Συγγνωμη για την παρεμβαση αλλά ιδιωτικο ιατρειο ΜΗ ΕΟΠΠΥ χωρις τη δυνατοτητα συνταγογραφησης ειναι καταδικασμενο.
Χίλια συγγνώμη για την παρέμβαση κύριε συνάδελφε, αλλά έχω μία ένσταση. Διατηρείτε ιατρείο μη συμβεβλημένο με ασφαλιστικά ταμεία και έχετε τόσο απόλυτη άποψη επί του θέματος; Αν μου επιτρέπετε θα σας δώσω μερικά στατιστικά στοιχεία, των τελευταίων 4 χρόνων, του δικού μου ιατρείου «άνευ ειδικότητας» και χωρίς καμία σύμβαση με ασφαλιστικούς φορείς.
1. Τιμή επίσκεψης: στο ιατρείο=20 ευρώ
2. Κόβονται αποδείξεις σε όλους τους ασθενείς και για ολόκληρο το ποσό της επίσκεψης
3. Ετήσιο εισόδημα 2007=44.640 ευρώ(μ.ο. ασθενών ανά ημέρα=9,3)
4. Ετήσιο εισόδημα 2008=47.040 ευρώ(μ.ο. ασθενών ανά ημέρα=9,8)
5. Ετήσιο εισόδημα 2009=53.760 ευρώ(μ.ο. ασθενών ανά ημέρα=11,2)
6. Ετήσιο εισόδημα 2010=65.760 ευρώ(μ.ο. ασθενών ανά ημέρα=13,7)
7. Εισόδημα 2011(έως 15.09.2011)= 52.360 ευρώ(μ.ο. ασθενών ανά ημέρα=15,4)
Θα αφαιρέσω τους φόρους, σαν να ήταν όλοι με μείον 40%. Έχουμε λοιπόν, καθαρά κέρδη:
2007=26.784 ευρώ ( 2.232 το μήνα)
2008=28.224 ευρώ ( 2.352 το μήνα)
2009=32.256 ευρώ ( 2.688 το μήνα)
2010=39.456 ευρώ ( 3.288 το μήνα)
2011=3.696 το μήνα (έως 15.09.2011)
Πιστεύω ότι αυτά τα στοιχεία είναι πιο αξιόπιστα από θεωρητικές αναλύσεις. Το έχω ξαναπεί και ίσως έχω παρεξηγηθεί. Άλλο η θεωρία και άλλο η πράξη. Δεν πρέπει να φοβίζουμε τους νέους συναδέλφους. Να τους εκθέτουμε τις εμπειρίες μας και να τους αφήνουμε να
επιλέγουν με γνώμονα πραγματικά δεδομένα και όχι θεωρίες.
Όπως εγώ δεν μπορώ να εκφέρω άποψη για τις εργασιακές συνθήκες των συναδέλφων στα κέντρα υγείας ή των ιδιωτών συναδέλφων με «ταμειακές» συμβάσεις, έτσι και όποιος δεν έχει ιατρείο χωρίς συμβάσεις δεν μπορεί να κινδυνολογεί χωρίς στοιχεία και δεδομένα. Μπορεί και εγώ σε μερικούς μήνες να κερδίζω μόνο 500 ευρώ το μήνα, όπως και μπορεί να ανέβω στα 5000 ευρώ το μήνα. Κανένας μας δεν ξέρει το μέλλον. Όταν ξεκίνησα το ιατρείο μου, όλοι οι φίλοι μου ιατροί με είχαν καταδικάσει ότι θα το κλείσω εντός εξαμήνου. Τελικά όχι μόνο δεν το έκλεισα αλλά βρίσκομαι σε αρκετά πλεονεκτικότερη, τουλάχιστον οικονομικά, θέση από εκείνους. Και έχει περάσει σχεδόν μία δεκαετία.
Εξάλλου δε θα ζήσω και χίλια χρόνια. Η ιατρική εξ ορισμού είναι επιστήμη των ρίσκων, όχι όμως μόνο επιστημονικά αλλά και επαγγελματικά. Σε ποιά ηλικία πρέπει να φτάσω για να τολμήσω; Στα 45 ή στα 50 και αφού θα έχω εξαντληθεί από τις υποσχέσεις τους και τις αναμονές τους; Πάντα πίστευα στο δόγμα «ο τολμών νικά» και, θα το πω και ας χλευασθώ, ο Θεός δεν αφήνει κανέναν.
Αρκετά πια με την κλαψούρα και τα σενάρια.
Ιατροί είμαστε και όχι «συνταγογράφοι»!!! Μας κοροϊδεύουν όλοι. Καταντήσαμε ο περίγελος του κοινωνικού συνόλου. Πού είναι το επιστημονικό μας ανάστημα; Από εμάς εξαρτάται η υγεία του κόσμου. Γι’αυτό σπουδάσαμε και σε αυτό ορκιστήκαμε, μήπως το ξεχάσαμε; Πόσο χαμηλά θα ρίξουμε ακόμη τον εαυτό μας και την Ιατρική; Όλες οι φωνές μας περιστρέφονται γύρω από τα βιβλιάρια και τίποτα άλλο. Όλη μέρα φαγωμάρα, τι είπες εσύ του ΙΚΑ, τι συνταγογραφείς εσύ του Κέντρου Υγείας, πόσα παίρνεις μαύρα εσύ από το νοσοκομείο και άλλα παρόμοια και ατέλειωτα! Μας πήραν είδηση ότι καταντήσαμε υποχείρια των φαρμακευτικών εταιρειών και των φαρμακοποιών.
Επιτέλους, να σταματήσει αυτή η διχόνοια και να υπερασπιστούμε για λίγο, έστω, την ΙΑΤΡΙΚΗ.
Όχι τους ιατρούς αλλά την ΙΑΤΡΙΚΗ. Και τότε αυτή με τη σειρά της θα μας ανταποδώσει τα μέγιστα.
Συγγνώμη για το ξέσπασμα αλλά με όλα αυτά που γράφονται το τελευταίο διάστημα νοιώθω ενοχές και ντροπή, για το αν αξίζει να λέγομαι ΙΑΤΡΟΣ.
Βαρύς ο τίτλος και ασήκωτη η ευθύνη, για τις δικές μου πλάτες...…Ευχαριστώ