Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
28 Μαρτίου 2024, 21:33:56

Αποστολέας Θέμα: Μεσοπρόθεσμη...Ισοπέδωση  (Αναγνώστηκε 9312 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

10 Ιουνίου 2011, 08:11:27
Αναγνώστηκε 9312 φορές
Αποσυνδεδεμένος

alfie


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής του υπουργείου Οικονομικών, στο οποίο περιλαμβάνεται το πλαίσιο των μέτρων σε εκατομμύρια ευρώ, χωρίς να δίνονται όμως όλες οι λεπτομέρειες για τη φύση των μέτρων, τα οποία θα εξειδικευθούν σε μεταγενέστερο χρόνο. Σε αυτό επιβεβαιώνονται τα μέτρα που είδαν το φως της δημοσιότητας της προηγούμενες ημέρες, όπως μείωση του αφορολόγητου, έκτακτη εισφορά ελευθέρων επαγγελματιών αλλά και κατάλογος με τις ιδιωτικοποιήσεις

Μεταξύ των μέτρων που επιβεβαιώνονται στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο, είναι και έκτακτη εισφορά σε ελεύθερους επαγγελματίες, η αύξηση των τεκμηρίων και η μείωση του αφορολόγητου. Αναλυτικότερα προβλέπεται:

• Μείωση προσλήψεων στο δημόσιο, σαραντάωρη απασχόληση,

• Περικοπές επιδομάτων ΟΕΕ-ΟΕΚ, ΟΑΕΔ με στόχο την απόδοση 345 εκατ. στο 2011

• Ειδική εισφορά 8% σε συνταξιούχους κάτω των 60 ετών για ποσά άνω των 1.700 ευρώ και αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης για συντάξεις άνω των 1700 ευρώ

• Έλεγχος στις λίστες των αναπηρικών συντάξεων

• Εισφορά αλληλεγγύης δημοσίων υπαλλήλων για την καταπολέμηση της ανεργίας

• Εισφορά αλληλεγγύης ελεύθερων επαγγελματιών για την καταπολέμηση της ανεργίας 

• Αύξηση της εισφοράς των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα για την καταπολέμηση της ανεργίας

•Μείωση φορολογικών εξαιρέσεων και απαλλαγών και αύξηση τεκμηρίων (100 εκατ.)

• Ειδική εισφορά αλληλεγγύης στα φυσικά πρόσωπα, αύξηση τεκμηρίων διαβίωσης και τεκμήρια ελεύθερων επαγγελματιών (400 εκατ.)

• Αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση από 13% σε 23% από 1/9/2011 (300 εκατ.)

• Αλλαγή στον φόρο ακίνητης περιουσίας (500 εκατ.), πιθανότατα μείωση του αφορολόγητου

• Έσοδα από ρύθμιση για αυθαίρετα (300 εκατ.)

• Αλλαγή στη δομή του φόρου καπνού και μείωση του περιθωρίου καταβολής του ΕΦΚ για τις εταιρείες από τις 56 στις 26 μέρες (150 εκατ.)

• Δήλωση σκαφών αναψυχής ως ιδιωτικά σε συνέχεια δράσεων ΣΔΟΕ και ρύθμισης για την εγγραφή τους στα αρχεία των φορολογικών αρχών (150 εκατ.)

• Έσοδα από ειδικούς φόρους κατανάλωσης (250 εκατ.)

• Αύξηση των τελών κυκλοφορίας (100 εκατ.)

• Έκτακτη εισφορά σε οχήματα μεγάλου κυβισμού, μεγάλης αξίας ακίνητα, σκάφη και πισίνες (100 εκατ.)

• Φορολόγηση χρηματοοικονομικών συναλλαγών (100 εκατ.)


10 Ιουνίου 2011, 08:13:04
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

alfie


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος


Συμφωνεί με το Μεσοπρόθεσμο ο Λοβέρδος


Ο υπουργός Υγείας από τις ΗΠΑ όπου βρίσκεται, θέλησε να δηλώσει και γραπτώς τη συμφωνία του για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, στέλνοντας επιστολή "συμπαράστασης", τονίζοντας ότι η απουσία του αυτή δεν θα ήθελε να του αποκλείσει τη δυνατότητα συμμετοχής στη λήψη της απόφασης για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.



15 Ιουνίου 2011, 18:29:04
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

alfie


Να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν κάλεσε, μιλώντας στον Real Fm, ο Ανδρέας Λοβέρδος, όλους όσοι με τη στάση τους επιδιώκουν να οδηγήσουν τη χώρα σε εκλογές.

Ο υπουργός Υγείας επανέλαβε την εκτίμησή του, ότι το Μεσοπρόθεσμο θα περάσει, ενώ άφησε αιχμές για όσους υποστήριζαν ότι λεφτά υπάρχουν, κάνοντας λόγο για στελέχη της κυβερνώσας παράταξης που διαμόρφωναν οικονομική πολιτική.

Ο κ. Λοβέρδος τόνισε πως, αν μεσολαβήσουν εκλογές που θα καθυστερήσουν την εκκίνηση του δεύτερου σχεδίου, εκείνοι που θα οδηγήσουν σε αυτή την εξέλιξη θα φέρουν την ευθύνη στις πλάτες τους, συμπληρώνοντας ότι θα προκύψουν νέα σκληρότερα μέτρα.

Ο ίδιος επανέλαβε πως, όσο αναβάλουν τις εξελίξεις «οι διάφοροι και δεν μιλώ μόνο για την κυβέρνηση, αλλά και για την αντιπολίτευση και την οργανωμένη κοινωνία», θα αναστείλουν την εφαρμογή του παρόντος σχεδίου, για να υιοθετηθεί ένα χειρότερο αργότερα.

Σημείωσε πως από τη στιγμή που το Μεσοπρόθεσμο θα ψηφιστεί, θα πρέπει να εφαρμοστεί από το επόμενο πρωί.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος


23 Ιουνίου 2011, 19:29:20
Απάντηση #3
Αποσυνδεδεμένος

alfie


We drunk him...

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος



Την κλίμακα της έκτακτης εισφοράς που θα ισχύσει για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν πέρυσι, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Η κλίμακα που θα ισχύει επί του συνόλου των αποδοχών τους, από το πρώτο ευρώ, ορίζεται ως εξής:

Ετήσιο εισόδημα 0-12.000 ευρώ: 0 ευρώ

Εισόδημα 12.000-20.000 ευρώ: 1%

Εισόδημα 20.000-50.000 ευρώ: 2%

Εισόδημα 50.000-100.000: 3%

Εισόδημα 100.000 και άνω 4%

Ειδικά για βουλευτές, υπουργούς, αιρετούς και μετακλητούς, θα κληθούν να πληρώσουν έκτακτη εισφορά 5%, ασχέτως του ύψους του εισοδήματός τους. Όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, "όταν επιβάλουμε περικοπές και μέτρα στο λαό, πρέπει οι ίδιοι πρώτοι να υποστούμε τη μεγαλύτερη περικοπή".

Επίσης επιβάλλεται φόρος 10% στο τμήμα του εισοδήματος από 8.000 ευρώ έως 12.000 ευρώ για όλους τους φορολογούμενους με εξαίρεση τους νέους έως 30 ετών - εξετάζεται να εξαιρεθούν και τα μπλοκάκια των 700 ευρώ- τους συνταξιούχους άνω των 65 ετών με εισόδημα έως 12.000 ευρώ και τα άτομα με αναπηρία

Αλλα μέτρα είναι:
- Αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης για όλους τους φορολογούμενους
- Εξίσωση του ΕΦΚ του πετρελαίου θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης ειδικά για τις επιχειρήσεις
- Μείωση του αφορολόγητου ορίου για το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας στα 200.000 ευρώ από 400.000 ευρώ σήμερα,
- Ελάχιστο τέλος επιτηδεύματος κατά μέσο όρο 300 ευρώ ανάλογα με την περιοχή που δραστηριοποιείται ο επαγγελματίας

Πρόκειται για μέτρα με τα οποία θα επιδιωχθεί να καλυφθεί η διαφορά των 5,5 δισ. ευρώ στις εκτιμήσεις για τους στόχους του μεσοπρόθεσμου προγράμματος μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και της Τρόικας. Στα μέτρα αυτά βρέθηκε ο κοινός παρονομαστής μεταξύ των δύο πλευρών όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του υπουργού.

Σε ό,τι αφόρα την αύξηση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης που θα πωλείται από τον Οκτώβριο η αύξηση του φόρου θα οδηγήσει σε αύξηση της λιανικής τιμής 6 λεπτά το λίτρο. Ο υπουργός διευκρίνισε ότι εντός της θητείας αυτής της κυβέρνησης θα οριστικοποιηθεί ο μηχανισμός επιστροφής του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης σε περιοχές με χαμηλές θερμοκρασίες και σε άτομα με χαμηλά εισοδήματα. Αυτός ο μηχανισμός θα επιτρέψει την εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης.

Στο πλαίσιο της διαδικασίας οριστικοποίησης του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος γίνονται επιλογές ορθολογικές, δίκαιες και αποδεκτές από τους εταίρους μας, ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Βασικός στόχος, είπε ο κ.Βενιζέλος, είναι να ανακτήσουμε την αξιοπιστίας μας και να διαμορφώσουμε εκείνες τις προϋποθέσεις για πιο αποτελεσματική διαπραγμάτευση του δημοσιονομικού μας προβλήματος και συγκεκριμένα της μακροχρόνιας βιωσιμότητας τους χρέους μας.

Είναι κρίσιμο, τόνισε ο κ. Ε. Βενιζέλος μέχρι τις 30 Ιουνίου να έχουμε ψηφίσει το μεσοπρόθεσμο και τον εφαρμοστικό νόμο γιατί το Μεσοπρόθεσμο είναι η προϋπόθεση για την 5η δόση.

Οι συναντήσεις με Τρόικα

Ο κ. Βενιζέλος προκειμένου να συνεχίσει τις συζητήσεις του με τους ελεγκτές αποφάσισε να μη μεταβεί στις Βρυξέλλες, για να συνοδεύσει τον πρωθυπουργό στη Σύνοδο Κορυφής.

Η πρώτη συνάντηση έγινε σήμερα το πρωί και ακολούθησε νέα το απόγευμα για την οριστικοποίηση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής και του εφαρμοστικού νόμου (φορολογικά μέτρα, αποκρατικοποιήσεις, διαρθρωτικές αλλαγές).

Την Παρασκευή στη Βουλή, παρουσία του κ. Βενιζέλου, θα συνεδριάσει η Διαρκής Επιτροπή Οικονομικών, για τη δεύτερη ανάγνωση του Μεσοπρόθεσμου. Την ίδια ημέρα, θα δοθεί στα κόμματα το κείμενο του εφαρμοστικού νόμου, ώστε να μπορέσουν να το επεξεργαστούν έως την έναρξη της κοινοβουλευτικής συζήτησης. Τη Δευτέρα και την Τρίτη, 27 και 28 Ιουνίου, το Μεσοπρόθεσμο θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής, ενώ την Τρίτη θα αρχίσει στη Διαρκή Επιτροπή η συζήτηση του εφαρμοστικού νόμου, ο οποίος πρέπει να έχει ψηφιστεί από τη Βουλή έως τις 30 Ιουνίου.

Εν τω μεταξύ, «ηλεκτρισμό» στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα διαπιστώνει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Παντελής Οικονόμου. «Ήταν σε εξέλιξη μία διαπραγμάτευση, όπου και οι δύο πλευρές πρόβαλαν θέματα. Βέβαια υπάρχει ηλεκτρισμός. Εδώ πάμε να δεσμευτούμε όλοι ως χώρα και να δεσμευθούν και πολλές άλλες χώρες απέναντί μας με μία συμφωνία πολυετή. Αυτά δεν είναι αστεία. Βεβαίως υπάρχει ένταση. Αλίμονο» είπε χαρακτηριστικά.

Πάντως, δήλωσε αισιόδοξος για την έκβαση της διαπραγμάτευσης: «Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος (για την κατάληξη της διαπραγμάτευσης), για τον πολύ απλό λόγο ότι υπάρχει για πρώτη φορά μία πρόβλεψη στο γενικότερο σχήμα -που έχει γίνει σαφές ότι θα περάσει, διότι προέρχεται και από δηλώσεις της άλλης πλευράς- ότι ένα σκέλος της χρηματοδότησης της χώρας θα αφορά αποκλειστικά στη δημιουργία θέσεων εργασίας, επενδύσεις δηλαδή, και έχει προταθεί και ο τρόπος χρηματοδότησης. Στο βαθμό λοιπόν που εμείς εγκαίρως είμαστε εντάξει με το Μεσοπρόθεσμο και τον εφαρμοστικό νόμο, νομίζω ότι μέσα στον Ιούλιο θα έχουν εγκριθεί και τα πρώτα χρηματοδοτικά βήματα στη βάση αυτής της νέας στρατηγικής χρηματοδότησης της χώρας».

Ερωτηθείς αν «βγαίνει» το Μεσοπρόθεσμο, είπε: «Κάνει το υπουργείο Οικονομικών μία πρόβλεψη. Η πρόβλεψη αυτή στερείται της εξής βασικής πληροφορίας -για τον πολύ απλό λόγο ότι δεν υπήρχε αυτή η πληροφορία- ποιο θα είναι το σχήμα; Το σχήμα, το οποίο θα διαμορφωθεί για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας και άλλων χωρών ενδεχομένως, αυτό ακριβώς το θέμα συζητείται τώρα και αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Το πλαίσιο αυτό είναι υπό διαπραγμάτευση».

Το βασικό θέμα που συγκεντρώνει τις ενστάσεις της Τρόικας αφορά στις εγγυήσεις που ζητούν ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, είπε ο κ. Οικονόμου και τόνισε: «Η μείζων ένσταση είναι αυτή με τις εγγυήσεις, αλλά αυτό είναι μια μάχη την οποία θα δώσει ο πρωθυπουργός και εκτός Ελλάδας σήμερα και το άλλο είναι με ποιόν αξιόπιστο τρόπο θα μπορούμε να πετυχαίνουμε τις επιδόσεις που θέλουμε και από την άλλη πλευρά να μην έχουμε περαιτέρω οχλήσεις στο βαθμό που συμβαίνει αυτό. Η έννοια των μέτρων ισοδύναμου οικονομικού αποτελέσματος έχει τεράστια σημασία. Δηλαδή, εμείς θα κάνουμε ένα φορολογικό νόμο για να διευκολύνουμε τους φορολογούμενους και να αντιμετωπίσουμε τη φοροδιαφυγή. Δεν θα είναι το μόνο μέτρο αυτό, αλλά θα γίνει κι αυτό το φθινόπωρο. Αν αυτό μου φέρει εμένα καλύτερα αποτελέσματα, γιατί να πρέπει να είμαι υποχρεωμένος να προβώ σε ορισμένες πράξεις τις οποίες δεν τις θέλω και τις έχω βάλει στη σύμβαση γιατί τις απαιτούν οι αντισυμβαλλόμενοι;».

23 Ιουνίου 2011, 23:15:31
Απάντηση #4
Αποσυνδεδεμένος

Gatekeeper

Επώνυμοι
@alfie εκεί που θα παει το πετρέλαιο θέρμανσης, μόνο coal και ξερό ψωμί !
“It’s a poor sort of memory that onlyworks backwards, the Queen remarked.”
Lewis Carroll, 1872,
Through the Looking Glass

27 Ιουνίου 2011, 13:48:45
Απάντηση #5
Αποσυνδεδεμένος

alfie


Περαστικά...

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Στα 22 φορολογικά μέτρα καήκαμε. Η κυβέρνηση υφαρπάζει για άλλη μια φορά (σ.σ. τη δεύτερη μέσα σε ένα χρόνο) τα εισοδήματα των εργαζομένων επιβάλλοντάς τους από σήμερα αυξημένους φόρους σε εισόδημα, πετρέλαιο θέρμανσης, φυσικό αέριο, υγραέριο κίνησης, εστίαση, αναψυκτικά, χυμούς, ανθρακούχα νερά, τέλη κυκλοφορίας και έκτακτες εισφορές.

Και το χειρότερο, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών μέχρι αργά χθες τη νύχτα αναζητούσε με την τρόικα το ισοδύναμο μέτρο 612 εκατ. ευρώ που κόστιζε η αναδρομική επιβολή πλαφόν 300 ευρώ στο μπόνους φόρου και την οποία πήρε κακήν κακώς πίσω την περασμένη Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά τη θύελλα αντιδράσεων κυρίως των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.

Τα σενάρια κάλυψης των 612 εκατ. ευρώ που έχουν πέσει στο τραπέζι των συνεχών διαπραγματεύσεων με την τρόικα αφορούν από την επαναφορά της περαίωσης των ανέλεγκτων χρήσεων μέχρι και το 2009, την ένταξη στην περαίωση και των εχόντων μεγάλη ακίνητη περιουσία άνω των 400.000 ευρώ, τη διεύρυνση της περαίωσης μέχρι και το 2010, την περαιτέρω περικοπή των φοροαπαλλαγών -τις οποίες ήδη έχουν πετσοκόψει- την περαιτέρω μείωση των λειτουργικών δαπανών ή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

«Τα πάντα είναι ανοιχτά»

«Τα πάντα είναι ανοιχτά», δήλωνε χθες στην «Ε» αρμόδιος παράγων του υπουργείου, τονίζοντας ότι η τρόικα θέλει μέτρα βέβαιου και επ' ουδενί αμφιβόλου αποτελέσματος.

Ο εφαρμοστικός νόμος, πάντως, που ανακοινώθηκε την περασμένη Παρασκευή και σήμερα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή, εμπεριέχει 22 μέτρα που καίνε τους φορολογουμένους, καθώς η κυβέρνηση αποφάσισε να τους τα πάρει από όλες τις μεριές και να αφήσει άδειες τις τσέπες τους. Μισθωτοί και συνταξιούχοι, τα γνωστά υποζύγια που πληρώνουν τους φόρους τους ως συνεπείς φορολογούμενοι, καλούνται να πληρώσουν για άλλη μια φορά, καθώς η κυβέρνηση ομολογεί την παταγώδη αποτυχία της να πατάξει τη φοροδιαφυγή. Οι τελευταίες εξελίξεις, πάντως, καταμαρτυρούν την παντελή έλλειψη πολιτικής βούλησης για πάταξη της φοροδιαφυγής που υπολογίζεται στα 30 δισ. ευρώ ετησίως. Τα μέτρα άμεσης εφαρμογής, καθώς θα αρχίσουμε να πληρώνουμε από σήμερα, είναι:

1 Μαχαίρι στις εκπτώσεις δαπανών, καθώς από φέτος (δήλωση εισοδήματος την άνοιξη 2012) ζητούν το 25% του εισοδήματος σε αποδείξεις για διατήρηση του χαμηλότερου αφορολογήτου. Ο έχων εισόδημα 28.000 ευρώ φέτος υποχρεούνταν να συνυποβάλει αποδείξεις 6.000 ευρώ για διατήρηση του αφορολογήτου. Αν είχε προσκομίσει 15.000 ευρώ είχε και μπόνους φόρου 900 ευρώ. Από του χρόνου θα πρέπει να συνυποβάλει αποδείξεις 7.000 ευρώ και δεν θα έχει μπόνους φόρου. Πάντως, η μικρή αύξηση των υποχρεωτικών αποδείξεων σε συνδυασμό με την κατάργηση του μπόνους τορπιλίζει το κίνημα των αποδείξεων, καθώς μόλις μαζεύουν τις αποδείξεις που χρειάζονται για το αφορολόγητο θα σταματούν, όπως είναι φυσικό, να ζητούν άλλες.

Διατηρείται το πέναλτι 10% για όσους δεν προσκομίζουν αποδείξεις για κάλυψη του αφορολόγητου ορίου.

2 Το μεγαλύτερο τσεκούρι πέφτει σε όσους εξοφλούν παλαιά στεγαστικά δάνεια. Η έκπτωση τόκων από το εισόδημα οδηγούσε σε μεγάλο όφελος αναλόγως του ύψους του εισοδήματος. Επί παραδείγματι, αν κάποιος με εισόδημα 35.000 ευρώ πλήρωνε τόκους 3.500 ευρώ, γλίτωνε φόρους 1.260 ευρώ. Από φέτος (δήλωση την άνοιξη 2012) θα γλιτώνει μόνο 700 ευρώ. Δηλαδή επιβαρύνεται με φόρο 50 ευρώ.

3 Η έκπτωση δαπανών από το φόρο ευνοεί μόνο τα πολύ χαμηλά εισοδήματα μέχρι 16.000 ευρώ, καθώς φορολογούνται με συντελεστή 10% και 18%, ενώ τώρα θα του υπολογίζουν την απαλλαγή φόρου με 20%. Επί παραδείγματι, φορολογούμενος με εισόδημα 15.000 ευρώ για έκπτωση τόκων στεγαστικού δανείου 1.800 ευρώ γλίτωνε φόρο 324 ευρώ. Με την έκπτωση του 20% από το φόρο θα γλιτώνει 360 ευρώ φόρου.

4 Σημαντική απώλεια οφέλους για δαπάνη από ιατρικές εξετάσεις και επισκέψεις σε γιατρούς. Φορολογούμενος με εισόδημα 35.000 ευρώ που δήλωνε ιατρικά 1.000 ευρώ είχε όφελος 360 ευρώ και εφεξής θα έχει 200 ευρώ, δηλαδή χάνει 160 ευρώ φόρου.

5 Βαρύ πλήγμα για αυτοαπασχολουμένους και όσους αναγνωρίζουν πλασματικά χρόνια για συνταξιοδότηση. Φορολογούμενος με εισόδημα 35.000 ευρώ που πλήρωνε 1.500 ευρώ ασφαλιστικές εισφορές είχε έκπτωση φόρου 540 ευρώ. Εφεξής θα έχει μόνο 300 ευρώ, δηλαδή επιβαρύνεται με 240 ευρώ φόρου.

6 Η έκπτωση 20% από το φόρο για ιατρικά, τόκους και ασφαλιστικές εισφορές περιορίζεται στο 10% από το φόρο για όσους έχουν εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ.

7 Το αφορολόγητο πέφτει στα 8.000 ευρώ για όλους, πλην νέων μέχρι 30 ετών και συνταξιούχων άνω 65 ετών ή αναπήρων, εφόσον έχουν εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ.

Γεγονός που προκαλεί νέα επιβάρυνση φόρου 400 ευρώ για εισοδήματα από 12.000 ευρώ και άνω. Η επιβάρυνση περιορίζεται στα 100 ευρώ για εισόδημα 9.000 ευρώ, 200 ευρώ για 10.000 ευρώ και 300 ευρώ για 11.000 ευρώ.

8 Η εισοδηματική εισφορά του 2011, που θα πληρωθεί τους προσεχείς μήνες μέσω του ειδικού εκκαθαριστικού σημειώματος που θα αποστείλουν σε κάθε φορολογούμενο (εξαιρούνται μόνον οι άνεργοι), επιβάλλεται στο φορολογητέο εισόδημα (σ.σ. αυτό που απομένει μετά την αφαίρεση των ασφαλιστικών εισφορών, και το οποίο εμπεριέχει το φόρο εισοδήματος, στην περίπτωση του μισθωτού). Μισθωτοί με μηνιαία εισοδήματα από 860 ευρώ και πάνω καλούνται να πληρώνουν κάθε χρόνο, από φέτος και μέχρι το 2015, εισφορά από 120 ευρώ. Η εξόφληση γίνεται σε 6 δόσεις με ελάχιστο 300 ευρώ ανά δόση και έκπτωση 5% σε εφάπαξ εξόφληση.

9 Την πρώτη κρυάδα θα πάρουν τον επόμενο χειμώνα τα νοικοκυριά, που θα πληρώνουν το πετρέλαιο 0,95 ευρώ το λίτρο από 0,90 ευρώ, εφόσον διατηρηθούν στα σημερινά επίπεδα οι διεθνείς τιμές πετρελαίου. Από το 2013 θα το πληρώνουν 1,30 ευρώ (με σημερινές λιανικές τιμές), καθώς ο ΕΦΚ για το θέρμανσης θα αυξηθεί στο 80% του ΕΦΚ για το κίνησης. Δηλαδή, για έναν τόνο πετρέλαιο θέρμανσης από 900 ευρώ σήμερα, από τον Οκτώβριο θα δίνουν 950 ευρώ και από το 2013 θα δίνουν 1.300 ευρώ.

10 Αμεση, από σήμερα 27/6/2011, η εξίσωση του ΕΦΚ σε πετρέλαιο θέρμανσης για τις επιχειρήσεις, που θα οδηγήσει σε νέο κύμα ανατιμήσεων, καθώς κανένας επιχειρηματίας δεν φέρεται διατεθειμένος να απορροφήσει τη μεγάλη αύξηση του πετρελαίου, από τα 21 ευρώ στα 412 ευρώ.

11 Από σήμερα, 27/6/ 2011, και η αύξηση στο υγραέριο που χρησιμοποιείται στα αυτοκίνητα, για το οποίο ο ΕΦΚ αυξάνει στα 200 ευρώ ανά 1.000 χιλιόγραμμα.

12 Στο 1,5 ευρώ ανά γιγατζάουλ ο ΕΦΚ στο φυσικό αέριο από 1/9/2011.

13 Από σήμερα, 27/6/ 2011, και η αύξηση του ΕΦΚ στο 95% της μέσης σταθμισμένης λιανικής τιμής, για τα φτηνά τσιγάρα.

14 Εκακτη εισφορά 5% και για οχήματα άνω των 1.929 κυβικών και παλαιότητας μέχρι 10 ετών.

15 Εκτακτη εισφορά 5% και στους κατέχοντες σκάφη αναψυχής, ελικόπτερα και πισίνες.

16 Αυξάνουν κατά περίπου 30% τα τεκμήρια διαβίωσης για ιδιοκατοίκηση, δωρεάν παραχώρηση και ενοικιαζόμενα ακίνητα. Σε ιδιοκατοικούμενο ακίνητο επιφάνειας 100 τ.μ. το τεκμήριο από 3.400 ευρώ αυξάνει στα 4.500 ευρώ.

17 Μέχρι και διπλασιασμό των τεκμηρίων αυτοκινήτων. Για όχημα 1.400 κυβικών το τεκμήριο αυξάνει από 3.600 ευρώ σε 5.200 ευρώ.

18 Αύξηση τεκμηρίων και για σκάφη αναψυχής και πισίνες.

19 Ταρίφα 400 και 500 ευρώ έκοψε το υπουργείο σε όλους τους επιτηδευματίες, που θα πληρώνουν Τέλος Επιτηδεύματος κάθε χρόνο. Οποιος δραστηριοποιείται σε πόλη με πληθυσμό μέχρι 200.000 κατοίκους θα πληρώνει 400 ευρώ και άνω των 200.000, 500 ευρώ, ενώ επιβαρύνεται και με τέλος 300 ευρώ ανά υποκατάστημα. Η καταβολή του ξεκινάει από φέτος, χωρίς να διευκρινίζεται στο νόμο ότι θα εξαιρούνται οι συμβασιούχοι των 700 ευρώ , παρ' ότι δεσμεύτηκε ο υπουργός Οικονομικών.

20 Η μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 200.000 ευρώ για τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας αναμένεται να οδηγήσει στα δίχτυα του όσους ήταν οριακά. Οι συντελεστές του φόρου κυμαίνονται από 0,2% έως 1%.

Με την αναστολή τού «πόθεν έσχες» για όλες ανεξαιρέτως τις κατοικίες επιδιώκεται η ενίσχυση της κτηματαγοράς. Μόνο που παραβλέπουν τους βασικούς παράγοντες: την έλλειψη χρημάτων και την οικονομική ανασφάλεια.

21 Αυξάνει από 1/9/2011 στο 23% ο ΦΠΑ για αναψυκτικά, χυμούς, ανθρακούχα νερά και προϊόντα - υπηρεσίες εστίασης.

22 Συνεχίζονται οι σταθερές αυξήσεις των τελών κυκλοφορίας σε ετήσια βάση. *


29 Ιουνίου 2011, 01:30:07
Απάντηση #6
Αποσυνδεδεμένος

dk


Μείωση του αφορολογήτου από τις 12.000 στις 8.000 ευρώ.

Όλα τα "αστέρια της οικονομίας" γράφουν και λένε συνέχεια πως αυτό το μέτρο θα έχει στους φορολογούμενους μέγιστη επιβάρυνση 400 ευρώ ετησίως, καθώς η διαφορά  των 4.000 ευρώ θα φορολογηθεί με 10%. Δεν υπολογίζουν όμως τις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες, στις οποίες το αφορολόγητο σήμερα φθάνει τουλάχιστον τις 23.500 ευρώ (έως και πάνω από 33.000 ευρώ) και με τα νέα μέτρα θα πέσει επίσης κατά 4.000 ευρώ στις 19.500. Η διαφορά όμως αυτή των 4.000 σε αυτό το ύψος αποδοχών δεν φορολογείται με 10% αλλά με 24% και πάνω (φθάνοντας ακόμα και το 32%), οπότε η αντίστοιχη επιβάρυνση για μία οικογένεια με τρία τουλάχιστο παιδιά θα ξεκινά από τα 1.000 ευρώ το χρόνο. Εάν επομένως δεν υπάρξει πρόνοια να αυξηθεί το αφορολόγητο των παιδιών, τότε αυτοί που θα επιβαρυνθούν τα μέγιστα είναι και πάλι όσοι τόλμησαν να γεννήσουν μερικά Ελληνόπουλα παραπάνω. Ας προσέχαμε!!!

29 Ιουνίου 2011, 22:25:16
Απάντηση #7
Αποσυνδεδεμένος

dk


Μείωση (και Αύξηση) αφορολογήτου ορίου για τριτέκνους και πολυτέκνους

Τα "σαΐνια" του υπουργείου οικονομικών χτύπησαν και πάλι. Υποτίθεται ότι με τροποποίηση του εφαρμοστικού θα ελαφρύνουν τους τρι/πολυ-τέκνους αυξάνοντας το αφορολόγητο για το τρίτο παιδί κατά 1.000 ευρώ. Αν ήξεραν απλή προσθαφαίρεση θα μπορούσαν να υπολογίσουν ότι και πάλι η επιβάρυνσή τους θα είναι σχεδόν διπλάσια από όλους τους άλλους φορολογούμενους που θα κληθούν να πληρώσουν 400 ευρώ. Για να υπάρξει - τουλάχιστον - ίση μεταχείριση, το αφορολόγητο για τρία παιδιά και πάνω θα πρέπει να αυξηθεί κατά 2.500. (Και καλά, μυαλό για πράξεις δεν έχουνε, χαθήκανε τα κομπιουτεράκια;)

30 Ιουνίου 2011, 00:06:01
Απάντηση #8
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Η αύξηση του αφορολόγητου και κάθε ένα παιδί: ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι σε σχέση με την επιρροή που ασκούν τα τέκνα στο ύψος του αφορολογήτου εισοδήματος, κάτι που δεν αφορά μόνο τους πολύτεκνους, αλλά πρωτίστως τους πολύτεκνους, τους τρίτεκνους και κάθε οικογένεια που έχει ένα ή δύο μόνο παιδιά, θα προβλεφτεί ότι το αφορολόγητο ποσό του πρώτου κλιμακίου της κλίμακας αυξάνεται κατά 2.000 ευρώ εάν ο φορολογούμενος έχει ένα τέκνο, κατά 4.000 ευρώ εάν έχει δύο τέκνα, κατά 12.500 ευρώ αν έχει τρία τέκνα και για τα επιπλέον των τριών κατά 2.500 ευρώ για κάθε τέκνο.
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

30 Ιουνίου 2011, 00:33:38
Απάντηση #9
Αποσυνδεδεμένος

dk


Ακριβώς γι`αυτό μίλησα και εγώ, επειδή την "πατάτα" την έκανε ο ίδιος ο υπουργός, που μίλησε και για σημαντική ελάφρυνση των οικογενειών με πολλά παιδιά. Ενώ, δηλαδή, όλοι θα επιβαρυνθούν με 400 ευρώ ετησίως, για τους τρι/πολυ-τέκνους ισχύουν τα εξής: πέρισυ το αφορολόγητο ήταν 12.000+11.500=23.500. Με βάση τα σημερινά δεδομένα θα γίνει 8.000+12.500 (που ανήγγειλε ο Βενιζέλος)=20.500. Η διαφορά των 3.000 ευρώ φορολογείται με 24% και επομένως ο τρίτεκνος θα πληρώσει 3.000 Χ 24%= 720 ευρώ, δηλαδή σχεδόν τα διπλά από τους υπολοίπους. Και πάλι ας προσέχαμε! Περαστικά μας!

30 Ιουνίου 2011, 14:33:51
Απάντηση #10
Αποσυνδεδεμένος

alfie


Κι ενώ όλοι βλέπαμε τα βίντεο που κυκλοφορούσαν από τα χημικά που έπεφταν στο μετρό του Συντάγματος, μια ημέρα μετά το υπουργείο Υγείας μιλά για “τεχνητή κατάσταση”...


Αναλυτικά η ανακοίνωση, χωρίς άλλα σχόλια:

«Επί πολλές ώρες χθες οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ και του ΕΣΥ άσκησαν τα καθήκοντα τους με συνέπεια, προσπαθώντας να βοηθήσουν όσους ανθρώπους αντιμετώπισαν προβλήματα υγείας λόγω των επεισοδίων. Διακομίστηκαν από το ΕΚΑΒ ή προσήλθαν στο ΕΣΥ 181 πολίτες ( εκ των οποίων 56 αστυνομικοί ), αλλά μόνο δυο εξ αυτών εισήχθησαν στο ΓΝΚ Γ Γεννηματάς.

Πρόβλημα εμφανίστηκε το απόγευμα στο σταθμό του Μετρό στο Σύνταγμα, όπου εγκλωβισμένοι πολίτες αντιμετώπισαν, όπως ενημερωθήκαμε, αναπνευστικά προβλήματα. Σε συνεργασία με την Αστυνομία, η μεταφορά τους επιλέχθηκε να γίνει μέσω των συρμών του Μετρό έως το σταθμό «Μέγαρο Μουσικής» και από εκεί τους παρελάμβαναν τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ για να τους διακομίσουν στα νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Η όλη κατάσταση έδειξε να ομαλοποιείται, αλλά γύρω στις 19:30 άρχισε να εμφανίζεται μια νέα τεχνητή όψη του προβλήματος. Στις εγκαταστάσεις του Μετρό στο Σύνταγμα, εισέρχονταν άτομα που συμμετείχαν στα επεισόδια, στη συνέχεια άρχισαν να διακινούνται ειδήσεις περί δήθεν εγκλωβισμένων στους οποίους και προσέφεραν «υπηρεσίες».


Ορισμένοι συνδικαλιστές προσπάθησαν να δημιουργήσουν «κλίμα» χρησιμοποιώντας τα ΜΜΕ. Οι υπηρεσίες του ΕΚΑΒ παρέμειναν στο χώρο έως 00:20 σήμερα οπότε και σταμάτησε η λειτουργία του Μετρό, διαβεβαιώνοντας την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας πως δεν υπάρχει πρόβλημα στην εγκατάσταση του Μετρό του Συντάγματος. Ωστόσο, το ΕΚΑΒ θα παραμείνει στο κέντρο της Αθήνας καθ’όλη τη διάρκεια της νύχτας για κάθε ενδεχόμενο».

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

9 Ιουλίου 2011, 16:32:27
Απάντηση #11
Αποσυνδεδεμένος

alfie


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος ή, το αργότερα, κάθε δέκα μέρες, θα πληρώσουμε οι περισσότεροι από τώρα μέχρι τέλος του χρόνου, σύμφωνα με το… χρονοδιάγραμμα των νέων φορολογικών μέτρων που περιλαμβάνονται και στο μεσοπρόθεσμο.


Ήδη από αυτό το μήνα, οι μισθωτοί ηλικίας άνω  των 30 ετών, αλλά και συνταξιούχοι ηλικίας  μέχρι 65 ετών, με μηνιαίες αποδοχές από  μόλις 650 ευρώ και άνω, θα διαπιστώσουν μείωση στο μισθό ή τη σύνταξή  τους. Σχεδόν κάθε μήνα θα λαμβάνουμε και 2-3 ειδοποιητήρια για την πληρωμή  κάποιου φόρου, ειδικά όσοι έχουν  ακίνητα.


Πιο συγκεκριμένα η "μεσοπρόθεσμη" φορο-λαίλαπα που έρχεται για τους φορολογούμενους προβλέπεται να εξελιχθεί ως εξής:


Ιούλιος


- Από αυτόν  το μήνα ξεκινά η αυξημένη  παρακράτηση φόρου (έως 25 ευρώ  το μήνα) σε μισθούς – συντάξεις,  λόγω μείωσης του αφορολόγητου  ορίου από τις 12.000 ευρώ στα  8.000.


- Ακριβότερα  έως και 40 λεπτά το πακέτο  θα πωλούνται από το τέλος  Ιουλίου τα φθηνά τσιγάρα. Οι  καπνιστές θα τα αγοράζουν  προς 2,80 έως 3 ευρώ.


- Επιτηδευματίες  που εκμεταλλεύονται ταξί και  χρησιμοποιούν υγραέριο ως καύσιμο  κίνησης, επιβαρύνονται ήδη με  αυξημένο ειδικό φόρο κατανάλωση  που επιβαρύνει την τελική  τιμή του καυσίμου, από 12,5 σε 20 λεπτά ανά χιλιόγραμμο.


- Μέσα στο  μήνα θα περικοπούν 6% οι συντάξεις του ΟΓΑ.


Αύγουστος


- Μέχρι το  τέλος Αυγούστου θα αρχίσουν  να έρχονται τα σημειώματα  για την καταβολή της έκτακτης  εισφοράς στους φορολογούμενους  που δήλωσαν εισοδήματα πάνω  από 12.000 ευρώ. 


- Τον Αύγουστο  θα καταφτάσουν και τα πρώτα  10.500 ειδοποιητήρια για να πληρώσουν  τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους  οι συνολικά 900.000 οφειλέτες του  δημοσίου.


- Τέλη Αυγούστου  με αρχές Σεπτεμβρίου θα σταλούν  τα σχετικά εκκαθαριστικά για  να πληρώσουν το Τέλος επιτηδεύματος  των 300 ευρώ, περίπου 1.000.000 ελεύθεροι  επαγγελματίες και επιτηδευματίες. 


- Αύγουστο ή  Σεπτέμβριο θα μπει εισφορά  3%-14% σε συντάξεις άνω των 1700 ευρώ. Επιπρόσθετη μείωση 6% θα δουν  αν είναι και κάτω των 60.


Σεπτέμβριος


- Από Σεπτέμβριο  ξεκινά η αποστολή ειδοποιητηρίων  σε ιδιοκτήτες Ι.Χ. αυτοκινήτων  άνω των 1.929 κ.εκ. και μέχρι 10 ετών, κάτοχους σκαφών αναψυχής καθώς και όσους κατέχουν πισίνες, για να πληρώσουν έκτακτη εισφορά 5% επί των τεκμηρίων διαβίωσης. 


- Από 1ης Σεπτεμβρίου  θα αυξηθεί από το 13% στο 23% ο  ΦΠΑ σε όλα τα αναψυκτικά, τους  χυμούς και τα ανθρακούχα εμφιαλωμένα  νερά, καθώς και τα σερβιριζόμενα αγαθά σε εστιατόρια, ταβέρνες, πιτσαρίες, ψητοπωλεία, καφετέριες, κ.λπ.


- Από 1η Σεπτεμβρίου  θα ακριβύνει το φυσικό αέριο  που χρησιμοποιείται για τη  θέρμανση χιλιάδων νοικοκυριών.  Θα επιβαρύνεται πλέον με ειδικό  φόρο κατανάλωσης πλέον με  ειδικό φόρο κατανάλωσης 1,5 ευρώ  ανά Gigagoule, δηλαδή μια επιβάρυνση που φθάνει τα 50 ευρώ το χρόνο.


- Εισφορά 3%-10% θα επιβληθεί πιθανότητα από  τον Σεπτέμβριο και σε επικουρικές  300 και άνω. 


Οκτώβριος


- Ακριβότερα  κατά 5-6 λεπτά το λίτρο θα πωλείται  από τις 15 Οκτωβρίου το πετρέλαιο  θέρμανσης που χρησιμοποιούν  τα νοικοκυριά λόγω της αύξησης  του ΕΦΚ.


- Ακριβότερα  έως 50 λεπτά θα πληρώνουν από  15 Οκτωβρίου το πετρέλαιο θέρμανσης  και οι επιχειρήσεις.


- Από Οκτώβριο ή Νοέμβριο ξεκινά η πληρωμή δόσεων για επιχειρήσεις που κλείσουν με «συνοπτικό έλεγχο» τις ανέλεγκτες χρήσεις τους.


Νοέμβριος


- Αυξημένα Τέλη  κυκλοφορίας έως 12,5% για το  έτος 2012 θα κληθούν να πληρώσουν  στο δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2011, όλοι οι κάτοχοι οχημάτων.


- Νοέμβριο ή  Δεκέμβριο θα στείλει αν προλάβει  η ΓΓΠΣ και τα εκκαθαριστικά  για τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας. 


- Τον Νοέμβριο  ξεκινά με δόσεις και η πληρωμή  από όσους «τακτοποιήσουν» τα  αυθαίρετά τους.


Δεκέμβριος


-         Μέχρι τον Δεκέμβριο αναμένεται να ολοκληρωθεί η είσπραξη του ΕΤΑΚ του 2009, αν ξεπεραστεί το πρόβλημα με την ιδιωτική εταιρία που έχει αναλάβει την εκκαθάριση και εμφακέλωση των ειδοποιητηρίων. 


Επιπλέον τότε θα καταφτάνει και όποιο χαράτσι δεν έχει εκκαθαριστεί έως τότε στους πολίτες…

8 Αυγούστου 2011, 16:09:36
Απάντηση #12
Αποσυνδεδεμένος

alfie


Aυξημένες εισφορές για γιατρούς, μηχανικούς, δικηγόρους

Της Ρούλας Σαλούρου


Αυξάνονται οι εισφορές, από 1η Ιανουαρίου 2012 για μια σημαντική ομάδα ασφαλισμένων, ελεύθερων επαγγελματιών, κυρίως μηχανικών, γιατρών, φαρμακοποιών και δικηγόρων – συμβολαιογράφων, βάσει των προβλέψεων του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και του εφαρμοστικού του νόμου. Παράλληλα, προβλέπεται και έμμεση αύξηση των εισφορών, καθώς ο ίδιος νόμος προβλέπει την υποχρεωτική μετάταξη των ασφαλισμένων του ΕΤΑΑ σε επόμενη ασφαλιστική κλάση, ανά τριετία.

Εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης που κοινοποιήθηκε ήδη στο Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (ΕΤΑΑ) περιγράφει τις αλλαγές που επέρχονται στο ύψος των εισφορών που καταβάλλουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες που υπάγονται στην ασφάλιση του Ταμείου.  

Αναλυτικά:

1. Επιβάλλεται πρόσθετη εισφορά, πέραν της προβλεπόμενης, για τους μέχρι 31/12/1992 ασφαλισμένους (παλαιοί ασφαλισμένοι), οι οποίοι υπάγονται στην ασφάλιση του ΕΤΑΑ ως ελεύθεροι επαγγελματίες. Το ύψος της πρόσθετης εισφοράς για τους Τομείς του κλάδου κύριας ασφάλισης (ΤΣΜΕΔΕ  – ΤΣΑΥ – ΤΑΝ) ανέρχεται σε 2% επί του ποσού της 1ης ασφαλιστικής κατηγορίας, όπως αυτή διαμορφώνεται κάθε φορά. Πρόσθετη εισφορά προβλέπεται και για την ειδική προσαύξηση του ΤΣΜΕΔΕ, ύψους 2% επί του ποσού της 1ης ασφαλιστικής κατηγορίας, καθώς και για τον Κλάδο Μονοσυνταξιούχων του ΤΣΑΥ ύψους 1% επί του ποσού της 1ης  ασφαλιστικής κατηγορίας.

Αντίστοιχα, για τους τομείς των λοιπών κλάδων του ΕΤΑΑ καταβάλλεται πρόσθετη εισφορά 0,6% για τον κλάδο επικουρικής ασφάλισης, 0,4% για τον κλάδο πρόνοιας και 0,65% για τον κλάδο ασθένειας επί του ποσού της 1ης ασφαλιστικής κατηγορίας όπως έχει διαμορφωθεί για το έτος 2011 (δηλαδή τα 693,35 ευρώ).

2. Προβλέπεται για τους από 1/1/1993 και μετά ασφαλισμένους (νέοι ασφαλισμένοι), που υπάγονται στην ασφάλιση του ΕΤΑΑ ως ελεύθεροι επαγγελματίες, η υποχρεωτική υπαγωγή τους στην 1η ασφαλιστική κατηγορία κατά την πρώτη ασφάλισή τους στους Τομείς του κλάδου κύριας ασφάλισης του ΕΤΑΑ, και η υποχρεωτική μετάταξή τους στην αμέσως επόμενη ασφαλιστική κατηγορία, ανά τριετία, και πάντα την 1η του επομένου έτους στο οποίο συμπληρώθηκε η τριετία.

Για παράδειγμα, ασφαλισμένος μετά την 1/1/1993 που ασφαλίστηκε στο ΤΣΜΕΔΕ ως μηχανικός από 8/5/2011 συμπληρώνει την πρώτη τριετία ασφάλισης το 2014, και συνεπώς από 1/1/2015 υπάγεται υποχρεωτικά στη 2η ασφαλιστική κατηγορία.

Ειδικά για την Ειδική Προσαύξηση του ΤΣΜΕΔΕ, ως κριτήριο για την συμπλήρωση της τριετίας λαμβάνεται υπόψη η ημερομηνία υπαγωγής του ασφαλισμένου σε αυτή, και όχι η ημερομηνία υπαγωγής στην ασφάλιση του Ταμείου.  Για παράδειγμα, ο συγκεκριμένος ασφαλισμένος υπάγεται στην Ειδική Προσαύξηση εντός του 2013, οπότε για την Ειδική Προσαύξηση υπάγεται υποχρεωτικά στη 2η ασφαλιστική κατηγορία από 1/1/2017.

Στην εγκύκλιο που υπογράφει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης, αναφέρεται πως οι διατάξεις του νέου νόμου έχουν εφαρμογή και για όσους νέους ασφαλισμένους έχουν ήδη υπαχθεί στην ασφάλιση του ΕΤΑΑ. Κατά συνέπεια όσοι από αυτούς συμπληρώνουν μέχρι 31/12/2011 τουλάχιστον τρία έτη ασφάλισης,  μετατάσσονται υποχρεωτικά στη 2η ασφαλιστική κατηγορία από 1/1/2012.

Για παράδειγμα, νέος ασφαλισμένος που ασφαλίστηκε στο ΤΣΑΥ το 2002, υπάγεται υποχρεωτικά από 1/1/2012 στη 2η ασφαλιστική κατηγορία.

Αντίστοιχα,  τα παραπάνω έχουν εφαρμογή και για τους τομείς των λοιπών κλάδων του ΕΤΑΑ.

3. Ως ημερομηνία έναρξης εφαρμογής των παραπάνω, ορίζεται η 1/1/2012.

Πηγή: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 8 Αυγούστου 2011, 16:11:21 από alfie »

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
5 Απαντήσεις
5449 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 11 Δεκεμβρίου 2012, 16:25:53
από anasm
0 Απαντήσεις
3313 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 9 Νοεμβρίου 2015, 00:08:26
από Argirios Argiriou
40 Απαντήσεις
59466 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 23 Φεβρουαρίου 2018, 21:07:49
από Ορθοπαιδικός
28 Απαντήσεις
120033 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 29 Ιουνίου 2019, 00:49:41
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
15853 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 31 Δεκεμβρίου 2017, 00:29:44
από Argirios Argiriou