Θέματα Εργασίας > Εμπειρίες κατά την εργασία στην ΠΦΥ

Γενικός ή Οικογενειακός; Ειδικός ή Ειδικευμένος;

(1/3) > >>

Argirios Argiriou:
Πώς πρέπει να τιτλοφορούμαστε σαν ειδικότητα;

Γενικός ή Οικογενειακός;
Ειδικός ή Ειδικευμένος;


Ας ξεκινήσουμε από το πρώτο ερώτημα.
Γενικός ή Οικογενειακός;

Στη Σουηδία τουλάχιστον το δίλημμα αυτό έχει μεταξύ άλλων και πολιτικό χαρακτήρα.
Το Γενικός θεωρείται πιο πολύ σοσιαλιστικό και το Οικογενειακός πιο πολύ φιλελεύθερο.
Οι Σοσιαλδημοκράτες ονειρεύονται πιο πολύ ένα Γιατρό με σταθερό μισθό υπεύθυνο για το πληθυσμό μιας συγκεκριμένης γεωγραφικής περιοχής. Οι Φιλελεύθεροι πάλι ονειρεύονται ένα Γιατρό τον οποίο τον διαλέγει κανείς για τον εαυτό του ή και την οικογένειά του ανεξάρτητα από τον τόπο κατοικίας του, ο οποίος αμείβεται ανάλογα με τον αριθμό του πληθυσμού ευθύνης του και ανάλογα με το πόσες και ποιές ιατρικές πράξεις κάνει.

Ανεξάρτητα πάντως από την πολιτική διάσταση της ονομασίας, υπάρχουν και άλλες διαστάσεις κατά την γνώμη μου:

Το οικογενειακός έχει μεν το καλό ότι υποδηλώνει πως ασχολούμαστε με άτομα όλης της οικογένειας ανεξαρτήτως ηλικίας. Από μικρά παιδιά μέχρι ετοιμοθάνατους παπούδες. Το οικογενειακός έχει επίσης το καλό ότι υποδηλώνει μια συνέχεια χρονική (σε αναλαμβάνω από την κούνια μέχρι και τον τάφο...) αλλά  και διαπροσωπική (δεν αναλαμβάνω μόνο εσένα, αναλαμβάνω και τους γύρω από εσένα....). Το αρνητικό,όπως το βλέπω εγώ, είναι ότι μπορεί να εκληφθεί ότι όποιος π.χ. ζει μόνος και ίσως είναι και ηλικιωμένος, δεν είναι για Οικογενειακό Ιατρό αφού ένας τέτοιος ασθενής μπορεί να μην έχει απλούστατα οικογένεια. Και όμως αν υπάρχουν κάποιοι που χρειάζονται ένα Οικογενειακό Ιατρό είναι ακριβώς τέτοιοι Ασθενείς που για διάφορους λόγους δεν έχουν οικογένεια..

Το Γενικός πάλι είναι ίσως ένα επίθετο το οποίο ακριβολογεί περισσότερο στην περίπτωση μας. Είμαστε όντως Ιατροί που εκπαιδευόμαστε για να παίρνουμε μια γενική εικόνα του Ασθενούς και μετά να δρούμε αναλόγως. Το αρνητικό όμως είναι πως πολλοί άνθρωποι νομίζουν, ακόμη και στην Σουηδία που έχει μεγαλύτερη παράδοση στην Γενική Ιατρική, ότι οι Γενικοί Ιατροί είναι ανειδίκευτοι (και ας είναι η ειδικότητα στην Σουηδία πέντε χρόνια μετά από το internship..).

Για τον λόγο αυτό πολλοί γράφουν και ειδικός Γενικός Ιατρός κατά το ειδικός Παθολόγος..
Εδώ πάλι το ειδικός Γενικός Ιατρός ακούγεται σχήμα οξύμωρο..
Το ειδικευμένος Γενικός Ιατρός ακούγεται κατά την γνώμη μου καλύτερο αν και άκουσα και για αυτό ότι το ειδικευμένος μπορεί να το μπερδέψει κανείς εύκολα με το ειδικευόμενος..

Το ειδικευμένος Γενικός / Οικογενειακός Ιατρός είναι παρ όλα αυτά κατά την γνώμη μου η πιο ολοκληρωμένη ονομασία.

Βέβαια το σημαντικότερο ίσως είναι το τί ξέρουμε και το τί κάνουμε και όχι το πώς μας ονομάζουν...

D-Michalis:
Η συζήτηση αυτή είχε ξαναγίνει και πάλι με αφορμή τοποθέτηση του αγαπητού Αργύρη.
Δεν είχα σχολιάσει τότε γιατί με είχε καλύψει η άποψη του fadomas που είχε τότε δημοσιευτεί και την αναδημοσιεύω εδώ.
συμπίπτει και σήμερα, τόσο με τη δική μου, όσο και με την άποψη για το "γενικός/ οικογενειακός γιατρός" που δημοσίευσε εδώ (σε άλλο σημείο αυτές τις μέρες) ο κ. Βιττωράκης.

Δημοσίευση στο forum της ένωσης στις 4-1-2008 από Fadomas:

Ειδικά για την Ελληνική κοινωνία το «γενικός» έχει όντως πολύ αρνητική φόρτιση.
Αλλά και το «οικογενειακός» από μόνο του υστερεί. Δηλαδή, ο εργένης, ο μόνος, ο ζών έξω απο την κλασική οικογένεια (σε κοινόβια, οικοτροφεία, οίκους ευγηρίας, μονές, ιδρύματα, για να μην επεκταθώ στα άτομα που ζουν σε μη συμβατικές "οικογένειες") δεν έχει ανάγκη αυτό το γιατρό?
Λυπάμαι που θα στενοχωρήσω ορισμένους που οργίζονται με το «προσωπικός», αλλά αυτή είναι η πεμπτουσία του Γ.Γ. Είναι ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΣΟΥ, που βέβαια σε βλέπει μέσα στο σύνολο που ζείς και από το οποίο επηρεάζεσαι, κληρονομικά, κοινωνικά, πολιτισμικά, ακόμη και οικονομικά.

Αν λοιπόν ψάχνουμε ένα όνομα που αποδίδει το περιεχόμενο του ρόλου του, αυτό θα ήταν το «προσωπικός»
Είναι όμως και αυτό κενό νοήματος για την κουλτούρα μας.

Με όλα αυτά στο νου προ πολλών ετών (πολύ πριν ξυπνήσουν όλες οι ειδικότητες και διεκδικούν θέση στο «οικογενειακός»), το 1996, αν θυμάμαι καλά, ο τότε πρόγονος της Ένωσης, ο ΣΓΙΕ (Σύλλογος Γενικών Γιατρών Ελλάδος), έκρινε ότι το «γενική / οικογενειακή ιατρική» ήταν πολύ άφθαρτο για τα Ελληνικά δεδομένα και μπορούσε να λειτουργήσει αποτελεσματικά, εκφράζοντας παράλληλα σε μεγάλο βαθμό και το ρόλο μας στην Ελληνική κοινωνία που είναι εντόνως οικογενειοκεντρική. Ας μη ξεχνάμε ότι το «γενική ιατρική» αναφέρεται στο επιστημονικό πεδίο γνώσεών μας, ενώ το «οικογενειακή» στο πεδίο δράσεώς μας κυρίως.
Είχε λοιπόν εισηγηθεί τότε στο ΚΕΣΥ την επίσημη μετονομασία της ειδικότητας σε «Γενική / Οικογενειακή Ιατρική».
Κάποιοι επηρεάζοντες τα δρώμενα τότε, είχαν αντιταχθεί σε αυτό και ο ΣΓΙΕ δεν κατάφερε να υπερκεράσει εκείνη την άρνηση. Παρ’ όλα αυτά, το ΚΕΣΥ παρασύρθηκε από εκείνες τις εισηγήσεις  και χρησιμοποίησε τη διατύπωση «γιατροί γενικής / οικογενειακής ιατρικής» σε ορισμένες του αποφάσεις, όπως αυτή που αναφέρεται στον εξοπλισμό τεχνολογίας που μπορεί να διατηρεί και χρησιμοποιεί ο Γ.Γ. στο ιατρείο του.
Σήμερα οι τότε αρνηθέντες αναγνωρίζουν ότι ήταν μία «χρυσή ευκαιρία» που πήγε χαμένη.

Πάντως το "ειδικός ιατρός Γενικής / Οικογενειακής Ιατρικής" και όχι το "Ειδικός Γενικός /Οικογενειακός Γιατρός" θα ήταν, νομίζω, η καλύτερη εκδοχή.

Γι’ αυτό και μου προξένησε χαρά η ανωτέρω –σύντομη, αλλά περιεκτική- ανάλυση του κ. Αργυρίου πάνω στο θέμα και αισθάνθηκα την ανάγκη να αναφέρω αυτά τα ιστορικά δεδομένα που συνήθως δεν τα συναντάμε στις ιστορικές αναφορές της πορείας της ειδικότητάς μας.

samsok:
Ξερω οτι το θεμα ηταν ανενεργο για καιρο αλλα θελω να ρωτησω κατι,αφου σας περιγραψω ενα σημερινο συμβαν.
 Προ 2,5 ετη ξεκινησα ως ιδιωτης την καριερα μου και στην πινακιδα οπως και στις καρτες εχω αναγραψει τον  τιτλο Γενικος Οικογενειακος Ιατρος.Μεχρι τωρα δεν ειχα θεμα αλλα αποψε με πηρε τηλ ο Προεδρος του Ιατρικου συλλογου του Νομου και μου ειπε οτι υπαρχουν <<παραπονα>> για τον ορο οικογενειακος ιατρος και με καλεσε να το σβησω απο πινακιδες και καρτες.Οταν ρωτησα γιατι αφου η Γενικη Ιατρικη ειναι εξ΄ορισμου  η Οικογενειακη Ιατρικη(οπως στο εξωτερικο χρησιμοποιειται ο ορος Family Medicine) μου απαντησε οτι  απευθυνθηκε στον νομικο συμβουλο του ιατρικου συλλογου και οτι του απαντησε οτι δεν υπαρχει επισημα αυτος ο ορος πουθενα.Επισης οταν τον ρωτησα ποιος ειναι ο <<συναδελφος>> που παραπονεθηκε μου εξηγησε οτι δεν εγινε επισημη εγγραφη καταγγελια οποτε αρνηθηκε να μου το αποκαλυψει(αν και τις υποψιες μου τις εχω ;D).Θελω λοιπον να μαθω αν εχουν οντως δικιο και ειμαι παρανομος οποτε να κανω πισω ή αν εχουν άδικο οποτε  να το ...τραβηξω λιγο.Οποτε τα ερωτηματα που εχω ειναι

1)υπαρχει καποιος τροπος(πχ τηλ ) να επικοινωνησω με καποιον απο την ΕΛΕΓΕΙΑ και να εχω μια υπευθυνη απαντηση ?

2)ξερει κανεις τι κυρωσεις θα εχω εαν αρνηθω να συμμορφωθω ? σκοπος μου ειναι να πιεσω τον <<συναδελφο>> να κανει επισημη καταγγελια ετσι για να ξερω με ποιον εχω να κανω και να μιλαμε με ανοιχτα χαρτια.

να σημειωσω οτι δεν εχω καμια διαμαχη με τον Ιατρικο Συλλογο και τον Προεδρο τον οποιο ως μικροτερος (εγω) τον εκτιμω ως ανθρωπο αλλα και επιστημονα  αλλα θελω να υπερασπιστω τα συμφεροντα μου οπως  και αυτα της ειδικοτητας μας.
  

Gatekeeper:
Ανταποκρινόμαστε μόνο σε εγγραφη αναφορά και μόνο εφόσον πληρούνται οι τυπικές διαδικασίες νομιμότητας του εγγράφου . Τα λοιπά τα ... Προσπερνάμε !!
Αυτό ισχύει και για τον ΕΟΠΥΥ , ΙΣΑ κτλ .

Argirios Argiriou:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΑνταποκρινόμαστε μόνο σε εγγραφη αναφορά και μόνο εφόσον πληρούνται οι τυπικές διαδικασίες νομιμότητας του εγγράφου . Τα λοιπά τα ... Προσπερνάμε !!
Αυτό ισχύει και για τον ΕΟΠΥΥ , ΙΣΑ κτλ .


--- Τέλος παράθεσης ---

Ακριβώς.

Εγώ θα του απαντούσα: "Ας γίνει ο ανώνυμος, επώνυμος (και μάλιστα εγγράφως) και τότε βλέπουμε. Σε ανώνυμες καταγγελίες δεν απαντώ, ούτε και απολογούμαι σε φαντάσματα".

Εννοείται ότι δεν θα άλλαζα την ταμπέλα μου.

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση