Θέματα Εργασίας > ΕΟΠΥΥ

e-diagnosis -Ηλεκτρονική Έκδοση Παραπεμπτικών -Σχόλια/Οδηγίες

<< < (2/187) > >>

Denominator:
Εκτός από αιματολογικές/βιοχημικές εξετάσεις, μπορεί κανείς να ζητήσει για τον ίδιο ασθενή και ακτινολογικές (π.χ. ακτινογραφίες, υπερήχους, αξονικές κ.λ.π.).
Αν κάνουμε λάθος επιλογή κάποιας εξέτασης, μπορούμε να επιλέξουμε το κόκκινο Χ στα δεξιά της εξέτασης στο παραπεμπτικό που σχηματίζεται.
Στην περίπτωση που οι εξετάσεις αφορούν δύο διαφορετικά εργαστήρια (π.χ. μικροβιολογικό και ακτινολογικό), τότε η εφαρμογή μας δίνει τη δυνατότητα της κατάτμησης του παραπεμπτικού. Αυτό γίνεται με την επιλογή "Α/Α Παραπεμ." που βρίσκεται στα αριστερά των εξετάσεων. Από εκεί μπορούμε να θέσουμε π.χ. "1" για όλες τις μικροβιολογικές εξετάσεις και "2" για όλες τις ακτινολογικές εξετάσεις.
Όταν ολοκληρώσουμε την επιλογή των εξετάσεων και κατατμήσουμε το παραπεμπτικό (αν χρειάζεται), επιλέγουμε την "Καταχώρηση Παραπεμπτικού".
Η εφαρμογή μας βγάζει σε μία σελίδα η οποία μας ειδοποιεί για την επιτυχή ή μη καταχώρηση, τον αριθμό των επί μέρους παραπεμπτικών που δημιουργήθηκαν και τον κωδικό τους. Επίσης η σελίδα αυτή μας δίνει τη δυνατότητα να εκδόσουμε το παραπεμπτικό σε μορφή .pdf (και να το σώσουμε ή να το τυπώσουμε). Γι' αυτό υπάρχει ένα σηματάκι του Arobat Reader το οποίο μπορούμε να επιλέξουμε.
Από τη στιγμή που τελειώσουμε με το σώσιμο/εκτύπωση, επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για τον επόμενο ασθενή.

Είναι ευπρόσδεκτη κάθε παρατήρηση/συμπλήρωση/διόρθωση διότι όλα αυτά δεν έχουν καμία σχέση με επίσημες οδηγίες. Αν υπάρχει πρόβλημα, μπορείτε να χρησιμοποιείτε το 1135 (e-diagnosis) και το 11131 (e-syntagografisi).

Denominator:
Οδηγίες εφαρμογής του e-diagnosis για τον ΟΠΑΔ.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Οδηγίες εφαρμογής του e-diagnosis για το ΙΚΑ.
Από το ΙΚΑ δεν έχουν βγει αναλυτικές οδηγίες χρήσης της εφαρμογής αλλά μέχρι στιγμής στο ΙΚΑ Ξάνθης ζητούν:
1) Μόνο ένα εκτυπωμένο αντίτυπο του ηλεκτρονικού παραπεμπτικού (σε αντίθεση με τα τρία - ένα για τον ιατρό και δύο για τον ασφαλισμένο - που θέλει ο ΟΠΑΔ)
2) Θεώρηση για κάθε ηλεκτρονικό παραπεμπτικό ανεξαρτήτως ποσού (σε αντίθεση με τον ΟΠΑΔ όπου για ποσά κάτω των 150 Ευρώ δεν απαιτείται θεώρηση)
3) Αναγραφή των εξετάσεων αναλυτικά μέσα στο βιβλιάριο του ασθενούς και όχι μόνο σημείωση του κωδικού και της αξίας του παραπεμπτικού όπως γίνεται στον ΟΠΑΔ.

Argirios Argiriou:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΚαθώς, με πρώτον τον ΟΠΑΔ, τα ταμεία θεσμοθετούν την υποχρεωτική έκδοση ηλεκτρονικών παραπεμπτικών, μπαίνω στον πειρασμό να σημειώσω κάποιες διαπιστώσεις και σκέψεις σχετικά με το σύστημα.

Το e-diagnosis είναι μία on-line εφαρμογή που δίνει τη δυνατότητα στο χρήστη, αφού πιστοποιηθεί μέσω username/password (που είναι τα ίδια με αυτά που χρησιμοποιούνται στο e-syntagografisi) να εκδόσει παραπεμπτικά παρακλινικών εξετάσεων και εντολές ιατρικών πράξεων.

Έχοντας χρησιμοποιήσει την εφαρμογή συστηματικά επί περίπου 4 μήνες, μπορώ να πω ότι είναι πολύ λιγότερο "έξυπνη" και πρακτική από αυτό που θα μπορούσε. Αυτο οφειλεται κυρίως στο ότι:
1) Δεν παρουσιάζει ευελιξία ανάλογα με το χρήστη (π.χ. θα ήταν χρήσιμο να αναγνωρίζει την ειδικότητα του ιατρού και να προτείνει ένα panel εξετάσεων και ιατρικών πράξεων σχετικών με την ειδικότητα, έτσι ώστε να επιλέγονται με εύκολο τρόπο, χωρίς βέβαια να στερεί τη δυνατότητα για επιλογή μιας πιο σπάνιας εξέτασης).
2) Απαιτεί την αναζήτηση και την επιλογή μίας κάθε φορά εξέτασης ή ιατρικής πράξης (εκτός σπανίων εξαιρέσεων π.χ. στην περίπτωση αναζήτησης του λήμματος "χοληστ" το σύστημα θα αναδείξει τόσο την ολική χοληστερίνη όσο και τις HDL/LDL).
3) Δεν υπάρχει καμμία ευελιξία ως προς την αναζήτηση (π.χ. αν θέλει κανείς να συμπληρώσει εξέταση σακχάρου και βάλει στην αναζήτηση το λήμμα "σάκχαρο" δε θα λάβει παρά μία εξέταση για ΕΝΥ - ενώ το επιθυμητό αναδεικνύεται με τη χρήση του λήμματος "σακχάρου").
4) Δεν υπάρχει τρόπος να αποθηκεύονται τα στοιχεία των ασθενών (ταμείο, σχέση ασφαλισμένου, ΑΜ) ώστε να μην ξαναζητώνται από το σύστημα σε επόμενη έκδοση παραπεμπτικού.
5) Δεν υπάρχει τρόπος να αναζητήσουμε παλιότερο παραπεμπτικό που έχουμε εκδόσει. Κατά συνέπεια θα πρέπει να σώζουμε κάθε .pdf δημιουργώντας το δικό μας αρχείο.
6) Δεν υπάρχει τρόπος να αναζητήσουμε παραπεμπτικά που έχουν εκδοθεί από άλλους ιατρούς. Έτσι δε γνωρίζουμε τι εξετάσεις έχουν γίνει.
7) Δε γνωρίζουμε ποιος εκτέλεσε το παραπεμπτικό. Με τον τρόπο αυτό δε γνωρίζουμε πού να αναζητήσουμε παλαιότερες εξετάσεις ώστε να αποφύγουμε άσκοπες επαναλήψεις, σε περίπτωση που δεν τις έχει ο ασθενής.

Θα ήταν καλό να έχουμε τις εμπειρίες ορισμένων συναδέλφων που έχουν ασχοληθεί με την ηλεκτρονική έκδοση παραπεμπτικών διότι από τον Αύγουστο μπορεί αυτό το θέμα να αναδειχθεί σε μείζον πρόβλημα.

--- Τέλος παράθεσης ---

Τα παραπάνω σχόλια Βασίλη είναι πολύ σημαντικά και αν υπάρχει τρόπος να τα στείλεις με email σε αυτούς που φτιάχνουν το e-diagnosis, πιστεύω ότι θα τους βοηθούσε να κάνουν το e-diagnosis πιο λειτουργικό.

Denominator:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΤα παραπάνω σχόλια Βασίλη είναι πολύ σημαντικά και αν υπάρχει τρόπος να τα στείλεις με email σε αυτούς που φτιάχνουν το e-diagnosis, πιστεύω ότι θα τους βοηθούσε να κάνουν το e-diagnosis πιο λειτουργικό.

--- Τέλος παράθεσης ---
Επειδή τα περισσότερα από αυτά κινούνται σε επίπεδο elementary για επαγγελματίες, δύο είναι οι πιθανότητες που δικαιολογούν την παραμονή των προβληματικών σημείων: Ή οι υπεύθυνοι δεν είναι επαγγελματίες, ή (δυστυχώς το πιο πιθανό) κάπου αποσκοπούν.
Αν αυτό γίνεται για περικοπή δαπανών, υπάρχει καλύτερος τρόπος, ο ουσιαστικός έλεγχος και η συνεχής αξιολόγηση - όχι τα προβληματικά εργαλεία.

Denominator:
Ένα σημαντικό πρόβλημα που σχετίζεται με τη λειτουργία του e-diagnosis είναι το εξής:
Η έκδοση ηλεκτρονικών παραπεμπτικών δε συνεπάγεται απαραίτητα και την πρόκληση δαπάνης στον αντίστοιχο φορέα.
Αυτό παρατηρείται κυρίως με τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ, πολλοί από τους οποίους, όταν ακούν ότι τα διαθέσιμα ραντεβού αργούν, προτιμούν να απευθυνθούν σε ιδιώτες.
Σε ένα μικρό ποσοστό συμβαίνει και με τον ΟΠΑΔ, εκεί κυρίως αμέλειας ή/και αναβλητικότητας, καθώς υπάρχει η ευκολία της πρόσβασης στην επανέκδοση του παραπεμπτικού.
Επίσης υπάρχει πάντα η περίπτωση ακύρωσης μέρους ή όλου του παραπεμπτικού από τον ελεγκτή.
Τέλος μην ξεχνούμε ότι σε κάποιες περιπτώσεις γίνονται και λάθη, τα οποία, μετά την καταχώρηση του παραπεμπτικού δεν μπορούν να διορθωθούν, οπότε το παλιό παραπεμπτικό μένει στο σύστημα και ο ιατρός είναι υποχρεωμένος να ξαναεκδόσει νέο.
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει πρόνοια για διασταύρωση του ποια από αυτά τα παραπεμπτικά που εκδίδονται εκτελούνται κι όλας, με αποτέλεσμα σε μελλοντικούς ελέγχους ο ιατρός να κρίνεται με βάση την πρόθεσή του (έκδοση παραπεμπτικού) και όχι το αποτέλεσμα των ενεργειών του (χρέωση ασφαλιστικού φορέα).
Κατά την άποψή μου το θέμα είναι σοβαρό και χρήζει προσοχής από τους υπεύθυνους της εφαρμογής.
Όλα τα παραπάνω τα έθεσα σήμερα το πρωί υπόψη των συντελεστών του e-diagnosis.
Η αρχική απάντησή τους ήταν ότι δεν το είχαν ακούσει ή σκεφτεί έως τώρα. Για τα λάθος παραπεμπτικά μου απάντησαν ότι με ένα τηλεφώνημα στο 1135 μπορούμε να τα ακυρώσουμε. Στην παρατήρηση ότι κάτι τέτοιο θα έπρεπε να προβλέπεται απ' ευθείας από το σύστημα, όπως στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, συγκατατέθηκαν και είπαν ότι θα το κοιτάξουν.

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση