Γενικά > Νομικά θέματα

Καθεστώς ασφάλισης και σύνταξης. Τι ισχύει τελικά;

<< < (3/94) > >>

Argirios Argiriou:
Συζητούσα πρόσφατα με ένα συνάδελφο που είναι ελεύθερος επαγγελματίας και έχει σύμβαση και με το ΙΚΑ αλλά και με τον ΟΑΕΕ.

Μου είπε κάτι που δυσκολεύτηκα να το πιστέψω αλλά μου το επιβεβαίωσαν μετά και άλλοι δύο Γιατροί:

Μου είπε λοιπόν ότι του γίνονται κανονικές κρατήσεις για ΤΣΑΥ και από το ΙΚΑ αλλά και από τον ΟΑΕΕ χωρίς αυτό να συνεπάγεται υψηλότερη σύνταξη !

Θα το καταλάβαινα αν το κάθε ταμείο με το οποίο έχει σύμβαση ο συνάδελφος πλήρωνε ένα μέρος μόνο για τις κρατήσεις υπέρ του ΤΣΑΥ του συναδέλφου, έτσι ώστε τα χρήματα που πληρώνουν ΙΚΑ και ΟΑΕΕ μαζί να αντιστοιχούν στο συνολικό ποσό των κρατήσεων που πρέπει να γίνουν για το ΤΣΑΥ του συναδέλφου.

Οι κρατήσεις όμως στην περίπτωσή μας είναι κανονικές  και όχι μειωμένες με αποτέλεσμα να γίνονται συνολικά στον συνάδελφο διπλάσιες κρατήσεις υπέρ του ΤΣΑΥ χωρίς όμως κανένα αντίκρισμα στην σύνταξη που θα πάρει.
Αν τουλάχιστον συνεννοούνταν  ΙΚΑ και ΟΑΕΕ και το ένα πλήρωνε για την απλή σύνταξη και το άλλο για την σύνταξη μονοσυνταξιούχου…
Δεν γίνεται όμως ούτε αυτό.

Ο συνάδελφος ο οποίος τυχαίνει να είναι νέος ασφαλισμένος στο ΤΣΑΥ (μετά το 1993) μου είπε επίσης ότι οι παλιοί ασφαλισμένοι στο ΤΣΑΥ έχουν δικαίωμα με μια αίτηση στο μικρότερο από τα δύο ταμεία ( στην περίπτωση μας στον ΟΑΕΕ ), να ζητήσουν να μη τους γίνονται κρατήσεις υπέρ του ΤΣΑΥ στο μισθό τους αλλά να τα παίρνουν αυτά τα λεφτά ως προσαύξηση του μισθού τους από τον ΟΑΕΕ. Αυτό το δικαίωμα όμως δεν το έχουν οι νέοι ασφαλισμένοι στο ΤΣΑΥ.

Μήπως θα έπρεπε να επιληφθούμε του θέματος συνδικαλιστικά;

Argirios Argiriou:
Το σωστό και λογικό βέβαια, είναι τα λογιστικά του ΤΣΑΥ να τα κρατούν οι ίδιοι οι υπάλληλοί του οι οποίοι πληρώνονται για αυτό.
Προφανώς όμως αδυνατούν να το πράξουν αν κρίνει κανείς από το γεγονός ότι εδώ και μερικά χρόνια το ΤΣΑΥ έχει σταματήσει
να κάνει ετήσιους οικονομικούς ισολογισμούς!
Για αυτό το λόγο μου φάνηκε ενδιαφέρον, και ίσως ελπιδοφόρο, το παρακάτω άρθρο:

29/08/2008
Λογιστικές εταιρείες σε νοσοκομεία, ΟΤΑ, Ταμεία (ΕΘΝΟΣ)
 
Λογιστικές εταιρείες μπαίνουν σε νοσοκομεία, οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και ασφαλιστικά ταμεία που δεν έχουν πλήρες λογιστικό πληροφοριακό σύστημα και αναλαμβάνουν την τήρηση των βιβλίων τους.

Στις περιπτώσεις των νοσοκομείων, τα ιδιωτικά λογιστικά γραφεία θα έχουν τη δυνατότητα να καταγράφουν και να παρακολουθούν και τη διάθεση και διακίνηση του ιατροφαρμακευτικού και υγειονομικού υλικού κατά κλινική και κατά ασθενή. Τα παραπάνω προβλέπονται στο φορολογικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή από τον υπουργό Οικονομίας κ. Γιώργο Αλογοσκούφη και στο οποίο υπάρχουν διατάξεις για τον έλεγχο των δαπανών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα καθώς και για την κατάργηση περίπου 200 ειδικών λογαριασμών.

Οπως έχουμε αναφέρει, οι οργανισμοί του ευρύτερου δημόσιου τομέα υποχρεούνται πλέον να καταρτίζουν και να υποβάλλουν στη Διυπουργική Επιτροπή Φορέων επιχειρησιακά σχέδια, προϋπολογισμούς και απολογισμούς.

Ομως στους οργανισμούς που δεν διαθέτουν οργανωμένο πληροφοριακό σύστημα και λογιστή ο νόμος παρέχει τη δυνατότητα πρόσληψης εξωτερικών συνεργατών (λογιστικών γραφείων) που πληρούν τις αναγκαίες προϋποθέσεις.
 


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Argirios Argiriou:
Το νέο ταμείο μας λέγεται Ε.Τ.Α.Α. (Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων).
Στο τοπικό παράρτημα ΚΑΒΑΛΑΣ του παλιου ΤΣΑΥ ήρθε και η σφραγίδα του Ε.Τ.Α.Α. αλλά δεν ξέρουν τίποτε παραπάνω !

Παραθέτω σχετικά link που βρήκα από ένα γρήγορο ψάξιμο στο internet:

 Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Αδαμάντιος Σκούφαλος:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΤο νέο ταμείο μας λέγεται Ε.Τ.Α.Α. (Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων).

--- Τέλος παράθεσης ---

Στο οποίο θα υπάγονται και οι "ανεξάρτητα" απασχολούμενοι (και διοριζόμενοι) στο ΕΣΥ και ευρύτερο δημόσιο τομέα;
Ουάου! Ευρηματικό!

Argirios Argiriou:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΔεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΤο νέο ταμείο μας λέγεται Ε.Τ.Α.Α. (Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων).

--- Τέλος παράθεσης ---

Στο οποίο θα υπάγονται και οι "ανεξάρτητα" απασχολούμενοι (και διοριζόμενοι) στο ΕΣΥ και ευρύτερο δημόσιο τομέα;
Ουάου! Ευρηματικό!

--- Τέλος παράθεσης ---

Και εγώ το πρώτο που σκέφτηκα ήταν ότι το όνομα δεν είναι ιδιαίτερα εύστοχο.

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση