Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
28 Μαρτίου 2024, 12:55:56

Ψηφοφορία

Με το νέο ασφαλιστικό καθεστώς επιβαρύνεστε

Λιγότερο
1 (11.1%)
Περισότερο
8 (88.9%)

Σύνολο ψηφοφόρων: 9

Αποστολέας Θέμα: Καθεστώς ασφάλισης και σύνταξης. Τι ισχύει τελικά;  (Αναγνώστηκε 516380 φορές)

0 μέλη και 2 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.

26 Φεβρουαρίου 2018, 12:26:24
Απάντηση #330
Αποσυνδεδεμένος

Ορθοπαιδικός


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
   Το μεταφέρω απ' αλλού:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
   Ωραίο προπαγανδιστικό κείμενο του υπουργείου που χρησιμοποιώντας τη στατιστική πνίγει την αντίδραση κάθε νόμιμου δουλευταρά ελευθεροεπαγγελματία........
  ΥΓ: Κόλπα στατιστικής: Βάζουν τον ΟΓΑ που έχει χαμηλότερες εισφορές για κάποια χρόνια.
   Ως το 2020 (ή 2019) υπάρχει έκπτωση, τι θα γίνει μετά;
   Τις εισφορές πρόνοιας (και επικουρικής όπου υπάρχει) τις ξεχάσαμε από τον υπολογισμό (αφού ακόμα τις χρωστάμε - δεν έχουν υπολογιστεί).
   Αν πιάσουμε τους σχετικά ελεγχόμενους ελευθεροεπαγγελματίες πχ συμβεβλημένους ΕΟΠΥΥ (που αναγκαστικά κόβουν τιμολόγια) πόσες είναι οι εισφορές;

 .

και συνεχίζω:
   Θα δεχθώ ότι η μείωση των εισφορών για τα χαμηλά (δηλωμένα βέβαια) εισοδήματα είναι καλό. Εξάλλου το 2015 δόθηκε δυνατότητα να κατεβούμε ασφαληστρικό κλιμάκιο (κατηγορία) και πολλοί έσπευσαν να το εκμεταλλευτούν και λίγοι πρόλαβαν** γιατί η καλή (παρούσα) κυβέρνηση -που δεν θέλει να πληρώνουμε πολλά- το κατήργησε το 2ο μήνα εφαρμογής! Το πρόβλημα, που κάνουν πως δεν το βλέπουν, είναι ότι πλήττει (ο Κατρουγκαλονόμος) όσους δουλεύουν περισσότερο και μάλιστα νόμιμα.
   Η μείωση των ασφαληστρικών εισφορών για το 2018 (σε σχέση με 2017) -- ενώ στον υπολογισμό τους δεν εκπίπτουν οι εισφορές που πληρώθηκαν το 2017 -- σημαίνει ότι μειώθηκε (και μάλλον αρκετά) το δηλούμενο εισόδημα. Ενδιαφέρουσα η βιασύνη πανηγυρισμού του υπουργείου για τη φτωχοποίηση των πολιτών. Μάλλον αυτός είναι ο σκοπός τους, ισοπέδωση προς τα κάτω...
   Απώλεια κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων: Ας μας δώσουν ποσοστά ανασφάλιστων τότε και τώρα....Ας μας πουν και ποια είναι τα κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα (και ποια ήταν προ κάποιων ετών).

   Συμπληρώνει όποιος θέλει και άλλες παρατηρήσεις....   

** Αλήθεια, για όσους πρόλαβαν ήρθε η αναγνώριση στο Β' εξάμηνο του 2016 (πληρώσαν μειωμένες εισφορές χαμηλότερης κατηγορίας). Τα 3 προηγούμενα εξάμηνα που πληρώσανε αυξημένα (2015 και 2016 Α') θα επιστραφούν από το ΤΣΑΥ οι παραπάνω εισφορές (πλάκα βέβαια κάνω...).
« Τελευταία τροποποίηση: 26 Φεβρουαρίου 2018, 12:31:05 από Ορθοπαιδικός »

28 Φεβρουαρίου 2018, 20:53:02
Απάντηση #331
Αποσυνδεδεμένος

Ορθοπαιδικός


   Να που δεν θυμήθηκα μόνο εγώ το 2016 (αμέσως άνω):

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Ο Διοικητής του ΕΦΚΑ, Θανάσης Μπακαλέξης, δεσμεύθηκε ότι θα χορηγείται ασφαλιστική ικανότητα (υγειονομική περίθαλψη) σε όλους τους ασφαλισμένους που έχουν καταβάλει κανονικά τις ασφαλιστικές εισφορές για τον ΕΦΚΑ το 2017.

Η δέσμευση έγινε σε συνάντηση που είχε με εκπροσώπους των επιστημονικών φορέων, οι οποίοι του έθεσαν μία σειρά ζητημάτων που αντιμετωπίζουν οι επιστήμονες ελεύθεροι επαγγελματίες.

Για την ταλαιπωρία που υφίστανται οι ελεύθεροι επαγγελματίες για να λάβουν ασφαλιστική ενημερότητα, ο κ. Μπακαλέξης δήλωσε ότι προωθείται τεχνική λύση στους επόμενους μήνες.

Η ανακοίνωση των Επιστημονικών Φορέων

Συνάντηση με τον Διοικητή του ΕΦΚΑ Αθανάσιο Μπακαλέξη, τον Υποδιοικητή Δημήτριο Τσακίρη, και υπηρεσιακούς παράγοντες, είχαν σήμερα οι Πρόεδροι της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας, Δημήτρης Βερβεσός, του ΤΕΕ, Γεώργιος Στασινός, και του ΟΕΕ, Κωνσταντίνος Κόλλιας, και ο σύμβουλος του ΔΣΑ, ειδικός σε θέματα κοινωνικής ασφάλισης, Ανδρέας Κουτσόλαμπρος. (οι γιατροί δεν έχουν ανάγκη...)

Στη συνάντηση οι επιστημονικοί φορείς -αφού επισήμαναν τα οργανωτικά και λειτουργικά προβλήματα του ΕΦΚΑ που ταλαιπωρούν χιλιάδες επιστήμονες, ελεύθερους επαγγελματίες ασφαλισμένους και κατέθεσαν σχετικό αναλυτικό υπόμνημα–, ανέπτυξαν τα εξής ειδικότερα ζητήματα:

EΙΔΟΠΟΙΗΤΗΡΙΑ 2018: Στα ειδοποιητήρια του έτους 2018 συμπεριλαμβάνονται στη βάση υπολογισμού οι καταβληθείσες εισφορές κατά το έτος 2016, αντί των καταβλητέων εισφορών του έτους 2017, που είναι το ορθό κατ’ άρθρο 39 παρ.2 του Ν.4387/2016. Τα στοιχεία αυτά κατέχει ο ΕΦΚΑ (τα βγάζει στην ηλ. σελίδα του καθενός ασφαλισμένου εξάλλου) και επομένως είναι τεχνικώς ευχερές να υπολογιστούν κατ’ ορθό και νόμιμο τρόπο οι εισφορές. Αποτέλεσμα του εσφαλμένου καθορισμού της βάσης υπολογισμού είναι ότι συνυπολογίζονται οι τυχόν καταβληθείσες εισφορές προηγουμένων ετών, οι τυχόν υψηλότερες των νομίμων ασφαλιστικές εισφορές που καταβλήθηκαν αχρεωστήτως, ποσά από δόσεις ρύθμισης, ποσά για αναγνώριση χρόνου κ.λπ.. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις διογκώνεται παράνομα η ασφαλιστική οφειλή του 2018.
Ο Διοικητής του ΕΦΚΑ αναγνώρισε το πρόβλημα και επικαλέστηκε (τρίχες...) τεχνικούς λόγους. Εξήγησε ότι το πρόβλημα θα λυθεί με την εκκαθάριση τον Σεπτέμβριο του 2018. (Ἐς αὔριον τά σπουδαῖα... ή άλλα λόγια να αγαπιόμαστε; )

Από την πλευρά των επιστημονικών φορέων εξηγήθηκε αναλυτικά ότι επειδή ο ΕΦΚΑ διαθέτει τα στοιχεία, μπορεί η εκκαθάριση να πραγματοποιηθεί από τον αμέσως επόμενο μήνα , άλλως από τον Απρίλιο, ώστε να μην διαιωνίζεται το καθεστώς παρανομίας, το οποίο επιφέρει δυσβάχταχτες οικονομικές συνέπειες ειδικά σε μία χρονιά όπου πλέον των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών ΕΦΚΑ, οι ασφαλισμένοι θα κληθούν να καταβάλλουν σε μηνιαία βάση διπλές ασφαλιστικές εισφορές ΕΤΕΑΕΠ.

Ο Διοικητής απάντησε ότι, παρόλο που δεν δεσμεύεται, θα μελετήσει (τον Αύγουστο και θα υλοποιήσει τον Σεπτέμβριο) την πρόταση των επιστημονικών φορέων.

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ: Ενόψει της τεράστιας επιβάρυνσης με εισφορές οι επιστημονικοί φορείς ζήτησαν την άμεση χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας σε όλους τους ασφαλισμένους.
Ο Διοικητής του ΕΦΚΑ δεσμεύθηκε ότι, σύμφωνα με την εξαγγελία του αρμόδιου Υφυπουργού για άμεση επίλυση του θέματος, με την υπογραφή της σχετικής κανονιστικής διάταξης εντός της ημέρας, θα χορηγείται ασφαλιστική ικανότητα (υγειονομική περίθαλψη) σε όσους ασφαλισμένους έχουν καταβάλει κανονικά τις ασφαλιστικές εισφορές ΕΦΚΑ του 2017.

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΟΤΗΤΑ: Μεγάλη ταλαιπωρία (δεν ξέρεις όμως πόση) υφίστανται τα μέλη μας που απευθύνονται στις Υπηρεσίες του ΕΦΚΑ για αναζήτηση ασφαλιστικής ενημερότητας, καθόσον δεν έχουν ενοποιηθεί αρχεία και υπηρεσίες, με αποτέλεσμα να χρειάζεται να επισκέπτονται περισσότερες της μιας υπηρεσίες (ΤΣΜΕΔΕ και ΙΚΑ, ΤΑΝ και ΤΥΔΑ και ΙΚΑ κλπ.). Ζητήθηκε από την πλευρά των επιστημονικών φορέων η άμεση παροχή δυνατότητας ηλεκτρονικής αναζήτησης ασφαλιστικής ενημερότητας στα πρότυπα του taxis.
Ο Διοικητής του ΕΦΚΑ αναγνώρισε ότι πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα του νέου φορέα και δήλωσε ότι προωθείται τεχνική λύση εντός των επομένων μηνών!!! (ο έλεγχος σε όσους δεν έχουν οφειλές είναι πανεύκολος, φαίνεται ήδη στην ατομική ηλ. σελίδα του ΕΦΚΑ, γιατί να μη γίνεται -τουλάχιστον γι αυτούς- άμεση εκτύπωση ενημερότητας; )

ΕΙΔΟΠΟΙΗΤΗΡΙΑ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ: Όπως έχει ανακοινωθεί, αναμένεται εντός του επόμενου μηνός η βεβαίωση των εισφορών επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας (ΕΤΕΑΕΠ) και μάλιστα αναδρομικά από 1.1.2017. Η ως άνω καθυστέρηση θα επιφέρει μεγάλη αναστάτωση στους ασφαλισμένους, οι οποίοι καλούνται να καταβάλουν μαζί με τις τρέχουσες εισφορές και αναδρομικές. Παράλληλα, ο ασφαλισμένος θα κληθεί να καταβάλει εισφορές Χ 36 φορές το χρόνο (ειδοποιητήρια ΕΦΚΑ, ειδοποιητήρια ΕΤΕΑΕΠ και ειδοποιητήρια ΕΤΕΑΕΠ για αναδρομικά), με επιβάρυνση σε χρόνο, γραφειοκρατία και έξοδα. Οι επιστημονικοί φορείς ζήτησαν να συμπεριληφθούν οι εισφορές στο μηνιαίο ειδοποιητήριο του ΕΦΚΑ και να υπάρξει ενιαία ενημέρωση των ασφαλισμένων.
Ο Διοικητής του ΕΦΚΑ απάντησε ότι για τεχνικούς λόγους δεν είναι δυνατή η έκδοση ενιαίου ειδοποιητηρίου, λόγω της ύπαρξης διακριτών νομικών προσώπων.

ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ: Σε κάθε πληρωμή ασφαλισμένων απαιτείται προμήθεια από τις Τράπεζες, ακόμη και σε ηλεκτρονική πληρωμή (πλην Εθνικής Τράπεζας). Οι επιστημονικοί φορείς ζήτησαν την πλήρη απαλλαγή των ασφαλισμένων από προμήθειες για πληρωμή εισφορών, σε περίπτωση ηλεκτρονικής πληρωμής.
Ο Διοικητής του ΕΦΚΑ είπε ότι πρόκειται για γενικότερο ζήτημα αρμοδιότητας του Υπουργείου Οικονομικών, δεσμεύθηκε όμως να στείλει σχετική επιστολή στην Ένωση Ελληνικών Τραπεζών.

ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ: Μεγάλες καθυστερήσεις και ταλαιπωρία υφίστανται οι ασφαλισμένοι στην εξόφληση δαπανών υγειονομικής περίθαλψης σε είδος (προ του 2012) και σε χρήμα. Οι επιστημονικοί φορείς ζήτησαν την άμεση επίλυση του ζητήματος με διάθεση του απαιτούμενου προσωπικού στους Τομείς Υγείας για την εκκαθάριση και εξόφληση όλων των εκκρεμών αιτήσεων.
Ο Διοικητής του ΕΦΚΑ αναγνώρισε το πρόβλημα και επικαλέστηκε έλλειψη προσωπικού. Ανέφερε, όμως, ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να επισπευστεί η διαδικασία.

ΕΝΙΑΙΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΠΑΡΟΧΩΝ: Παρότι έχει παρέλθει πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα από τη θέσπιση του Ν.4387/2016, ακόμη δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή ο Ενιαίος Κανονισμός Παροχών για όλους τους ασφαλισμένους, με αποτέλεσμα να υπάρχουν κενά και δυσαρμονίες στην χορήγηση παροχών. Οι επιστημονικοί φορείς ζήτησαν την άμεση θέσπιση (μετά από προηγούμενη διαβούλευση με τους φορείς των ασφαλισμένων) του Κανονισμού.
Ο Διοικητής του ΕΦΚΑ ενημέρωσε ότι έχει συσταθεί Ομάδα Εργασίας (τριμελής απο 5-6 άτομα; ) για την εκπόνηση του Ενιαίου Κανονισμού. (Έχει σημασία. πχ κάποια άλλα ταμία δίνουν κατασκηνώσεις, το ΤΣΑΥ με μεγάλη δυσκολία)

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΑΚΡΟΑΣΗ: Παρατηρούνται φαινόμενα επιβολής μέτρων αναγκαστικής είσπραξης (ΚΕΑΟ), αφαίρεσης ασφαλιστικής ικανότητας και εν γένει έκδοσης δυσμενών διοικητικών πράξεων εις βάρος ασφαλισμένων, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση και ακρόαση του ασφαλισμένου, όπως επιβάλλει το Σύνταγμα, ο Κώδικας Διοικητικής Διαδικασίας και η Νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας. Οι επιστημονικοί φορείς την άμεση επίλυση του ζητήματος.
Ο Διοικητής του ΕΦΚΑ ενημέρωσε ότι αποτελεί άμεση προτεραιότητα η ενημέρωση των ασφαλισμένων πριν από οποιασδήποτε δυσμενή ενέργεια και η διασφάλιση της προηγούμενης ακρόασης του ασφαλισμένου.

Με δεδομένο ότι η ενημέρωση των ασφαλισμένων θα γίνεται ηλεκτρονικά είναι σημαντικό να δηλώνουν οι ασφαλισμένοι την προσωπική τους διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στον λογαριασμό τους στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ.

ΠΑΡΟΧΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑΣ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΕΦΟΣΟΝ ΤΗΡΕΙΤΑΙ Η ΡΥΘΜΙΣΗ: Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις ασφαλισμένων ή συνεργατών δικηγόρων του ΕΦΚΑ ή ακόμη και δικαιούχων πληρωμής από Δημόσιο, που καίτοι τηρούν τις ρυθμίσεις, αδυνατούν να εισπράξουν τις απαιτήσεις τους από τον ΕΦΚΑ (είτε εκ της συνεργασίας τους, είτε από παροχές σε χρήμα κλπ) ή από άλλους Δημόσιους Φορείς. Οι επιστημονικοί φορείς ζήτησαν, για τους ασφαλιστικά ενήμερους και όσους τηρούν τις ρυθμίσεις, να παρέχεται η δυνατότητα απρόσκοπτης είσπραξης χρηματικών ποσών από τον ΕΦΚΑ και το Δημόσιο.
Ο Διοικητής του ΕΦΚΑ ανέφερε ότι γνωρίζει το ζήτημα και εξετάζει την εξεύρεση λύσης στην κατεύθυνση της σχετικής εγκυκλίου της ΑΑΔΕ.

5 Νοεμβρίου 2018, 10:07:08
Απάντηση #332
Αποσυνδεδεμένος

GirousisN


08/06/2018

Με την απόφαση με αριθ. πρωτ. Φ10042/οικ. 13567/329/2018 του Υπουργείου Εργασίας δίνονται συμπληρωματικές οδηγίες για τον προσδιορισμό των συντάξιμων αποδοχών και σχετικών κρατήσεων δημοσίων υπαλλήλων και λειτουργών.

Οι εφημερίες των νοσοκομειακών ιατρών δεν υπόκεινται σε εισφορές κλάδου κύριας, επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ παροχής, καθώς και υγειονομικής περίθαλψης.
Σημειώνεται, ότι η ισχύς της παρούσας εγκυκλίου, αρχίζει από τον επόμενο μήνα κοινοποίησής της, με την επιφύλαξη της περ. α'της παρ. Στ., για λόγους χρηστής διοίκησης και λόγω εμπλοκής πολλών και διαφορετικών υπηρεσιών του Δημοσίου, στα πλαίσια διαμόρφωσης του ενιαίου πλαισίου εισφοροδότησης των πρόσθετων αμοιβών του Δημοσίου.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Δηλαδή για ποσά που δεν αποτελούν συντάξιμες αποδοχές (εφημερίες), γίνονταν κρατήσεις για ασφάλιση και περίθαλψη ? ??? :o




5 Νοεμβρίου 2018, 10:28:28
Απάντηση #333
Αποσυνδεδεμένος

GirousisN


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δηλαδή για ποσά που δεν αποτελούν συντάξιμες αποδοχές (εφημερίες), γίνονταν κρατήσεις για ασφάλιση και περίθαλψη ? ??? :o

Τα ποσά των κρατήσεων στις εφημερίες είναι 4 και 6,65% για νέους και παλαιούς ασφαλισμένους αντίστοιχα.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

5 Νοεμβρίου 2018, 13:20:46
Απάντηση #334
Αποσυνδεδεμένος

iceman


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος


Δηλαδή για ποσά που δεν αποτελούν συντάξιμες αποδοχές (εφημερίες), γίνονταν κρατήσεις για ασφάλιση και περίθαλψη ? ??? :o

Εννοείται!! Χρόνια γινόταν αυτό.
Ενδεικτικά παραθέτω κρατήσεις από εφημερίες έτους 2017 (εξειδικευόμενος ΜΕΘ)
ΦΟΡΟΣ   138,21
ΤΣΑΥ   58,65
ΤΣΑΥ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ   22,42
ΙΚΑ (Π.Κ. 0129)   63,13
ΤΣΑΥ ΠΡΟΝΟΙΑ   35,16
ΥΠΕΡ ΟΑΕΔ 1%   8,79
The winner takes it all........

5 Νοεμβρίου 2018, 16:29:33
Απάντηση #335
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δηλαδή για ποσά που δεν αποτελούν συντάξιμες αποδοχές (εφημερίες), γίνονταν κρατήσεις για ασφάλιση και περίθαλψη ? ??? :o

Να προσθέσω επίσης ότι στους νέους ασφαλισμένους γίνονται στις τακτικές αποδοχές αλλά και στις εφημερίες κρατήσεις για ΜΤΠΥ (Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων) και για ΤΕΑΔΥ (Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων) από τα οποία δεν προβλέπεται να πάρουν τίποτα.

6 Νοεμβρίου 2018, 10:56:01
Απάντηση #336
Αποσυνδεδεμένος

GirousisN


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δηλαδή για ποσά που δεν αποτελούν συντάξιμες αποδοχές (εφημερίες), γίνονταν κρατήσεις για ασφάλιση και περίθαλψη ? ??? :o
Εννοείται!! Χρόνια γινόταν αυτό.

Έχει σταματήσει πλέον ?

6 Νοεμβρίου 2018, 13:49:31
Απάντηση #337
Αποσυνδεδεμένος

Ορθοπαιδικός


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δηλαδή για ποσά που δεν αποτελούν συντάξιμες αποδοχές (εφημερίες), γίνονταν κρατήσεις για ασφάλιση και περίθαλψη ? ??? :o
Εννοείται!! Χρόνια γινόταν αυτό.
Έχει σταματήσει πλέον ?
   Στην προ-Κατρουγκάλια εποχή δλδ επί ΤΣΑΥ-ΕΤΑΑ οι κρατήσεις γίνονταν βάσει νομοθεσίας επί πάσης φύσης αποδοχών των μισθωτών (το θυμάμαι από το ΤΣΑΥ). Τώρα το τι σημαίνει συντάξιμος είναι αμφιλεγόμενο αφού οι συντάξεις υπολογίζονταν με τις αποδοχές των τελευταίων ετών (και όχι με το τι έχεις πληρώσει) - όλοι έπαιρναν μεγαλύτερες συντάξεις (αφού οι τελευταίοι μισθοί ήταν πάντα μεγαλύτεροι...).
   Τα πράγματα όμως όπως φαίνεται στην Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος άλλαξαν και οι εφημερίες δεν θεωρούνται πλέον συντάξιμες οπότε οι κρατήσεις σταματούν ""Οι αποζημιώσεις αυτές, από τον επόμενο μήνα κοινοποίησης της παρούσας εγκυκλίου, δεν υπόκεινται σε εισφορές κλάδου κύριας, επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ παροχής, καθώς και υγειονομικής περίθαλψης."" δηλαδή από τον Ιούλιο 2018. Σε όποιον έγιναν ή συνεχίζουν να γίνονται μάλλον πρέπει να το κυνηγήσει...
   Για το μόνο διάστημα που μπορεί να γινόντουσαν άδικα κρατήσεις σε μη συντάξιμες αποδοχές είναι από 1/1/17 (έναρξη Κατρούγκαλου) μέχρι 30/6/18 (εφαρμογή άνω εγκυκλίου). Εκεί πρέπει να ψαχτεί νομικά αν μπορεί να γίνει κάποια προσφυγή.

2 Απριλίου 2019, 22:51:36
Απάντηση #338
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Αντιγράφω δημοσίευση σε Ιατρική ομάδα του facebook, συναδέλφου, του Βασίλη Σταθόπουλου, που ασχολείται χρόνια με τα ασφαλιστικά ζητήματα των Υγειονομικών:

Αυξήσεις αντί μειώσεις στις ασφαλιστικές εισφορές από το 2019, καθόσον:

Από 1.1.2019 χάνεται η έκπτωση του 15% του εισοδήματος επί του οποίου υπολογίζονταν οι ασφαλιστικές εισφορές, (ήτοι από το 85% του εισοδήματος στο 100%).

Από 1.2.2019 αυξάνεται η βάση υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών από τα 586,08€ στα 650€, (μεικτός κατώτατος μισθός άγαμου ανειδίκευτου εργάτη) που σημαίνει νέα ελάχιστη εισφορά στα 130€ / μήνα.

Η νέα ελάχιστη εισφορά υπέρ ΕΟΠΥΥ (ιατροφαρμακευτική περίθαλψη) ανέρχεται στα 45,17 €/ μήνα.

Για το ΕΤΕΑΕΠ (εφάπαξ), η νέα ελάχιστη μηνιαία εισφορά πρόνοιας είναι πλέον 26 € από 23,44 €.

Το νέο κατώτατο τεκμαρτό ετήσιο εισόδημα επί του οποίου υπολογίζονται οι ελάχιστες εισφορές είναι ανέρχεται σε 7.800 € (από 7.032 €)

Το ανώτατο τεκμαρτό ετήσιο εισόδημα πάνω από το οποίο δεν μπορούν να υπάρξουν επιβαρύνσεις ανέρχεται στις 78.000 €.

Η εφαρμοσθείσα μείωση του συντελεστή από το 20% (για τη σύνταξη) στο 13,33% εξανεμίζεται για τα μεσαία εισοδήματα και οφέλη προκύπτουν πλέον για τα υψηλά εισοδήματα.
« Τελευταία τροποποίηση: 2 Απριλίου 2019, 22:54:31 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

9 Ιουλίου 2019, 13:47:47
Απάντηση #339
Αποσυνδεδεμένος

Ορθοπαιδικός


   Ακόμα δεν είδα το ειδοποιητήριο, το ξεκαθάρισμα του 2018 είναι σε εξέλιξη....

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Κατηγορία: Ασφαλιστικά ΕΦΚΑ  Αθήνα: 5/7/2019  Α.Π.: ΔΙΕΙΣΦΜΜ/648/827169

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ  ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΕΙΣΦΟΡΩΝ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΜΗ ΜΙΣΘΩΤΩΝ   ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΜΗ ΜΙΣΘΩΤΩΝ

Ταχ. Διεύθυνση: Σατωβριάνδου 18
104 32 ΑΘΗΝΑ  Πληροφορίες: Δουλκερίδου Ελένη - Καλιαβού Μαντώ
Αριθ. τηλ.: 210 52 85 599,598,690   Ε – mail: tm.eisf.mmisth@efka.gov.gr

ΓΕΝΙΚΟ ΕΓΓΡΑΦΟ  ΘΕΜΑ: Εκκαθάριση ασφαλιστικών εισφορών Μη Μισθωτών ασφαλισμένων, έτους 2018.

Σχετ: 1. Η αριθμ. πρωτ Δ.15/Δ΄/οικ.61080/1692/2018 Εγκύκλιος οδηγία του Υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
2. Οι αριθμ. 1/2017, 3/2017, 11/2017, 17/2017, 27/2017, 7/2018, 21/2018, 45/2018, 50/2018 και 8/2019 Εγκύκλιες Οδηγίες της Γενικής Διεύθυνσης Εισφορών ΕΦΚΑ.


Με τις πιο πάνω σχετικές εγκύκλιες οδηγίες κοινοποιήθηκε η διαδικασία εκκαθάρισης ασφαλιστικών εισφορών για τις περιπτώσεις ασφαλισμένων Αγροτών, Αυτοαπασχολούμενων και Ελευθέρων Επαγγελματιών καθώς και ο τρόπος προσδιορισμού της βάσης υπολογισμού ασφαλιστικών εισφορών από 01.01.2017 και εφεξής.

Με αφορμή την εκκαθάριση ασφαλιστικών εισφορών έτους 2018 πραγματοποιήθηκαν βελτιωτικές παρεμβάσεις στη διαδικασία προσδιορισμού χρόνου ασφάλισης και εισφορών ειδικών κατηγοριών, και ενσωματώθηκαν νέες ρυθμίσεις ασφάλισης και εισφοροδότησης.

Με το παρόν παρέχονται οδηγίες για τις αλλαγές που έχουν υλοποιηθεί και τη μηχανογραφική τους απεικόνιση στις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες και στην εφαρμογή «Ασφάλιση – Έσοδα Μη Μισθωτών».

Α. Εκκαθάριση ασφαλιστικών εισφορών Μη Μισθωτών ασφαλισμένων με παράλληλη μισθωτή απασχόληση/δραστηριότητα (άρθρο 36 παρ.1 και 2 του ν.4387/2016)

Για την ακριβέστερη προσέγγιση των εισφοροδοτούμενων αποδοχών μισθωτών, μετά από συνεργασία με τις αρμόδιες Υπηρεσίες και Φορείς, ελήφθησαν στοιχεία από:

- την Ενιαία Αρχή Πληρωμών (ΕΑΠ): για απασχολούμενους στο Δημόσιο ή τον ευρύτερο δημόσιο τομέα,
- τη Βουλή των Ελλήνων: για τους απασχολούμενους στη βουλή των Ελλήνων,
- το ΝΑΤ: για ασφαλισμένους που υπάγονται ή θα υπάγονταν βάσει των γενικών ή ειδικών ή καταστατικών διατάξεων, όπως ίσχυαν έως την έναρξη ισχύος του ν. 4387/2016 στο π. ΝΑΤ, και από 01/07/2017 καταβάλλουν εισφορές σύμφωνα με το άρθρο 38 παρ. 6 του ίδιου νόμου.

Β. Εκκαθάριση ασφαλιστικών εισφορών υγειονομικών αμειβόμενων με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών (ΔΠΥ).

Με το αριθμ.πρωτ. ΔΙΕΙΣΦΜΜ/647/823855/05.07.2019 δόθηκαν οδηγίες για την ασφαλιστική αντιμετώπιση των υγειονομικών που διατηρούν ενεργή Μη Μισθωτή δραστηριότητα και παράλληλα απασχολούνται σε επιχειρήσεις ή Νομικά Πρόσωπα αμειβόμενοι με ΔΠΥ.

Τα πρόσωπα της κατηγορίας αυτής εξαιρούνται από τις διατάξεις της παρ.9 άρθρου 39 και εισφοροδοτούνται ως Μη Μισθωτοί ασφαλισμένοι με παράλληλη μισθωτή απασχόληση, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 36 του ν.4387/2016 (εγκ.27/2017).

Για την υλοποίηση της διαδικασίας εκκαθάρισης εισφορών, ακολουθούνται οι πιο κάτω ενέργειες:

- Λαμβάνεται το Καθαρό Φορολογητέο Αποτέλεσμα (ΚΦΑ) από μη μισθωτή δραστηριότητα προηγούμενου έτους, όπως ισχύει, αφαιρουμένων των αποδοχών που έχουν ήδη εισφοροδοτηθεί μέσω ΑΠΔ (άρθρο 39 παρ.9) καθώς αφορούν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα.

- Συνυπολογίζονται οι μηνιαίες αποδοχές μισθωτής απασχόλησης του έτους εκκαθάρισης προκειμένου να προσδιοριστεί η μηνιαία βάση υπολογισμού.

- Ελέγχεται η υποχρέωση καταβολής της εισφοράς υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού Ανεργίας Αυτοτελώς και Ανεξάρτητα Απασχολούμενων καθώς και η υποχρέωση καταβολής της εισφοράς υπέρ Στέγης Υγειονομικών.

- Προσδιορίζονται τα χρονικά διαστήματα παράλληλης ασφάλισης με μισθωτή απασχόληση και ακολουθεί υπολογισμός εισφορών κατά τα γνωστά.

Γ. Υγειονομικοί – Αποζημιώσεις ΚΕΠΑ

Αποζημιώσεις υγειονομικών από τη συμμετοχή τους σε Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας ΚΕΠΑ δεν υπόκεινται σε ασφαλιστικές εισφορές από 01/07/2018 (Αρ.πρωτ:Φ10042/οικ.13567/329/08.06.2019 ΑΔΑ:7ΑΛ2465Θ1Ω-Α46 έγγραφο ΥΠΕΚΑΑ). Το εισόδημα αυτό αφαιρείται με μαζική επεξεργασία από την ΗΔΙΚΑ, από το ΚΦΑ προηγούμενου έτους όπως αυτό αποστέλλεται από την ΑΑΔΕ.

Δ. Ορκωτοί Λογιστές – Θέαμα Ακρόαμα – Αμειβόμενοι με ΔΠΥ

Εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα των προσώπων αυτών, όπως είναι γνωστό, εισφοροδοτείται μέσω υποβολής Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (ΑΠΔ). Το εισόδημα αυτό αφαιρείται με μαζική επεξεργασία από την ΗΔΙΚΑ, από το ΚΦΑ προηγούμενου έτους όπως αυτό αποστέλλεται από την ΑΑΔΕ.


Ε. Εταίροι και διαχειριστές πολυπρόσωπων ΙΚΕ

Έχει ενσωματωθεί η διαδικασία εισφοροδότησης διαχειριστών πολυπρόσωπων ΙΚΕ που είναι ταυτόχρονα και εταίροι, και από 01/06/2018 καταβάλλουν εισφορές μόνο επί του εισοδήματος που προκύπτει από την άσκηση της διαχείρισης, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 39 του ν.4387/2016 (σχετ. η αριθμ. εγκύκλιο 21/2019 εγκύκλιος).

ΣΤ. Χρονοδιάγραμμα διαχείρισης αποτελέσματος εκκαθάρισης

Για τη διαχείριση του αποτελέσματος εκκαθάρισης, κατά περίπτωση, θέτουμε υπόψη σας τα εξής:

- Για πιστωτικό υπόλοιπο άνω των 50,01€, δύναται να συμψηφιστεί με επόμενες ασφαλιστικές εισφορές.
Για την άσκηση του δικαιώματος επιλογής, παρέχεται δυνατότητα υποβολής αίτησης -δήλωσης συμψηφισμού έως 30.08.2019, στον Ιστότοπο του ΕΦΚΑ (Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες→Υποχρεώσεις Κοινωνικής Ασφάλισης→Εκκαθάριση έτους 2018).
Μετά την πάροδο της πιο πάνω προθεσμίας και εφόσον δεν έχει υποβληθεί σχετική αίτηση, το ποσό θα πιστωθεί στον τραπεζικό λογαριασμό των δικαιούχων που έχουν δηλώσει αριθμό λογαριασμού (ΙΒΑΝ).
- Χρεωστικό υπόλοιπο εκκαθάρισης αναζητείται ισόποσα κατανεμημένο σε πέντε (5) μηνιαίες δόσεις, της πρώτης καταβαλλόμενης έως 30.08.2019.

Για τη βεβαίωση του χρεωστικού υπολοίπου της εκκαθάρισης στο ΚΕΑΟ και την ενδεχόμενη ρύθμισή του σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.4611/2019 θα ακολουθήσουν νεότερες οδηγίες.

Ζ . Παραμετροποίηση Μηχανογραφικού Συστήματος

Για την υποστήριξη των αλλαγών που πραγματοποιήθηκαν κατά την εκκαθάριση ασφαλιστικών εισφορών έτους 2018, επήλθαν προσαρμογές στη μηχανογραφική εφαρμογή « Ασφάλιση – Έσοδα Μη Μισθωτών Ασφαλισμένων». Συγκεκριμένα τροποποιήθηκαν προϋπάρχουσες οθόνες και δημιουργήθηκαν νέες ως εξής:

1. «Πρόσθετα στοιχεία ΚΦΑ»

Στην κεντρική οθόνη αναζήτησης «ΕΙΣΦΟΡΕΣ» → «Ανάλυση οφειλής Μη Μισθωτού» δημιουργήθηκε νέα οθόνη «Πρόσθετα στοιχεία ΚΦΑ», στην οποία απεικονίζεται το ετήσιο εισόδημα που αφαιρείται από το ΚΦΑ του έτους εκκαθάρισης στις περιπτώσεις που αυτό δεν υπόκειται σε εισφοροδότηση.

Ειδικότερα, ανάλογα με την πηγή προέλευσης τα εισοδήματα διακρίνονται σε αυτά που έχουν εισφοροδοτηθεί μέσω ΑΠΔ και αυτά που δεν υπόκειται σε εισφοροδότηση. (περιπτώσεις που εμπίπτουν στις διατάξεις της παρ. 9 άρθρου 39, Ορκωτοί Λογιστές, Θέαμα – Ακρόαμα και ΚΕΠΑ).

2. «Στοιχεία ΑΠΔ»

Τροποποιήθηκε η οθόνη στην οποία απεικονίζονται τα μηνιαία στοιχεία των ΑΠΔ προκειμένου να εμφανίζεται ένδειξη της κράτησης για την εισφορά Ανεργίας καθώς και της εισφοράς Στέγης Υγειονομικών.

Αναλυτικές οδηγίες για τις ανωτέρω επιλογές – οθόνες έχουν προσαρμοστεί στο εγχειρίδιο της εφαρμογής, το οποίο μπορείτε να το αναζητήσετε από επιλογή της εφαρμογής «ΟΔΗΓΙΕΣ».

Η. Απεικόνιση στις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες

Για την απεικόνιση στις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες, στην οθόνη «Εκκαθάριση», δημιουργήθηκε Πίνακας με Ιστορικό Εκκαθαρίσεων Ασφαλιστικών εισφορών ανά έτος.

Στα επιμέρους στοιχεία της εκκαθάρισης του έτους, προστέθηκε νέο πεδίο που τιτλοφορείται «ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ» στο οποίο απεικονίζονται συμπληρωματικά στοιχεία ως προς την ανάλυση του πεδίου «ΚΑΘΑΡΟ ΦΟΡΟΛΟΓΗΤΕΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ».

Ειδικότερα εμφανίζεται το σύνολο ανά πηγή που χρησιμοποιήθηκε για τον υπολογισμό του ΚΦΑ, ως εξής:

ΚΦΑ: Το άθροισμα των πηγών εισοδημάτων όπως εστάλησαν από την ΑΑΔΕ και χρησιμοποιήθηκαν για την εισφοροδότηση.

Εισόδημα που δεν εισφοροδοτείται: Το σύνολο του εισοδήματος που αφαιρείται από το ΚΦΑ, είτε γιατί έχει ήδη εισφοροδοτηθεί είτε γιατί δεν εμπίπτει σε εισφοροδότηση.

Καταβλητέες εισφορές: Το σύνολο των καταβλητέων εισφορών του προηγούμενου έτους.

Θ. (Ήρθε η ώρα για να πληρώσετε :) )Εξόφληση εισφορών

Κατά την περίοδο από 01/7/2019 έως 30/09/2019 εξελίσσονται και υλοποιούνται ταυτόχρονα διαδικασίες σχετικά με:
- Έκδοση μηνιαίων εισφορών
- Εκκαθάριση έτους 2018
- Ροές τροποποιήσεων εκκαθάρισης ετών 2017, 2018
- Βεβαίωση οφειλών στο ΚΕΑΟ
- Ρύθμιση οφειλών.

Στο πλαίσιο αυτό και προκειμένου να εκτελούνται απρόσκοπτα οι προαναφερόμενες διαδικασίες, καταβολές που θα πραγματοποιηθούν έως την 31/7/2019 θα εξοφλήσουν κατά προτεραιότητα ληξιπρόθεσμες δόσεις εκκαθάρισης 2017 ή οφειλόμενες τρέχουσες εισφορές 2019. Μετά την 01/08/2019 τα καταβαλλόμενα ποσά θα εξοφλούν κατά προτεραιότητα την παλαιότερη δόση εκκαθάρισης.

Παρακαλούμε με ευθύνη των Προϊσταμένων Διευθύνσεων και Υποκαταστημάτων να λάβει γνώση ενυπόγραφα το προσωπικό των υπηρεσιών αρμοδιότητας σας.
 
Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΕΦΚΑ  Λ. ΣΕΜΠΟΣ

25 Οκτωβρίου 2019, 22:20:22
Απάντηση #340
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

26 Οκτωβρίου 2019, 12:20:32
Απάντηση #341
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Αν είχαν έρθει στην Ελλάδα τις "καλές" εποχές, θα είχαν βγάλει μια πρόωρη μέχρι τα 35 και αν "άντεχαν" μέχρι τα 45-50 θα είχαν βγάλει πλήρη και θα έπαιρναν περισσότερα απ' όσα έπαιρναν ως μισθό.

27 Οκτωβρίου 2019, 01:52:07
Απάντηση #342
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

23 Νοεμβρίου 2019, 22:04:45
Απάντηση #343
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Εμείς οι "παλιοί" ιδιώτες Ιατροί έχουμε την αλγεινή εμπειρία του "μονοσυνταξιούχου" και δεν την ξαναπατάμε. Α' επίπεδο και ξερό ψωμί. (Όποιος θέλει κάτι παραπάνω είναι κατά την γνώμη μου πιο ασφαλές να αποταμιεύσει στο Επαγγελματικό Ταμείο του Ι.Σ. Θεσσαλονίκης Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος ).

23/11/2019



« Τελευταία τροποποίηση: 23 Νοεμβρίου 2019, 22:22:52 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

24 Νοεμβρίου 2019, 09:56:45
Απάντηση #344
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
« Τελευταία τροποποίηση: 24 Νοεμβρίου 2019, 09:58:25 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
0 Απαντήσεις
19804 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 21 Οκτωβρίου 2010, 12:24:29
από Gatekeeper
200 Απαντήσεις
164478 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 25 Ιουνίου 2019, 13:25:37
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
12056 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 23 Ιανουαρίου 2018, 07:09:26
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
14105 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 14 Μαΐου 2019, 00:28:04
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
18944 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 27 Οκτωβρίου 2019, 07:53:22
από Argirios Argiriou