Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
28 Νοεμβρίου 2021, 23:00:31

Αποστολέας Θέμα: Κίνηση Αναγνώρισης των Λευκών Ψηφοδελτίων  (Αναγνώστηκε 3708 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

18 Ιουλίου 2011, 18:09:39
Αναγνώστηκε 3708 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Loumakis

Επώνυμοι
  Πριν απο λίγες ημερες δημιουργηθηκε η Κίνηση για την Αναγνωριση των Λευκων Ψηφοδελτίων (της οποίας εχω την τιμη να είμαι ενα απο τα ιδρυτικά μέλη). Αναδημοσιεύω απο το blog της κίνησης Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος το μανιφέστο της.


  Αγαπητοί φίλοι και συμπολίτες

Είναι γνωστό σε όλους ότι κατά τη διαλογή των ψήφων, μετά από κάθε εκλογική διαδικασία, αρχικώς, κατά το άνοιγμα των φακέλων μετά την εξαγωγή τους από την κάλπη, αριθμούνται χωριστά οι λευκές και χωριστά οι άκυρες ψήφοι. Στη συνέχεια, όμως, όπως επίσης όλοι γνωρίζουμε, λευκές και άκυροι ψήφοι προστίθενται και το άθροισμά τους αφαιρείται από τον συνολικό αριθμό των ψηφισάντων, ώστε να προκύψει ο αριθμός των "έγκυρων" ψήφων, αυτών δηλαδή που, τελικώς, έχουν, πρακτικά, "αξία" και βαρύτητα. Προκύπτει σαφώς, λοιπόν, ότι κατ’ ουσίαν τα λευκά ψηφοδέλτια εξισώνονται – εξομοιώνονται με τα άκυρα ψηφοδέλτια.

Αυτή η πρακτική, την οποία έχουμε ως πολίτες σιωπηρά αποδεχθεί με την απουσία αντίδρασης μας, δεν είναι απλά λανθασμένη. Είναι και αντιδημοκρατική. Και εξηγούμαστε.

Κάποιοι πολίτες ψηφίζουν το ψηφοδέλτιο συγκεκριμένων κομμάτων είτε επειδή συντάσσονται αναφανδόν υπέρ τους είτε επιλέγοντάς τα με βάση την αρχή "το μη χείρον βέλτιστον".

Κάποιοι άλλοι πολίτες εκφράζουν τη δυσαρέσκεια και αποδοκιμασία τους "ακυρώνοντας" συνειδητά τα ψηφοδέλτια. (Η περίπτωση των ακουσίως άκυρων ψηφοδελτίων είναι σαφώς διαφορετική και δεν μας απασχολεί εδώ).

Τέλος, κάποιοι άλλοι πολίτες αποφασίζουν, συνειδητά, "να ρίξουν λευκό". Οι πολίτες αυτοί δεν θέλουν να θεωρηθεί άκυρη η ψήφος τους [άλλωστε, το γεγονός ότι το λευκό ψηφοδέλτιο τους δίδεται, μαζί με τα ψηφοδέλτια των κομμάτων, από την εφορευτική επιτροπή, σημαίνει εξ ορισμού πως και η επιλογή του λευκού λογίζεται ως μία έγκυρη έκφραση γνώμης!] Σε διαφορετική περίπτωση θα ακύρωναν, εξίσου συνειδητά, τα ψηφοδέλτια. Είναι προφανές ότι οι συγκεκριμένοι πολίτες, επιλέγοντας το λευκό ψηφοδέλτιο, θέλουν να στείλουν κάποιο συγκεκριμένο μήνυμα προς τους υποψηφίους βουλευτές ή/και τα κόμματα, ότι δηλαδή τους απορρίπτουν όλους για τις πολιτικές επιλογές ή για τις συμπεριφορές τους, για την κούφια γλώσσα τους, για την ανικανότητά τους στην αντιμετώπιση των προβλημάτων ολόκληρης της χώρας ή της συγκεκριμένης εκλογικής περιφέρειας, για την ανάμειξή τους σε σκάνδαλα κ.λπ.

Οι εκλογείς αυτοί δεν είναι, βέβαια, και σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να θεωρηθούν "μη ενεργοί" ή "μη συνειδητοποιημένοι" πολίτες. Εάν ήταν τέτοιοι, άλλωστε, προφανώς δεν θα έμπαιναν καν στον κόπο να πάνε να ψηφίσουν, αλλά θα επέλεγαν να κάνουν κάτι άλλο, για παράδειγμα… να πάνε εκδρομή, για μπάνιο κλπ...

Η εξομοίωση, λοιπόν, των λευκών ψηφοδελτίων με τα άκυρα και ο μη καταλογισμός των λευκών στις έγκυρες ψήφους είναι μία πράξη βαθύτατα αντιδημοκρατική, γιατί περιφρονεί τους πολίτες που θεωρούν ότι κανένα κόμμα δεν είναι άξιο ή ικανό να κυβερνήσει, ή έστω να επιβραβευθεί με την ψήφο τους.

Όταν η Ελληνική πολιτεία καταχωρίζει τα ψηφοδέλτια υπέρ του Α ή Β ή Γ κλπ. κόμματος στα έγκυρα (εφ' όσον έχουν τις προϋποθέσεις εγκυρότητας), το κάνει βασιζόμενη στη δημοκρατική αρχή του σεβασμού της γνώμης των πολιτών και του δικαιώματος των να εγκρίνουν και να απορρίπτουν τα διάφορα κόμματα. Οι πολίτες που ρίχνουν "λευκό", απορρίπτοντας όλα τα κόμματα, έχουν και αυτοί το δικαίωμα, με βάση τη δημοκρατική αρχή της ισοπολιτείας, να γίνει σεβαστή η απόφαση τους και να "μετρήσει" η ψήφος τους, καταχωριζόμενη στα έγκυρα ψηφοδέλτια και έχοντας επίδραση στο εκλογικό αποτέλεσμα και την εξ αυτού απορρέουσα σύνθεση του κοινοβουλίου .

Επιπλέον, η τρέχουσα πρακτική έχει μια σημαντική παρενέργεια για την πολιτική ζωή του τόπου. Η γνώση ότι η λευκή ψήφος ουσιαστικά ακυρώνεται και δεν λαμβάνεται υπ’ όψη για το εκλογικό αποτέλεσμα, εξωθεί τους δυσαρεστημένους πολίτες στην αποχή από τις εκλογές και στην αποπολιτικοποίηση τους. Η απομάκρυνση των πολιτών από την εκλογική διαδικασία, θεμελιώδη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος, συνιστά αυτονόητα υποβάθμιση και διάβρωση της δημοκρατίας.

Για τους παραπάνω λόγους, και προς αποκατάσταση των δημοκρατικών αρχών της ισονομίας και της ισοπολιτείας, προτείνουμε τα εξής:

1. Οι λευκές ψήφοι να λογίζονται ως έγκυρες.

2. Από το σύνολο των βουλευτικών εδρών να αφαιρούνται τόσες έδρες, όσες θα καταλάμβανε ένα κόμμα με εκλογικό ποσοστό ίσο με αυτό των λευκών ψηφοδελτίων, με βάση τον εκάστοτε ισχύοντα εκλογικό νόμο.

π.χ. Έστω ότι το ποσοστό των λευκών ψηφοδελτίων στις εκλογές είναι 5% . Εάν με βάση τον εκλογικό νόμο ένα κόμμα με ποσοστό 5% θα έβγαζε, έστω, 15 βουλευτές, τότε η Βουλή που προκύπτει στο συγκεκριμένο παράδειγμα πρέπει να έχει 300-15=285 βουλευτές. Οι εκλογικές περιφέρειες, από τις οποίες θα αφαιρεθούν οι 15 έδρες επιλέγονται, πάλι, με βάση τα ποσοστά των λευκών στις διάφορες εκλογικές περιφέρειες και τις διατάξεις του εκλογικού νόμου για την κατανομή των εδρών.

Αγαπητοί φίλοι και συμπολίτες

Η πατρίδα μας βρίσκεται σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο της ιστορίας της και, πέρα από την αδιαμφισβήτητα πρωταρχική και τεράστια ευθύνη που φέρνουν γι’ αυτό οι εξαχρειωμένοι και ανίκανοι πολιτικοί μας, ίσως φταίμε και εμείς που απεμπολήσαμε το δικαίωμα και την υποχρέωση να είμαστε ενεργοί πολίτες, περιοριζόμενοι, για δεκαετίες, να φροντίζουμε αποκλειστικώς τα του οίκου μας. Αναμφισβήτητα η αναγνώριση των λευκών ψηφοδελτίων καθεαυτή, δεν θα λύσει τα προβλήματα του τόπου. Πιστεύουμε, όμως, ότι είναι ένα σημαντικό βήμα αναβάθμισης της δημοκρατίας στη χώρα που τη γέννησε, που θα ενδυναμώσει την ισχύ των πολιτών και θα τους δώσει τη δυνατότητα να στέλνουν ηχηρά μηνύματα αποδοκιμασίας στους πολιτικούς, όταν χρειάζεται.

ΚΙΝΗΣΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΛΕΥΚΩΝ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΩΝ


   Οσοι συμφωνείτε με την παραπάνω πρόταση, υπογραψτε το σχετικό αίτημα που είναι αναρτημενο στο Διαδίκτυο στη διεύθυνση Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος. Εναλλακτικά, μπορείτε να υπογραψετε και να διακινήσετε με τον παραδοσιακό ιδιόχειρο τρόπο την αίτηση που υπάρχει στο συνημμένο αρχείο .pdf  και στη συνεχεια να την ταχυδρομησετε στην διεύθυνση: Κίνηση Αναγνώρισης των Λευκών Ψηφοδελτίων, Τ.Θ.3239, Αθήνα Τ.Κ.10210. Οποιο τρόπο και να επιλέξετε, θα παρακαλούσα να γνωστοποιήσετε ευρύτερα σε φίλους και γνωστούς την παραπάνω κίνηση, ώστε να αποκτησει την απαραίτητη δύναμη για να μπορεσει να αλλάξει το υπάρχον καθεστως.

"Οσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται, ζυγόν δουλείας άς έχωσι. Θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία" (Ανδρέας Κάλβος, ωδή εις Σάμον)
   Συμπέρασμα: η πατρίδα δεν μπορεί να περιμένει σωτηρία απο ενάρετους δειλούς, θα πρέπει να το λέει και η καρδιά τους.

18 Ιουλίου 2011, 18:31:23
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

alfie


Για ακόμα μία φορά εύστοχος και συνάμα ταπεινός.
Tα συγχαρητήρια μου στον Άνθρωπο και εκλεκτό επιστήμονα, κύριο Λουμάκη.
« Τελευταία τροποποίηση: 18 Ιουλίου 2011, 18:37:25 από alfie »

 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
0 Απαντήσεις
2258 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 6 Οκτωβρίου 2010, 00:20:59
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
2024 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 17 Φεβρουαρίου 2012, 21:54:37
από Rose
0 Απαντήσεις
5958 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 31 Ιουλίου 2021, 00:10:16
από Argirios Argiriou