Γενικά > Νομικά θέματα
Καθεστώς ασφάλισης και σύνταξης. Τι ισχύει τελικά;
Ορθοπαιδικός:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος......
Εγώ, και πολλοί βέβαια, που έχουμε ήδη πληρώσει 20+ έτη εισφορές, για πολλά έτη ως ιδιώτες ιατροί, τι σύνταξη θα πάρουμε; Θα μου πείτε, τι βάζεις δύσκολα, εδώ το ΤΣΑΥ δεν έχει υπολογίσει την σύνταξη όσων σταμάτησαν εργασία εδώ και 2 έτη, περίμενε τη σειρά σου....
--- Τέλος παράθεσης ---
Να που βρήκα απάντηση στο άνω ερώτημα (αντιγράφω απόσπασμα): Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
...Η εθνική σύνταξη είναι ίδια για όλους και ανέρχεται σε 384 ευρώ για όσους έχουν πλήρη δικαιώματα και δικαιούνται να την εισπράξουν στο σύνολό της.
Η ανταποδοτική σύνταξη, όμως, υπολογίζεται με βάση ένα συντελεστή αναπλήρωσης ο οποίος εφαρμόζεται πάνω στις συντάξιμες αποδοχές. Οι τελευταίες προκύπτουν από το μέσο όρο των αποδοχών που είχε ο ασφαλισμένος από το έτος 2002 μέχρι τη στιγμή της σύνταξης. (ουσιαστικά τον μέσο όρο των κρατήσεων)
Επομένως, καθώς το ύψος των εισφορών που θα επιλέξει κάθε ασφαλισμένος αντιστοιχεί σε διαφορετικές συντάξιμες αποδοχές, η επιλογή καθορίζει και το ύψος της σύνταξης.
Για παράδειγμα, οι εισφορές κύριας σύνταξης της πρώτης κατηγορίας των 155 ευρώ, αντιστοιχούν σε συντάξιμες αποδοχές 775 ευρώ, οι οποίες με τη σειρά τους «βγάζουν» ανταποδοτική σύνταξη 290 ευρώ και συνολική σύνταξη 674 ευρώ (μαζί με την εθνική των 384 ευρώ) για 35 χρόνια ασφάλισης.
Για 35 χρόνια ασφάλισης, η δεύτερη κατηγορία εισφορών που ανέρχονται σε 186 ευρώ το μήνα, αντιστοιχούν σε συντάξιμες αποδοχές 930 ευρώ και αντιστοιχούν σε ανταποδοτική σύνταξη 348 ευρώ και συνολική σύνταξη 732 ευρώ.
Για τα ίδια χρόνια ασφάλισης, οι εισφορές της 3η κατηγορίας, που ανέρχονται σε 236 ευρώ, αντιστοιχούν σε συντάξιμες αποδοχές 1.180 ευρώ και «δινουν» ανταποδοτική σύνταξη 441 ευρώ και συνολική 825 ευρώ...... κλπ
Παρατήρηση: Στους περισσότερους από εμάς λοιπόν που δουλεύουμε από παλιά είναι ενδεικτικά τα νούμερα αυτά αφού πληρώσαμε ποικιλία κρατήσεων τόσα χρόνια. Έχουν νόημα σε όποιον αρχίζει να δουλεύει τώρα (αλλά σίγουρα το ασφαληστρικό θα αλλάξει...
Από την άλλη σήμερα πέτυχα και αυτό που δεν το είχα δει παλιότερα: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος 1 Οκτωβρίου 2019
.....Είναι χαρακτηριστικό ότι, με βασικό επιχείρημα την απορρόφηση των πιέσεων που ασκεί η γήρανση του πληθυσμού στη δημοσιονομική ισορροπία του ελληνικού συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, ψηφίστηκε το 2010, κατά τη διάρκεια του πρώτου μνημονίου, διάταξη που ισχύει ακόμη και σήμερα, σύμφωνα με την οποία το γενικό όριο συνταξιοδότησης θα προσαρμόζεται ανάλογα με την πορεία του προσδόκιμου ζωής. Η πρώτη εξέταση θα γίνει το 2021 και θα ληφθεί υπόψη η εξέλιξη του προσδόκιμου ζωής τη δεκαετία 2010-2020. Από το έτος 2021 και μετά, η αναπροσαρμογή του ορίου ηλικίας θα εξετάζεται κάθε τρία χρόνια.
Οπως επισημαίνουν στην «Καθημερινή» ο ομότιμος καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Σάββας Ρομπόλης και ο υποψήφιος διδάκτορας Βασίλης Μπέτσης, οι ασφαλισμένοι, στο άμεσο μέλλον, εφόσον δεν υπάρξει κάποια νομοθετική αλλαγή από την κυβέρνηση, θα βρεθούν αντιμέτωποι με την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, από τα 67 στα 68. Και αυτό, γιατί, σύμφωνα με τους δύο ειδικούς, το προσδόκιμο ζωής για τους άνδρες το 2010 ήταν 78 έτη και για τις γυναίκες 83,3 έτη, ενώ για το 2020 εκτιμάται ότι θα είναι 79,1 έτη και 84,3 έτη αντίστοιχα. Δηλαδή, το προσδόκιμο ζωής στο τέλος του 2020 θα είναι αυξημένο κατά 1,1 έτος για τους άνδρες και κατά 1 έτος για τις γυναίκες. Ο κ. Ρομπόλης, μάλιστα, αποκαλύπτει πως στην τελευταία μελέτη για τη γήρανση του πληθυσμού της Ε.Ε. (2018), έχει ληφθεί υπόψη ως υπόθεση εργασίας ότι το 2060 το γενικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης θα είναι το 72ο έτος.
.....
Όταν θα είμαστε 70+ ποιος θα μπαίνει στο ιατρείο μας;
Argirios Argiriou:
Ανάρτηση του συναδέλφου Vasileios Stathopoulos (ο οποίος ασχολείται χρόνια με τα ασφαλιστικά θέματα των Υγειονομικών) στον τοίχο του στο facebook στις 29 Φεβρουαρίου:
Συνάδελφοι υγειονομικοί ελέγξτε στο σύστημα «ΑΤΛΑΣ» (είσοδος με τους κωδικούς TAXIS) εάν έχουν περαστεί τα χρόνια άσκησης του υγειονομικού επαγγέλματος και οι ασφαλιστικές σας εισφορές ιδιαίτερα οι ιατροί και οι οδοντίατροι του ιδιωτικού τομέα που έχουν έκδοση ΑΠΥ σε εργοδότες φυσικά η νομικά πρόσωπα και οι όποιοι εργοδότες υποχρεούνται να καταβάλλουν εργοδοτική εισφορά 13,33%.
Σε περίπτωση που δεν έχουν καταχωρηθεί είτε τα χρόνια ασφάλισης είτε οι ασφαλιστικές εισφορές εργαζόμενου και εργοδότου και εφ’ όσον το επιθυμείτε μπορείτε να αποστείλετε στην διεύθυνση: asfalismenoi.tsay@gmail.com ανωνυμοποιημένο αντίγραφο σας από το σύστημα «ΑΤΛΑΣ».
Συγκεντρώνουμε στοιχεία προκειμένου να ασκήσουμε πίεση στο Υπουργείο Εργασίας για να δώσει λύση στο πρόβλημα που υπάρχει.
Για ενημέρωση σας είναι σε ισχύ το:
άρθρο 76, §2, εδαφ ε΄, Ν.4144/8.4.2013
«Φυσικά ή νομικά πρόσωπα η επιχειρήσεις ως και τα νομικά πρόσωπα τα νόμο εξομοιούμενα προς το Δημόσιο ή απολαύοντα των ατελειών και προνομίων τούτου ή αποτελούντα δημόσια επιχείρηση λειτουργούσα χάριν του δημοσίου συμφέροντος υπό οιονδήποτε μορφή που απασχολούν υγειονομικούς ασφαλισμένους του (τέως) Ε.Τ.Α.Α.-Τομέας Υγειονομικών (ΤΥ) με οποιαδήποτε σχέση εργασίας, υποχρεούνται να χορηγούν στο τέλος κάθε οικονομικής χρήσης μαζί με την βεβαίωση για φορολογική χρήση και βεβαίωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών στο Ε.Τ.Α.Α.-ΤΥ αντίγραφο της οποίας θα αποστέλλεται και στο τμήμα εσόδων του Ε.Τ.Α.Α.-ΤΥ.».
Γιώργος Κανελλόπουλος:
Μπήκα στο ΑΤΛΑΣ και είναι τα χρόνια ασφάλισής μου περασμένα, θα έπρεπε να βλέπω κάπου αναλυτικά τις ασφαλιστικές εισφορές;
Argirios Argiriou:
Μίλησα στις 04/03/2020 με φίλο μου Ιατρό που είναι γεννημένος το 1962 είναι δηλαδή 58 ετών και εργάστηκε πολλά χρόνια στο ΙΚΑ (ξεκίνησε στο ΙΚΑ πριν ακόμη μπούμε στο ευρώ) και παράλληλα είχε και ιδιωτικό Ιατρείο μέχρι που το 2016 βγήκε από το ΙΚΑ και έμεινε μόνο με το ιδιωτικό του Ιατρείο (το οποίο πάει αρκετά καλά).
Το έχει ψάξει αρκετά το θέμα της συνταξιοδοτικής ασφάλισης και μου είπε τα εξής:
Υπολόγισε ότι τότε που ήταν στο ΙΚΑ αλλά είχε παράλληλα και ιδιωτικό του Ιατρείο, το ΙΚΑ πλήρωνε για το ΤΣΑΥ του για τα έτη από 2002 (που μπήκαμε στο ευρώ) έως και το 2016 (που έφυγε από το ΙΚΑ), 244 ευρώ/μήνα (για το ιδιωτικό του Ιατρείο δεν ήταν τότε υποχρεωμένος να πληρώνει ΤΣΑΥ). Πριν από το 2002 (τότε που είχαμε ακόμη δραχμή) δεν μπόρεσε να βρει τι πλήρωνε για αυτόν το ΙΚΑ στο ΤΣΑΥ του (αλλά, αν μετατρέψουμε σε ευρώ τα χιλιάρικα (σε δραχμές) που πλήρωνε το ΙΚΑ για συνταξιοδοτική ασφάλιση, λίγο απίθανο να ήταν, πάνω από τα 244 ευρώ/μήνα).
Από το 2016 έως και σήμερα πλήρωνε ο ίδιος το ΕΦΚΑ του για το ιδιωτικό του Ιατρείο και επειδή έδειχνε αρκετά υψηλά εισοδήματα πλήρωνε και υψηλό ΕΦΚΑ. Υπολόγισε ότι ο μέσος όρος των μηνιαίων εισφορών του (τα χρόνια που δούλευε στο ΙΚΑ + τα χρόνια που είχε μόνο ιδιωτικό Ιατρείο) είναι 345 ευρώ/μήνα.
Τώρα πια, του μένουν αλλά περίπου 10 χρόνια μέχρι την σύνταξη, και σκέφτεται να διαλέξει την 4η κατηγορία ( 363 ευρώ/μήνα) ώστε να φαίνεται ότι ο μέσος όρος των εισφορών του προς το ΕΦΚΑ είναι μεσαίες προς το ψηλό σε σχέση με τους άλλους πολίτες ώστε να ελπίζει ότι θα πάρει κάπως αξιοπρεπή σύνταξη. Όλα αυτά βέβαια, έχοντας συναίσθηση, ότι αν η σύνταξη που θα πάρει είναι καθαρά ανταποδοτική τότε η σύνταξή του θα είναι χαμηλή έτσι και αλλιώς. Απλώς ελπίζει ότι θα τσοντάρει τότε και το Κράτος (όπως έκανε όλα αυτά τα χρόνια).
Argirios Argiriou:
09/03/2020
Ενημερωτική εκδήλωση του Ι.Σ.Θ. "Νέα δεδομένα σε ασφάλιση και φορολογία"
- Νικόλαος Νικολάου
Οικονομολόγος
Γενικός Διευθυντής Prudential Actuarial Solutions
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση