Γενικά > Νομικά θέματα

Καθεστώς ασφάλισης και σύνταξης. Τι ισχύει τελικά;

<< < (71/98) > >>

Argirios Argiriou:
01/12/2019
Καθημερινή.

Να τα γνωρίζουμε και αυτά:

..................
επιλογή της πρώτης ασφαλιστικής κατηγορίας σε συνδυασμό με λίγα χρόνια ασφάλισης ενέχει τον κίνδυνο να καθηλωθεί σε σημαντικά χαμηλή σύνταξη, κοντά στα  440 ευρώ.
.............................

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Argirios Argiriou:


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Argirios Argiriou:
20/12/2019
Αλεξάνδρα Κλειδαρά
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Καταστροφικά είναι τα αρνητικά επιτόκια για τα ευρωπαϊκά κεφαλαιοποιητικά ασφαλιστικά συστήματα απειλώντας ακόμη και τα ποσά των συντάξεων σύμφωνα με σχετική μελέτη που διεξήχθη σε 153 πάροχους συνταξιοδοτικών προγραμμάτων.

Η μείωση των επιτοκίων κατά 1% αυξάνει τις υπολογιζόμενες συνταξιοδοτικές υποχρεώσεις κατά περίπου 20%. Μειώνει τον δείκτη χρηματοδότησης, το οποίο μετρά την ικανότητα του παρόχου συνταξιοδότησης να εκπληρώνει τις μελλοντικές υποχρεώσεις του, κατά περίπου 10%. Οι εκτιμήσεις αυτές προέρχονται από έρευνα στην οποία συμμετείχαν 153 πάροχοι συνταξιοδοτικών προγραμμάτων - υπηρεσιών ανά την Ευρώπη, με συνολικά περιουσιακά στοιχεία 1,9 τρισεκατομμυρίων ευρώ (2,1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων). Τη διεξαγωγή της έρευνας χρηματοδότησε η Amundi, o μεγαλύτερος διαχειριστής κεφαλαίων της Ευρώπης, ενώ τα αποτελέσματά της δημοσιεύθηκαν από την Crea-Research νωρίτερα εντός του Δεκεμβρίου.

Στο σύνολό τους, τα ευρωπαϊκά συνταξιοδοτικά προγράμματα αντιμετωπίζουν περισσότερες δυσκολίες από ποτέ. Σχεδόν το ένα τέταρτο έχει επίπεδα χρηματοδότησης 90% ή λιγότερο, με λιγότερα από το ένα τρίτο να καλύπτουν περισσότερο από το 100% των μελλοντικών τους υποχρεώσεων, σύμφωνα με την έρευνα. Επιπλέον, το 40% υποφέρει από αρνητικές καθαρές ταμειακές ροές, σε σύγκριση με το 33%, που έχει θετικές. Κατά μεγάλο μέρος, οι συμμετέχοντες στην έρευνα επιρρίπτουν ευθύνες γι’ αυτή την κατάσταση στις κινήσεις των κεντρικών τραπεζιτών. Το 62% συμφωνεί ότι "με το QE έχει υπονομευθεί η μακροπρόθεσμη οικονομική βιωσιμότητα των συνταξιοδοτικών προγραμμάτων".

Ήδη δύο από τα ισχυρότερα συνταξιοδοτικά συστήματα παγκοσμίως, έχουν εμφανίσει μια πρώτη «τεκτονική δραστηριότητα» εξαιτίας των αρνητικών επιτοκίων δανεισμού στην Ευρώπη.
Πιο συγκεκριμένα το ολλανδικό ABP, προέβη πρόσφατα στην αφοπλιστική ανακοίνωση ότι τα περιουσιακά στοιχεία του αξίας 459 δισ. ευρώ δεν επαρκούν για την κάλυψη των υποχρεώσεών του ύψους 504 δισ. ευρώ, καθότι το ποσοστό κάλυψης των υποχρεώσεων από τα περιουσιακά στοιχεία του ταμείου είναι πέριξ του 91%.

Το επίσης ολλανδικό συνταξιοδοτικό ταμείο PFZW, με περιουσιακά στοιχεία αξίας 238 δισ. ευρώ, ανακοίνωσε ότι ο συντελεστής κάλυψης των οφειλών του έφτανε στο τέλος του προηγούμενου τριμήνου στο 92,2%.
Η Ολλανδία κατατάσσεται πρώτη στις συντάξεις παγκοσμίως, σύμφωνα με την ετήσια έρευνα της επενδυτικής συμβουλευτικής εταιρείας Mercer, καθώς το ταμείο της είναι αρκετά γενναιόδωρο, δίνοντας στους συνταξιούχους αποδοχές ίσες με το 80% του τελευταίου μισθού τους.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Argirios Argiriou:
Αντιγράφω, μετά από άδειά του, από τον τοίχο του συναδέλφου Βασιλείου Σταθόπουλου στο facebook στις 22/12/2019. Ο κ. Σταθόπουλος, ασχολείται χρόνια με τα ασφαλιστικά ζητήματα των Υγειονομικών:


Είναι εξαιρετικά χαμηλά τα καθαρά ποσά συντάξεων του ν. Κατρούγκαλου αλλά και "επερχόμενου" συστήματος.

Για να αντιστραφεί το ύψος των συντάξεων πρέπει:
- Να ΑΥΞΗΘΟΥΝ σημαντικά οι συντελεστές αναπλήρωσης μετά τα 35 χρόνια εργασίας
- Να ληφθεί υπόψιν η εργοδοτική εισφορά 13,33%
- Να υπολογισθεί διαφυγόν κοινωνικός πόρος στο πρώην Τ.Σ.Α.Υ.

Στην 1η διαφάνεια παρατίθεται ενδεικτικά η σύνταξη ελευθεροεπαγγελματία υγειονομικού κατόπιν υπολογισμού με εφαρμογή των παραπάνω παραγόντων για διάφορα χρονικά διαστήματα ασφάλισης.
Στην 2η διαφάνεια αναλύεται ο τρόπος υπολογισμού μιας ανταποδοτικής σύνταξης λαμβάνοντας υπόψιν ασφαλιστέο μισθό και συντελεστές αναπλήρωσης ανά τριετία
Στην 3η παρατίθενται 2 χαρακτηριστικά παραδείγματα του Υπουργείου Εργασίας, ένα ελευθεροεπαγγελματία και ένα μισθωτού, ως προς τον τρόπο υπολογισμού του παράγοντα: «Ασφαλιστέος μισθός»
Μικρές αποκλίσεις στοιχείων ενδέχεται να υπάρξουν καθόσον οι υπολογισμοί είναι με εφαρμογή του αρχικού νόμου Κατρούγκαλου (όπου δεν είχαν εκδοθεί ερμηνευτικές εγκύκλιοι του 2017 & 2018, πχ του τρόπου υπολογισμού της «προσαύξησης» ή την αντικατάσταση του παράγοντα «εργατικού κόστους» από τον «δείκτη τιμών καταναλωτή» που δεν αλλάζουν τα ποσά καθόσον είναι Χ 1= μηδενικά ποσά).

Υστερόγραφο: Τρόπος υπολογισμού προσαύξησης Μονοσυνταξιούχου:

30 χρόνια π.χ.  Χ 50% Χ  0,075 = Συντ. αναπλήρωσης Χ ποσό ανταποδοτικής σύνταξης = προσαύξησης Μονοσυνταξιούχου σε €

Ορθοπαιδικός:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Είναι εξαιρετικά χαμηλά τα καθαρά ποσά συντάξεων του ν. Κατρούγκαλου αλλά και "επερχόμενου" συστήματος.

Για να αντιστραφεί το ύψος των συντάξεων πρέπει:
- Να ΑΥΞΗΘΟΥΝ σημαντικά οι συντελεστές αναπλήρωσης μετά τα 35 χρόνια εργασίας

.....
Στην 2η διαφάνεια αναλύεται ο τρόπος υπολογισμού μιας ανταποδοτικής σύνταξης λαμβάνοντας υπόψιν ασφαλιστέο μισθό και συντελεστές αναπλήρωσης ανά τριετία
Στην 3η παρατίθενται 2 χαρακτηριστικά παραδείγματα του Υπουργείου Εργασίας, ένα ελευθεροεπαγγελματία και ένα μισθωτού, ως προς τον τρόπο υπολογισμού του παράγοντα: «Ασφαλιστέος μισθός»...

--- Τέλος παράθεσης ---
   Όταν ακούω για συντελεστές αναπλήρωσης διαπιστώνω ότι είμαστε κολλημένοι στον υπολογισμό των συντάξεων με αλχημείες (δλδ τον υπολογισμό της σύνταξης βάσει του -ασφαλιστέου;- μισθού των τελευταίων 3-5 έτών) και όχι βάσει των κρατήσεων και εισφορών που έγιναν σε κάθε ασφαλισμένο τόσα χρόνια.
   Σε μένα που δουλεύω 20+ χρόνια (και σε πολλούς ακόμα συναδέρφους του ...ιστόχωρου) και έχω πληρώσει ποικιλία κρατήσεων (άλλες στην ειδικότητα, άλλες τα πρώτα χρόνια ως ελευθεροεπαγγελματίας, άλλες με τις αυξήσεις Λοβέρδου, άλλες με Κατρούγκαλο, άλλες τώρα με Βρούτση) πως θα υπολογίζεται ο περίφημος ασφαλιστέος μισθός; Μπορεί να το απαντήσει ο άνω συνάδερφος ή έστω κάποιος άλλος; (το απαντώ ήδη εγώ, με αλχημεία...).
   Το σύστημα είναι αναδιανεμητικό και δεν μπορεί ούτε θέλει να αλλάξει. Προσπαθούμε να δώσουμε όσο περισσότερο γίνεται και ...έχει ο Θεός.
   Όσο για τα 645 ευρώ που αναφέρονται στη διαφάνεια για τα 35 έτη ασφάλισης είναι πραγματικά πολλά σε σχέση με αυτά που προέβλεπε ο νόμος των ΝΑ του 1992. Κάπου έχω σπίτι ένα σχετικό του ΤΣΑΥ που κυκλοφόρησε για λίγο και γρήγορα εξαφανίστηκε, θα το βρω να το αναρτήσω...
   Επίσης Αργύρη καλό θα ήταν να ανεβάσεις (ή δώσε διεύθυνση) και των άλλων 2 διαφανειών του συναδέρφου καθαρά από περιέργεια. Δεν πιστεύω ότι θα έχουν καμιά αξία σε μερικά χρόνια (10+) που θα πλησιάζω στη σύνταξη...

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση