Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
28 Μαρτίου 2024, 10:27:52

Αποστολέας Θέμα: Το” Εθνικό Αρχείο Σακχαρώδους Διαβήτη” στην Σουηδία.  (Αναγνώστηκε 35586 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

16 Ιουνίου 2011, 00:11:47
Αναγνώστηκε 35586 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Του Γενικού - Οικογενειακού Ιατρού Αργύρη Αργυρίου, Καβάλα. 
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Στη Σουηδία από το 1996, υπάρχει μια μεγάλη βάση δεδομένων με το όνομα “Εθνικό Αρχείο Διαβήτη” ( Nationella Diabetes Registret = N.D.R.). Όλοι οι Γιατροί αλλά και Νοσηλεύτριες που έχουν ασθενείς που τους παρακολουθούν για Σακχαρώδη Διαβήτη (Σ.Δ. ) τύπου 1, τύπου 2 ή και άλλων μορφών, μπορούν να πάρουν Όνομα χρήστη και Κωδικό για να μπαίνουν σε αυτή την βάση δεδομένων μέσω του διαδικτύου στην διεύθυνση  Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος . Όταν εισέλθεις σε αυτή την βάση δεδομένων αρκεί να χτυπήσεις τον προσωπικό αριθμό του Ασθενούς (κάτι σαν το ΑΜΚΑ). Μετά βγαίνει μια λίστα με στοιχεία και μετρήσεις που πρέπει να συμπληρώνεις κάθε φορά που βλέπεις τον Ασθενή σου για τον Σ.Δ. του (κάποια από αυτά τα στοιχεία ωστόσο αρκεί να τα συμπληρώσεις μόνο την πρώτη φορά). Εννοείται ότι πρώτα πρέπει να δώσει ο Ασθενής την συγκατάθεσή του. Εννοείται επίσης ότι ο Ασθενής μπορεί να δει ανά πάσα στιγμή τι στοιχεία έχουν καταχωρηθεί για αυτόν, και ότι αν το μετανιώσει  αργότερα μπορεί να ζητήσει να βγει από το αρχείο. Περίπου το 50% των ασθενών στη Σουηδία που έχουν την  διάγνωση “Σακχαρώδης Διαβήτης”, υπάρχουν σε αυτή την βάση δεδομένων. Τα στοιχεία αυτά χρησιμοποιούνται κατά κύριο λόγο για ερευνητικά προγράμματα αλλά και για να συγκρίνονται τα διάφορα Κέντρα Υγείας και Κλινικές μεταξύ τους ώστε να ανεβαίνει η ποιότητα παροχής υπηρεσιών προς τους Διαβητικούς. Δεν υπάρχει ένας γενικός  νόμος που να υποχρεώνει τους Γιατρούς, τα Κέντρα Υγείας ή τις σχετικές Κλινικές να συμμετέχουν στο N.D.R. αν και σε νομαρχιακό ή δημοτικό επίπεδο αρκετά Κ.Υ. ή κλινικές είναι υποχρεωμένα άμεσα ή έμμεσα να συμμετέχουν  (π.χ. αν συμμετέχουν επιδοτούνται με πιο πολλά χρήματα ανά εγγεγραμμένο ασθενή).

Παραδοσιακά στην Σουηδία οι ασθενείς με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 παρακολουθούνται στα Κέντρα Υγείας ενώ οι ασθενείς με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 παρακολουθούνται στα Νοσοκομεία.

  Στα πιο πολλά Σουηδικά Κέντρα Υγείας και Νοσοκομεία, όταν όλα βαίνουν καλώς, οι Σακχαροδιαβητικοί ελέγχονται για  τον Σ.Δ. τους κάθε 12 μήνες από Ιατρό και κάθε 12 μήνες από ειδικά εκπαιδευμένη Νοσηλεύτρια (με 6 μήνες διαφορά ο έλεγχος του Γιατρού από αυτόν της Νοσηλεύτριας). Ο Γιατρός κοιτά φυσικά πιο πολύ το Ιατρικό μέρος του διαβήτη π.χ. διαγνώσεις και  φαρμακοθεραπεία ενώ η νοσηλεύτρια ελέγχει πιο πρακτικά θέματα όπως π.χ. την τεχνική που έχει ο Ασθενής για να μετρά το σάκχαρό του, ή την τεχνική που έχει για να κάνει την ινσουλίνη του ή το πώς διαιτάται ο Ασθενής, αν έχει φυσική άσκηση στη ζωή του, πόσο καπνίζει και πόσο αλκοόλ καταναλώνει. Εκτός από αυτό, τους Σακχαροδιαβητικούς τους φωνάζουν για έλεγχο και από την τοπική οφθαλμολογική κλινική, συνήθως μια φορά κάθε 3 χρόνια. Επίσης συνήθως στα Κέντρα Υγείας έχουν και ποδοθεραπευτή για να φροντίζει τα πόδια του Σακχαροδιαβητικών. Ο ποδοθεραπευτής, όταν όλα βαίνουν καλώς φωνάζει τον Διαβητικό για έλεγχο μια φορά τον χρόνο. Πριν περιποιηθεί τα πόδια του Διαβητικού κάνει  μια επισκόπηση των ποδιών π.χ. για να δει αν τα πόδια έχουν τρίχες (δείγμα συχνά καλής κυκλοφορίας του αίματος) ή αν έχουν πληγές. Ελέγχει την αισθητικότητα των ποδιών με monofilament σε 3 διαφορετικά σημεία του κάθε ποδιού. Ελέγχει επίσης ψηφιακά με την βοήθεια ενός μηχανήματος που λέγεται neurothesiometer αν ο Ασθενής  αισθάνεται δονήσεις στα πόδια και σε τι βαθμό. Ψηλαφεί επίσης αμφοτερόπλευρα την Ραχιαία Αρτηρία του Ποδιού και τα αποτελέσματα των εξετάσεων του, τα καταγράφει στο αρχείο του ασθενούς.
 
  Από την στιγμή που ανακαλύψεις σαν Ιατρός, Σακχαρώδη Διαβήτη στον ασθενή σου και δηλώσεις μια φορά τον Σ.Δ. του Ασθενούς σου στην ειδικά εκπαιδευμένη νοσηλεύτρια, την τοπική οφθαλμολογική κλινική και στον συμβεβλημένο με το Κ.Υ. ποδοθεραπευτή, αυτοί καλούν αυτόματα τον Ασθενή σου για έλεγχο στα παραπάνω χρονικά διαστήματα ή συχνότερα αν χρειάζεται.

  Παρακάτω παραθέτω σε Ελληνική μετάφραση την λίστα που συμπληρώνουμε στο N.D.R, γιατί αποτελεί μια προσεκτικά σχηματοποιημένη περίληψη του τι πρέπει να κοιτά κανείς κάθε φορά που ελέγχει έναν Σακχαροδιαβητικό. (Βέβαια την ανθρώπινη διάσταση στην συνάντηση Ασθενούς – Ιατρού ξέχασαν να την αναφέρουν. Ίσως να τη θεωρούν δεδομένη αν και δεν θα έπρεπε, ειδικά όταν είσαι υποχρεωμένος στη συνάντηση που έχεις με τον ασθενή να συμπληρώσεις όλα αυτά τα στοιχεία και αριθμούς).

Ημερομηνία εξέτασης: …………   Κωδικός του Θεράποντος Ιατρού/Νοσηλεύτριας: ………………  Προσωπικός Αριθμός Ασθενούς:  ………………………
 
1. Ημερομηνία εμφάνισης του Διαβήτη (η διάγνωση γίνεται βάσει των κριτηρίων του WHO. O Διαβήτης της Κύησης εξαιρείται.):   ……………………………………
 
2. Τύπος Διαβήτη (κλινική διάγνωση): Τύπος 1 (συμπεριλαμβανομένου και του LADA)……. Τύπος 2  ….... Δευτερογενής (π.χ. μετά από παγκρεατίτιδα) ……..   Αβέβαιο ………..
 
3α.Θεραπεία του Σ.Δ. : Μόνο με διατροφή ……  Ινσουλίνη ……  Δισκία …….  Δισκία και Ινσουλίνη …….  Ενέσεις GLP-1 ……..
 
3β. Μέθοδος χορήγησης της ινσουλίνης :    Ενέσεις ………. Αντλία Ινσουλίνης ………………….

4. HBA1C …………….. σε mmol/mol
 
5.Βάρος (σε kg χωρίς παλτό, σακάκι και παπούτσια) :  ……………………..

6. Ύψος (σε cm χωρίς τα παπούτσια) : …………………….

7. Περίμετρος της μέσης (σε cm)* :  ………………………….

8. Αρτηριακή Πίεση (σε mmHg καθιστός ή ξαπλωμένος μετά από ανάπαυση 2 λεπτών) :   …….…./…………

9. Αντιυπερτασικά φάρμακα  Ναι  …………. Όχι …………..   Άγνωστο ……………

10. Λιπίδια στο αίμα (mmol/l):   Χοληστερίνη…………. Τριγλυκερίδια ………….                                 HDL-Χοληστερίνη ……………..

11. Αντιλιπιδαιμικά φάρμακα:   Ναι : ……… Όχι : ……..   Άγνωστο : ……….

12α. Μακροαλβουμινουρία**  : Ναι: ……….    Όχι : ………..   Άγνωστο : …………...

12β.  Κρεατινίνη  ορού (σε μmol/lt ) : ……………

13. Μικροαλβουμινουρία*** Ναι : …………. Όχι : …………….   Άγνωστο : ………..                       Μικροαλβουμινουρία που εξαφανίστηκε μετά από φαρμακοθεραπεία : ……………

14. Ισχαιμική Καρδιακή Νόσος**** Ναι : ………. Όχι: ………  Άγνωστο : ………….
 
15.  Α.Ε.Ε. (Αν έτυχε ποτέ στον ασθενή Παροδικό Α.Ε.Ε. ή Stroke)   Ναι  : ……… Όχι : ………  Άγνωστο : ………..

16. Ασπιρίνη (ή κάποιος άλλος αναστολέας  συνάθροισης αιμοπεταλίων) Ναι: ………   Όχι : …….  Άγνωστο: ………..  Βαρφαρίνη ή Ασενοκουμαρόλη : …………….

17α.  Βυθοσκόπηση (φωτογραφία ή έλεγχος από οφθαλμίατρο) Ημερομηνία  : …………………

17β. Διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια Ναι : …………Όχι : …………  Άγνωστο : …………….

18.  Έκπτωση της όρασης (λόγω του Διαβήτη <0,3 στο καλύτερο μάτι μετά από διόρθωση) Ναι : …………….  Όχι : …………….. Άγνωστο : ………………
 
19α. Εξέταση των ποδιών (το τελευταίο έτος)   Ναι ……….  Όχι  ……..  Άγνωστο ……... Ημερομηνία εξέτασης …………………….

19β. Κατηγορία επικινδυνότητας για το πόδι ***** 1)Υγιές πόδι …………                    2)Νευροπάθεια και/ή αγγειοπάθεια ………                                                                3)Είχε παλαιότερα διαβητικό έλκος  ……….            4) Έχει τώρα σοβαρή ασθένεια στο πόδι/στα πόδια ………


20. Καπνιστής (1 τσιγάρο /ημέρα ή περισσότερο ή καπνίζει πίπα ή σταμάτησε το κάπνισμα πριν από λιγότερο από 3 μήνες) Ναι ……….  Όχι ……….  Άγνωστο ………….

21.Φυσική Δραστηριότητα (30 λεπτά περίπατου ή κάτι ανάλογο.  Ατομικά προσαρμοσμένη και λαμβάνονται υπ'όψιν όλα τα είδη φυσικών δραστηριοτήτων):                     Ποτέ ……. <1 φορά/εβδομάδα ………..   Συστηματικά 1-2 φορές/εβδομάδα …………                          Συστηματικά 3-5 φορές την εβδομάδα ……..  Καθημερινά ………….

22.Σοβαρά συμβάματα υπογλυκαιμίας ******(αριθμός τους  το τελευταίο έτος):                Κανένα ……..   1-2 ……..    3-5 ……..  >5 …………… 



Επεξηγήσεις:

*Περίμετρος της μέσης : Μετριέται με τον ασθενή σε όρθια στάση μετά από συνηθισμένη εκπνοή, οριζοντίως μεταξύ των πιο χαμηλών πλευρών και των υψηλότερων σημείων των λαγόνιων οστών δηλαδή των υψηλότερων σημείων των οστών της πυέλου.

**Μακροαλβουμινουρία: Για την διάγνωση απαιτείται υπολογισμός της ποσότητας δηλαδή ο λόγος αλβουμίνης/κρεατινίνης >30 mg/mmol (ή η Αλβουμίνη των ούρων >200 μg/λεπτό, ή >300 mg/λίτρο).

***Μικροαλβουμινουρία: Για την διάγνωση απαιτείται υπολογισμός της ποσότητας, όπου δύο από τις τρεις εξετάσεις που γίνονται μέσα σε ένα έτος πρέπει να είναι θετικές δηλαδή ο λόγος αλμπουμίνης/κρεατινίνης 3 – 30 mg/mmol (ή η αλμπουμίνη των ούρων 20 – 200 μg/λεπτό, ή 20 -300 mg/λίτρο). (Στην Ελλάδα αυτή η εξέταση ούρων για μικροαλβουμινουρία μπορεί να γίνει σε μικροβιολογικά εργαστήρια. Στις 10 Ιουνίου του 2011 που ρώτησα Μικροβιολόγο εδώ στην Καβάλα κόστιζε γύρω στα 20 ευρώ και δεν την κάλυπτε κανένα Ταμείο. Παίρνει περίπου 6-7 λεπτά μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα).

****Ισχαιμική Καρδιακή Νόσος: Εδώ βάζουμε σταυρουδάκι στο  “Ναι”, αν ο Ασθενής είχε ποτέ Στηθάγχη, αν πέρασε ποτέ Οξύ Έμφραγμα του Μυοκαρδίου, αν έκανε PTCA (μπαλονάκι), ή αν έκανε ποτέ εγχείρηση by-pass.

*****Κατηγορία επικινδυνότητας για το πόδι:  Επίπεδο 1: Υγιές πόδι – Διαβήτης χωρίς επιπλοκές. Επίπεδο 2:  Νευροπάθεια και / ή αγγειοπάθεια – περιφερική αγγειακή νόσος. Επίπεδο 3: Είχε παλαιότερα διαβητικό έλκος, παραμορφώσεις του ποδιού, σοβαρούς κάλους, ή του έγινε κάποιος ακρωτηριασμός. Επίπεδο 4: Έχει σοβαρή ασθένεια του ποδιού αυτή την στιγμή που μιλούμε – έλκος, κριτική ισχαιμία, λοίμωξη, σοβαρή οστεοαρθροπάθεια, ή πόδι charcot.

******Σοβαρό επεισόδιο Υπογλυκαιμίας: Να χρειάστηκε κάποια στιγμή βοήθεια από άλλους ανθρώπους λόγω υπογλυκαιμίας.

 
« Τελευταία τροποποίηση: 25 Φεβρουαρίου 2020, 07:53:51 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

8 Ιουνίου 2015, 01:28:56
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Η λίστα του NDR στα Αγγλικά:

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

6 Ιανουαρίου 2017, 21:31:41
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
BMC Public Health. 2012; 12: 949.

The Diabetes Pearl: Diabetes biobanking in The Netherlands.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

29 Μαΐου 2018, 16:04:31
Απάντηση #3
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
H σελίδα του Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος στα Αγγλικά:  Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

26 Ιουλίου 2019, 17:31:31
Απάντηση #4
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Πάρτε εδώ μια ιδέα του πόσο σημαντικές πληροφορίες μπορεί να δώσει το” Εθνικό Αρχείο Σακχαρώδους Διαβήτη” ( NDR ), στην Σουηδία .
Την μετάφραση από τα Σουηδικά στα Αγγλικά την έκανα με την βοήθεια του google translate αλλά βγήκε αρκετά καλή.


May 2019

NDR's and Swediabkid's annual reports are available as printable PDF documents on the website. The results in the reports are compilations of the 2018 results and are presented with analyzes to increase the understanding of the results, but in addition to the annual reports, the current data is always available for download in the button at Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
In recent years, there has been a major improvement in blood sugar control measured as HbA1c in both primary care and especially in people with type 1 diabetes. The HbA1c trend over time is clearly positive for both adults and children and adolescents with diabetes. In Sweden as a whole, we now achieve the National Board of Health's target levels from 2015 in primary care with less than 10% of people with type 2 diabetes and less than 20% of adults with type 1 diabetes who have HbA1c above 70 mmol / mol. Mean HbA1c for children and adolescents with diabetes has continued to decline in 2018 and is now down to 55 mmol / mol. One contributing factor to this may be that the national target for HbA1c in pediatric diabetes care was lowered from <57 mmol / mol to ≤48 mmol / mol in May 2017.
The proportion of adults using insulin pumps has increased in recent years and now amounts to 24%, but significantly more use continuous glucose measurement (CGM / FGM), a total of 70%. For children and adolescents, the proportion with insulin pump is 65% and with CGM / FGM above 90%. When it comes to the use of insulin pump, there are big differences between different pediatric clinics.
NDR's annual report shows a trend break in the past two years in terms of goal fulfillment for blood pressure <140/85 mm Hg, with a clear improvement, especially in primary care. High blood pressure significantly increases the risk of diabetes complications such as kidney failure and cardiovascular disease. Today, more than before receive blood pressure lowering treatment and the proportion reaching target blood pressure <140/85 has increased to 56% in primary care, but still many people with diabetes do not reach the goal so improvement work must continue.
Swedish diabetes care is fantastic in many respects, but the reports show that there are significant differences between and within the regions in terms of treatment options and results.
It is important that the principals and the profession take responsibility, analyze their own results, identify what the improvement needs are and take the necessary measures. Read both annual reports at Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 26 Ιουλίου 2019, 17:33:48 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

6 Αυγούστου 2023, 10:30:13
Απάντηση #5
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Πολύ καλά Ιατρικά Περιοδικά για τον Διαβήτη. Δυστυχώς είναι στο Σουηδικά:

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος (εδώ αρκετοί τίτλοι είναι στα Αγγλικά).

Και μερικές χρήσιμες σελίδες για ασθενείς στα Σουηδικά, και αυτές:

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Η Ένωση Σουηδών Ασθενών με Σ.Δ.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

The Swedish Food Agency (Livsmedelsverket) Σουηδικός Κυβερνητικός Οργανισμός για το Φαγ
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 14 Αυγούστου 2023, 06:57:58 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
0 Απαντήσεις
3318 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 20 Ιανουαρίου 2010, 11:41:45
από reception
4 Απαντήσεις
5882 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 12 Ιουλίου 2012, 15:08:48
από EzeΤΡΟΛ
0 Απαντήσεις
3741 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 29 Μαΐου 2013, 18:16:06
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
2159 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 16 Οκτωβρίου 2017, 18:46:28
από Argirios Argiriou
6 Απαντήσεις
66877 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 8 Ιανουαρίου 2023, 22:54:09
από Argirios Argiriou