Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
28 Μαρτίου 2024, 11:25:34

Αποστολέας Θέμα: Θετική λίστα φαρμάκων  (Αναγνώστηκε 17560 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

20 Ιουλίου 2011, 09:36:17
Αναγνώστηκε 17560 φορές
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Θετική λίστα φαρμάκων θα εφαρμόσει το υπουργείο Υγείας, προκειμένου, όπως δήλωσε ο Αντρέας Λοβέρδος, να μειωθεί περαιτέρω η φαρμακευτική δαπάνη.
Στη θετική λίστα συμπεριλαμβάνονται και αρκετά γεννόσημα-αντίγραφα φάρμακα με στόχο να μειωθούν μεσοσταθμικά περισσότερο οι τιμές των φαρμάκων που τελικά θα μπουν στη λίστα.

Οι φαρμακευτικές εταιρείες έχουν δέκα ημέρες προθεσμία, για να ζητήσουν να ενταχθούν κάποια από τα φάρμακά τους στη θετική λίστα, αρκεί να δεχτούν ότι οι τιμές τους δεν θα υπερβαίνουν τις τιμές αναφοράς που θα ανακοινώσει το υπουργείο Υγείας. Το επιπλέον ποσό θα αποδοθεί με τη μορφή rebate από τις φαρμακευτικές πίσω στα ασφαλιστικά ταμεία.

Όπως ανακοινώθηκε επίσης, η λίστα με τα 89 ακριβά φάρμακα διευρύνεται, καθώς στο εξής θα περιλαμβάνει 130 σκευάσματα.

Σύμφωνα με τον κ. Λοβέρδο, επιδίωξη του υπουργείου είναι να μειωθεί η φαρμακευτική δαπάνη μέχρι το 2012, από τα 9,5 δισ. ευρώ στα 2,4 δισ. ευρώ, όσα ήταν δηλαδή και το 2004. "Ο ελληνικός λαός πρέπει να πάρει πίσω τα χρήματα του", ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σημείωσε ακόμη ότι όπως τον έχει ενημερώσει ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κουτρουμάνης, είναι, ήδη, έτοιμη η προκήρυξη του διαγωνισμού για να βρεθεί η ανάδοχος εταιρεία, η οποία θα αναλάβει τον έλεγχο της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Παράλληλα, όπως έγινε σήμερα σαφές, οι φαρμακοποιοί θα πρέπει από την 1η Οκτωβρίου να προχωρήσουν στην εφαρμογή του ελεύθερου ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων, τα οποία θα λειτουργούν πλέον Δευτέρα και Τετάρτη απόγευμα καθώς και Σάββατο.
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

20 Ιουλίου 2011, 10:32:03
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Θα ενταχθούν στη «θετική» λίστα του υπ. Υγείας και το κόστος τους θα καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΑΡΘΑ ΚΑΪΤΑΝΙΔΗ <ΤΑ ΝΕΑ>
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011


Τη «θετική» λίστα φαρμάκων φέρνει το υπουργείο Υγείας ως ακόμη ένα μέτρο για τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, ενώ παράλληλα ετοιμάζει νέο haircut στο περιθώριο κέρδους των φαρμακοποιών. Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας υπογραμμίζει ότι πρόκειται για πρακτικές που θα συρρικνώσουν τη μαύρη τρύπα στον χώρο της υγείας.
Οπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, στόχος είναι να μειωθεί η φαρμακευτική δαπάνη στα επίπεδα του 2004, όταν δεν ξεπερνούσε τα 2,4 δισ. ευρώ (σήμερα αγγίζει τα 5,4 δισ.). «Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, όσο προσωπικό και πολιτικό κόστος και αν απαιτηθεί. Δεν φοβόμαστε κανέναν», τόνισε χαρακτηριστικά.
Εμφαση έδωσε ο κ. Λοβέρδος και στο ζήτημα της υπερσυνταγογράφησης. «Οταν ο έλεγχος μετατραπεί σε τιμωρία των πρωταθλητών, πολλά πράγματα θα αλλάξουν». Ειδικότερα, στη «θετική» λίστα φαρμάκων θα μπορούν να ενταχθούν 11.200 σκευάσματα (από τα συνολικά 12.500 που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά), το κόστος των οποίων θα καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία.
Με τη λίστα, όπως διευκρίνισε ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Αντώνης Δημόπουλος, καθιερώνεται τιμή αναφοράς, η οποία καθορίζεται από τη μέση τιμή των πρωτότυπων φαρμάκων και όλων των γενόσημων (αντιγράφων) που ανήκουν στην ίδια θεραπευτική κατηγορία (π.χ. αντιυπερτασικά). Η τιμή αναφοράς θα είναι η ανώτατη που καλύπτουν τα ασφαλιστικά ταμεία.
Προϋπόθεση ωστόσο για να ενταχθούν οι φαρμακευτικές εταιρείες στη «θετική» λίστα είναι να συναινέσουν ότι θα επιστρέφουν την τυχόν διαφορά που θα προκύπτει από την τιμή αναφοράς.
Ετσι εάν ένα φάρμακο κοστίζει 40 ευρώ και η τιμή αναφοράς είναι 20, τότε η διαφορά θα καλύπτεται από τις φαρμακευτικές εταιρείες προς τα Ταμεία. Εάν όμως ο ασθενής το αγοράσει εκτός ασφαλιστικού ταμείου, τότε θα πληρώσει στο φαρμακείο 40 ευρώ.
Οι φαρμακευτικές εταιρείες της χώρας έχουν το δικαίωμα για δέκα ημέρες να εξετάσουν τα δεδομένα και να αποφασίσουν εάν θα συνάψουν σχετική συμφωνία.
Ανακοινώθηκε επίσης και η διεύρυνση της λίστας των ακριβών 89 φαρμάκων, καθώς θα προστεθούν ακόμη 41 σκευάσματα με το κέρδος των φαρμακοποιών να είναι μειωμένο (στο μισό σε σχέση με τα υπόλοιπα φάρμακα).
Μάλιστα και σε ό,τι αφορά το πακέτο μέτρων που αφορούν το άνοιγμα του επαγγέλματος των φαρμακοποιών, ο κ. Λοβέρδος επισήμανε ότι εκκρεμεί η απελευθέρωση του ωραρίου, πρόσθεσε ωστόσο ότι θα ισχύσει από 1η Οκτωβρίου.
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

25 Σεπτεμβρίου 2011, 09:57:22
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
(tovima.gr)

Τη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου τίθεται σε εφαρμογή η θετική λίστα φαρμάκων. Την ίδια μέρα, στη 1 μμ, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με εκπροσώπους του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) και της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχάνων (ΠΕΦ).

Την εβδομάδα που πέρασε γίνονταν διαπραγματεύσεις των εκπροσώπων των φαρμακευτικών εταιρειών με τους αρμοδίους των υπουργείων Υγείας και Εργασίας σχετικά με τα κριτήρια βάσει των οποίων φάρμακα τα οποία έχουν ήδη ενταχθεί στη λίστα θα παραμείνουν σε αυτή.

Το βράδυ της Πέμπτης πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τους υπουργούς Υγείας και Εργασίας κ.κ. Α. Λοβέρδου και Γ. Κουτρουμάνη, αντίστοιχα, και με τη συμμετοχή των γενικών γραμματέων του υπουργείου Υγείας κ.κ. Α. Δημόπουλου και Ν. Πολύζου, και της Κοινωνικής Ασφάλισης κυρίας Αθηνάς Δρέττα, του προέδρου του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) κ. Ι. Τούντα, του προέδρου και του αντιπροέδρου του Ενιαίου Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) κ.κ. Γερ. Βουδούρη και Κυρ. Σουλιώτη.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε να καθιερωθεί, εκτός από το rebate 4% που ήδη εφαρμόζεται, τέλος εισόδου των φαρμάκων στη θετική λίστα. Το ποσό που θα καταβάλουν οι εταιρείες για κάθε φάρμακό τους θα καθοριστεί στη συνάντηση της Δευτέρας, αφού θα είναι σε συνάρτηση με το ποσό των 262 εκατομμυρίων ευρώ που προσδοκούν να εξοικονομήσουν τα υπουργεία Υγείας και Εργασίας από την περιστολή της φαρμακευτικής δαπάνης. Η είσπραξή του αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, προς το παρόν δεν θα εφαρμοστεί το μέτρο, που είχε επίσης τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων, και αφορούσε την επιστροφή στα Ασφαλιστικά Ταμεία του συνόλου της διαφοράς που προκύπτει από την τιμή αναφοράς κάθε θεραπευτικής κατηγορίας (έχει οριστεί από επιτροπή του υπουργείου με βάση την τιμή κάθε σκευάσματος και το ημερήσιο κόστος θεραπείας) έως την τιμή κάθε φαρμάκου. Αυτό σημαίνει ότι σε πρώτη φάση δεν θα ισχύσει ο κατάλογος με τα 216 καινοτόμα φάρμακα τα οποία θα εξαιρούνταν της εφαρμογής του παραπάνω μέτρου.
Να σημειωθεί ότι την προσεχή εβδομάδα θα συμπεριληφθεί σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας διάταξη για τη συγκρότηση δευτεροβάθμιας επιτροπής ενστάσεων.

Ικανοποιημένος από την πορεία των συζητήσεων δηλώνει ο πρόεδρος του ΕΟΦ. «Θεωρώ πολύ σημαντική τη συμφωνία που επήλθε μεταξύ της πολιτείας των φαρμακευτικών εταιρειών για την έναρξη λειτουργίας της λίστας. Ήδη έχουν δηλώσει συμμετοχή οι περισσότερες εταιρείες. Με το τέλος εισόδου θα μπορέσει η πολιτεία θα εξασφαλίσει την περαιτέρω μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης επιτυγχάνοντας το στόχο της», τονίζει προς το ΒΗΜΑ ο κ. Τούντας.

Ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ορισμένες μητρικές φαρμακευτικές εταιρείες διαφωνούν με την κατάρτιση της λίστας και ζητούν να μην μπουν στον ίδιο κατάλογο πρωτότυπα και αντίγραφα φάρμακα. Μάλιστα, συζητούν ακόμη και το ενδεχόμενο να ζητήσουν από τις θυγατρικές εταιρείες τους στην Ελλάδα να μην εντάξουν φάρμακά τους στη θετική λίστα.
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

Λέξεις κλειδιά: θετική  Λίστα  
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
31 Απαντήσεις
152306 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 20 Φεβρουαρίου 2024, 00:06:24
από Argirios Argiriou
3 Απαντήσεις
9150 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 22 Ιανουαρίου 2012, 23:23:38
από Denominator
2 Απαντήσεις
37502 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 15 Δεκεμβρίου 2012, 11:49:19
από NewGP
1 Απαντήσεις
57812 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 13 Σεπτεμβρίου 2018, 10:11:29
από GirousisN
0 Απαντήσεις
11644 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 13 Σεπτεμβρίου 2019, 14:18:17
από Argirios Argiriou