαζουν χοντρα λεφτα αλλοι (λεφτα που ο ιδιος πληρωνει στην εφορια)

28 Οκτωβρίου 2011, 00:55:13
Απάντηση #19
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Εγω δεν μπορω να αντιληφθω βασιλη το να περασει απο το χερι μου μια fake γνωματευση και να την προσυπογραψω για λογους συναδελφικης(ρε δε γαμιουνται) η φιλικης (επισης) η αλλης αλυλεγγυης.Αυτος που το κανει δυναται να κατηγορηθει ως συνενοχος η βλαξ, χοντρα χοντρα η ειναι μερος του βρωμικου συστηματος η ειναι χαζος γιατι με την προσυπογραφη του βγαζουν χοντρα λεφτα αλλοι (λεφτα που ο ιδιος πληρωνει στην εφορια)
Πριν καταλήξουμε σε κάποιο χαρακτηρισμό ας αναφέρω τα εξής:
Για όλες τις παθήσεις που οδηγούν σε συντάξεις ο κανονισμός του ΙΚΑ (που ακολουθείται και από τα άλλα ταμεία) δίνει μεν κάποιες κατευθύνσεις στην επιτροπή συντάξεων, αλλά ως επί το πλείστον αφήνει αρκετά περιθώρια χειρισμών.
Ειδικότερα:
Μετεμφραγματικά το ποσοστό αναπηρίας καθορίζεται, μεταξύ των άλλων, και από το κλάσμα εξώθησης.
Όπως πολύ καλά γνωρίζουμε η υπερηχογραφική εκτίμηση του κλάσματος εξώθησης είναι αρκετά υποκειμενική, το ταμείο όμως δεν υποχρεώνει κάποιον να κάνει κοιλιογραφία για ακριβή εκτίμηση.
Προβληματικός επίσης είναι και ο χειρισμός των ατόμων που έχουν υποστεί ΑΕΕ, αφού η υπολειπόμενη νευρολογική βλάβη δεν ποσοτικοποιείται εύκολα αν και η βαρύτητά της έχει άμεση σχέση με το ποσοστό αναπηρίας.
Ιδιαίτερα δύσκολος είναι ο χειρισμός των ψυχιατρικών περιστατικών, όπου τη διάγνωση της ψύχωσης δεν μπορεί να την αμφισβητήσει εύκολα κάποιος σε άτομα που και λαμβάνουν αγωγή και έχουν περισσότερες της μιας γνωματεύσεις και εξιτήρια από ψυχιατρικά τμήματα. Από την άλλη, υπάρχουν ασθνείς με βαριές υποτροπιάζουσες καταθλίψεις που, αν και ο νόμος ορίζει ότι λαμβάνουν το ανώτερο 35% αναπηρία, εντούτοις βλεπει κανείς ότι πρακτικά δεν μπορούν να εργαστούν για μεγάλα διαστήματα.
Υπάρχουν και αρκετές περιπτώσεις που συμβαίνει το αντίθετο, κυρίως στα εξωιδρυματικά επιδόματα: Η επιτροπή να θέλει να βοηθήσει για καθαρά ανθρωπιστικούς λόγους ένα πρακτικά ανήμπορο να εξυπηρετηθεί ηλικιωμένο άνθρωπο, που όμως δε συμπληρώνει με το γράμμα του νόμου το 80%.
Μία επιτροπή που δε διανοείται να χρηματιστεί αλλά και δε δέχεται καμία πλαστή γνωμάτευση, όπως αυτή στην οποία διετέλεσα, μπορεί κάλλιστα να παρακάμψει κάθε πρόβλημα που προκύπτει από τυχόν πλαστή ή υπερβολική γνωμάτευση, ζητώντας πιο ειδικές εξετάσεις ή και νοσηλεία. Με τον τρόπο αυτό δεν τσακώνεται κανείς με κανένα και αυτός που γράφει τις υπερβολές το σκέφτεται αν θα τις ξαναγράψει καθώς και ρεζίλι γίνεται και οι ενδιαφερόμενοι σιγά-σιγά εκλείπουν αν η επιτροπή συνεχίσει την ίδια σθεναρή στάση.
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

28 Οκτωβρίου 2011, 01:27:33
Απάντηση #20
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Εγω δεν μπορω να αντιληφθω βασιλη το να περασει απο το χερι μου μια fake γνωματευση και να την προσυπογραψω για λογους συναδελφικης(ρε δε γαμιουνται) η φιλικης (επισης) η αλλης αλυλεγγυης.

Η πείρα έχει διδάξει σ΄αυτή τη χώρα ότι με το να μάχεται κανείς μόνος έναντι όλων, ουδείς γεγάμηκε πώποτε ή, για να το θέσουμε πιο συγκεκριμένα, το πιθανότερο είναι να χαρακτηριστεί "αιρετικός", "αντικαθεστωτικός", "ιδιόρρυθμος" ή "απρόβλεπτος" και αργά ή γρήγορα να καταστεί απόβλητος από το συνάφι του, και τότε θέλει γερά γκογκόβια για να επιβιώσει.

Ο μέσος νεο- Ελ έχει μάθει να τακτοποιεί τις υποθέσεις του με βύσμα, ακόμη και όταν θα μπορούσαν να τακτοποιηθούν και χωρίς αυτό. Αυτό γίνεται για να καρπωθεί το credit το φυσικό πρόσωπο που μεσολαβεί ως βύσμα (για το οποίο έχουν επινοηθεί και οι χαρακτηρισμοί κονέ, άκρη, scart, HDMI, δόντι, χαυλιόδοντας, μπάρμπας στην Κορώνη κ.α.) και που κατέχει εξέχουσα θέση στην κοινωνική πυραμίδα, δικαιώνοντας το χαρακτηρισμό του Μπαχαλιστάν για την πραγματικότητα της χώρας στην οποία ζούμε: Μια χώρα-Ντίσνεϋλαντ όπου όλα επιτρέπονται και ο καθένας κάνει ό,τι γουστάρει και δεν δίνει λόγο για τις πράξεις του, αρκεί να διαθέτει (ή να τυγχάνει ο ίδιος) ισχυρό βύσμα. Ευθύνη, συνέπεια, αξιοκρατία, ισονομία και τήρηση των Νόμων, είναι (και θα παραμείνουν) σ' αυτή τη γωνιά της Υφηλίου λέξεις άγνωστες.

Οι μόνοι που καμιά φορά την πληρώνουνε που και που (για το θεαθήναι) είναι τίποτε ταλαίπωροι ποινικοί σύγχρονοι Αγιάννηδες  από το ταράφι των αλλοδαπών, των τσιγγάνων, των (πρε)ζάκηδων, των πορνών κ.τ.ο. που τσιμπάνε οι τσοσμπάδες στα στενά πέριξ της Ομόνοιας ή στην Πλ. Ναβαρίνου για μικρο-κλοπές, πώληση σι-ντι του Χατζηγιάννη, μπάφο, πορνεία, παράνομη είσοδο στη χώρα, σωματικές βλάβες, πλαστογραφία εγγράφων για έκδοση άδειας παραμονής κ.α. παρόμοια.

Αντίθετα, οι παραβάτες γιατροί, τραπεζίτες, επιχειρηματίες, εκδότες, εργολάβοι, πολιτικοί, καλλιτέχνες, δημοσιογράφοι κ.α., τυγχάνουν της απόλυτης προστασίας από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (η μόνη δημόσια υπηρεσία που διαθέτει ταχύτατα αντανακλαστικά στη χώρα), δεν ανακοινώνεται η ταυτότητά τους, απολαμβάνουν το τεκμήριο της αθωότητας και ουδέποτε οδηγούνται στην ψειρού. Αν παρ' ελπίδα παραστρατήσει κανένας δικαστικός λειτουργός και τους προφυλακίσει, αμέσως αιτούνται μεταγωγή στο Νοσοκομείο, όπου πάλι κάποιος από το συνάφι των "συναδέλφων" μας θα αναλάβει πρόθυμα την αποφυλάκισή τους λόγω "σοβαρού προβλήματος υγείας" (φοριέται πολύ η Νόσος Crohn, η πολλαπλή σκλήρυνση και διάφορα απίθανα Ca), ενώ για τον "εξω-συστημικό" δικαστικό επιφυλάσσεται δυσμενής κρίση, πειθαρχική δίωξη, μετάθεση στην πινέζα και τελικά έξωση από τον κλάδο, προς γνώσιν και συμμόρφωσιν (αυτού και των υπολοίπων). 
« Τελευταία τροποποίηση: 10 Νοεμβρίου 2011, 15:15:25 από Ο διακοσμητής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

29 Οκτωβρίου 2011, 11:52:55
Απάντηση #21
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Λίγες ακόμη λεπτομέρειες για να αισθανθούμε πόσο πολύπλοκο είναι το θέμα της απόφασης μιας ΑΥΕ:
1) Τι είναι προτιμότερο; Να μην πάρει σύνταξη κάποιος που δικαιούται ή να πάρει κάποιος που δε δικαιούται; Όταν η απόφαση μετριέται με ποσοστό επί τοις εκατό και ένα τουλάχιστον μέρος της επαφίεται στην κρίση της επιτροπής (όχι αόριστα, αλλά με βάση το ιστορικό του ασθενούς, την εξέτασή του από την επιτροπή όπου απαιτείται και τη συνεκτίμηση των γνωματεύσεων και κυρίως των εξιτηρίων των δημόσιων και ιδιωτικών νοσοκομείων), πόσο αυτηρότητα μπορεί να επιδείξουν τα μέλη της;
2) Η μέγιστη αυστηρότητα διασφαλίζει την επιτροπή, η ελάχιστη τον ασθενή.
3) Σε έναν ασθενή που είναι αδύνατον να αυτοεξυπηρετηθεί αλλά δεν εμπίπτει σε κάποια από τις αυστηρές προϋποθέσεις για χορήγηση εξωιδρυματικού επιδόματος (τετραπληγία, παραπληγία κ.λ.π.), τι κάνεις αν είναι κάτω από το όριο της φτώχειας; (Μην ξεχνούμε ότι σε αυτές τις περιπτώσεις η επιτροπή μεταβαίνει και για κατ' οίκον εξέταση και έρχεται αντιμέτωπη με πολλά κοινωνικά δράματα).
4) Σε μία χωρισμένη και άνεργη μητέρα με παιδί ναρκομανή και (αμφισβητήσιμη αν είναι κανείς καχύποπτος) ψυχιατρική γνωμάτευση που δίνει συνταξιοδοτήσιμο ποσοστό για δύο έτη τι κάνεις;
5) Έρχονται δύο άτομα με κάταγμα Colles στο ίδιο χέρι (δεξί). Ο ένας είναι οδηγός γερανοφόρου και ο άλλος περιπτεράς. Ο περιπτεράς μπορεί να δουλέψει σχεδόν αμέσως, ο οδηγός μπορεί να χρειαστεί και τέσσερις μήνες μέχρι να ανακτήσει τη δύναμη που απαιτείται για να οδηγήσει βαρύ όχημα. Τους ξεχωρίζεις ή εφαρμόζεις το νόμο το ίδιο; Κι αν εδώ δέχεται κανείς την κρίση της επιτροπής, γιατί δεν τη δέχεται αλλού;
6) Αιτείσαι απαλλαγή λόγω κωλύματος όταν πρόκειται να κρίνεις ασθενή που είναι συγγενής κάποιου μέλους της επιτροπής μεταβιβάζοντας το πρόβλημα στον αναπληρωτή σου ή στη ΒΥΕ; Αν δεν το γνωρίζεις;
7) Πάμε στις γνωματεύσεις. Κρατική νοσοκομειακή γνωμάτευση μετά από νοσηλεία - αμφισβητείται; Γνωμάτευση διευθυντή πανεπιστημιακής κλινικής - αμφισβητείται; Κι αν την αμφισβητήσει η ΑΥΕ και ο ασθενής προσφύγει στη ΒΥΕ, η οποία θα τον δικαιώσει, πώς προστατεύεται μετά η επιτροπή νομικά;

Πριν λοιπόν μιλήσουμε με αφορισμούς καλό είναι να αναλογιστούμε όλα τα επιστημονικά, ηθικά και πρακτικά ζητήματα/διλήμματα που ανακύπτουν. Και για να πω και κάτι αισιόδοξο: Η διαφθορά δεν αφορά παρά ένα μικρό μέρος επίορκων - στη δική μου (μικρή) θητεία ελάχιστα ήταν τα περιστατικά που κίνησαν την υποψία και ζητήθηκαν συμπληρωματικά στοιχεία.

Υ.Γ. Για κάθε συνεδρίαση της ΑΥΕ (8-10 ασθενείς) αμοιβόμουν με 40 ευρώ μεικτά, συμπεριλαμβανομένων και των κατ' οίκων επισκέψεων σε όσους δεν μπορούσαν να μετακινηθούν (όχι πάντα μέσα στην πόλη...).
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

1 Νοεμβρίου 2011, 08:37:44
Απάντηση #22
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
«Ψαλίδι» δύο εκατομμυρίων ευρώ σε ιδιωτικές κλινικές από τον ΟΠΑΔ
Λόγω κατάχρησης υλικών


Κατάχρηση υλικών από τις ιδιωτικές κλινικές όπου φούσκωσαν δραματικά τους λογαριασμούς των ασφαλισμένων του ΟΠΑΔ ανακάλυψαν ιδιώτες-«ράμπο» που προσέλαβε η διοίκηση του Ταμείου για να διαπιστώσει εάν οι ασφαλισμένοι υποβλήθηκαν σε περιττές εξετάσεις και επεμβάσεις.

Μετά τον εξονυχιστικό έλεγχο, το Ταμείο κατάφερε έκπτωση της τάξης των δύο εκατομμυρίων ευρώ όταν ήρθε η ώρα να ξεπληρώσει τα χρέη του στα νοσηλευτικά ιδρύματα, σύμφωνα με «Τα Νέα».

Ειδικότερα και σύμφωνα με τα στοιχεία του Ταμείου επί των 1.200 νοσηλειών που ελέγχθηκαν και για τις οποίες εκκρεμούσαν στον ΟΠΑΔ απαιτήσεις της τάξης των 12 εκατομμυρίων ευρώ, προτάθηκαν, μετά από κλινικό έλεγχο, περικοπές άνω των 2 εκατομμυρίων ευρώ – πρόκειται δηλαδή, για το 17,34% του συνολικού αιτούμενου ποσού.

Σημειώνεται ότι η σχετική Έκθεση Αποτελεσμάτων του αναδρομικού ελέγχου ανέλεγκτων νοσηλειών σε ιδιωτικές κλινικές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη παραδόθηκε στον ΟΠΑΔ την προηγούμενη εβδομάδα.

Όπως προκύπτει από την Έκθεση, η συντριπτική πλειοψηφία (74,02%) των περικοπών αναφέρονταν σε ειδικά υλικά (συνηθέστερα στεντ, υλικά αρθροπλαστικής κ.λπ.). Σύμφωνα δε με τους ελεγκτές, εάν οι έλεγχοι διενεργούνταν σε πραγματικούς χρόνους, όπως γίνεται στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, οι περικοπές θα ήταν ακόμη μεγαλύτερες.

Ήδη οι διοικήσεις των ιδιωτικών κλινικών αποδέχτηκαν την έκθεση, παραιτούμενοι εγγράφως από κάθε περαιτέρω διεκδίκηση.

in.gr
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

10 Νοεμβρίου 2011, 15:14:32
Απάντηση #23
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Αν παρ' ελπίδα παραστρατήσει κανένας δικαστικός λειτουργός και τους προφυλακίσει, αμέσως αιτούνται μεταγωγή στο Νοσοκομείο, όπου πάλι κάποιος από το συνάφι των "συναδέλφων" μας θα αναλάβει πρόθυμα την αποφυλάκισή τους λόγω "σοβαρού προβλήματος υγείας" (φοριέται πολύ η Νόσος Crohn, η πολλαπλή σκλήρυνση και διάφορα απίθανα Ca),

...αλλά και "μια έντονη δυσφορία": "μόλις ενημερώθηκε για την απόφαση ανακριτή και Εισαγγελέα αισθάνθηκε μια εντονότατη δυσφορία, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να μεταφερθεί στο νοσοκομείο "Ευαγγελισμός"."

Από Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος.
« Τελευταία τροποποίηση: 10 Νοεμβρίου 2011, 15:45:08 από Ο διακοσμητής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

10 Νοεμβρίου 2011, 17:46:47
Απάντηση #24
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Έγγραφο της Τράπεζας της Ελλάδος που εξηγεί την τύχη των αποθεματικών του ΕΤΑΑ-Τομέα Υγειονομικών (πρώην ΤΣΑΥ).
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

5 Μαρτίου 2012, 11:13:51
Απάντηση #25
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
capital.gr
Της Ρούλας Σαλούρου

Θέμα μηνών, ίσως και εβδομάδων θεωρείται η κατάρρευση του ΙΚΑ και κατά συνέπεια το κρατικού προϋπολογισμού για το 2012. Η είδηση για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού τον Ιανουάριο κάθε άλλα παρά καθησύχασε το οικονομικό επιτελείο, αφού καταδεικνύει στην πράξη, το τεράστιο πρόβλημα  ρευστότητας που αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο ασφαλιστικό ταμείο της χώρας. Το ΙΚΑ, μόνο κατά τον πρώτο χρόνο του έτους χρειάστηκε να εκταμιεύσει το 50,5% της προβλεπόμενης κρατικής χρηματοδότησης.

Το Capital.gr έχει από τα μέσα Ιανουαρίου αποκαλύψει το έλλειμμα που ξεπέρασε τα 700 εκατ. ευρώ και το οποίο ανάγκασε τις ηγεσίες των υπουργείων Οικονομίας και Εργασίας να δεχθούν την εκταμίευση του 50,5%  της προβλεπόμενης για το σύνολο του 2012 κρατικής επιχορήγησης. Στο δελτίο εκτέλεσης του προϋπολογισμού, το γεγονός αυτό δικαιολογείται λόγω της ανάγκης για αναπλήρωση της σημαντικής μείωσης των εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές. Να σημειωθεί ότι, τον Ιανουάριο δεν είχε ψηφιστεί το νέο Μνημόνιο και συνεπώς δεν φαίνονται οι συνέπειες της μείωσης των κατώτατων μισθών κατά 22% και κατά 32% στους νέους κάτω των 25%. Συνολικά, ο προϋπολογισμός εκταμίευσε για τη χρηματοδότηση των ταμείων τον Ιανουάριο,  2,531 δισ. ευρώ έναντι 1,857 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2011.

Βέβαια, λίγες ημέρες πριν, η διοίκηση του ΙΚΑ εξέδιδε δελτίο τύπου για να «πανηγυρίσει» την αύξηση των εισπράξεων του ταμείου κατά 13% σε σχέση όμως με αυτές του Δεκεμβρίου 2011. Σύμφωνα με αυτό,  οι εισπράξεις του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ από τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές του Ιανουαρίου 2012 ανήλθαν σε 940.233.634 ευρώ. Επίσης, αναφερόταν ότι «η συγκράτηση των εσόδων, παρά την αύξηση της ανεργίας και της μείωσης του επιπέδου των αποδοχών, οφείλεται κυρίως στην διευρυνόμενη ένταξη των επιχειρήσεων στις προβλεπόμενες ρυθμίσεις διακανονισμού παλαιών οφειλών».

Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, βάσει των στοιχείων του ΙΚΑ,  έχουν υποβληθεί 27.763 αιτήσεις (καταλογισθέντα ποσά 771.482.983,39 ευρώ) υπαγωγής στη ρύθμιση και έχουν διεκπεραιωθεί στις ταμειακές υπηρεσίες του Ιδρύματος  οι 21.102.

«Η εξέλιξη αποτελεί ουσιαστική ένδειξη ότι η ένταση των προσπαθειών του ΙΚΑ για την άντληση εσόδων από τις παλαιότερες οφειλές, μέσω των ιδιαίτερα ευνοϊκών ρυθμίσεων, μπορεί να αντισταθμίσει τις απώλειες των εσόδων που προκύπτουν από την αύξηση της ανεργίας και μείωση των αποδοχών», κατέληγε τότε η ανακοίνωση...

Να σημειωθεί ότι, το 2011, το ΙΚΑ χρειάστηκε έκτακτη επιχορήγηση από τον προϋπολογισμό 1,44 δισ. ευρώ, προκειμένου να καλύψει τις απώλειες ασφαλιστικών εισφορών που προκαλούνται από τη δραματική αύξηση της  ανεργίας, τις μειώσεις των αμοιβών και την έλλειψη ρευστότητας των επιχειρήσεων. 

Βάσει του προϋπολογισμού για το 2012, τα έσοδα του Ιδρύματος θα παρουσιάσουν δραματική πτώση της τάξης του 26,5%, διαμορφούμενα στα 5,77 δισ. ευρώ, έναντι  7,85 δισ. το 2011, και 9,96 δισ. ευρώ το 2010.

Μάλιστα, η διοίκηση του ταμείου, στον προϋπολογισμό του 2012 συνυπολογίζει στα έσοδα δάνειο ύψους 1,37 δισ. ευρώ από τιτλοποίηση εσόδων και μελλοντικών οφειλών.

Η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί τόσο εξαιτίας των νέων μέτρων που ψηφίστηκαν με το νέο Μνημόνιο και εφαρμόζονται από τα μέσα του προηγούμενου μήνα, όσο και από την πρόβλεψη για μείωση κατά 5 μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών.  Στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης εκτιμούν ότι μόνο από αυτό το μέτρο θα οδηγηθούμε σε νέα σκληρή ασφαλιστική μεταρρύθμιση, με κεντρικό στόχο τη μείωση των συντάξεων στο ΙΚΑ κατά 10%.

Μηδαμινή μπροστά στο μέγεθος της «τρύπας» σημαντική όμως για τη λειτουργία του Ιδρύματος, είναι και η απώλεια εσόδων περίπου 100 εκατ. ευρώ φέτος και 500 εκατ. ευρώ μέχρι το 2015, που επιφέρει η απόσυρση της τροπολογίας για τη νομιμοποίηση της εργασίας των μεταναστών, λόγω της έντονης αντίδρασης της ΝΔ.

Τώρα, το βάρος πέφτει στην αύξηση των εσόδων, μέσα από το νέο τρόπο είσπραξης των εισφορών. Όπως προβλέπεται και στο Μνημόνιο, στο αμέσως επόμενο διάστημα η  ηγεσία του υπουργείου Εργασίας θα προχωρήσει στην είσπραξη των εισφορών μέσω Τραπεζών, ταυτόχρονα με την καταβολή της μισθοδοσίας αλλά και της παρακράτησης φόρου.

Σύμφωνα με το σχέδιο δράσης του ταμείου, εντός του 2012 θα προχωρήσει η διασταύρωση των δηλούμενων και των καταβαλλόμενων εισφορών σε μηνιαία βάση και η διασταύρωση στοιχείων με τις φορολογικές αρχές, γεγονός που θα οδηγήσει, βάσει των εκτιμήσεων της διοίκησης, σε μείωση και της εισφοροδιαφυγής.

Πηγή:www.capital.gr
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

5 Μαρτίου 2012, 23:50:42
Απάντηση #26
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
05/03/2012
Στο 53% το "κούρεμα" στα Ταμεία (ΕΘΝΟΣ)

Σε ποσοστό 53% θα απομειωθούν τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου που κατέχουν τα ασφαλιστικά Ταμεία, στο ύψος δηλαδή του «κουρέματος» που προβλέπεται από τη γενικότερη συμφωνία του ελληνικού κράτους με τους ιδιώτες ομολογιούχους PSI+.  :o Εντονες αντιδράσεις από την ΑΔΕΔΥ.
Το θέμα τέθηκε κατά τη διάρκεια ευρείας σύσκεψης, που πραγματοποιήθηκε σήμερα υπό τον υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο και στην οποία εξετάστηκαν το σύνολο των λεπτομερειών και τεχνικά θέματα που αφορούν το «κούρεμα» των ομολόγων.
Στη σύσκεψη, συμμετείχαν ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης και οι διοικητές όλων των ασφαλιστικών Ταμείων.
Στα χαρτοφυλάκια των ασφαλιστικών Ταμείων, βρίσκονται ελληνικά ομόλογα αξίας 21 δισ. ευρώ, των οποίων η αξία μετά την απωμείωση θα υπολογίζεται στα 11 δισ.
Ομόλογα αξίας 7 δισ. ευρώ αγοράστηκαν απευθείας από τα Ταμεία, ενώ τα υπόλοιπα 14 δισ. ευρώ είναι καταθέσεις των Ταμείων στη Τράπεζα της Ελλάδος τα οποία επενδύθηκαν εν συνεχεία σε ομόλογα.
Ακόμη, για όσα ασφαλιστικά Ταμεία χρησιμοποιήσουν στο εξής ομόλογα του Δημοσίου σαν εγγύηση για το δανεισμό τους από τις Τράπεζες, (ρέπος), η αξία των ομολόγων αυτών θα υπολογίζεται στο 25% της ονομαστικής τους αξίας.
Για την αναπλήρωση των απωλειών των Ταμείων έχει προβλεφθεί στο νόμο του Μνημονίου η αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου, με συνδυασμό ακίνητης περιουσίας, μετοχών καταθέσεων και άλλων πόρων.
Ομόλογα διαθέτουν όλα τα Ταμεία εκτός από το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ) και τον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (ΟΠΑΔ).
Θετικά αντέδρασαν στη ρύθμιση, σύμφωνα με πληροφορίες, μετά από συνεδριάσεις των Διοικητικών τους Συμβουλίων, το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων και το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων.

ΑΔΕΔΥ: Οχι στο "κούρεμα" των Ταμείων
Εν τω μεταξύ, νωρίτερα, με ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ εξέφραζε την έντονη αντίθεσή της στην προοπτική να υποστούν απομείωση αξίας τα ομόλογα που κατέχουν τα ασφαλιστικά ταμεία των δημοσίων υπαλλήλων.
"Τα αποθεματικά όμως των Ταμείων αποτελούν ιερή περιουσία των ασφαλισμένων. Η ΑΔΕΔΥ έχει ζητήσει και ζητά την εξαίρεση των Ασφαλιστικών Ταμείων από το κούρεμα των ομολόγων. Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ καλεί τα Δ.Σ. των Ταμείων να μην προχωρήσουν στο νέο έγκλημα σε βάρος των Ταμείων και των ασφαλισμένων" αναφέρει η δημοσιοϋπαλληλική ένωση στην ανακοίνωσή της.
Στο πλαίσιο των αντιδράσεων, ανακοίνωσε ακόμη ότι θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας, αύριο στη 1.30 το μεσημέρι, έξω από το κτίριο του ΤΕΑΔΥ, στην οδό Οθωνος 10, όπου θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο του ταμείου.
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

24 Απριλίου 2012, 18:31:29
Απάντηση #27
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Όλοι οι ασφαλισμένοι στο ΤΣΑΥ γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τί σημαίνει να πληρώνεις τα φάρμακά σου από την τσέπη σου και να ζητάς στη συνέχεια τα χρήματά σου από το (αναξιόπιστο) Ταμείο σου. Την ίδια στιγμή βέβαια, οι κρατήσεις που υφίστασαι ή οι εισφορές που πληρώνεις καταβάλλονται κανονικά, ενώ βλέπεις άλλα Ταμεία (π.χ. ΟΓΑ) με ελάχιστες ή καθόλου ασφαλιστικές εισφορές, να χορηγούν κανονικά πίστωση για τα φάρμακα των ασφαλισμένων τους.

Την κατάσταση αυτή διαμόρφωσαν φυσικά οι φμφ με το εμπάργκο που κήρυξαν κατά του ΤΣΑΥ και των ασφαλισμένων του, με κύρια θύματα εμάς. Βέβαια, οι ίδιοι οι φμφ ισχυρίζονται πως προέβησαν στο εμπάργκο επειδή το ΤΣΑΥ έχει μετατραπεί σε ταμείο-μπαταχτσή που δεν (τους) πληρώνει.

Έτσι, οι ελπίδες μας είχαν εναποτεθεί στην ενσωμάτωση του ΤΣΑΥ στον ΕΟΠΥΥ από 1η Ιουνίου 2012, ώστε να εξισωθούμε κι εμείς επιτέλους με τους ΟΓΑτζήδες και να απολαμβάνουμε τα ίδια προνόμια μ΄εκείνους ως προς την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη μας (ατομική και οικογενειακή).

Ωστόσο, την προσδοκία αυτή έρχονται να πολεμήσουν και πάλι ...οι φμφ!! Με αντισυναδελφικό και προκλητικότατο τρόπο, σε σημερινό δελτίο τύπου, ο ΠΦΣ καλεί τον ΕΟΠΥΥ να μην δεχτεί το ΤΣΑΥ στους κόλπους του, ένα μόλις μήνα πριν την πολυπόθητη 1η Ιουνίου!

Διαβάστε το δελτίο τύπου του ΠΦΣ, που επιχειρεί ν΄αφήσει τους ιατρούς της χώρας και τις οικογένειές τους στο έλεος του εμπάργκο των κατά τόπους φμφ :

14. Να μην μπει το ΕΤΑΑ στον ΕΟΠΥΥ, να διερευνηθεί άμεσα η λειτουργία του – ιδίως του τομέα υγειονομικών (ΤΣΑΥ) – ως ανεξάρτητου αυτοδιοικούμενου επαγγελματικού ταμείου.

(Ολόκληρο το προκλητικό δελτίο τύπου του ΠΦΣ Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος)
« Τελευταία τροποποίηση: 24 Απριλίου 2012, 20:21:56 από Ο διακομιστής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

24 Απριλίου 2012, 20:02:36
Απάντηση #28
Αποσυνδεδεμένος

tasath


Η μη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων, δυστυχώς έχει πολύ ευρύτερα και μακρόχρονα αίτια. Πάρε για παράδειγμα τα σημερινά δημοσιεύματα:

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Διακόσιες χιλιάδες Ελληνες έκαναν «πάρτι» σε βάρος των Ταμείων
Από 750 έως 850 εκατ. ευρώ τον μήνα στοίχιζαν οι παροχές σε μη δικαιούχους



Ας γίνει κατανοητό ότι μια ολόκληρη κοινωνία είναι σε σήψη, δεν είναι θέμα της μιας επαγγελματικής ομάδας η της άλλης...

Πάρε ένα άλλο παράδειγμα, το υπερ-ευγενές και πάμπλουτο ταμείο των Δημοσιογράφων (ΕΔΟΕΑΠ):

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Κατέρρευσε ο ΕΔΟΕΑΠ


Μπουμπούκος γιοκ. Τσεκούρι τώρα.

24 Απριλίου 2012, 20:12:38
Απάντηση #29
Αποσυνδεδεμένος

tasath


Η μη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων, δυστυχώς έχει πολύ ευρύτερα και μακρόχρονα αίτια. Πάρε για παράδειγμα τα σημερινά δημοσιεύματα:

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Διακόσιες χιλιάδες Ελληνες έκαναν «πάρτι» σε βάρος των Ταμείων
Από 750 έως 850 εκατ. ευρώ τον μήνα στοίχιζαν οι παροχές σε μη δικαιούχους
 (εδώ μάλλον πρόκειται για λάθος γιατί αλλιώς μηδενίζαμε το έλλειμμα :)   )


Ας γίνει κατανοητό ότι μια ολόκληρη κοινωνία είναι σε σήψη, δεν είναι θέμα της μιας επαγγελματικής ομάδας η της άλλης...

Πάρε ένα άλλο παράδειγμα, το υπερ-ευγενές και πάμπλουτο ταμείο των Δημοσιογράφων (ΕΔΟΕΑΠ):

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Κατέρρευσε ο ΕΔΟΕΑΠ



[/quote]
Μπουμπούκος γιοκ. Τσεκούρι τώρα.

Λέξεις κλειδιά: βιώσιμα 
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
3 Απαντήσεις
30583 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 26 Φεβρουαρίου 2022, 11:12:06
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
3754 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 3 Ιανουαρίου 2011, 18:00:13
από anastasios theodoridis
1 Απαντήσεις
3825 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 4 Μαΐου 2011, 11:40:19
από EzeΤΡΟΛ
1 Απαντήσεις
5567 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 25 Νοεμβρίου 2011, 18:22:09
από Denominator
4 Απαντήσεις
59169 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 17 Απριλίου 2019, 13:24:53
από Ορθοπαιδικός