Γενικά > Νομικά θέματα

Καθεστώς ασφάλισης και σύνταξης. Τι ισχύει τελικά;

<< < (12/98) > >>

ΑΡΗΣ:
Προτείνετε να μην προσπαθήσω λοιπόν?

ΑΡΗΣ:
Για τους νέους ασφαλισμένους (μετά το 1993) με σχέση εξαρτημένης εργασίας π.χ στο ΕΣΥ, ασφαλιστικές κρατήσεις - 6,67% επί των ακαθάριστων αποδοχών στο μηνιαίο μισθό για ΤΣΑΥ κλάδος σύνταξης, 4% επί των ακαθάριστων αποδοχών για ΤΣΑΥ κλάδος ασθένειας  και 2,55% επί των ακαθάριστων αποδοχών για ΤΣΑΥ κλάδος πρόνοιας ( σύνολο 13,22% ).

strasnic:
Ξανανοιγω το θεμα για να ρωτησω:πριν 10 μερες διοριστηκα στο ε.σ.υ και απο το γραφειο προσωπικου μου ειπαν να κανω μια δηλωση για το αν επιθυμω η οχι ασφαλιση δημοσιου.Οταν τους ρωτησα να μου πουν τι κρατησεις γινονται,ειπαν "οοουυυυ πολλα-δεν συμφερει"(σιγα μην ηξεραν).Μηπως μπορει να μου πει καποιος χοντρικα αν συμφερει η οχι?

ZArk:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΞανανοιγω το θεμα για να ρωτησω:πριν 10 μερες διοριστηκα στο ε.σ.υ και απο το γραφειο προσωπικου μου ειπαν να κανω μια δηλωση για το αν επιθυμω η οχι ασφαλιση δημοσιου.Οταν τους ρωτησα να μου πουν τι κρατησεις γινονται,ειπαν "οοουυυυ πολλα-δεν συμφερει"(σιγα μην ηξεραν).Μηπως μπορει να μου πει καποιος χοντρικα αν συμφερει η οχι?

--- Τέλος παράθεσης ---

Σου παραθέτω το "ανέκδοτο" που είχα δημοσιεύσει πριν 2,5 χρόνια στο παλιό forum, ΕΛΠΊΖΩ ΝΑ ΓΕΛΆΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΣΎ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΆ ΣΟΥ , πάντως η ουσία είναι οτι δεν συμφέρει!

(απο το παλιό forum)

Αγαπητοι συνάδελφοι,

ως "ανεργος" προς το παρόν -και για λίγο- βρηκα την ευκαιρια να αφιερώσω μια μέρα για να ξεκαθαρίσω το μπερδεμένο θέμα της ασφάλισης των νεοδιόριστων του ΕΣΥ.

Για όσους δεν ενημερώθηκαν απο αλλού, το ΦΕΚ για την προκύρηξη του Μαιου δημοσιεύθηκε πριν 3 μέρες.

Πήγα λοιπόν στο ΤΣΑΥ και αφου γνώρισα ΟΛΟΥΣ σχεδόν τους υπαλληλους σε ΟΛΟΥΣ τους ορόφους έβγαλα την εξης άκρη:
Η σύηνταξη με τις τρέχουσες κρατήσεις θα ειναι σύμφωνα με τον τύπο που ακολουθεί:

Μ.Ο.Μ.Τ.Π.  Χ  2%  Χ έτη ασφάλισης
π.χ. ΜΟΜΤΠ 2000 ευρώ χ 2% χ35 = 1400 ευρώ

(όπου ΜΟΜΤΠ: Μέσος Ορος Τελευταιας Πενταετίας)

Αν κάποιος αποφασίσει να απαρνηθει τις κρατήσεις δημοσίου μπορει να επιλέξει να γίνει ΜΟΝΟΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΤΣΑΥ αφού πληρώσει το επιπλέον ασφάλιστρο του μηνα ( προς το παρόν περίπου 88 ευρώ) αναδρομικά απο τότε που ασφαλίστηκε στο ΤΣΑΥ ( όμως με την τρέχουσα τιμή ασφαλίστρων). Αν το κάνει αυτό θα λάβει 50% επιπλέον σύνταξη (στο παράδειγμά μας 700 ευρώ).

Στο ΤΣΑΥ (χωρίς όμως να μπορέσουν να αιτιολογήσουν το γιατι) όλοι μου έλεγαν οτι ΣΙΓΟΥΡΑ δεν συμφέρει να ασφαλιστεις και στο δημόσιο γιατι ειναι παρα πολλες οι κρατησεις (αγνωούσαν όμως το βασικό ΠΟΣΕΣ ειναι δηλαδη;)

Ετσι πήρα το δρόμο γιατι Γενικό λογιστήριο του κράτους στην Κάννιγγος. Εκει αφου περίμενα ως τις 12 την ώρα κοινού και αφου εμεινα στην σειρα για μια ώρα, με ενημέρωσαν οτι ΔΕΝ ξέρουνη τίποτα και οτι έπρεπε να πάω στα "κεντρικά" στην Πανεπιστημίου.
Για να μην τα πολυλογώ εκει έμαθα τα εξής.

Οι κρατήσεις για εναν νεοδιορισμένο με 8% χρονοεπίδωμα ειναι :

ΜτΠΥ: 55,46
Αρωγής: 54,51

Σύνολο110 Ευρώ
Με αυτά τα λεφτά θα πάρει κάποιος "άνω των 1000 ευρώ" σύνταξη όπως μου είπε η υπάλληλος χωρίς να μπορεί να προσδιορίσει το ακριβές ποσό (ήταν αρμόδιο άλλο γραφειο και πραγματικά ειχα φτασει τα οριά μου απο τη γραφειοκρατια).

Συμπερασματικά λοιπόν Αντί να δώσεις 88 ευρώ και να πάρεις (αν τα πάρεις με τις συγχωνεύσεις των προβληματικών ταμείων που δρομολογούνται) 600 - 700 εύρώ, δίνεις 110 (22 ευρώ παραπάνω) και λαμβάνεις 1000 - 1100 ευρώ συν εφάπαξ σύν "καποια σιγουρια παραπάνω λόγω δημοσίου"

¨αρα δεν συμφέρει σύμφωνα με τις πληροφορίες που συνέλλεξα να αρνηθείς το δημόσιο.
Βέβαια το ασφαλιστικό ειναι επι τραπέζης αυτη τη στιγμή και κανενας δεν ξερει σιγουρα τι εξέλιξη θα έχει.

Ελπίζω να βοήθησα.
Αν καποιος εχει διαφορετική πληροφόρηση ας την παραθέσει.

Ευχαριστώ

Καλό βόλι αν θές να κάνεις και εσύ το "ministry tour" και το "TSAY tsarka".

Zark

strasnic:
 :-\     ψηνομαι και για δημοσιο,πειτε εμπειριες μπας και αποφασισω   :)

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση