Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
28 Μαρτίου 2024, 22:55:21

Ψηφοφορία

Με το νέο ασφαλιστικό καθεστώς επιβαρύνεστε

Λιγότερο
1 (11.1%)
Περισότερο
8 (88.9%)

Σύνολο ψηφοφόρων: 9

Αποστολέας Θέμα: Καθεστώς ασφάλισης και σύνταξης. Τι ισχύει τελικά;  (Αναγνώστηκε 516513 φορές)

0 μέλη και 2 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.

3 Φεβρουαρίου 2020, 15:44:09
Απάντηση #360
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Αγανακτισμένοι οι χιλιάδες ασφαλισμένοι του ΤΣΑΥ για το θέμα των μονοσυνταξιούχων

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

19 Φεβρουαρίου 2020, 22:19:10
Απάντηση #361
Αποσυνδεδεμένος

Ορθοπαιδικός


   Τουλάχιστον όσα γεννήθηκαν μέχρι 2005 οπότε το 2070 θα βγουν στη σύνταξη στα 65.... Ιδού: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

    Επίσης εδώ μια ανάλυση από τα ΝΕΑ: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος (πολύ-πολύ-πολύ κλπ αισιόδοξους τους βλέπω)
Ποια είναι τα 10 βασικά συμπεράσματα της αναλογιστικής μελέτης του συνταξιοδοτικού που συνοδεύει για πρώτη φορά ασφαλιστικό νομοσχέδιο και εκπονήθηκε από την Εθνική Αναλογιστική Αρχή
   Την πλήρη διασφάλιση των συντάξεων έως το 2070 και μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης από 15,6% στο 11,9% του ΑΕΠ το 2070 προβλέπει η αναλογιστική μελέτη του συνταξιοδοτικού συστήματος κύριας και επικουρικής ασφάλισης που εκπονήθηκε από την Εθνική Αναλογιστική Αρχή και αποκαλύπτουν σήμερα «ΤΑ ΝΕΑ».

Για πρώτη φορά στα χρονικά μία επίσημη και πλήρης αναλογιστική μελέτη μπαίνει στη Βουλή συνοδεύοντας ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Πρόκειται για το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο το οποίο θα καταθέσει ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης τη Δευτέρα στη Βουλή. Το νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων, προβλέπει αυξήσεις και αναδρομικά σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, καθιερώνει ένα νέο σύστημα εισφορών για τους μη μισθωτούς, αλλάζει το καθεστώς απασχόλησης των συνταξιούχων και φέρνει ευνοϊκές ρυθμίσεις στη διαδοχική ασφάλιση.
Τα 10 βασικά συμπεράσματα της αναλογιστικής μελέτης αναφέρουν τα εξής:
1 – Μεσομακροπρόθεσμα εκτιμάται (είναι εκτίμηση ή μελέτη; )ότι το ανταποδοτικό/αναλογικό τμήμα των παροχών σχεδόν καλύπτεται από τα έσοδα από εισφορές και με τις παρούσες δημογραφικές και μακροοικονομικές παραδοχές το σύστημα ισορροπεί.

2 – Η συνταξιοδοτική δαπάνη ως ποσοστό του ΑΕΠ μεσομακροπρόθεσμα κινείται εντός των ορίων του μέσου όρου της συνταξιοδοτικής δαπάνης ως ποσοστού του ΑΕΠ των χωρών της ευρωζώνης.

3 – Ο λόγος συνταξιούχων προς εισφέροντες προβλέπεται ότι βαίνει αυξανόμενος και από 0,54 το 2018 καταλήγει στο 0,62 το 2070. (Αυτό αν κατάλαβα καλά σημαίνει ότι οι συνταξιούχοι αυξάνουν -αφού αυξάνει το κλάσμα- ή ότι μειώνονται οι εργαζόμενοι. Και μάλλον είναι κακό....)

4 – Η συνταξιοδοτική δαπάνη υπό τις προϋποθέσεις του ισχύοντος συστήματος εκτιμάται ότι θα διαμορφωνόταν από 15,6% του ΑΕΠ το 2018 σε 11,6% κατά το έτος 2070.

5 – Σύμφωνα με τη μεταρρύθμιση, η δαπάνη για παροχές από 15,6% του ΑΕΠ το 2018 εκτιμάται σε 11,9% του ΑΕΠ για το 2070.

6 – Η μέση μηνιαία κύρια σύνταξη στη μεταρρύθμιση αυξάνεται σταδιακά, εξαιτίας της αύξησης των ετησίων συντελεστών αναπλήρωσης από τα 30 έτη ασφάλισης και άνω, καθώς και της σταδιακής αύξησης των ετών ασφάλισης. Η μέση ετήσια κύρια σύνταξη επηρεάζεται από την αντικατάσταση του άρθρου 120 του Ν. 4611/2019 και την εισαγωγή του μηχανισμού 0,5% του ΑΕΠ, μέσω του οποίου χρηματοδοτούνται κοινωνικές παροχές.

7 – Η διαφορά της συνταξιοδοτικής δαπάνης της κύριας ασφάλισης μεταξύ της μεταρρύθμισης και του ισχύοντος συστήματος στα τελευταία έτη της προβολής οφείλεται στην αύξηση των ετησίων συντελεστών αναπλήρωσης από τα 30 έτη ασφάλισης και άνω, καθώς και στην αλλαγή των εισφορών των αυτοαπασχολουμένων, ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών.

8 – Η διαφορά της συνταξιοδοτικής δαπάνης της επικουρικής ασφάλισης μεταξύ της μεταρρύθμισης και του ισχύοντος συστήματος βραχυπρόθεσμα οφείλεται στην κατάργηση της περικοπής των επικουρικών συντάξεων.

9. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της EUROSTAT, ο πληθυσμός της Ελλάδας από 10.729 εκατομμύρια το 2018 μειώνεται σε 8.453 εκατομμύρια το 2070. Επιπλέον, ο δείκτης εξάρτησης ηλικιωμένων αυξάνεται από 34,4 το 2018, σε 63,4 το 2050 και στη συνέχεια μειώνεται (τι θα γίνει το 2050 και θα μειωθεί; Θα εκτελούνται οι συνταξιούχοι με κλήρωση; ) σε 58,4 το 2070. Επίσης το προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση, για τους άνδρες, αναμένεται να αυξηθεί από 79,0 το 2018 σε 86,3 το 2070 και για τις γυναίκες από 84,1 το 2018 σε 90,1 το 2070. Το προσδόκιμο ζωής της ηλικίας 65 ετών των ανδρών αναμένεται να αυξηθεί από 18,7 το έτος βάσης σε 23,7 στο τέλος της περιόδου προβολής, ενώ για τις γυναίκες από 21,5, σε 26,4. Το προσδόκιμο ζωής των 65 ετών αποτελεί σημαντικό παράγοντα για τις αναλογιστικές προβολές, καθώς η νομοθετημένη ηλικία συνταξιοδότησης συνδέεται αυτόματα με αυτόν τον παράγοντα.

10 – Με βάση τις μακροοικονομικές παραδοχές, προβλέπεται ότι η συμμετοχή του πληθυσμού στο εργατικό δυναμικό αναμένεται να αυξηθεί για τους εργαζομένους της ηλικιακής ομάδας 20-64 από 73,9% το 2018, σε 80,6% το 2070. Επίσης το ποσοστό απασχόλησης των εργαζομένων της ηλικιακής ομάδας 20-64 αναμένεται να αυξηθεί από 59,8 το 2018 σε 74,3 το 2070. (Γιατί όχι 125% δλδ να έχουν πολλοί και 2-3 δουλειές, ότι θέλουμε λέμε...)

Τονίζεται ότι για την εκπόνηση της αναλογιστικής μελέτης, σε όλες τις αναλογιστικές προβολές που πραγματοποιήθηκαν, έγινε χρήση των μακροοικονομικών και δημογραφικών παραδοχών για την περίοδο 2018-2070 με έτος βάσης 2018 του AWG (Ageing Working Group) της EPC (Economic Policy Committee), οι οποίες διατέθηκαν στη χώρα για εθνικούς σκοπούς. Οι μακροοικονομικές αυτές παραδοχές βασίζονται σε δημογραφικές προβολές της EUROSTAT (Europop 2018) 5, που αφορούν τον πληθυσμό, τη θνησιμότητα και το προσδόκιμο ζωής. Επίσης ελήφθησαν και λοιπές παραδοχές με βάση τα στατιστικά στοιχεία των φορέων.

Οσον αφορά τις αυξήσεις και τα αναδρομικά που φέρνει το νέο ασφαλιστικό, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης δεσμεύτηκε ότι τα ποσά θα δοθούν πριν από τον ερχόμενο Ιούνιο, καθώς ο νόμος αναμένεται να ψηφιστεί έως τις 21 Φεβρουαρίου, να δημοσιευτεί στο ΦΕΚ, να γίνουν οι απαιτούμενοι επανυπολογισμοί κύριων και επικουρικών συντάξεων και στη συνέχεια να καταβληθούν οι αυξήσεις στους δικαιούχους.

Η αναπροσαρμογή των επικουρικών συντάξεων με την κατάργηση της περικοπής των επικουρικών συντάξεων για το άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης άνω των 1.300 ευρώ, αλλά και η αναπροσαρμογή των κύριων συντάξεων λόγω των νέων συντελεστών αναπλήρωσης για όσους συνταξιούχους έχουν περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης τίθενται σε εφαρμογή από την 1η Οκτωβρίου του 2019. Εάν οι επανυπολογισμοί ολοκληρωθούν έως το τέλος Μαΐου, με τη σύνταξη Ιουνίου θα δοθούν και 8 μηνών αναδρομικά, ενώ εάν ολοκληρωθούν έως το τέλος Ιουνίου, με τη σύνταξη Ιουλίου θα αποπληρωθούν αναδρομικά 9 μηνών.

Οσον αφορά το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης με δήλωσή του στα «ΝΕΑ» δίνει τις παρακάτω διευκρινίσεις:

1. Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο είναι το πρώτο σε πεντηκονταετή αισιοδοξία σίγουρα νομοσχέδιο στην ιστορία της χώρας που θα συνοδεύεται από πλήρη ειδική αναλογιστική μελέτη για τις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις και θα επιβεβαιώνει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος μέχρι το 2070.

2. Είναι το πρώτο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, μετά από 11 χρόνια, που δεν θα έχει καμία μείωση στις συντάξεις. Αντίθετα, θα έχει αυξήσεις. Ειδικά, όλοι οι σημερινοί και αυριανοί εργαζόμενοι της χώρας που θα έχουν 30 χρόνια ασφάλισης, θα δουν με τον νέο νόμο υψηλότερες παροχές. (Φυσικά αυτό ήταν το εύκολο. Εκεί που είχαν πάει οι συντάξεις με το νόμο Κατρούγκαλου δύσκολα θα εκόβαν και άλλα)

3. Στα θέματα της παράλληλης ασφάλισης έχουμε διευκρινίσει ότι οποιοσδήποτε μισθωτός – που έχει και παράλληλη επιχειρηματική δραστηριότητα – με μεικτό μισθό 934 ευρώ, καλύπτει τα 252 ευρώ, που αντιστοιχούν στη 2η ασφαλιστική κατηγορία των αυτοαπασχολουμένων και εκπληρώνει πλήρως τις ασφαλιστικές του υποχρεώσεις.

4. Ο συντάξιμος μισθός όλων των ασφαλισμένων υπολογίζεται με τις αποδοχές 14 μηνών, και όχι των 12 μηνών.

5. Λύνουμε το πρόβλημα του υπολογισμού του χρόνου ασφάλισης για τις αμοιβές των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των επιχειρήσεων εξαλείφοντας την ταλαιπωρία που υφίσταντο.

6. Οι υπηρετούντες στις επίλεκτες δυνάμεις των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας (βατραχάνθρωποι, καταδρομείς, πυροτεχνουργοί, κ.ά.), αλλά και οι πιλότοι, δεν θα θιγούν από το νέο ασφαλιστικό σύστημα. Αντίθετα, προστατεύονται.

7. Οι εισφορές Ιανουαρίου των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολουμένων και των αγροτών θα υπολογιστούν και θα πληρωθούν με το νέο σύστημα εισφορών. Ηδη, ο e-ΕΦΚΑ ετοιμάζει τα σχετικά ειδοποιητήρια που θα σταλούν μετά την ψήφιση του νόμου.


   ΥΓ: Για να μην αδικώ, έγινε αρκετά καλή δουλειά. Διάφορες παραδοχές που πάρθηκαν έχουν αρκετή πιθανότητα λάθους. πχ κάπου λέει για ετήσια απόδοση κεφαλαίων 2% που μάλλον δύσκολα την πετυχαίνεις (χωρίς ρίσκο) τώρα με τα μηδενικά επιτόκια. Πάντως το μόνο σίγουρο είναι ότι μετά από 30 χρόνια που θα βγούν κάποιοι στη σύνταξη με αυτό το σύστημα (αν δεν έχει αλλάξει 5-6 φορές ως τότε) ούτε θα μπορούν να βρουν τον συντάκτη να τον δείρουν κατηγορήσουν ότι τους δούλεψε.
   Εγώ θα είμαι στο 80% (μπορεί και 90%+) των ελευθεροεπαγγελματιών με τις χαμηλές εισφορές τουλάχιστον τα επόμενα 5-10 χρόνια. Μετά βλέπουμε....

28 Φεβρουαρίου 2020, 19:20:29
Απάντηση #362
Αποσυνδεδεμένος

Ορθοπαιδικός


   Ξεκίνησαν σήμερα στην προσωπική σελίδα του ΕΦΚΑ του καθενός (ηλεκτρονικές υπηρεσίες) οι δηλώσεις για την ασφαληστρική κατηγορία για τους ελευθεροεπαγγελματίες φαντάζομαι. Σπεύσατε δηλώστε αλλιώς θα σας βάλουν στην κατώτατη κατηγορία (εγώ αυτή θα δηλώσω για την ώρα ούτως ή άλλως).
   Καλές... συντάξεις.

28 Φεβρουαρίου 2020, 20:08:28
Απάντηση #363
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Και εγώ την κατώτατη κατηγορία θα δηλώσω και ότι επιπλέον μου περισσεύει θα πηγαίνει στο ΤΕΑ ΙΣΘ.
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

29 Φεβρουαρίου 2020, 22:14:35
Απάντηση #364
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

1 Μαρτίου 2020, 21:50:45
Απάντηση #365
Αποσυνδεδεμένος

Ορθοπαιδικός


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
......
   Εγώ, και πολλοί βέβαια, που έχουμε ήδη πληρώσει 20+ έτη εισφορές, για πολλά έτη ως ιδιώτες ιατροί, τι σύνταξη θα πάρουμε; Θα μου πείτε, τι βάζεις δύσκολα, εδώ το ΤΣΑΥ δεν έχει υπολογίσει την σύνταξη όσων σταμάτησαν εργασία εδώ και 2 έτη, περίμενε τη σειρά σου....
   Να που βρήκα απάντηση στο άνω ερώτημα (αντιγράφω απόσπασμα): Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
...Η εθνική σύνταξη είναι ίδια για όλους και ανέρχεται σε 384 ευρώ για όσους έχουν πλήρη δικαιώματα και δικαιούνται να την εισπράξουν στο σύνολό της.

Η ανταποδοτική σύνταξη, όμως, υπολογίζεται με βάση ένα συντελεστή αναπλήρωσης ο οποίος εφαρμόζεται πάνω στις συντάξιμες αποδοχές. Οι τελευταίες προκύπτουν από το μέσο όρο των αποδοχών που είχε ο ασφαλισμένος από το έτος 2002 μέχρι τη στιγμή της σύνταξης. (ουσιαστικά τον μέσο όρο των κρατήσεων)

Επομένως, καθώς το ύψος των εισφορών που θα επιλέξει κάθε ασφαλισμένος αντιστοιχεί σε διαφορετικές συντάξιμες αποδοχές, η επιλογή καθορίζει και το ύψος της σύνταξης. 

Για παράδειγμα, οι εισφορές κύριας σύνταξης της πρώτης κατηγορίας των 155 ευρώ, αντιστοιχούν σε συντάξιμες αποδοχές 775 ευρώ, οι οποίες με τη σειρά τους «βγάζουν» ανταποδοτική σύνταξη 290 ευρώ και συνολική σύνταξη 674 ευρώ (μαζί με την εθνική των 384 ευρώ) για 35 χρόνια ασφάλισης.

Για 35 χρόνια ασφάλισης, η δεύτερη κατηγορία εισφορών που ανέρχονται σε 186 ευρώ το μήνα, αντιστοιχούν σε συντάξιμες αποδοχές 930 ευρώ και αντιστοιχούν σε ανταποδοτική σύνταξη 348 ευρώ και συνολική σύνταξη 732 ευρώ.

Για τα ίδια χρόνια ασφάλισης, οι εισφορές της 3η κατηγορίας, που ανέρχονται σε 236 ευρώ, αντιστοιχούν σε συντάξιμες αποδοχές 1.180 ευρώ και «δινουν» ανταποδοτική σύνταξη 441 ευρώ και συνολική 825 ευρώ...... κλπ

   Παρατήρηση: Στους περισσότερους από εμάς λοιπόν που δουλεύουμε από παλιά είναι ενδεικτικά τα νούμερα αυτά αφού πληρώσαμε ποικιλία κρατήσεων τόσα χρόνια. Έχουν νόημα σε όποιον αρχίζει να δουλεύει τώρα (αλλά σίγουρα το ασφαληστρικό θα αλλάξει...


   Από την άλλη σήμερα πέτυχα και αυτό που δεν το είχα δει παλιότερα: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος   1 Οκτωβρίου 2019
.....Είναι χαρακτηριστικό ότι, με βασικό επιχείρημα την απορρόφηση των πιέσεων που ασκεί η γήρανση του πληθυσμού στη δημοσιονομική ισορροπία του ελληνικού συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, ψηφίστηκε το 2010, κατά τη διάρκεια του πρώτου μνημονίου, διάταξη που ισχύει ακόμη και σήμερα, σύμφωνα με την οποία το γενικό όριο συνταξιοδότησης θα προσαρμόζεται ανάλογα με την πορεία του προσδόκιμου ζωής. Η πρώτη εξέταση θα γίνει το 2021 και θα ληφθεί υπόψη η εξέλιξη του προσδόκιμου ζωής τη δεκαετία 2010-2020. Από το έτος 2021 και μετά, η αναπροσαρμογή του ορίου ηλικίας θα εξετάζεται κάθε τρία χρόνια.

Οπως επισημαίνουν στην «Καθημερινή» ο ομότιμος καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Σάββας Ρομπόλης και ο υποψήφιος διδάκτορας Βασίλης Μπέτσης, οι ασφαλισμένοι, στο άμεσο μέλλον, εφόσον δεν υπάρξει κάποια νομοθετική αλλαγή από την κυβέρνηση, θα βρεθούν αντιμέτωποι με την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, από τα 67 στα 68. Και αυτό, γιατί, σύμφωνα με τους δύο ειδικούς, το προσδόκιμο ζωής για τους άνδρες το 2010 ήταν 78 έτη και για τις γυναίκες 83,3 έτη, ενώ για το 2020 εκτιμάται ότι θα είναι 79,1 έτη και 84,3 έτη αντίστοιχα. Δηλαδή, το προσδόκιμο ζωής στο τέλος του 2020 θα είναι αυξημένο κατά 1,1 έτος για τους άνδρες και κατά 1 έτος για τις γυναίκες. Ο κ. Ρομπόλης, μάλιστα, αποκαλύπτει πως στην τελευταία μελέτη για τη γήρανση του πληθυσμού της Ε.Ε. (2018), έχει ληφθεί υπόψη ως υπόθεση εργασίας ότι το 2060 το γενικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης θα είναι το 72ο έτος.
 .....
   Όταν θα είμαστε 70+ ποιος θα μπαίνει στο ιατρείο μας;

3 Μαρτίου 2020, 19:49:16
Απάντηση #366
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Ανάρτηση του συναδέλφου Vasileios Stathopoulos (ο οποίος ασχολείται χρόνια με τα ασφαλιστικά θέματα των Υγειονομικών) στον τοίχο του στο facebook στις  29 Φεβρουαρίου:

Συνάδελφοι υγειονομικοί ελέγξτε στο σύστημα «ΑΤΛΑΣ» (είσοδος με τους κωδικούς TAXIS) εάν έχουν περαστεί τα χρόνια άσκησης του υγειονομικού επαγγέλματος και οι ασφαλιστικές σας εισφορές ιδιαίτερα οι ιατροί και οι οδοντίατροι του ιδιωτικού τομέα που έχουν έκδοση ΑΠΥ σε εργοδότες φυσικά η νομικά πρόσωπα και οι όποιοι εργοδότες υποχρεούνται να καταβάλλουν εργοδοτική εισφορά 13,33%.
Σε περίπτωση που δεν έχουν καταχωρηθεί είτε τα χρόνια ασφάλισης είτε οι ασφαλιστικές εισφορές εργαζόμενου και εργοδότου και εφ’ όσον το επιθυμείτε μπορείτε να αποστείλετε στην διεύθυνση: asfalismenoi.tsay@gmail.com ανωνυμοποιημένο αντίγραφο σας από το σύστημα «ΑΤΛΑΣ».
Συγκεντρώνουμε στοιχεία προκειμένου να ασκήσουμε πίεση στο Υπουργείο Εργασίας για να δώσει λύση στο πρόβλημα που υπάρχει.

Για ενημέρωση σας είναι σε ισχύ το:
άρθρο 76, §2, εδαφ ε΄, Ν.4144/8.4.2013
«Φυσικά ή νομικά πρόσωπα η επιχειρήσεις ως και τα νομικά πρόσωπα τα νόμο εξομοιούμενα προς το Δημόσιο ή απολαύοντα των ατελειών και προνομίων τούτου ή αποτελούντα δημόσια επιχείρηση λειτουργούσα χάριν του δημοσίου συμφέροντος υπό οιονδήποτε μορφή που απασχολούν υγειονομικούς ασφαλισμένους του (τέως) Ε.Τ.Α.Α.-Τομέας Υγειονομικών (ΤΥ) με οποιαδήποτε σχέση εργασίας, υποχρεούνται να χορηγούν στο τέλος κάθε οικονομικής χρήσης μαζί με την βεβαίωση για φορολογική χρήση και βεβαίωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών στο Ε.Τ.Α.Α.-ΤΥ αντίγραφο της οποίας θα αποστέλλεται και στο τμήμα εσόδων του Ε.Τ.Α.Α.-ΤΥ.».
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

5 Μαρτίου 2020, 13:54:14
Απάντηση #367
Αποσυνδεδεμένος

Γιώργος Κανελλόπουλος


Μπήκα στο ΑΤΛΑΣ και είναι τα χρόνια ασφάλισής μου περασμένα, θα έπρεπε να βλέπω κάπου αναλυτικά τις ασφαλιστικές εισφορές;
Business coaching για επαγγελματίες υγείας

Mentoring σε νέους ιατρούς

Balint Group Leader

Προετοιμασία Γενικού Ιατρού για εργασία στην Ιρλανδία

9 Μαρτίου 2020, 00:02:30
Απάντηση #368
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Μίλησα στις 04/03/2020 με φίλο μου Ιατρό που είναι γεννημένος το 1962 είναι δηλαδή 58 ετών και εργάστηκε πολλά χρόνια στο ΙΚΑ (ξεκίνησε στο ΙΚΑ πριν ακόμη μπούμε στο ευρώ) και παράλληλα είχε και ιδιωτικό Ιατρείο μέχρι που το 2016 βγήκε από το ΙΚΑ και έμεινε μόνο με το ιδιωτικό του Ιατρείο (το οποίο πάει αρκετά καλά).

Το έχει ψάξει αρκετά το θέμα της συνταξιοδοτικής ασφάλισης και μου είπε τα εξής:

Υπολόγισε ότι τότε που ήταν στο ΙΚΑ αλλά είχε παράλληλα και ιδιωτικό του Ιατρείο, το ΙΚΑ πλήρωνε για το ΤΣΑΥ του για τα έτη από 2002 (που μπήκαμε στο ευρώ) έως και το 2016 (που έφυγε από το ΙΚΑ), 244 ευρώ/μήνα (για το ιδιωτικό του Ιατρείο δεν ήταν τότε υποχρεωμένος να πληρώνει ΤΣΑΥ). Πριν από το 2002 (τότε που είχαμε ακόμη δραχμή) δεν μπόρεσε να βρει τι πλήρωνε για αυτόν το ΙΚΑ στο ΤΣΑΥ του (αλλά, αν μετατρέψουμε σε ευρώ τα χιλιάρικα (σε δραχμές) που πλήρωνε το ΙΚΑ για συνταξιοδοτική ασφάλιση, λίγο απίθανο να ήταν, πάνω από τα 244 ευρώ/μήνα).

Από το 2016 έως και σήμερα πλήρωνε ο ίδιος το ΕΦΚΑ του για το ιδιωτικό του Ιατρείο και επειδή έδειχνε αρκετά υψηλά εισοδήματα πλήρωνε και υψηλό ΕΦΚΑ. Υπολόγισε ότι ο μέσος όρος των μηνιαίων εισφορών του (τα χρόνια που δούλευε στο ΙΚΑ + τα χρόνια που είχε μόνο ιδιωτικό Ιατρείο) είναι 345 ευρώ/μήνα.

Τώρα πια, του μένουν αλλά περίπου 10 χρόνια μέχρι την σύνταξη, και σκέφτεται να διαλέξει την 4η κατηγορία ( 363 ευρώ/μήνα) ώστε να φαίνεται ότι ο μέσος όρος των εισφορών του προς το ΕΦΚΑ είναι μεσαίες προς το ψηλό σε σχέση με τους άλλους πολίτες ώστε να ελπίζει ότι θα πάρει κάπως αξιοπρεπή σύνταξη. Όλα αυτά βέβαια, έχοντας συναίσθηση, ότι αν η σύνταξη που θα πάρει είναι καθαρά ανταποδοτική τότε η σύνταξή του θα είναι χαμηλή έτσι και αλλιώς. Απλώς ελπίζει ότι θα τσοντάρει τότε και το Κράτος (όπως έκανε όλα αυτά τα χρόνια).
« Τελευταία τροποποίηση: 9 Μαρτίου 2020, 07:25:19 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

10 Μαρτίου 2020, 00:20:56
Απάντηση #369
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
09/03/2020

Ενημερωτική εκδήλωση του Ι.Σ.Θ. "Νέα δεδομένα σε ασφάλιση και φορολογία"
- Νικόλαος Νικολάου
Οικονομολόγος
Γενικός Διευθυντής Prudential Actuarial Solutions


Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

11 Μαρτίου 2020, 08:18:51
Απάντηση #370
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
10/03/2020 Καθημερινή.
Του Θάνου Τσίρου.




Η Ελλάδα είναι η χώρα των μικροϊδιοκτητών, των μικροεπαγγελματιών, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των χαμηλόμισθων. Και θα συνεχίσει να είναι καθώς αυτό… συμφέρει. Το φορολογικό και το ασφαλιστικό πλαίσιο είναι έτσι φτιαγμένα για να ενισχύουν όσους έχουν ή όσους εμφανίζουν λίγα.

Ο υψηλόμισθος «επιβραβεύεται» με αναλογικά χαμηλότερη σύνταξη σε σχέση με τον χαμηλόμισθο και πρακτικά δεν παίρνει ποτέ πίσω τις πρόσθετες ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλει για να διεκδικήσει υψηλότερη σύνταξη. Η πραγματικότητα δεν άλλαξε ούτε με τον νέο ασφαλιστικό νόμο. Ο γονιός «τιμωρείται» με συμπληρωματικό φόρο ακινήτων αν κρατάει τα ακίνητα στο όνομά του και έχει κάθε λόγο να μοιράσει την περιουσία στα παιδιά ή στη σύζυγό του καθώς έτσι ο φόρος κατοχής ακινήτων θα είναι μικρότερος. Και είναι σαφώς καλύτερο να «μοιράσει» κανείς τα κέρδη από την επιχειρηματική του δραστηριότητα σε δύο ή περισσότερες ατομικές εταιρείες παρά να τα «συλλέγει» σε μια προσωπική εταιρεία ή σε ένα νομικό πρόσωπο καθώς με το «σπάσιμο» των κερδών, η φορολογική επιβάρυνση μπορεί να μειωθεί ακόμη και πάνω από 60%.

Κάτω από 1.000 ευρώ

Το 82,3% των ελεύθερων επαγγελματιών δηλώνει καθαρά κέρδη κάτω από 1.000 ευρώ τον μήνα (σ.σ. οι τρεις στους τέσσερις δεν ξεπερνούν καν τα 10.000 ευρώ σε ετήσια βάση), ενώ σε αντίστοιχη κατάσταση βρίσκεται ο ένας στους δύο μισθωτούς και συνταξιούχους.

Από τις περίπου 97.000 ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες εταιρείες της χώρας, οι 46.000 είναι ζημιογόνες και επιπλέον 28.300 έχουν είτε μηδενικό αποτέλεσμα είτε κέρδη κάτω από 15.000 ευρώ. Αρα, στις τάξεις των 97.000 νομικών προσώπων, μόλις το 17% δηλώνει κέρδη πάνω από 1.000 ευρώ τον μήνα. Ιδια εικόνα και στις κεφαλαιουχικές επιχειρήσεις: στις 84.452, οι 63.624 έχουν ζημίες, μηδενικό αποτέλεσμα ή κέρδη έως 15.000 ευρώ. Οσο για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, στα 7,3 εκατ., τα έξι εκατ. ή το 81,6% του συνόλου, δηλώνουν ατομική περιουσία αξίας κάτω από 10.000 ευρώ.

Είναι πολλοί οι λόγοι για τους οποίους εμφανίζονται αυτά τα στατιστικά ευρήματα: οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης, η διάθεση για απόκρυψη εισοδημάτων, η «ζημιά» που έγινε στα δηλωθέντα εισοδήματα των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων από τη σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με το δηλωθέν εισόδημα, αλλά και η διαπίστωση ότι στην Ελλάδα συμφέρει να εμφανίζεται ότι έχεις λίγα. Και γιατί αυξάνεις τις πιθανότητες να αποτελέσεις δικαιούχο της κοινωνικής πολιτικής αλλά και γιατί η φορολογική και ασφαλιστική επιβράβευση είναι μεγαλύτερη.

• Δύο ατομικές αντί για μία ομόρρυθμη. Μια ομόρρυθμη εταιρεία που θα εμφανίζει κέρδη 20.000 ευρώ, θα πληρώνει φόρο 4.800 ευρώ ή 5.450 ευρώ μαζί με το τέλος επιτηδεύματος. Αν οι εταίροι αποφασίσουν να «μοιράσουν» τα ίδια κέρδη σε δύο ατομικές επιχειρήσεις, ο καθένας θα πληρώνει φόρο 1.550 ευρώ μαζί με το τέλος επιτηδεύματος ή 3.100 ευρώ αθροιστικά. Δηλαδή, με τα σημερινά δεδομένα το να «σπάσουν» τα κέρδη μιας ομόρρυθμης εταιρείας σε δύο ατομικές, εξασφαλίζει φορολογική ελάφρυνση της τάξεως του 43%, ενώ αν υλοποιηθεί και η δέσμευση της κυβέρνησης για κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, το όφελος θα φτάνει στο 62,5%.

Ακόμη και αν τα κέρδη είναι υψηλότερα, πάλι συμφέρει το «σπάσιμο». Στα 40.000 ευρώ κέρδους, η Ο.Ε. φτάνει να επιβαρύνεται με φόρους ακόμη και 11.576 ευρώ μαζί με το τέλος επιτηδεύματος και την εισφορά αλληλεγγύης (σ.σ. το ύψος της οποίας εξαρτάται από το πώς μοιράζονται τα μερίδια στην Ο.Ε.). Με δύο ατομικές εταιρείες, οι οποίες θα έχουν κέρδη 20.000 ευρώ εκάστη, η επιβάρυνση περιορίζεται αυτομάτως στα 7.852 ευρώ. Προκύπτει δηλαδή όφελος 32,17%.

• Δύο χαμηλές εισφορές αντί για μία υψηλή. Αν ένας επαγγελματίας επιλέξει να πληρώνει 435 ευρώ τον μήνα ασφαλιστικές εισφορές για να λάβει υψηλότερη σύνταξη, ύστερα από 40 χρόνια –και αφού θα έχει πληρώσει 208.800 ευρώ σε ασφαλιστικές εισφορές– θα λάβει μια μεικτή σύνταξη των 1.307 ευρώ. Μετά την αφαίρεση των εισφορών υγείας και του φόρου εισοδήματος, θα μείνουν 1.107 ευρώ καθαρά. Αν ο ίδιος επαγγελματίας επιλέξει να πληρώνει τις ίδιες εισφορές αλλά και για τον ίδιο και για τη σύζυγό του, ύστερα από 40 χρόνια θα έχει καταβάλει 201.600 ευρώ (210 ευρώ τον μήνα για τον καθένα) αλλά θα προκύψουν δύο συντάξεις των 772 ευρώ μεικτά. Αυτό το ποσό δεν υπόκειται σε φόρο και εισφορά αλληλεγγύης, οπότε θα αφαιρείται μόνο η εισφορά υγείας. Τα καθαρά θα είναι 726 ευρώ ανά σύζυγο ή περίπου 1.450 ευρώ στο ζευγάρι. Με τις ίδιες ασφαλιστικές εισφορές, προκύπτει δηλαδή καθαρό εισόδημα από σύνταξη αυξημένο κατά 31%. Γενικότερα, το ασφαλιστικό σύστημα –παρά τις βελτιώσεις που έγιναν με τον τελευταίο ασφαλιστικό νόμο– είναι έτσι φτιαγμένο ώστε να επιβραβεύεται αναλογικά περισσότερο αυτός που πληρώνει τα λιγότερα. Η ελάχιστη σύνταξη (αυτή δηλαδή που προκύπτει ύστερα από 15 χρόνια ασφάλισης με το μίνιμουμ των ασφαλιστικών εισφορών) «αποσβένεται» ύστερα από 8 χρόνια. Αντίθετα, όποιος πληρώνει αυξημένες εισφορές, μπορεί να χρειαστεί να περιμένει ακόμη πάνω από 25 χρόνια (δηλαδή ακόμη και μετά τη συμπλήρωση του 92ου έτους της ηλικίας του) μόνο και μόνο για να πάρει πίσω τα χρήματα που έδωσε σε ασφαλιστικές εισφορές.

Πώς εξαφανίζεται ένας φόρος...

Σε περιουσία 500.000 ευρώ επιβάλλεται συμπληρωματικός φόρος 875 ευρώ, ο οποίος περιορίζεται στα 700 ευρώ με τον μειωτικό συντελεστή που έχει θεσπιστεί από πέρυσι. Αν όμως ο κάτοχος αυτής της περιουσίας μεταβιβάσει το 50% στο παιδί του (π.χ. με γονική παροχή), η επιβάρυνση των 700 ευρώ εξαφανίζεται ως διά μαγείας, καθώς στις 250.000 ευρώ δεν επιβάλλεται συμπληρωματικός φόρος.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 11 Μαρτίου 2020, 08:23:13 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

11 Μαρτίου 2020, 10:57:36
Απάντηση #371
Αποσυνδεδεμένος

StGeorg


Μία ερώτηση αν ξέρει κανείς να μου την απαντήσει...

Είμαι γιατρός ελεύθερος επαγγελματίας και πρώτη φορά έκανα έναρξη επαγγέλματος τέλη του 2017. Προφανώς πριν από τότε δούλευα ως μισθωτός τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό τομέα (ιδιωτική κλινική ως ανειδίκευτος, ειδικότητα, επικουρικό σε ΠΕΔΥ/ΚΥ).

Αυτή η "υποκατώτατη" κατηγορία για όσους είναι στα 5 πρώτα χρόνια με πιάνει; Από όσο καταλαβαίνω εννοεί τους νέους ελεύθερους επαγγελματίους και αυτοαπασχολούμενους και αρχίζουν αυτά τα 5 χρόνια να μετράνε από την έναρξη ελεύθερου επαγγέλματος, όχι από την απαρχή της ασφάλισης (κοινώς από όταν πρωτοδούλεψα ως μισθωτός ή ειδικευόμενος). Σωστά;

11 Μαρτίου 2020, 16:28:49
Απάντηση #372
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
@StGeorg Λογικά ισχύει για τα 5 πρώτα χρόνια που είσαι ελεύθερος επαγγελματίας, αλλά καλού κακού ρώτα και τον Λογιστή σου.
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

18 Μαρτίου 2020, 18:51:40
Απάντηση #373
Αποσυνδεδεμένος

Ορθοπαιδικός


   Σύμφωνα με τα -λέμε τώρα- ελαφρυντικά μέτρα για ελευθεροεπαγγελματίες ιατρούς λόγω του κορονοϊού (Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος):
Παράθεση
Μέτρα για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους 

-Αναστολή πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων μηνός Φεβρουαρίου για 3 μήνες, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις.
   Λοιπόν την οφειλή του Ιανουαρίου, που πληρωνόταν κανονικά Φεβρουάριο αλλά εκδόθηκε χθες 18/3/20, να υποθέσω ότι τη χρωστάμε και πρέπει να την ξοφλήσουμε μέχρι αύριο; (έχει εμπρόθεσμη ημερομηνία 20/3/20).
   Και, φυσικά, απλά αναστολή των εισφορών, δεν γλιτώνουμε τίποτα παρά την οικονομική ζημιά... (όχι ότι περίμενα κάτι άλλο)

31 Μαρτίου 2020, 18:34:32
Απάντηση #374
Αποσυνδεδεμένος

Ορθοπαιδικός


   Για το μήνα Φεβρουάριο, οι ελευθεροεπαγγελματίες, έχουμε αναστολή εισφορών ή μειωμένες εισφορές, ή τίποτα; Υποτίθεται μέχρι σήμερα θα έπρεπε ο ΕΦΚΑς να πάρει τη δόση του (Φεβρουαρίου) αλλά ειδοποιητήρια δεν υπάρχουν....
   Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε: ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΕΛ.ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ
Παράθεση
Παράλληλα, στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα βγει σήμερα θα υπάρχει διάταξη που θα παρέχει μείωση 25% στις ασφαλιστικές εισφορές ελ. επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων περιόδου απασχόλησης μηνός Φεβρουαρίου-Μαρτίου σε όσους από τους παραπάνω θελήσουν να τις καταβάλλουν στην προβλεπόμενη από το νόμο ημερομηνία τους. Ειδάλλως, θα μπορούν να τις καταβάλλουν κανονικά από την 1η Σεπτεμβρίου 2020.
Ταυτόχρονα, το Διοικητικό Συμβούλιο του e-ΕΦΚΑ με απόφαση που θα λάβει σήμερα, θα μετατοπίζει χρονικά την ημερομηνία καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων και των αγροτών, απαιτητών μέχρι 31/3, στις 10 Απριλίου 2020 και έτσι θα δίνεται η δυνατότητα σε όσους το επιθυμούν να καταβάλλουν τις ασφ. εισφορές 10 μέρες μετά
   Λοιπόν, να υποθέσω ότι τα ειδοποιητήρια θα βγουν σε λίγες ημέρες και ότι μπορούμε να πληρώσουμε μέχρι 10/4, όπως λέει η ανακοίνωση; Ή να πληρώσω σήμερα; όλο το ποσό ή να υπολογίσω το 75%; Φυσικά και θέλω να πληρώσω τώρα με έκπτωση 25% που είναι αρκετά δελεαστική... (αντί να καθυστερήσω απλά 6 μήνες). Εκδόθηκε άραγε η ΠΝΠ;
   Γιατί όλα πρέπει να γίνονται τελευταία στιγμή; (ρητορική ερώτηση)

 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
0 Απαντήσεις
19815 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 21 Οκτωβρίου 2010, 12:24:29
από Gatekeeper
200 Απαντήσεις
164496 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 25 Ιουνίου 2019, 13:25:37
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
12056 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 23 Ιανουαρίου 2018, 07:09:26
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
14107 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 14 Μαΐου 2019, 00:28:04
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
18945 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 27 Οκτωβρίου 2019, 07:53:22
από Argirios Argiriou