Άλλες κατηγορίες μηνυμάτων > Πολιτική και Κοινωνικά Θέματα
Κάποιο λάκκο έχουν τα φάρμακα.
tasath:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος...Το περιθώριο δε κέρδους του φαρμακοποιού πράγματι υπολογίζεται από ένα σταθερό ποσό συν ένα μικρό ποσοστό επί της χονδρικής τιμής του φαρμάκου σε κλιμακωτή βάση.[/i]
Μένει να δούμε αν ξέρει να κρατά το λόγο του ...ή αν τελικά ενδώσει κι αυτός στις ορέξεις της συντεχνίας.
--- Τέλος παράθεσης ---
Νομίζω ότι η παραπάνω φράση αναφέρεται στη Σουηδία και όχι στην Ελλάδα. Ενδιαφέρον όμως παρουσιάζουν και οι αμέσως επόμενες φράσεις του:
Σύμφωνα, όμως, με την έκθεση για τα συστήματα υγείας της Επιτροπής για το 2011, το μέσο ποσοστό κέρδους του φαρμακοποιού στη λιανική τιμή του φαρμάκου στη Σουηδία είναι περίπου 20%, όσο περίπου και το αντίστοιχο στην Ελλάδα. Καταλήγοντας, θα ήθελα να πω ότι η μελέτη των διαφορετικών συστημάτων είναι πάντα εξαιρετικά χρήσιμη, ιδιαίτερα, όμως, όταν αυτά προσιδιάζουν στο δικό μας σύστημα, διότι σύμφωνα με τα νούμερα της Σουηδίας για τον αριθμό των φαρμακείων στην Ελλάδα θα έπρεπε περίπου 9.000 φαρμακεία να έκλειναν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Θυμίζω, μάλιστα, ότι τους αριθμούς αυτούς τους βρήκα στο υπουργείο και δεν τους δημιούργησα.
EzeΤΡΟΛ:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Μετά την απίστευτη ταλαιπωρία εκατοντάδων ασθενών με σοβαρά νοσήματα , το υπουργείο Υγείας εξέδωσε εγκύκλιο με διευκρινήσεις για το πως και από που θα δίνονται τα φάρμακα υψηλού κόστους.
Χρειάστηκε δηλαδή να περάσουν μέρες με σοβαρά πάσχοντες όπως καρκινοπαθείς, να τρέχουν από το ένα νοσοκομείο στο άλλο χωρίς να βρίσκουν την απαραίτητη θεραπεία τους, για να αξιωθεί το αρμόδιο υπουργείο να εκδώσει διευκρινιστική εγκύκλιο.
Σύμφωνα με την απόφαση: “Φάρμακα αποκλειστικά νοσοκομειακής χρήσης που συνταγογραφούνται από γιατρούς του νοσοκομείου, εκτελούνται υποχρεωτικά στο ίδιο νοσοκομείο. Το ίδιο ισχύει και για τις ιδιωτικές κλινικές άνω των 60 κλινών. Οι ασθενείς ιδιωτικών κλινικών κάτω των 60 κλινών θα προμηθεύονται τα συνταγογραφούμενα φάρμακα από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.. Οι συνταγές ιδιωτών με αποκλειστικά νοσοκομειακά φάρμακα δεν θα εκτελούνται από τα Δημόσια νοσοκομεία”.
Ειδικότερα η απόφαση αναφέρει: “Οδηγίες Εφαρμογής της Εγκυκλίου της 27-04-12 για Φάρμακα Υψηλού Κόστους.
1. Εν’ όψη της επικείμενης γνωμοδότησης του Ελεγκτικού Συνεδρίου κρίνεται σκόπιμο τα φάρμακα υψηλού κόστους, τόσο της βραχείας νοσηλείας, όσο και των εξωτερικών ασθενών, να εξυπηρετούνται από τον υφιστάμενο προϋπολογισμό.
2. Για την άμεση εφαρμογή της εγκυκλίου, και προκειμένου τα νοσοκομεία να αντεπεξέλθουν στα όρια του υφιστάμενου προϋπολογισμού, ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. θα αναλάβει την προμήθεια ικανής ποσότητας ενός περιορισμένου αριθμού φαρμάκων, τα οποία θα διοχετεύσει στα νοσοκομεία. Αναλυτικές οδηγίες ανά νοσοκομείο θα δοθούν από τις Υ.ΠΕ.
3. Φάρμακα αποκλειστικά νοσοκομειακής χρήσης που συνταγογραφούνται από γιατρούς του νοσοκομείου, εκτελούνται υποχρεωτικά στο ίδιο νοσοκομείο. Το ίδιο ισχύει και για τις ιδιωτικές κλινικές άνω των 60 κλινών. Οι ασθενείς ιδιωτικών κλινικών κάτω των 60 κλινών θα προμηθεύονται τα συνταγογραφούμενα φάρμακα από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.. Οι συνταγές ιδιωτών με αποκλειστικά νοσοκομειακά φάρμακα δεν θα εκτελούνται από τα Δημόσια νοσοκομεία.
4. Από τα φαρμακεία των νοσοκομείων θα εκτελούνται όλες οι συνταγές, είτε ηλεκτρονικές, είτε χειρόγραφες, στο προτυπωμένο συνταγολόγιο του ΕΟΠΥΥ (πράσινη συνταγή) και θα επικολλώνται οι ετικέτες.
5. Η χρέωση των φαρμάκων είναι η ίδια για τα Ασφαλιστικά Ταμεία και για τους ιδιώτες ασθενείς και προκύπτει από την εφαρμογή του τύπου:
Νοσοκομειακή τιμή + (5% + Φ.Π.Α.) :-* :-* :-* :-* ( προάγγελος αλλαγών και στα υπόλοιπα φάρμακα; )
Παράδειγμα: Φάρμακο με νοσοκομειακή τιμή 100 ευρώ χρεώνεται
100 + (5% + 6,5%) = 100 + 11,5% = 111,5 ευρώ”. (Σημ: Μέσω φμφ θα κόστιζε στον ΕΟΠΥΥ ...135 ευρώ!)
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση