Άλλες κατηγορίες μηνυμάτων > Πολιτική και Κοινωνικά Θέματα
Έρχεται η σειρά των...ασφαλισμένων
Denominator:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΑν δεν έχουν κάνει λάθος στον πίνακα στο παραπάνω (νούμερο 6000!) μήνυμα του διακομιστή, παρατήρησα το εξής παράδοξο:
caps Losec 20 (14) Λιανική τιμή 10,86 Ασφαλιστική τιμή 7,7 Αποζημίωση διαφοράς: 50/50 (!!!!)
caps Odasol 20 (14) Λιανική τιμή 8,69 Ασφαλιστική τιμή 7,7 Αποζημίωση διαφοράς: 0/100 (!!!!)
Θυμίζω off patent το πρώτο, γενόσημο το δεύτερο!
--- Τέλος παράθεσης ---
Πρωτίστως, με την ευκαιρία, να τα δεκακισχιλιάσει (για το Διακομιστή).
Τι πληρώνει ο ασφαλισμένος;
Losec: 10,86-7,7=3,16 διαφορά ασφαλιστικής από λιανική επί 50% 1,58 ευρώ.
Odasol: 8,69-7,7=0,99 διαφορά ασφαλιστικής από λιανική επί 100% 0,99 ευρώ.
Αν κάποιος πιστεύει ότι τα 59 λεπτά είναι σοβαρό κίνητρο, ακόμη και σε αυτή τη φάση της οικονομικής δυσπραγίας, να πείσει ένας γιατρός τους ασθενείς του να προμηθευτούν γενόσημο, λυπούμαι, αλλά είναι εκτός πραγματικότητας με βάση τα όσα συμβαίνουν στις υπόλοιπες χώρες.
Επίσης αν κάποιος πιστεύει ότι πολιτική υπέρ των γενοσήμων είναι το κράτος να πριμοδοτεί την εταιρεία που βγάζει το off-patent με το 50% της διαφοράς ασφαλιστικής από λιανική τιμή και ταυτόχρονα να στερεί αυτή τη δυνατότητα στην περίπτωση των γενοσήμων, πλανάται πλάνην οικτράν.
Πότε επιτέλους θα έχουμε ουσιαστική διαφορά στην τιμή των γενοσήμων; Όταν θα γονατίσουν τελείως όλοι;
Δυστυχώς καθίσταται ολοένα και εμφανέστερο ότι κανείς δεν προτίθεται να προστατέψει το κόστος της υγείας από το σκληρό πυρήνα των συμφερόντων των φαρμακευτικών, με όποια ενδεχόμενη διαπλοκή αυτά συνεπάγονται. Η εύκολη λύση είναι να αποδίδονται όλα τα κακά στους γιατρούς που δεν γράφουν αυτά που θα ξεπλύνουν τύποις και προσωρινά τη συνείδηση ορισμένων.
Denominator:
Και μία ενδιαφέρουσα ακόμη παρατήρηση για τα γενόσημα:
Ας πάρουμε την περίπτωση της γενόσημης ατορβαστατίνης των 40 μιλιγκράμ σε συσκευασία των 28.
Διαφορά τιμών (λιανική - ασφαλιστική): 29,09 - 20,61 = 8,48
Συμμετοχή 25% με βάση την ασφαλιστική: 20,61 επί 0,25 = 5,15
Συνολική επιβάρυνση ασφαλισμένου: 8,48 + 5,15 = 13,63
Πραγματικό ποσοστό συμμετοχής %: 13,63 διά 29,09 = 0,469
Με τέτοια ποσοστά συμμετοχής (46,9%) θα προωθήσουμε τα γενόσημα;
Δηλαδή ο ασφαλισμένος που επιλέγει γενόσημο, θα επιβαρύνεται με το μισό περίπου της αξίας του;
Ποιο είναι τότε το κίνητρο;
Ας δούμε τι κοστίζει το Lipitor με την ίδια αλληλουχία και λογική όπως πιο πάνω:
2 επί (20,66 - 10,31) = 20,70
2 επί 10,31 επί 0,25 = 5,15
20,70 + 5,15 = 25,85
25,85 διά 41,22 = 0,627
Προφανώς το κίνητρο είναι να αποφύγει το... 62,7% στη συμμετοχή της πρωτότυπης ατορβαστατίνης.
Αν δεχθούμε δε ότι τα 40 μιλιγκράμ απευθύνονται κατά κύριο λόγο σε ασθενείς με σοβαρότερα προβλήματα, είναι σα να τους τιμωρούμε.
Ας δούμε τώρα τι πλήρωνε αντίστοιχα το κράτος στις αρχές του 2011:
Γενόσημη ατορβαστατίνη των 40(28): 38,33 επί 90% = 34,50
Πρωτότυπη ατορβαστατίνη των 40(14): 2 επί 26,57 επί 90% = 47,83
Ας θυμίσουμε τι πληρώνει τώρα το κράτος (βλέπε ανάλυση παραπάνω):
Γενόσημη ατορβαστατίνη των 40(28): 29,09 - 13,63 = 15,46
Πρωτότυπη ατορβαστατίνη των 40(14): 41,22 - 25,85 = 15,37
δηλαδή υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες όχι μόνο δεν έχει καταφέρει να κάνει οικονομία από τα γενόσημα, αλλά υφίσταται ζημία από την προώθησή τους...
Δηλαδή, με άλλα λόγια, το κράτος, ενώ έχει αυξήσει ιδιαίτερα τη συνεισφορά των ασφαλισμένων στη φαρμακευτική δαπάνη, δεν μετέτρεψε σε στρατηγικό πλεονέκτημα για την οικονομία της χώρας μας την προώθηση των γενοσήμων, αφού η πολιτική τιμών που εφαρμόζει σήμερα, θέτει σε κίνδυνο οποιοδήποτε όφελος μπορεί να υπάρξει από την προσέγγιση του στόχου του 60% στα γενόσημα.
Όλα τα παραπάνω - και είναι πολλές οι πτυχές του θέματος - θέτουν μία εύλογη απορία:
Ποιος δε θέλει (ή δεν μπορεί) την πραγματική οικονομία στη φαρμακευτική δαπάνη;
Αδαμάντιος Σκούφαλος:
tabl Plavix 75 (28) Λιανική τιμή 27,33 Ασφαλιστική τιμή 21,63 Αποζημίωση διαφοράς: 0/100
tabl Duoplavin 75+100 (30) Λιανική τιμή 22,46 Ασφαλιστική τιμή 22,46 Αποζημίωση διαφοράς: 50/50
τα 30 χάπια plavix+salospir έρχονται φθηνότερα από τα 28 χάπια plavix!
Μια και το είδα: Plavix 300 (4) Λιανική τιμή 17,48 Ασφαλιστική τιμή 3,09 Αποζημίωση διαφοράς 0/100
Πολύ θα ήθελα να μάθω πώς υπολογίστηκε αυτή η ασφαλιστική τιμή τη στιγμή που στη αγορά σε 300αρι κυκλοφορεί αυτό και το Iscover
Α, υπάρχει (τουλάχιστον στα χαρτιά) το clopidogrel zentiva 300 (10) Λιανική τιμή 22,49 Ασφαλιστική τιμή 7,73 Αποζημίωση διαφοράς 0/100 κι αυτό με περίεργη ασφαλιστική τιμή.
Αν κάποιος ζητήσει από το φαρμακοποιό ένα κουτί από το φθηνό (7,73 ευρώ το φθηνότερο σκεύασμα θα γράφει μια υποτιθέμενη συνταγή 300 mg με 10 τεμάχια) ώστε να το κόβει στα 4 (75mg) και να βγάλει έτσι 40 μέρες με 1,9 ευρώ (7,73/4), τι απάντηση θα πάρει;
EzeΤΡΟΛ:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Απαντήσεις σχετικά με τον τρόπο αποζημίωσης γενόσημων και πρωτότυπων φαρμάκων έδωσε ο υπουργός Υγείας Ά. Γεωργιάδης σε συνέντευξη του στο ΑΠΕ.
«Ο ΕΟΠΥΥ θα δίνει στον ασφαλισμένο του φάρμακο καλό -και μάλιστα με τη μισή συμμετοχή, αν ο ασφαλισμένος το επιλέξει- για να γίνει καλά» τόνισε ο Άδωνις Γεωργιάδης, ερωτηθείς για την αύξηση, από σήμερα, της συμμετοχής των ασφαλισμένων, όταν αγοράζουν πρωτότυπα φάρμακα αντί για γενόσημα.
«Αν ο ασφαλισμένος επιλέξει να πάρει φθηνότερο φάρμακο από την τιμή αναφοράς τού χαρίζουμε και τη μισή συμμετοχή, από το 25% πηγαίνει στο 12,5%. Αν όμως κάποιος αποφασίζει να επιλέγει το ακριβότερο πρωτότυπο φάρμακο, γιατί ο ίδιος θεωρεί ότι είναι καλύτερο και όχι η επιστήμη, τότε αυτός, εφόσον κάνει μόνος του αυτή την επιλογή, θα πρέπει να επωμιστεί και το κόστος» σημείωσε ο υπουργός Υγείας και πρόσθεσε: «Αν κάποιος θέλει να κάνει σπατάλη, αυτό δεν μπορεί να επιβαρύνει το σύστημα, θα επιβαρύνει το πρόσωπο».
Κύριε υπουργέ, αυξάνεται από σήμερα η συμμετοχή των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ, όταν επιλέγουν να αγοράσουν πρωτότυπα φάρμακα αντί για γενόσημα. O Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών κάνει λόγο για ασθενείς δύο ταχυτήτων…
Νομίζω ότι ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, με όλο τον σεβασμό, κάνει λάθος. Πρέπει σε αυτήν τη χώρα να φύγουμε λίγο από την εύκολη καταγγελία κάθε μέτρου και να μπαίνουμε στην ουσία. Τι λέει αυτή η απόφαση; Λέει ότι σεβόμαστε τα χρήματα των ασφαλισμένων μας που είναι συγκεκριμένα και σκοπεύουμε να τα αξιοποιήσουμε καλύτερα για να βάλουμε και στο σύστημα νέα φάρμακα, ώστε να δώσουμε στους ασφαλισμένους φάρμακα, που σήμερα δεν έχουν.
Πώς θα συμβεί αυτό;
Η κάλυψη του 50% της διαφοράς, δηλαδή της επιμονής κάποιων ασθενών να αγοράζουν πρωτότυπα, ακριβά φάρμακα, όταν για την ίδια κατηγορία φαρμάκων υπάρχουν πολύ φτηνότερα γενόσημα και μάλιστα αυτή την επιλογή να την χρεώνουν στον ΕΟΠΥΥ, στερεί από τον ΕΟΠΥΥ κάπου 150 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, τα οποία ο Οργανισμός θα μπορούσε να αξιοποιήσει και να βάλει στην κυκλοφορία καινούρια φάρμακα που σήμερα δεν τα έχουμε και τα οποία πιθανώς θα σώσουν ζωές.
Άρα εμείς λέμε ότι ο ΕΟΠΥΥ δίνει στον ασφαλισμένο του, ως έχει υποχρέωση, φάρμακα για να γίνει καλά. Και μάλιστα αν ο ασφαλισμένος επιλέξει να πάρει φθηνότερο φάρμακο από την τιμή αναφοράς τού χαρίζουμε και τη μισή συμμετοχή, από το 25% πηγαίνει στο 12,5%. Αν όμως κάποιος αποφασίζει να επιλέγει το ακριβότερο πρωτότυπο φάρμακο -γιατί ο ίδιος θεωρεί ότι είναι καλύτερο και όχι η επιστήμη- τότε αυτός, εφόσον κάνει μόνος του αυτή την επιλογή, θα πρέπει να επωμιστεί και το κόστος.
Το ελληνικό Δημόσιο πληρώνει κανονικά όσα ζητάει ο ΕΟΠΥΥ
Κύριε υπουργέ, ο ΙΣΑ αναφέρει επίσης ότι ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει ενημερώσει ακόμη το ιατρικό σώμα, ποια είναι η λίστα των αποζημιούμενων από τον οργανισμό φαρμακευτικών σκευασμάτων με τις τιμές αναφοράς αυτών.
Όλα αυτά πάνε στο ηλεκτρονικό σύστημα, δεν υπάρχει θέμα ενημέρωσης. Όταν γράφει ο γιατρός ένα φάρμακο, αυτομάτως μπορεί να δει την τιμή αναφοράς και αν πρόκειται για γενόσημο, ή όχι. Υπάρχει, λοιπόν, πλήρης ενημέρωση και όλα αυτά είναι δικαιολογίες. Δεν χρειάζεται να κολλάμε σε δικαιολογίες. Η ουσία της αποφάσεως είναι πάρα πολύ απλή: ο ΕΟΠΥΥ θα δίνει στον ασφαλισμένο του -και μάλιστα με τη μισή συμμετοχή αν ο ασφαλισμένος το επιλέξει- φάρμακο καλό για να γίνει καλά. Αν τώρα κάποιος θέλει να κάνει σπατάλη, αυτό δεν μπορεί να επιβαρύνει το σύστημα, θα επιβαρύνει το πρόσωπο.
Το Ελληνικό Δημόσιο έχει αναλάβει την υποχρέωση να χρηματοδοτήσει τον ΕΟΠΥΥ με το ποσό του 1,5 δισ. ευρώ, για να καλύψει μέρος των υφιστάμενων έως 31.12.2011 οφειλών του προς τα φαρμακεία και τους λοιπούς συμβεβλημένους παρόχους υπηρεσιών υγείας. Θα ανταποκριθεί σε αυτή την υποχρέωση;
Το ελληνικό Δημόσιο πληρώνει κανονικά όσα ζητάει ο ΕΟΠΥΥ χωρίς κανένα πρόβλημα και ειδικά για τα ληξιπρόθεσμα. Η κυβέρνηση στηρίζει τον ΕΟΠΥΥ και δεν υπάρχει κανένα θέμα.
Πηγή:www.capital.gr
thepap:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΔεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
«Αν ο ασφαλισμένος επιλέξει να πάρει φθηνότερο φάρμακο από την τιμή αναφοράς τού χαρίζουμε και τη μισή συμμετοχή, από το 25% πηγαίνει στο 12,5%.
--- Τέλος παράθεσης ---
Υπάρχουν φάρμακα με τιμή χαμηλότερη απο την τιμή αναφοράς ?
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση