Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
28 Μαρτίου 2024, 22:24:46

Αποστολέας Θέμα: Το οικονομικό κόστος του καπνίσματος για την Ελλάδα.  (Αναγνώστηκε 5107 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

30 Μαΐου 2011, 16:53:45
Αναγνώστηκε 5107 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Από πρόσφατο άρθρο που παρέθεσε στο φόρουμ ο συνάδελφος Τάσος Θεοδωρίδης. Νομίζω ότι αξίζει να το παραθέσουμε ξεχωριστά ώστε να μπορούμε να το βρούμε πιο εύκολα, γιατί υπογραμίζει και τις οικονομικές επιπτώσεις του καπνίσματος για την χώρα συνολικά:

Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, Κυριακή 29 Μαΐου 2011.
 
Ανάσα 20 ημερών για τους καπνιστές

Αέρα... θα πάρουν για τις επόμενες 20 ημέρες οι καπνιστές, καθώς αναστέλλεται η επιβολή των προστίμων από τους ελεγκτές κατά του καπνίσματος στα μπαρ, τα εστιατόρια και τις καφετέριες.
 
Πρόκειται για απόφαση που έχει λάβει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έως ότου ψηφιστεί ο νόμος που θα ορίζει ότι το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας (ΣΕΥΥΠ) θα έχει το «ακαταδίωκτο» και δεν θα επιτρέπεται να υποβάλλονται εναντίον των στελεχών του μηνύσεις και αγωγές.

Το... καπνιστικό αυτό «παράθυρο» μπορεί να διαρκέσει και διάστημα μεγαλύτερο των 20 ημερών, καθώς η ψήφιση των νομοσχεδίων είναι πάντοτε μια χρονοβόρος διαδικασία. Οσο για την εν λόγω απόφαση αναστολής των προστίμων, αυτή ελήφθη γιατί το τελευταίο διάστημα ιδιοκτήτες μπαρ και εστιατορίων υπέβαλαν «βροχή» μηνύσεων και αγωγών προσωπικά εναντίον ελεγκτών του ΣΕΥΥΠ με διάφορα επιχειρήματα, όπως ότι ο αντικαπνιστικός νόμος είναι αντισυνταγματικός. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι μηνύσεις το τελευταίο διάστημα ξεπέρασαν τον αριθμό των προστίμων που έχουν επιβληθεί.

Κατά τα άλλα, το υπουργείο Υγείας αποφάσισε να εισηγηθεί στα ασφαλιστικά Ταμεία να αποζημιώνουν τα φάρμακα για τη διακοπή του καπνίσματος, καθώς θεωρεί ότι τα οφέλη, τόσο τα άμεσα όσο και τα έμμεσα, θα είναι τεράστια για το σύστημα. Τα σκευάσματα αναμένεται όμως να αποζημιώνονται μόνο στους χρονίως πάσχοντες (διαβητικούς, καρκινοπαθείς, καρδιοπαθείς, ασθενείς με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια κ.λπ.)

Είναι ενδεικτικό ότι, για μια τρίμηνη θεραπεία με φαρμακευτικά σκευάσματα, το κόστος δεν ξεπερνά τα 180 ευρώ με βάση τις νέες μειωμένες τιμές των φαρμάκων. Ετησίως στην Ελλάδα περίπου 30.000 καπνιστές ακολουθούν φαρμακευτική θεραπεία για να κόψουν το τσιγάρο. Εάν τα φάρμακα αυτά καλύπτονταν από τα ασφαλιστικά ταμεία, το κονδύλι δεν θα ξεπερνούσε τα 5,4 εκατ. ευρώ, όταν η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη φθάνει κοντά στα 5 δισ. ευρώ ετησίως και οι πωλήσεις φαρμάκων συνολικά αγγίζουν τα 9 δισ. ευρώ.

Με βάση πρόσφατη έρευνα, το ετήσιο κόστος του καπνίσματος για τη χώρα μας φθάνει τα 3,5 δισ. ευρώ (επιπτώσεις στην υγεία), ενώ μόνο στο ΙΚΑ κοστίζει κάθε χρόνο από 450 έως 640 εκατ. ευρώ.

ΔΗΜ. ΕΥΘ.
« Τελευταία τροποποίηση: 30 Μαΐου 2011, 17:46:26 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

6 Ιουνίου 2011, 18:26:56
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Με βάση πρόσφατη έρευνα, το ετήσιο κόστος του καπνίσματος για τη χώρα μας φθάνει τα 3,5 δισ. ευρώ (επιπτώσεις στην υγεία), ενώ μόνο στο ΙΚΑ κοστίζει κάθε χρόνο από 450 έως 640 εκατ. ευρώ.
Μια καλή λύση για νοικοκύρεμα του χρέους... αν όλοι μείνουμε άκαπνοι. Άραγε περιλαμβάνεται και το κόστος επιβάρυνσης της υγείας από την παράταση του προσδόκιμου της ζωής σε αυτήν την περίπτωση; 
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
0 Απαντήσεις
2480 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 16 Σεπτεμβρίου 2011, 14:28:03
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
2510 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 12 Αυγούστου 2014, 15:05:59
από Δ. Κουναλάκης
0 Απαντήσεις
3001 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 24 Φεβρουαρίου 2015, 16:31:59
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
6737 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 15 Οκτωβρίου 2019, 08:28:46
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
4968 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 24 Ιουνίου 2020, 22:38:25
από Argirios Argiriou