Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
28 Μαρτίου 2024, 16:14:03

Αποστολέας Θέμα: Στρατιωτικά Νοσοκομεία και Στρατιωτικοί ιατροί  (Αναγνώστηκε 156886 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

25 Μαΐου 2017, 03:13:41
Απάντηση #30
Αποσυνδεδεμένος

Αρχίατρος

Επώνυμοι
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Προσωπικά δεν θεωρώ κακό την ύπαρξη στρατιωτικής ιατρικής σχολής τύπου ΣΣΑΣ, φθάνει να μειωθεί δραστικά (δραστικότατα!) ο αριθμός των ΣΣΑΣιτων και να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες του στρατού
Αυτό είναι το ζουμί, οι πραγματικές ανάγκες του Στρατού. Αν ζητηθούν στοιχεία για το πόσους βγάζουν ανά Ειδικότητα θα εκπλαγείτε.
Θα δείτε π.χ εμπορικές ειδικότητες με μεγάλη αναμονή έξω (δέρμα, πλαστική, μάτια) να είναι υπερκορεσμένες, και σίγουρα ο Στρατός δεν χρειάζεται δεκάδες πλαστικούς που αντί να βρίσκονται στο νοσοκομείο, βρίσκονται το πρωϊ στα ιδιωτικά Ιατρεία τους.
Δεν είναι διόλου διαφανής η διαδικασία καθορισμού των υπηρεσιακών αναγκών σε Ειδικότητες των Ε.Δ.

Όσον αφορά το ωράριο εργασίας, αν γίνει μια αιφνιδιαστική επιθεώρηση ένα πρωϊ στα στρατιωτικά νοσοκομεία, τα αποτελέσματα θα εκπλήξουν τους υπεύθυνους (αν και είναι γνωστά στους υπεύθυνους). Εδώ σε συγκεκριμένες Κλινικές δεν υπάρχουν γραφεία και καρέκλες για όλους...
Για τις δε βολεμένες -σε αλλότρια καθήκοντα- νοσηλεύτριες ανά την επαρχία που πάνε στα στρατόπεδα και φεύγουν κατά τις 11-12, αφού τελειώσει ο πρωϊνός καφές (άλλωστε τι να κάνεις μια νοσηλεύτρια σε ένα στρατόπεδο), τι να πει κανείς,  το βαφτίζουμε "προστασία της οικογένειας", άλλωστε  είναι στόχος ζωής για τις περισσότερες από αυτές να παντρευτούν έναν στραταίο να τις τραβήξει σε μια αργόσχολη θέση στην επαρχία να ξύνονται ολημερίς.
« Τελευταία τροποποίηση: 25 Μαΐου 2017, 22:19:34 από Αρχίατρος »

25 Οκτωβρίου 2017, 21:27:11
Απάντηση #31
Αποσυνδεδεμένος

Αρχίατρος

Επώνυμοι
Παράθεση
Κάτι τρέχει στην Καρδιοχειρουργική Κλινική του 401

21.10.2017, 11:27

Συντάκτης: Δημήτρης Τερζής

Στο μικροσκόπιο της στρατιωτικής αλλά και της αστικής δικαιοσύνης βρίσκεται σειρά καταγγελιών για τη λειτουργία της Διακλαδικής Καρδιοχειρουργικής Κλινικής του 401 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Αθηνών.

Πρόκειται για καταγγελίες οι οποίες αφορούν κατά κύριο λόγο την αμφιλεγόμενη λειτουργία των χειρουργείων που σχετίζονται με θανάτους ασθενών, αλλά και σειρά συμβάντων που έχουν άμεση σχέση με μια σχετικά καινούργια επεμβατική μέθοδο υψηλού κόστους.

Οι καταγγελίες προέρχονται από πρώην εργαζόμενο καρδιοχειρουργό στην κλινική, αλλά και τον, απόστρατο πλέον, πρώην γενικό διευθυντή του χειρουργικού τομέα του νοσοκομείου, ο οποίος βρέθηκε στη θέση αυτή κατά την εξαετία 2011- Μάρτιος 2017.

Οι καταγγελίες του πρώτου χρονολογούνται από το 2013, ο δε δεύτερος προχώρησε σε μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου τον Ιούνιο του 2017.

Η στρατιωτική δικαιοσύνη που έλαβε γνώση των καταγγελιών προκήρυξε αρχικά Απλή Διοικητική Εξέταση (ΑΔΕ) που στη συνέχεια -λόγω της σοβαρότητας του θέματος- μετατράπηκε σε Ενορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ).
Αρνητική γνωμοδότηση

401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Τον Απρίλιο του 2013 ο τότε υπουργός Εθνικής Αμυνας Π. Παναγιωτόπουλος εγκαινιάζει στο 401 ΓΣΝΑ τη διακλαδική καρδιοχειρουργική κλινική των ενόπλων δυνάμεων.

Ενα μήνα πριν είχε πραγματοποιηθεί στη μονάδα η πρώτη επέμβαση τριπλού bypass από ομάδα στρατιωτικών ιατρών και νοσηλευτών και των τριών κλάδων.

Εμπνευστής και οργανωτής τής εν λόγω κλινικής επιλέχθηκε να είναι ο στρατιωτικός καρδιοχειρουργός Χ.Κ.

Αξίζει να σημειωθεί εδώ πως από τον τότε γενικό διευθυντή του χειρουργικού τομέα είχε ζητηθεί υπηρεσιακά να γνωμοδοτήσει για τη λειτουργία της επίμαχης κλινικής.

Ο ίδιος, όπως αναφέρει, είχε γνωμοδοτήσει αρνητικά «για την ωφέλεια των ασθενών και μόνο». Και όχι μόνο αυτό.

Οπως δηλώνει στη μηνυτήρια αναφορά του, «η γνωμοδότησή μου αυτή με βάση την ειδικότητα και τη θέση μου προφανώς δεν άρεσε στην τότε πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, η οποία εξωθεσμικά έκρινε το αντίθετο, επί ζημία φυσικά των ασθενών και του δημοσίου χρήματος».

Τα... παρατράγουδα στη λειτουργία της κλινικής αρχίζουν λίγους μήνες αργότερα, σύμφωνα με τις καταγγελίες που έχει στα χέρια της η «Εφ.Συν.» και εξετάζονται από τη στρατιωτική δικαιοσύνη.

Ειδικότερα:

◾Τον Ιανουάριο του 2014 ο καταγγέλλων ιατρός συντάσσει αναφορά για τη λειτουργία της κλινικής στην οποία αναφέρει:

«Ο εφημερεύων καρδιοχειρουργός δεν είχε κανένα ρόλο και δεν λάμβανε γνώση για τις εισαγωγές ασθενών.
Το πρόγραμμα χειρουργείου της κλινικής καθώς και το ημερολόγιο προγραμματισμού των χειρουργείων ήταν μεταβλητό με μοναδικό γνώμονα τις απαιτήσεις του αρχιάτρου Χ.Κ.».

Τον Απρίλιο του 2014 ο καταγγέλλων ιατρός αναφέρει την περίπτωση ασθενή που χειρουργήθηκε από τον Χ.Κ.

Οπως αναφέρει, «την άμεση μετεγχειρητική περίοδο ο ασθενής αιμορράγησε και κλήθηκε να επιληφθεί ο Χ.Κ.».

Παρουσία άλλων τριών γιατρών -αναφέρονται ονομαστικά- «ζήτησε την απομάκρυνση του ασθενούς από τον αναπνευστήρα παρά το γεγονός ότι ο ασθενής ήταν σε καταστολή και χωρίς την παρουσία αναισθησιολόγου. Ο ασθενής μετά το συμβάν λόγω της υποξίας υπέστη μόνιμη εγκεφαλική βλάβη και κατέληξε αρκετούς μήνες μετά στην παθολογική κλινική του 401 ΓΣΝΑ. Το συμβάν γνωστοποιήθηκε στον τότε διευθυντή του νοσοκομείου από τους παρόντες χωρίς ποτέ να κινηθεί καμία διαδικασία».

◾Τον Νοέμβριο του 2015 ο καταγγέλλων ιατρός αναφέρει πως του έγινε γνωστό πως όλα τα καρδιοχειρουργικά περιστατικά θα τα αντιμετωπίζει «κεντρικά» ο Χ.Κ

. Τον ίδιο μήνα κι ενώ ο καταγγέλλων ιατρός είχε εφημερία, διακομίζεται στο 401 από το Ναυτικό Νοσοκομείο βαρύ καρδιολογικό περιστατικό που έχρηζε άμεσης χειρουργικής αντιμετώπισης.

«Ως εφημερεύων γιατρός δεν είχα καμία ενημέρωση για τις ενδείξεις ή μη χειρουργικής αντιμετώπισης του ασθενούς» σημειώνει στην αναφορά του.

Τελικά ο ασθενής χειρουργείται την επόμενη μέρα από τον Χ.Κ. «παρά το γεγονός ότι η μοναδική χειρίστρια του μηχανήματος εξωσωματικής κυκλοφορίας ήταν σε άδεια. Ο ασθενής υπό μηχανικό αερισμό, φαρμακευτική και μηχανική υποστήριξη της καρδιακής λειτουργίας κατέληξε εντός 24 ωρών μετά το χειρουργείο στην Εντατική από σύνδρομο μειωμένης παροχής (LOS)».

Οπως λέει ο ίδιος, «στην ΕΔΕ που έλαβε χώρα μετά τον θάνατο του ασθενούς ουδέποτε κλήθηκα να καταθέσω» και προσθέτει πως ενώ είχε αναφέρει το συμβάν στη διοίκηση του νοσοκομείου, «δεν έλαβα ποτέ καμία ενημέρωση».

Η «Εφ.Συν.» επικοινώνησε με δύο καρδιοχειρουργούς (τα στοιχεία τους βρίσκονται στη διάθεση της εφημερίδας) και ρώτησε αν μπορεί να γίνει τέτοια επέμβαση δίχως τη χρήση μηχανήματος εξωσωματικής κυκλοφορίας. Η απάντηση που πήραμε ήταν πως κάτι τέτοιο θα ήταν εγκληματικό.

◾Την ίδια χρονιά ο Χ.Κ. μαζί με έτερο συνάδελφό του από το νοσοκομείο πηγαίνουν στη Γαλλία προκειμένου να παρακολουθήσουν ολιγοήμερο σεμινάριο που είχε αντικείμενο την τοποθέτηση αορτικών βαλβίδων με την μέθοδο TAVI (Transcatheter Aortic Valve Implantation) -μια νέου τύπου καρδιολογική επέμβαση.

Λίγους μήνες αργότερα, τον Ιούνιο του 2014, ο Χ.Κ. αρθρογραφεί στο blog του για τη συγκεκριμένη μέθοδο και καταλήγει ως εξής:

«Οι επεμβάσεις αυτές γίνονται σε ειδικά κέντρα που έχουν πιστοποιηθεί από το Υπουργείο Υγείας και το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) σύμφωνα με το ΦΕΚ 1485β’.
Τέτοια κέντρα είναι η Διακλαδική Καρδιοχειρουργική Κλινική των Ενόπλων Δυνάμεων στο 401 ΓΣΝΑ και το Ερρίκος Ντυνάν Medical Center, όπου και δραστηριοποιούμαι».

Το πρόβλημα εδώ είναι πως όσο κι αν ψάξαμε δεν βρήκαμε κανένα ΦΕΚ 1485β’ που να έχει σχέση με τις συγκεκριμένες επεμβάσεις και πως η υπουργική απόφαση για τη νομοθεσία που τις διέπει δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ ενάμιση χρόνο αργότερα, στις 25 Νοεμβρίου 2015 (αρ. ΦΕΚ 2542). Το ερώτημα που προκύπτει είναι πώς ο εν λόγω επιστήμονας «διαφήμιζε» τις συγκεκριμένες επεμβάσεις από τη στιγμή που νομικά δεν ήταν κατοχυρωμένες.
Απόλυτη... αποτυχία

Στο ίδιο θέμα -των επεμβάσεων TAVI- αναφέρεται και ο καταγγέλλων γιατρός σε υπηρεσιακή αναφορά του τον Απρίλιο του 2016. Σε αυτήν, μεταξύ άλλων, αναφέρει:

«Το πρόγραμμα τοποθέτησης αορτικών βαλβίδων με τη βοήθεια καθετήρα το οποίο προσπάθησαν οι εν λόγω ιατροί να αναπτύξουν στη διακλαδική καρδιοχειρουργική κλινική μετά την ολιγοήμερη παραμονή τους στο εξωτερικό στέφθηκε με απόλυτη αποτυχία καθώς οι θάνατοι των ασθενών, οι χειρουργικές επιπλοκές και το δυσανάλογα υψηλό κόστος πονήματος για την υπηρεσία οδήγησε στον τερματισμό τής εν λόγω διαδικασίας».

Σύμφωνα με την ίδια καταγγελία, στο νοσοκομείο έγιναν 16 τέτοιου τύπου επεμβάσεις, όπου 4 περιστατικά ήταν θανατηφόρα (ποσοστό θνησιμότητας 25% - ιδιαίτερα υψηλό), γεγονός που οδήγησε τη διοίκηση του νοσοκομείου στην αναστολή τους.

Ειδικότερα σε έγγραφο του νοσοκομείου, που κοινοποιείται προς τους διευθυντές κλινικών στις 20 Ιανουαρίου του 2016, αναφέρεται: «Κατόπιν συμβάντων τα οποία παρατηρήθηκαν κατά τη διενέργεια πράξεων θέματος και λαμβάνοντας υπόψη την προκύπτουσα εκ της πράξεως οικονομική επιβάρυνση αναστέλλεται η υλοποίηση της παραπάνω θεραπευτικής εργασίας».

Οπου «συμβάντα» είναι οι θάνατοι των ασθενών, όπου «οικονομική επιβάρυνση» είναι το γεγονός πως οι εν λόγω επεμβάσεις χρειάζονται προέγκριση από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) για να πραγματοποιηθούν.

Σε διαφορετική περίπτωση, το οικονομικό βάρος χρεώνεται στο νοσοκομείο.

Αλήθεια, πόσες χιλιάδες ευρώ χρεώθηκε ο προϋπολογισμός του 401 ΓΣΝΑ από αυτές τις επεμβάσεις;

Το πιο σημαντικό απ’ όλα όμως είναι το εξής: Οπως αναφέρει ο καταγγέλλων ιατρός, «τα προγράμματα χειρουργείου που κατέθετε ο αρχίατρος Χ.Κ. για τους εν λόγω ασθενείς δεν είχαν ποτέ λάβει την έγκριση και την υπογραφή του διευθυντή χειρουργικού τομέα του νοσοκομείου».

Στη μηνυτήρια αναφορά του στον Αρειο Πάγο, ο πρώην διευθυντής επιβεβαιώνει τα λεγόμενα του γιατρού, πως δεν είχε γνώση -ως όφειλε- για τα εν λόγω χειρουργεία.

Η υπουργική απόφαση Α3γ/οικ.8622 (ΦΕΚ Β/2542/25-11-2015), που φέρει την υπογραφή του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, αναφορικά με τον καθορισμό όρων και προϋποθέσεων λειτουργίας κέντρων τοποθέτησης TAVI είναι ιδιαίτερα αυστηρή ως προς τις προδιαγραφές της.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», δύο είναι τα σημαντικότερα κέντρα στην Ελλάδα που κάνουν τέτοιου είδους επεμβάσεις: το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Αθήνας και η αντίστοιχη κλινική ενός ιδιωτικού νοσοκομείου.
Δικλίδα ασφαλείας

Η υπουργική απόφαση προβλέπει μεταξύ άλλων εξειδικευμένο προσωπικό για την πραγματοποίηση επεμβάσεων TAVI, ενώ κάθε πιστοποιημένο κέντρο είναι υποχρεωμένο να ενημερώνει την εθνική βάση δεδομένων (μέσω του ΚΕΣΥ) ανά 6μηνο αναφορικά με τη νοσηρότητα και θνητότητα 30, 180 ημερών και έτους των επεμβάσεων.

Επίσης, επειδή η εν λόγω επέμβαση είναι υψηλού κόστους (περί τις 30-35.000 ευρώ), η υπουργική απόφαση περιλαμβάνει δικλίδα ασφαλείας -προφανώς για να μη γίνεται κατάχρηση- σύμφωνα με την οποία κάθε τέτοια επέμβαση πρέπει να συνοδεύεται από δύο ξεχωριστές γνωμοδοτήσεις-βεβαιώσεις καρδιοχειρουργών.

Κατόπιν τούτων τα ερωτήματα είναι τα εξής:

⚫ Πιστοποιήθηκε ποτέ από το ΚΕΣΥ η Διακλαδική Καρδιοχειρουργική Κλινική του 401 ΓΣΝΑ;

⚫ Αν δεν ήταν πιστοποιημένη, γιατί πραγματοποιήθηκαν σ’ αυτήν 16 επεμβάσεις τέτοιου τύπου;

⚫ Εδινε τα στοιχεία ως όφειλε στο ΚΕΣΥ;

⚫ Γιατί δεν ενημερωνόταν για τα χειρουργεία ο διευθυντής του χειρουργικού τομέα;

Η «Εφ.Συν.» επικοινώνησε χθες με τον καρδιοχειρουργό Χ.Κ. και του έθεσε τα δεδομένα των καταγγελιών. Ο κύριος Χ.Κ. δήλωσε παντελή άγνοια για το θέμα και ότι δεν γνωρίζει πως υπάρχει εισαγγελική έρευνα σε εξέλιξη από τη στρατιωτική δικαιοσύνη. «Ας γίνει η διερεύνηση όσων μου λέτε και τότε θα μιλήσω», μας είπε.
Η μέθοδος TAVI

Εμπνευστής της επέμβασης TAVI είναι ο Γάλλος Αλέν Κριμπιέ, επικεφαλής του Καρδιολογικού Τμήματος του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου στη Ρουέν.

Μάλιστα ήταν ο πρώτος που βρέθηκε στην Ελλάδα, στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, πριν από περίπου 9 χρόνια και συμμετείχε στις πρώτες επεμβάσεις που έγιναν στη χώρα μας.

Η διακαθετηριακή-διαδερμική αντικατάσταση της αορτικής βαλβίδας (TAVR ή TAVI) είναι μια μέθοδος που αναπτύχθηκε πρόσφατα και η οποία επιτρέπει την εμφύτευση μιας καινούργιας βιοπροσθετικής βαλβίδας στη θέση της παλιάς εκφυλισμένης βαλβίδας, χωρίς την ανάγκη ο ασθενής να υποβληθεί στην κλασική χειρουργική μέθοδο με διάνοιξη του θώρακα και προσωρινή διακοπή της λειτουργίας της καρδιάς. Η διάρκεια της επέμβασης είναι περίπου δυο ώρες.

Ο ασθενής παραμένει στο νοσοκομείο για τέσσερις με έξι μέρες και μπορεί να δραστηριοποιηθεί πλήρως σε μία εβδομάδα.

Ο αριθμός των ασθενών που υποβάλλονται σε διαδερμική εμφύτευση της αορτικής βαλβίδας έχει αυξηθεί ραγδαία την τελευταία δεκαετία και πλησιάζει τους 200.000 σε παγκόσμιο επίπεδο. Ωστόσο τα κριτήρια αναφορικά με το ποιος ασθενής χρήζει τέτοιας επέμβασης είναι εξαιρετικά αυστηρά.
Πηγή: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Ίσως Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 25 Οκτωβρίου 2017, 21:35:42 από Αρχίατρος »

14 Ιουνίου 2018, 21:55:52
Απάντηση #32
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
14/06/2018
Π. Καρβουνόπουλος.


Ένας στρατιωτικός ιατρός αναλαμβάνει να απαντήσει στο ερώτημα που είχαμε θέσει σε άρθρο μας για τις πολλές παραιτήσεις που παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια. Η απάντησή του:

Σε πρόσφατο άρθρο σας αναρωτηθήκατε Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος. Σαν στρατιωτικός ιατρός, επιτρέψτε μου να σας απαντήσω.

Αυτό που συμβαίνει είναι απογοήτευση και αγανάκτηση. Έχουμε εισέλθει στη στρατιωτική ιατρική σχολή με βαθμολογία κατά μέσο όρο υψηλότερη από τις υπόλοιπες ιατρικές σχολές, και έχουμε περάσει δύσκολα χρόνια συνδυάζοντας αναφορές, σκοπιές, εκπαιδεύσεις, καψώνια και τιμωρίες με το δύσκολο πρόγραμμα της ιατρικής. Η ανταμοιβή μας; Πολλά χρόνια (περίπου 3-5) σε μονάδες παραμεθορίου, πολεμικά πλοία κλπ, πριν και μετά την ειδικότητα, με τη συνεπαγόμενη επιστημονική στασιμότητα. Βλέπουμε τους πολίτες συναδέλφους να προοδεύουν στην ειδικότητά τους, όσο εμείς είμαστε ξεχασμένοι σε κάποιο νησάκι, ανίκανοι να προσφέρουμε ουσιαστικά. Λαμβάνουμε ειδικότητα όχι πάντα σύμφωνα με την επιθυμία και την κλίση μας, αλλά με βάση τις ανάγκες του στρατεύματος. Χάνουμε άσκοπα το χρόνο μας και ξοδεύουμε τις ικανότητές μας σε άπειρη γραφειοκρατία και σε δουλειές συχνά ανειδίκευτου εργάτη. «Αξιοποιούμε» τις γνώσεις που σκληρά αποκτήσαμε με το να καλύπτουμε ιατρικά βραδιές εξωστρέφειας σε στρατιωτικές λέσχες. Παριστάνουμε τις γλάστρες σε δράσεις «υπερηφάνειας» (εγώ πάντως δεν έχω δει ιδιαίτερη υπερηφάνεια από το προσωπικό, που συμμετέχει αναγκαστικά σε τέτοιες εκδηλώσεις). Καλύπτουμε hot spot υποχρεωτικά, επιπροσθέτως των λοιπών υποχρεώσεων. Τρέχουμε όπου μας στείλουν, ακολουθώντας διαταγές ανωτέρων που έχουν παρεξηγήσει το «προθύμως και άνευ αντιλογίας» με το «διατάζω όπως θέλω», χωρίς κανένα επιχειρησιακό νόημα, αλλά μάλλον για λόγους ευθυνοφοβίας, κακεντρέχειας προς τους ιατρούς ή απλά κακής νοοτροπίας. Όλα αυτά ενώ οι ανάγκες στα νοσοκομεία είναι μεγάλες και τα χειρουργεία καθυστερούν μήνες. Εν τέλει, αναγκαζόμαστε να λειτουργούμε καθημερινά σε ένα περιβάλλον που υπάρχουν έντονα η έλλειψη λογικής και το χαμηλό μορφωτικό επίπεδο (ελπιδοφόρα εξαίρεση οι μόνιμοι αξιωματικοί και υπαξιωματικοί που αποφοιτούν τα τελευταία χρόνια, οι οποίοι με τη σειρά τους αναλώνονται και απογοητεύονται σε ένα σύστημα που είναι καταδικασμένο στη μετριότητα).

Κατόπιν των παραπάνω η σωστή ερώτηση μάλλον είναι «γιατί ΔΕΝ παραιτούνται οι στρ. Ιατροί;» Η απάντηση βέβαια είναι το δυσβάσταχτο πρόστιμο της παραίτησης, συνέπεια του νόμου 3257/2004, που παραδείγματος χάριν για έναν ιατρό που μόλις έχει πάρει ιατρική ειδικότητα (περίπου 33-35 ετών) ξεπερνά τα 100.000 ευρώ. Και επειδή το απαιτούμενο ποσό δεν το βγάζει ένας νέος γιατρός στην Ελλάδα, αναγκαστική συνέπεια της παραίτησης είναι και η αυτοεξορία σε χώρες με μεγαλύτερους μισθούς. (Εδώ να αναφέρω ότι ο μισθός ενός στρ. Ιατρού είναι μικρότερος από τον αντίστοιχο ενός πολίτη ιατρού, ωστόσο δε νομίζω ότι αυτός είναι ο λόγος της παραίτησης για τους περισσότερους, μάλλον απλά συμβάλλει στο αίσθημα αγανάκτησης)

Το λυπηρό είναι ότι έχουμε εισέλθει στη σχολή με συνειδητή επιλογή και με μεγάλη προσπάθεια, για να υπηρετήσουμε την επιστήμη και την πατρίδα (προσφέροντας ουσιαστικά σε αυτή και όχι για να «εξυπηρετήσουμε»). Έχουμε αποφοιτήσει με τη στρατιωτική συνείδηση και πνεύμα που μόνο μια παραγωγική σχολή μπορεί να σου δώσει, και μπορούμε να αντεπεξέλθουμε άριστα και στα διοικητικά μας καθήκοντα. Ο στρατός έχει την πρώτη ύλη, όλους εμάς, για να δημιουργήσει μια υγειονομική υπηρεσία που θα ζήλευαν χώρες του εξωτερικού. Αντ’ αυτού, σπαταλά τις δυνατότητες και τις εργατοώρες μας και μας καταδικάζει στην μετριότητα.

Σκέφτομαι ορισμένους συναδέλφους που παραιτήθηκαν τους οποίους γνωρίζω προσωπικά, με τι όνειρα μπήκαν στη σχολή, με τι πατριωτικά ιδανικά, τι ικανότητες είχαν και τι πάθος να τις προσφέρουν. Ο στρατός τους απογοήτευσε όπως και τους περισσότερους από εμάς (αναφέρομαι και στους αποφοίτους των υπόλοιπων στρατιωτικών σχολών). Δεν είναι ότι δεν άντεξαν τις δυσκολίες. Στις χώρες που συνέχισαν τη σταδιοδρομία τους υπάρχουν πολύ μεγαλύτερες δυσκολίες από το να κάθεσαι σε ένα πεδίο βολής ή σε μια αίθουσα εκδηλώσεων παρέα με ένα σάκο πρώτων βοηθειών περιμένοντας να περάσει η ώρα.

Τους σκέφτομαι και στεναχωριέμαι γι αυτούς, αλλά και για εμένα, τα μέλη της οικογενείας μου, και όλο το υπόλοιπο προσωπικό, που δεν έχει πρόσβαση πια στις υπηρεσίες τους. Το θέμα των στρατιωτικών ιατρών δεν αφορά μόνο τους ίδιους, αλλά όλη τη στρατιωτική οικογένεια.

Με δεδομένο τους μειωμένους αριθμούς στρατιωτικών γιατρών των τελευταίων χρόνων (περίπου 20 απόφοιτοι ανά έτος και για τους 3 κλάδους), πλησιάζει ο καιρός που η Ηγεσία θα πρέπει να αξιολογήσει εκ νέου τις πραγματικές υγειονομικές ανάγκες. Να περιορίσει τη σπάταλη χρήση προσωπικού, και να επενδύσει στην αξιοποίηση και την εξέλιξη στο έπακρο των δυνατοτήτων που έχει το ιατρικό προσωπικό. Προς όφελος όλων.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

15 Ιουνίου 2018, 00:06:59
Απάντηση #33
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Παράθεση
Έχουμε εισέλθει στη στρατιωτική ιατρική σχολή με βαθμολογία κατά μέσο όρο υψηλότερη από τις υπόλοιπες ιατρικές σχολές
Επειδή παίζει πολύ το επιχείρημα: "είμαστε η ιατρική σχολή με τη μεγαλύτερη βάση" να θυμίσω ότι πριν χρόνια ήταν η ιατρική σχολή με τη χαμηλότερη βάση.
Μάλιστα έπαιρνε και επιλαχόντες όταν παραιτούνταν κάποιοι μετά τις πρώτες εντυπώσεις από τη ΣΣΑΣ.
Γιατί λοιπόν με την πάροδο των χρόνων έγινε από την ιατρική σχολή με τη χαμηλότερη βάση σ' αυτή με την ψηλότερη; Δυσκολεύομαι να δεχθώ ότι ξαφνικά οι υποψήφιοι γιατροί άρχισαν να διαπνέονται με αυξανόμενους ρυθμούς πατριωτικών ιδανικών (για να χρησιμοποιήσω την ίδια έκφραση).

Παράθεση
Εν τέλει, αναγκαζόμαστε να λειτουργούμε καθημερινά σε ένα περιβάλλον που υπάρχουν έντονα η έλλειψη λογικής και το χαμηλό μορφωτικό επίπεδο (ελπιδοφόρα εξαίρεση οι μόνιμοι αξιωματικοί και υπαξιωματικοί που αποφοιτούν τα τελευταία χρόνια,
Διακρίνω μια "μπηχτή" για τα παλαιότερα στελέχη που τώρα πλέον είναι σε ανώτατους βαθμούς;
Να θυμίσω πως όταν η ΣΣΑΣ είχε τη χαμηλότερη βάση από τις ιατρικές, η Ευελπίδων είχε βάση γύρω στο 15, οι απόφοιτοι της οποίας τώρα θα είναι από Συνταγματάρχες και πάνω.
Τι βάση έχει τώρα η Ευελπίδων; Πολύ υψηλότερη. Αυξημένος βαθμός πατριωτικών ιδανικών κι εδώ;

Παράθεση
(Εδώ να αναφέρω ότι ο μισθός ενός στρ. Ιατρού είναι μικρότερος από τον αντίστοιχο ενός πολίτη ιατρού, ωστόσο δε νομίζω ότι αυτός είναι ο λόγος της παραίτησης για τους περισσότερους, μάλλον απλά συμβάλλει στο αίσθημα αγανάκτησης)
Χμμμ, μήπως ξεχνάμε κάτι; Τη δυνατότητα διατήρησης ιδιωτικού ιατρείου και άσκησης ιδιωτικού έργου;

15 Ιουνίου 2018, 09:03:01
Απάντηση #34
Αποσυνδεδεμένος

Αρχίατρος

Επώνυμοι
Έχω βαρεθεί αυτή την κλάψα των στρ.ιατρών. Έτσι έχουν μάθει μέσα στην Σχολή φυσικά, αλλά όταν εκτίθενται σε δημόσιο διάλογο (και όχι εντός των οικείων που συνήθως επιδοκιμάζουν) θα υπάρχει και ο αντίλογος.

Ο συντάκτης του κειμένου είναι προφανώς κάποιος ανθυπίατρος-υπίατρος ο οποίος είτε βρίσκεται στα πρώτα 3 χρόνια της Μονάδας (κάτι σαν "αγροτικό" όπου βουλώνουν κάθε πιθανή και απίθανη τρύπα και μόνο σαν γιατροί δεν λειτουργούν), είτε κάνει Ειδικότητα.

Λοιπόν, ας αφήσουν τα "πατριωτικά" για τους χαχόλους και ας παραδεχτούν ότι επέλεξαν τον Στρατό γιατί:

- την εποχή που μπήκαν αυτοί στην ΣΣΑΣ οι αναμονές για Ειδικότητα των πολιτών συναδέλφων τους ήταν τραγικές, ενδεικτικά για... Μικροβιολογία στον Γεννηματά (ειδικότητα που είναι διαβατήριο στην ανεργία σήμερα) περίμενε κάποιος 5 ΧΡΟΝΙΑ, ενώ για το γενικό κομμάτι σε ένα... εξωτικό νησί όπως η Χίος περίμενε κάποιος 2 χρόνια !
Οπότε, ναι, τα μόλις 3 χρόνια που χάνουν οι στρατιωτικοι στην Μονάδα δεν ήταν ΤΠΤ. Τότε...
Να μην μιλήσω για τπτ Μάτια, Ένδο, Πλαστική που τότε περίμενες 7 και βάλε χρόνια και ακόμα και σήμερα έχουν 5 χρόνια μεσο όρο αναμονή. Ο στραταίος, άπαξ και έπαιρνε την Ειδικότητα στις εξετάσεις τους (άλλο κεφάλαιο αυτό), περίμενε μόνο τα χρόνια της Μονάδας.

- εξασφαλισμένη επαγγελματική αποκατάσταση μετά την Ειδικότητα. Πόσο εύκολος είναι ο διορισμός στο ΕΣΥ για έναν πολίτη που τελειώνει τώρα την Ειδικότητα, σε μόνιμη θέση Επιμ.Β' ; Πόσοι υποψήφιοι αντιστοιχούν σε ΜΙΑ θεση ;
Σε αντίθεση ΚΑΘΕ στρατιωτικός γιατρός που τελειώνει την Ειδικότητα χρίζεται αυτόματα Επιμελητής, ανεξάρτητα αν τον πάνε σε Κλινική στο 401 όπου δεν υπάρχουν οι αντίστοιχες... καρέκλες (πρέπει να ειναι το δημόσιο νοσοκομείο με το μεγαλύτερο ποσοστό ειδικών) ή αν δεν ξέρει να χειρουργεί.

Οπότε ας κάνει λίγο υπομονή ο συνάδελφος και ας απολαύσει τα 3 χρόνια της Μονάδας, δεν πέθανε κανένας επειδη παίρνει 1,100€ για 3 χρόνια και ειδικά σε "τρυφερή" ηλικία, οι πολίτες συναδέλφοι τους, αρκετοί πάνω από 40 αναγκάζονται να πληρώνονται σαν ειδικοί με αυτά τα χρήματα.
Και όποιος δεν την παλεύει, μπορεί κάλλιστα να παραιτηθεί και να ζητήσει έναν διακανονισμό για να επιστρέψει πίσω τα χρήματα που ξόδεψε ο Στρατός για να τον σπουδάσει.

4 Νοεμβρίου 2018, 22:04:54
Απάντηση #35
Αποσυνδεδεμένος

Αρχίατρος

Επώνυμοι
Το πόρισμα των Επιθεωρητών Υγείας για τις επεμβάσεις TAVI στο 401.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Δεν κάνει κόπι-πάστε το κείμενο γιατί είναι τεράστιο.

To 60% των γιατρών στον Αμερικανικό Στρατό είναι Έφεδροι:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Νομίζω και ο δικός μας Στρατός θα επωφελούνταν από έμπειρους γιατρούς όπως ο 60άρης Αμερικανός χειρουργός του βίντεο.
Βασικά πρέπει να υπάρχει ανοικτή σκέψη και όχι νοοτροπία "φέουδων".
« Τελευταία τροποποίηση: 4 Νοεμβρίου 2018, 22:06:53 από Αρχίατρος »

7 Νοεμβρίου 2018, 21:22:07
Απάντηση #36
Αποσυνδεδεμένος

Αρχίατρος

Επώνυμοι
Η απάντηση μέσω του site του Καρβουνόπουλου

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Νομίζω είναι ό,τι χειρότερο να διαδίδονται φήμες απ' το site του Καρβουνόπουλου (δικαιούχοι στα στρατιωτικά νοσοκομεία οι αμυντικοί συντάκτες), "πηγές" κτλ. όποιος θέλει να πει κάτι, ας βγει να το πεί-γράψει με όνομα και επώνυμο.

Άλλωστε είναι τραγικό λάθος να πιστέψει κάποιος ότι όλοι οι στρατιωτικοί γιατροί στοιχίζονται πίσω απ΄τον γιατρό που αναφέρεται στα δημοσιεύματα της efsyn.

22 Νοεμβρίου 2018, 00:36:51
Απάντηση #37
Αποσυνδεδεμένος

Αρχίατρος

Επώνυμοι
Παραθέτω μια γενική τοποθέτηση για τα στρατιωτικά νοσοκομεία που αλίευσα σε site στρατιωτικού ενδιαφέροντος (e-amyna), τροφή για σκέψη και συζήτηση.
Παράθεση
Κάποτε έιχα πέι παρόμοια πράματα και είχα άδικα πιστέυω κατηγορηθεί από κάποιον φιλο - με τον οποίο έχω διαπιστώσει ότι έχω πολλές κοινές απόψεις-για εμπάθεια διότι δεν είμαι στρατιωτικός. Δεν έιναι όμως έτσι - στο κάτω κάτω τα επαγγελματικά μου ενδιαφέροντα είναι σε άλλη χώρα. Πιστέυω ότι η κατάργηση της στρατιωτικής ιατρικής ως έχει τώρα πρέπει να γίνει χτες. όχι όμως ότι ο στρατός δεν χρειάζεται γιατρούς δικούς του.
Σίγουρα δε χρειάζεται γυναικολόγους(!), κυτταρολόγους(!), γαστρεντερολόγους(!) ενδοκρινολόγο(!) παιδίατρο(!!!) αιματολόγους(!), καρδιολόγους, πνευμονολόγους, ογκολόγους(!), αλλεργιολόγους(!) κτλ κτλ.
Χρειάζεται αυτό που λέει η λέξη. Γιατρούς που θα έχουν σχέση με στρατό- τραυμα- πολεμικό τραύμα- αποκατάσταση. πχ σε σοβαρή χώρα Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος... (GP, Emergency Medicine, Anaesthetics and Resuscitation, General Surgery, General Medicine, Psychiatry, Pathology, Radiology, Rheumatology and Rehabilitation, Occupational Medicine or Public Health).
Άντε χαριστικά να δεχτώ και ορθοπεδικους- Νευροχειρουργούς-πλαστικούς. That's it. όλοι οι παραπάνω έχουν άμεση σχέση με τραύμα - ψυχιατρική ( ψυχικές νόσοι- post-traumatic stress είναι σημαντικό να είναι under control σε στρατιωτικό περιβάλλον).

Η έννοια των στρατιωτικών νοσοκομείων όπως έιναι στην Ελλάδα είναι αστεία.Τεράστια σπατάλη πόρων- αποτέλεσμα αστείο. Σε UK γιατροί του στρατού είναι μέσα σε μεγάλα νοσοκομεία. Πήγε ο άλλος σto Camp Bastion για 6 μήνες και μετά ήρθε και μετέφερε τη γνώση του στο Trauma Centre που δουλεύει κανονικά. Αντί να έχεις 3 megastores τροφοδοσίας ιδιωτικών ιατρέιων στην Κατεχάκη έχεις 2 άντε 3 major trauma centres κατανεμημένα στο χώρο της Αττικής στα οποία ΄γινεται (και μόνο εκεί) η διακομιδή περιστατικών τραύματος ( τροχάια- πτώσεις- μαχαιρώματα -πυροβολισμοί -εγκαύματα κτλ) στα οποία υπηρετούν στρατιωτικοί ιατροί (δες ειδικότητες παραπάνω) + πολίτες ιατροί και ένα στη Θεσν/'ικη. Τα θές στις δυο μεγάλες πόλεις γιατί αυτές έχουν επαρκή πληθυσμό για να τροφοδοτήσουν με τραύμα 2-3 μεγαλα νοσοκομεία εξειδικευμένα σε τραύμα και τέλος τέλος θα λειτουργήσουν και ως κέντρα αναφοράς και για επιπλεγμένα περιστατικά τραυματος από περιφέρεια. Στην ιατρική the size matters- δίνει εμπειρία. Αν θες για τεχνικούς λόγους μπορέις να έχεις κάποιους στρατιωτικούς γιατρούς των παραπάνω ειδικοτήτων και στο πανεπιστημιακό Αλεξανδρούπολης- Ιωαννίνων για προφανείς γεωγραφικούς λόγους και γειτνίαση με περιοχές ενδιαφέροντος- βαρειά βαρειά και χαριστικά άντε και Ηρακλείου- Λάρισας ( στο πρώτο για΄τι σε περίοδο κρίσεις μπορέι να δεχτέι "πελατεία" από νοτιοανατολικό αιγαίο, στο δέυτερο λόγω του αριθμού των μονάδων στη περιοχή) Στρατιωτικοί GP + Ψυχίατροι +/- ορθοπεδικός σε "διασπορα"- μονάδες- ΣΤΕΠ που ουσιαστικά είναι κεντρα υγείας.....ας πούμε ...
Όλα αυτά για 2 λόγους.Θές γιατρούς με
1) Διαρκής τριβή με τραύμα- αποκατάσταση που έιναι και το κύριο αντικείμενο ενός ιατρού στο στρατιωτικο πεδίο
2) Ευχέρεια για περιοδικές μετεκπαιδέυσεις σε τραυμα-αποκατασταση/ συμμετοχή σε ασκήσεις - "ειρηνευτικές αποστολές"
Φυσικά ΟΛΟΙ πρέπει να είναι updated σε course τραύματος.

Τώρα αν κάποιος στρατιωτικός χρειαστέι πχ καρδιολόγο πιστέψτε με η καρδιολογική ενός περιφερειακόυ ή κεντρικού πανεπιστημιακού νοσοκομείου που δόξα το θεό για το μέγεθος της χώρας έχουμε ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ θα προσφέρει απέιρως καλύτερες και πιο ολοκληρωμένες υπηρεσίες υγείας από το 412 πχ ή ακόμη μια μη επείγουσα θωρακοχειρουργική επέμβαση θα γίνει με μεγαλύτερη ασφάλεια στο Ωνάσειο παρά αλλού...
Τέλος κάτι άσχετο.
ΟΛΑ ΤΑ ΦΑΝΤAΡΙΑ αντι για γοπινγκ να περνάνε ένα διημερο για να κανουν ένα trauma basic course ώστε 1) ΜΆΘΟΥΝ ΝΑ ΒΆΖΟΥΝ ΦΛΈΒΑ ΚΑΙ ΟΡΟ- 2)ΌΛΟΙ ΝΑ ΚΆΝΟΥΝ Tourniquet 3)όλοι να κάνουν περίδεση ταρυμάτων- σταθεροποίηση- μεταφορά τραυματία.
Θα έιναι χρήσιμο και στην πολιτική ζωή.
Όσον αφορά τις χειρουργικές ειδικότητες, εκτός Γενικής Χειρουργικής και Ορθοπαιδικής, κάτι Ν/Χ και Πλαστικές είναι εντελώς out of the question για μένα, καθώς

- για την Ν/Χ δεν υπάρχει η επαρκής γκάμα περιστατικών και οι εμβολισμοί που τόσο διαφημίζονται (για ευνόητους λόγους) δεν επαρκούν

- σε καιρό ειρήνης, δεν υπάρχει τόσο ανάγκη για πλαστικούς, και αν δείτε πόσους πλαστικούς έχει αυτή την στιγμή ο ΕΣ θα φρίξετε !

Στα στρατιωτικά νοσοκομεία έχουμε το γνωστό πρόβλημα που βλέπουμε παντού στην ελληνική κοινωνία:
ξεκινάει κάτι σωστά και εκτροχιάζεται σε φατρίες, συντεχνίες, βύσματα (ο τρόπος που κατανέμουν τις ειδικότητες είναι παντελώς άγνωστος ενώ γεννάει υποψίες καθώς κατά καιρούς βλέπουμε παραπάνω θέσεις σε ειδικότητες που έχουν μεγάλη αναμονή στα πολιτικά νοσοκομεία), ενώ χάνεται εντελώς η αρχική στόχευση που ήταν "οι ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων" και μόνο.

Απορώ και εγώ γιατί πρέπει π.χ να καλύπτεται με στρατιωτικό καρδιολόγο ο Έβρος:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Ατό που έχω παρατηρήσει εγώ είναι η νοοτροπία να γίνουν όλα ΕΝΤΟΣ στρατεύματος, αντί να υπάρχει η ιδανική συνεργασία στρατιωτικών-πολιτικών δομών, και σε αυτό το σκεπτικό εντάσσονται η Διακλαδική Καρδιοχειρουργική Μονάδα (με τα αποτελέσματα που είδαμε), όπως η Μαιευτική-Γυναικολογική Κλινική που κυοφορείται.
« Τελευταία τροποποίηση: 22 Νοεμβρίου 2018, 00:45:10 από Αρχίατρος »

11 Δεκεμβρίου 2018, 01:56:13
Απάντηση #38
Αποσυνδεδεμένος

Αρχίατρος

Επώνυμοι
Ο άνθρωπος αυτός θα επιστρέψει στο Δημόσιο τους μισθούς που παρανόμως εισέπραξε ;
Παράθεση
Δεν ήταν καθαρίστρια και δικάστηκε μόνο 18 μήνες

10.12.2018, 14:46

Συντάκτης:  Δημήτρης Τερζής

Στην Ελλάδα σήμερα μπορεί να είσαι καθαρίστρια που πλαστογράφησε το απολυτήριο μιας τάξης του Δημοτικού και να καταδικάζεσαι σε 10ετή φυλάκιση. Μπορεί όμως και να δηλώνεις γιατρός χωρίς πτυχίο ιατρικής και να τη γλιτώνεις με 18 μήνες φυλάκιση - που πιθανότατα θα μειωθεί στο Εφετείο ώστε να μην κάνεις ούτε μία μέρα φυλακή!

Η απίστευτη αυτή ιστορία που φέρνει στο φως σήμερα η «Εφ.Συν.» αφορά τον στρατιωτικό Ε.Γ. (τα πλήρη στοιχεία του στη διάθεση της εφημερίδας). Ο Ε.Γ. διατηρεί ιατρείο, συνταγογραφεί, δίνει διαλέξεις σε δημοτικές αίθουσες, διατηρεί το προφίλ του άριστου μέλους της κοινωνίας και δηλώνει γιατρός αν και απόφοιτος της... Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ. Μάλιστα, επί μια τριετία ήταν διευθυντής στο διαιτολογικό τμήμα του 401 ΓΣΝΑ, ενώ είχε ανοίξει και δύο ιατρεία, ένα στην Πάτρα και ένα στη Σπάρτη όπου δεχόταν ασθενείς.

Ο εν λόγω αξιωματικός καταδικάστηκε πριν από λίγο καιρό από τη στρατιωτική Δικαιοσύνη σε ποινή φυλάκισης 18 μηνών, έπειτα από καταγγελία που είχε γίνει για τις δραστηριότητές του. Ο ίδιος έχει ασκήσει έφεση στην απόφαση. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κτηνίατρος αυτή την περίοδο σπουδάζει στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, προκειμένου να λάβει τον τίτλο που δεν έχει, αλλά που χρησιμοποιούσε κατά κόρον τα προηγούμενα χρόνια.

Και λέμε χρόνια, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας ήταν εγγεγραμμένος στον Ιατρικό Σύλλογο της Πάτρας από το 2011, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως την άδεια άσκησης επαγγέλματος την πήρε από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Στην Πάτρα, για άγνωστους λόγους, δεν έμεινε για πολύ ως μέλος του τοπικού ιατρικού συλλόγου, ζήτησε τη διαγραφή του και στη συνέχεια έκανε αίτημα να ενταχθεί στον Ιατρικό Σύλλογο Λακωνίας, πράγμα το οποίο και έγινε. Μάλιστα, υπάρχουν έγγραφα με τα οποία απευθύνεται στον ιατρικό σύλλογο, υπογράφοντας ως στρατιωτικός γιατρός.

Στο μεσοδιάστημα είχαν πυκνώσει οι μουρμούρες μέσα στο 401 ΓΣΝΑ από γιατρούς που γνώριζαν πως ο Ε.Γ. δεν έχει πτυχίο ιατρικής και κάπως έτσι ακολούθησαν οι σχετικές καταγγελίες και ξεκίνησε μια Ενορκη Διοικητική Εξέταση για να διαπιστωθεί του λόγου το αληθές.
Η διακωμώδηση

Πηγές από το νοσοκομείο ανέφεραν στην «Εφ.Συν.» ότι παρουσιαζόταν στους συναδέλφους με το επιχείρημα «έχω τελειώσει Ιατρική», ενώ αρκετοί ήταν εκείνοι που στους διαδρόμους του 401 ΓΣΝΑ διακωμωδούσαν την κατάσταση λέγοντας πως έχουν τη μοναδική τύχη να εργάζονται παρέα με έναν «συνάδελφο», ο οποίος ήταν ταυτόχρονα κτηνίατρος, γιατρός και διατροφολόγος! Παράλληλα, υπήρχαν αιχμές και ως προς τη διοίκηση του Υγειονομικού του Στρατού, για την οποία ανέφεραν πως δεν είχε ελέγξει, ως όφειλε, τους τίτλους του αξιωματικού.

Οπως αποδείχτηκε από την έρευνα της στρατιωτικής Δικαιοσύνης, το πτυχίο Ιατρικής το οποίο προσκόμιζε ο εν λόγω αξιωματικός, με ημερομηνία έκδοσης 26 Νοεμβρίου 2007 και βαθμό «Λίαν Καλώς - Επτά» ήταν πλαστό και δεν είχε εκδοθεί ποτέ από την Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ. Με έγγραφό του στις 27 Φεβρουαρίου 2016 το ΑΠΘ ενημέρωνε την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας πως το εν λόγω πιστοποιητικό αποφοίτησης «δεν έχει εκδοθεί ποτέ από την εν λόγω σχολή», με αποτέλεσμα η περιφέρεια να καλέσει τον «γιατρό» να επιστρέψει την άδεια άσκησης επαγγέλματος σε αυτήν.

Μάλιστα, την απόφαση αυτή η περιφέρεια την κοινοποιούσε τόσο στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, όπως επίσης και σε όλους τους ιατρικούς συλλόγους της χώρας.

Μετά την απόφαση του στρατοδικείου ο Ε.Γ. έχει πάψει να δηλώνει γιατρός, τουλάχιστον στον ιστότοπο που διατηρεί και εμφανίζεται ως «κλινικός διαιτολόγος». Δηλώνει πως έχει αντιμετωπίσει περισσότερα από 3.600 περιστατικά στην καριέρα του, ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι ορισμένες από τις μεθόδους αντιμετώπισης που περιγράφει, δεν γίνονται ούτε από διατροφολόγο ούτε από κτηνίατρο, αλλά από καταρτισμένο ιατρικό προσωπικό.
Δεδομένη η απόταξη

Κύκλοι του υπουργείου Εθνικής Αμυνας με τους οποίους επικοινώνησε η «Εφ.Συν.» εκτιμούν ότι σε τέτοιες περιπτώσεις, η απόταξη από τον Στρατό είναι δεδομένη, ανεξαρτήτως του αν θα μειωθεί ή όχι η ποινή στο Εφετείο. Την κατάληξη μάλλον τη γνωρίζει και ο ίδιος ο Ε.Γ., ο οποίος εδώ και ενάμιση χρόνο ασχολείται με τους... συνεταιρισμούς, μετέχοντας μάλιστα και στην τελευταία έκθεση ΚΑΛΟ μέσω μιας αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας που έχει ιδρύσει και η οποία ασχολείται με τη διατροφική υποστήριξη των καρκινοπαθών.

Η περίπτωση του Ε.Γ. είναι το δεύτερο κρούσμα με «πειραγμένους» τίτλους σπουδών που συμβαίνει στο 401 ΓΣΝΑ το τελευταίο διάστημα. Υπενθυμίζεται ότι όπως αποκάλυψε η «Εφ.Συν.» πριν από λίγο καιρό, έπειτα από έρευνα του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας στο νοσοκομείο, αποδείχθηκε ότι ένας από τους θωρακοχειρουργούς της διακλαδικής καρδιοχειρουργικής κλινικής που αποτελούσε μέλος της Ομάδας Καρδιάς για να πραγματοποιεί τις ειδικού τύπου επεμβάσεις TAVI δεν είχε τα απαιτούμενα προσόντα γι’ αυτήν.

Η συγκεκριμένη υπόθεση ήταν επίσης γνωστή στους κύκλους του νοσοκομείου καθώς είχαν γίνει σχετικές αναφορές προς τη διοίκηση και όμως, η στρατιωτική Δικαιοσύνη είχε βάλει τότε την υπόθεση στο αρχείο...
Πηγή: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 11 Δεκεμβρίου 2018, 01:58:56 από Αρχίατρος »

11 Δεκεμβρίου 2018, 02:29:07
Απάντηση #39
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Απορίες:
Αυτός ο άνθρωπος τι πτυχίο έχει τελικά; Πως βρέθηκε στο Στρατό και μάλιστα αξιωματικός;
Ήταν στρατιωτικός κτηνίατρος από ΣΣΑΣ; Δε γνωρίζω να υπάρχει στη ΣΣΑΣ κλάδος διατροφολογίας.
Οι "τάξεις" στη ΣΣΑΣ γνωρίζονται μεταξύ τους πολύ καλά. Δε γνώριζε κανείς ότι δεν υπήρξε φοιτητής και απόφοιτος ιατρικής σε όλη αυτή την πορεία;

13 Δεκεμβρίου 2018, 06:28:10
Απάντηση #40
Αποσυνδεδεμένος

Αρχίατρος

Επώνυμοι
Θα προσπαθήσω να απαντήσω αν και δεν γνωρίζω την πλήρη έκταση της υπόθεσης.
Λένε ότι τιμωρήθηκε. Πως ακριβώς ; Με κάποια διοικητική ποινή, στέρηση βαθμού ή μισθού για κάποιους μήνες ξερωγω ; Και όλα καλά και business as usual ? Περιμένουμε να πάρει το πτυχίο και να... συνεχίσει ; Γιατί αλλού γράφεται ότι την απόταξη την έχει στο τσεπάκι του.
Πραγματικά δεν καταλαβαίνω γιατί συμπεριφερόμαστε με το γάντι σε μια πλαστογραφία όταν σε μια σοβαρή χώρα θα είχε σουταριστεί απ' την δουλειά του και θα είχαν κινηθεί οι κατάλληλες ποινικές διαδικασίες.
Btw, μην πιστέψει κανείς ότι επειδή είναι Στρατός υπάρχει η αυστηρότητα του παρελθόντος. Σε όλα τα επίπεδα έχουν μπει δικηγόροι, απ΄το να μπορούν να σπουδάζουν για όσο θέλουν (υπάρχει ΣΣΑΣίτης γιατρός 30άρης που τελείωσε την Σχολή σε 10 χρόνια), απ΄τις διαδικασίες παραίτησης που προσπαθούν να φεύγουν πληρώνοντας τα λιγότερα δυνατά από όσα έδωσε ο Στρατός για να τους σπουδάσει, μέχρι τέτοιες υποθέσεις. Οπότε αυτά που λένε οι Ενώσεις τους είναι απλά μπούρδες.

Τώρα το αν γνώριζε, το αναφέρει σαφώς στο άρθρο ότι πολλοί γνώριζαν, γιατί δεν το καταγγελνε κάποιος ; Εδώ πρέπει να ανατρέξουμε στην γνωστή συντεχνιακή νοοτροπία ή στην περίπτωση των στρατιωτικών, στις "κολεγιές" τους. Όσοι κάναμε Στρατό το γνωρίζουμε, οι δεσμοί που αναπτύσσονται ανάμεσα σε άνδρες όταν για κάποιο χρονικό διάστημα (εμείς οι κληρωτοί για 1-2 χρόνια, φανταστείτε τους ΣΣΑΣίτες σε 6!) τρώνε χώμα μαζί, είναι πολύ ισχυροί.
Ποιός θα το "καρφώσει" ; και μετά να τον κοιτάνε οι άλλοι με μισό μάτι ; Στην Ελλάδα υπάρχει έντονη η εμφυλιοπολεμική νοοτροπία της ρουφιανιάς και υπερισχύει έναντι του κοινού καλου.

Άλλο, οι Βρετανοί χρησιμοποιούν ΠΟΛΙΤΕΣ ιατρούς σε διάφορα πολεμικά μέτωπα:

Αναρωτιέμαι αν σε αντίστοιχη περίπτωση η εμπειρία ενός 60άρη ΕΣΥτη συγκρίνεται με αυτή οποιοδήποτε στρατιωτικού χειρουργου....
Και όμως στην Ελλάδα δεν υπάρχει το νομικό πλαίσιο για να γίνει κάτι αντίστοιχο.
Αντιθέτως βλέπουμε ασκήσεις που στα μάτια ενός επαγγελματία Υγείας και ειδικά οποιουδήποτε ασκεί χειρουργική Ειδικότητα, φαντάσουν αστείες, καθως αν εφαρμοστούν ποτέ στο πεδίο της μάχης θα σκοτώσουν περισσότερους από αυτους που θα σώσουν:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Και φυσικά το σχόλιο:
Παράθεση
Δυστυχώς οι στρατιωτικοί γιατροί αναλαμβάνουν πρώτα την περιχαράκωση των συμφερόντων τους και μετά υποχρεώσεις προς το στράτευμα. Κατά την γνώμη μου τα στρατιωτικά νοσοκομεία πρέπει να επικεντρωθούν σε συνθήκες εκστρατείας. Δηλαδή να αναλάβουν ειδικότητες που είναι αποκλειστικά χρήσιμες σε συνθήκες πολέμου, και τα υπόλοιπα να καλύπτονται από πολιτικά νοσοκομεία όπως για όλα τα περιστατικά. Φυσικά επειδή οι περισσότεροι έχουν αναπτύξει μεγάλη επιρροή σε στρατιωτικά κλιμάκια και πολιτικά μονοπάτια, βλέπουμε παράδοξα όπως να μην υπάρχει γιατρός μονάδας σε παραμεθόριους ή στο στόλο, και να στριμώχνονται όλοι για μια θέση ενδοκρινολόγου σε μεγάλο αστικό κέντρο.
είναι to-the-point και σε άμεση συνάφεια με όσα γράφουμε παραπάνω για τις Ειδικότητες στον Στρατό.

13 Δεκεμβρίου 2018, 13:37:56
Απάντηση #41
Αποσυνδεδεμένος

Ορθοπαιδικός


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
.....Εδώ πρέπει να ανατρέξουμε στην γνωστή συντεχνιακή νοοτροπία ή στην περίπτωση των στρατιωτικών, στις "κολεγιές" τους. Όσοι κάναμε Στρατό το γνωρίζουμε, οι δεσμοί που αναπτύσσονται ανάμεσα σε άνδρες όταν για κάποιο χρονικό διάστημα ....
...
Αναρωτιέμαι αν σε αντίστοιχη περίπτωση η εμπειρία ενός 60άρη ΕΣΥτη συγκρίνεται με αυτή οποιοδήποτε στρατιωτικού χειρουργου....
Και όμως στην Ελλάδα δεν υπάρχει το νομικό πλαίσιο για να γίνει κάτι αντίστοιχο.

Αντιθέτως βλέπουμε ασκήσεις που στα μάτια ενός επαγγελματία Υγείας και ειδικά οποιουδήποτε ασκεί χειρουργική Ειδικότητα, φαντάσουν αστείες, καθως αν εφαρμοστούν ποτέ στο πεδίο της μάχης θα σκοτώσουν περισσότερους από αυτους που θα σώσουν:  Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
...
   "Κοινώς"  Omertà ...

   Οι στρατιωτικοί χειρουργοί που θέλουν να εργαστούν είναι αντάξιοι και συγκρίσιμοι σίγουρα με τους ιδιώτες (και μάλλον κάτι παραπάνω λόγω και χειρουργείων στα ΓΣΝΕ). Νομίζω η σύγκρισή σου τους αδικεί. Οι ορθοπαιδικοί που γνωρίζω είναι σίγουρα ανταγωνιστικοί και πολλών ΕΣΥτών. Εξάλλου ο στρατός για να στελεχωθεί (αν δεν έχει στρατιωτικούς) θα πάρει ιδιώτες, όχι ΕΣΥτες.

   Το παράδειγμα του ΚΙΧΝΕ που αναφέρθηκε μάλλον ήταν κατά των ιδιωτών ιατρών αφού οι συμμετέχοντες ήταν επίστρατοι: ""Επίδειξη της λειτουργίας του 227ου Κινητού Χειρουργικού Νοσοκομείου Εκστρατείας (ΚΙΧΝΕ) με τη συμμετοχή εφέδρων, παρακολούθησε ο αρχηγός ...Η ενεργοποίηση του συγκεκριμένου νοσοκομείου εκστρατείας – που είναι αμιγώς επιστρατευόμενο "". Εξάλλου αυτές οι επιδείξεις για το θεαθήναι πάντα γίνονται.

   Για το σχόλιο στο τέλος συμφωνώ απόλυτα. Θυμάμαι πόσο με ξένισε όταν άκουσα ύπαρξη στρατιωτικών παιδιάτρων και γυναικολόγων (όταν προ 30+ χρόνια οι γυναίκες στο Στρατό ήταν πεντέξι). Πρέπει πολλά να αλλάξουν...

13 Δεκεμβρίου 2018, 20:17:29
Απάντηση #42
Αποσυνδεδεμένος

Αρχίατρος

Επώνυμοι
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Οι στρατιωτικοί χειρουργοί που θέλουν να εργαστούν είναι αντάξιοι και συγκρίσιμοι σίγουρα με τους ιδιώτες (και μάλλον κάτι παραπάνω λόγω και χειρουργείων στα ΓΣΝΕ). Νομίζω η σύγκρισή σου τους αδικεί. Οι ορθοπαιδικοί που γνωρίζω είναι σίγουρα ανταγωνιστικοί και πολλών ΕΣΥτών. Εξάλλου ο στρατός για να στελεχωθεί (αν δεν έχει στρατιωτικούς) θα πάρει ιδιώτες, όχι ΕΣΥτες.

   Το παράδειγμα του ΚΙΧΝΕ που αναφέρθηκε μάλλον ήταν κατά των ιδιωτών ιατρών αφού οι συμμετέχοντες ήταν επίστρατοι: ""Επίδειξη της λειτουργίας του 227ου Κινητού Χειρουργικού Νοσοκομείου Εκστρατείας (ΚΙΧΝΕ) με τη συμμετοχή εφέδρων, παρακολούθησε ο αρχηγός ...Η ενεργοποίηση του συγκεκριμένου νοσοκομείου εκστρατείας – που είναι αμιγώς επιστρατευόμενο "". Εξάλλου αυτές οι επιδείξεις για το θεαθήναι πάντα γίνονται.
Ο μέσος στρατιωτικός δεν μπορεί να συγκριθεί με τον μέσο ΕΣΥτη για τον απλούστατο λόγο: αριθμός χειρουργείων που βάζει ο 2ος που όπως γνωρίζουμε στην Χειρουργική είναι το παν. Αν δεν ήταν έτσι και τα στρατιωτικά νοσοκομεία έβαζαν τον αριθμό και το εύρος που βάζουν τα πολιτικά, θα έδιναν ΠΛΗΡΗ Ειδικότητα Γενικής Χειρουργικής και όπως ξέρουμε δεν δίνουν.

Εδώ οι ίδιοι οι στρατιωτικοί πάνε στα πολιτικά νοσοκομεία για ειδίκευση και εξειδίκευση. Δεν θα δεις στρατιωτικό να θεωρεί μέντορά του άλλον στρατιωτικό, για ευνόητους λόγους.

Η άσκηση μπορεί να διεξηχθη από επίστρατους αλλά διοργανώθηκε απ ΄το ΓΕΣ. Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν χρησιμοποιήθηκε το νοσοκομείο της Ρόδου, αλλά επιλέχθηκε να βγεί αυτή η εικόνα προς τα έξω που σίγουρα αδικεί τον Στρατό.
Πάντως υπάρχει οξυτατη έλλειψη άκρως απαραίτηρων υλικών (που εν μέρει δικαιολογείται λόγω της γενικότερης αφραγκίας), αλλά το σημαντικότερο, της κατάλληλης εκπαίδευσης στο πεδίο της μάχης.
« Τελευταία τροποποίηση: 14 Δεκεμβρίου 2018, 00:01:40 από Αρχίατρος »

14 Δεκεμβρίου 2018, 11:10:37
Απάντηση #43
Αποσυνδεδεμένος

Ορθοπαιδικός


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Ο μέσος στρατιωτικός δεν μπορεί να συγκριθεί με τον μέσο ΕΣΥτη για τον απλούστατο λόγο: αριθμός χειρουργείων που βάζει ο 2ος που όπως γνωρίζουμε στην Χειρουργική είναι το παν. Αν δεν ήταν έτσι και τα στρατιωτικά νοσοκομεία έβαζαν τον αριθμό και το εύρος που βάζουν τα πολιτικά, θα έδιναν ΠΛΗΡΗ Ειδικότητα Γενικής Χειρουργικής και όπως ξέρουμε δεν δίνουν.

Εδώ οι ίδιοι οι στρατιωτικοί πάνε στα πολιτικά νοσοκομεία για ειδίκευση και εξειδίκευση. Δεν θα δεις στρατιωτικό να θεωρεί μέντορά του άλλον στρατιωτικό, για ευνόητους λόγους.

Η άσκηση μπορεί να διεξηχθη από επίστρατους αλλά διοργανώθηκε απ ΄το ΓΕΣ. Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν χρησιμοποιήθηκε το νοσοκομείο της Ρόδου, αλλά επιλέχθηκε να βγεί αυτή η εικόνα προς τα έξω που σίγουρα αδικεί τον Στρατό.
Πάντως υπάρχει οξυτατη έλλειψη άκρως απαραίτηρων υλικών (που εν μέρει δικαιολογείται λόγω της γενικότερης αφραγκίας), αλλά το σημαντικότερο, της κατάλληλης εκπαίδευσης στο πεδίο της μάχης.
   Όχι δεν συγκρίνεται ειδικά στο είδος των χειρουργείων. Ο στρατιωτικός χειρουργεί πιο "ψυχρά" περιστατικά (συχνά ως ιδιώτης). Αλλά ο στρατός αν δεν εκπαιδεύσει μόνος του (όπως τώρα) στρατιωτικούς γιατρούς αναγκαστικά θα τους πάρει από τους ιδιώτες (όχι από το ΕΣΥ) οπότε η σύγκριση με το ΕΣΥ είναι άσκοπη. Τώρα αν θα πρέπει να κλείσουν τα ΓΣΝ και πιθανώς να μεταφερθούν οι γιατροί τους στο ΕΣΥ ίσως (μάλλον) έχεις δίκιο (δεν φαντάζομαι το μπάχαλο). Αλλά πρέπει κάπως να βολευτούν και αυτοί και δη οι υψηλόβαθμοι.
   Για την ειδίκευση πηγαίνουν σε στρατιωτικά νοσοκομεία και για άλλο βασικότατο λόγο. Εφημερίες στα ΓΣΝ δεν πληρώνονται στους στρατιωτικούς (τουλάχιστον προ 15ετίας που το ξέρω) γιατί θεωρούνται "υπηρεσίες". Σε πολιτικά νοσοκομεία πληρώνονται κανονικά.
   Ο ρόλος της άσκησης φαντάζομαι είναι να γίνει στο ...πεδίο της μάχης, όχι στο νοσοκομείο. Δε βαριέσαι, όλες αυτές οι ασκήσεις είναι ψιλοπανηγύρια.... Άσκηση σεισμού στο νοσοκομείο: όλοι έψαχναν τους καφέδες να περάσει κάπως η ώρα στο προαύλιο...
   Έλλειψη υλικών; Δε λες και άσχετα υλικά. Ούτε που θυμάμαι τι σαχλαμάρες είχα χρεωθεί ως ιατρός μονάδας τη δεκαετία του 1990. Σκονισμένες (ενίοτε σκουριασμένες) παλιατζούρες. Δε νομίζω να άλλαξαν πολλά...

14 Δεκεμβρίου 2018, 12:02:59
Απάντηση #44
Αποσυνδεδεμένος

iceman


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος


Όσον αφορά τις χειρουργικές ειδικότητες, εκτός Γενικής Χειρουργικής και Ορθοπαιδικής, κάτι Ν/Χ και Πλαστικές είναι εντελώς out of the question για μένα, καθώς

- για την Ν/Χ δεν υπάρχει η επαρκής γκάμα περιστατικών και οι εμβολισμοί που τόσο διαφημίζονται (για ευνόητους λόγους) δεν επαρκούν

- σε καιρό ειρήνης, δεν υπάρχει τόσο ανάγκη για πλαστικούς, και αν δείτε πόσους πλαστικούς έχει αυτή την στιγμή ο ΕΣ θα φρίξετε !


Παντως στο 401 παραπέμπονται για εμβολισμό από το Παίδων "Η Αγία Σοφία"σχεδόν όλες οι αγγειακές δυσπλασίες εγκεφάλου.
The winner takes it all........

 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
0 Απαντήσεις
10559 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 6 Μαΐου 2009, 19:24:16
από Argirios Argiriou
8 Απαντήσεις
9844 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 21 Σεπτεμβρίου 2016, 13:22:56
από Αρχίατρος
2 Απαντήσεις
5242 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 24 Ιανουαρίου 2012, 23:18:46
από Ορθοπαιδικός
7 Απαντήσεις
7691 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 16 Φεβρουαρίου 2012, 13:23:42
από Αδαμάντιος Σκούφαλος
11 Απαντήσεις
10440 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 3 Δεκεμβρίου 2012, 20:42:12
από Denominator