Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
26 Νοεμβρίου 2020, 08:31:02

Αποστολέας Θέμα: Δικαίωμα περίθαλψης στο εξωτερικό  (Αναγνώστηκε 4022 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

3 Αυγούστου 2011, 22:11:08
Αναγνώστηκε 4022 φορές
Αποσυνδεδεμένος

anastasios theodoridis

Ιατροί
Οι Ελληνες ασφαλισμένοι έχουν δικαίωμα ακόμη και σήμερα να μεταβούν στο εξωτερικό, προκειμένου να τύχουν της δέουσας περίθαλψης και να αποζημιωθούν εκ των υστέρων από τους ασφαλιστικούς τους φορείς, ενδεχομένως ακόμη και για τη μετακίνηση και τη διαμονή τους.

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από απάντηση του αρμόδιου επιτρόπου της Κομισιόν κ. Νταλί σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή.

Οι προϋποθέσεις που αναφέρονται προκειμένου ο ασθενής να μεταβεί για νοσηλεία στο εξωτερικό είναι:

* Να μην μπορεί να του παρασχεθεί θεραπεία εντός ιατρικώς αποδεκτής προθεσμίας.

* Να χρειάζεται εξειδικευμένη περίθαλψη.

* Να διαγνωσθεί με σοβαρή νόσο και να αναμένει μακροχρόνια ραντεβού, με κίνδυνο να επιβαρυνθεί η υγεία του.

* Να πάσχει από ειδικά νοσήματα που δεν μπορούν ή καθυστερούν να θεραπευτούν στη χώρα του.

* Να επιζητεί διαφορετική θεραπευτική μέθοδο.

* Να πάσχει από νόσημα στο οποίο δεν προβλέπεται η κατάλληλη θεραπεία στη χώρα του και τέλος να ζητεί να υποβληθεί σε κατάλληλη θεραπεία σε άλλο κράτος-μέλος.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Ποτέ μην λογομαχείς με έναν ηλίθιο.....
Θα σε ρίξει στο επίπεδο του και θα κερδίσει λόγω πείρας!!!

1 Νοεμβρίου 2013, 15:21:10
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
01/11/2013. ΕΘΝΟΣ.

Γκρίζα ζώνη για 120 εκατ. του ΕΟΠΥΥ

Διάτρητο είναι το σύστημα ελέγχου δαπανών του ΕΟΠΥΥ. Δεκάδες εκατομμύρια ευρώ χάνονται κάθε χρόνο, καθώς στον Οργανισμό επικρατεί αδιαφάνεια, η οποία κατατρώει τους ολοένα και πιο μικρούς του πόρους.

Χωρίς ουσιαστικό έλεγχο είναι οι νοσηλείες ασφαλισμένων του στο εξωτερικό, οι οποίες κοστίζουν ετησίως πάνω από 15 εκατομμύρια. Ιδια κατάσταση επικρατεί και με τη χορήγηση αναπηρικών αμαξιδίων και βοηθημάτων, τα οποία κόστισαν στον Οργανισμό πάνω από 113 εκατομμύρια ευρώ από τις αρχές του 2012 έως τον περασμένο Αύγουστο.

Την οικονομική αυτή αιμορραγία αποκαλύπτουν δύο πορίσματα τα οποία παρέδωσε χθες στον υπουργό Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη ο επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής.

Το πρώτο πόρισμα αναφέρεται σε δαπάνες για περίθαλψη ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ στο εξωτερικό. Η έρευνα ξεκίνησε τον περασμένο Μάρτιο, έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία της τότε υφυπουργού Υγείας με τον κ. Ρακιντζή.


Η κ. Σκοπούλη ανέφερε ότι προσέτρεξαν στο γραφείο της οι οικείοι ασθενούς ο οποίος νοσηλευόταν σε κωματώδη κατάσταση στο νοσοκομείο Αεροπορίας από βαριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση. Οι συγγενείς κατήγγειλαν ότι υπέστησαν εκβίαση προκειμένου να εγκριθεί η νοσηλεία του ανθρώπου τους στο εξωτερικό.

Ο έλεγχος που ακολούθησε έφερε στο φως τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στις υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ. Τέσσερις ελεγκτές προσπαθούσαν -επί έξι μήνες- να εντοπίσουν την εστία των προβλημάτων.

Διαπίστωσαν πλήθος ατελειών και παραβάσεων και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η παθογένεια της ελεγχθείσας δραστηριότητας δεν ήταν ούτε μεμονωμένη ούτε παροδική, αλλά τμήμα μίας γενικευμένης παθογένειας του Οργανισμού.

Τα προβλήματα έγκρισης νοσηλίων εξωτερικού -σημειώνουν στο πόρισμα- αφήνουν ελεύθερο το πεδίο σε αυθαιρεσίες, πλημμέλειες, ακόμη και έκνομες συμπεριφορές.

Το δεύτερο πόρισμα αφορά προμήθεια ειδών πρόσθετης περίθαλψης, όπως ηλεκτροκίνητων αμαξιδίων και λοιπών βοηθημάτων υψηλού κόστους. Διαπιστώθηκε παρόμοιο χάος με εκείνο των νοσηλίων, καθώς δεν υπάρχει δυνατότητα κεντρικού σχεδιασμού, ελέγχου και συνολικής αποτίμησης των δαπανών.

Σε κάποια από τα υλικά αυτά, ένας μικρός αριθμός γιατρών συνταγογραφούν είδη που καλύπτουν το μεγαλύτερο ποσοστό της συνολικής δαπάνης. Ενδεικτικό είναι ότι το 77,04% της δαπάνης που συνταγογραφήθηκε από οφθαλμιάτρους, αφορούσε πράξεις 398 γιατρών, ενώ το υπόλοιπο 22,96% συνταγογραφήθηκε από 1.266 συναδέλφους τους! Στην ειδικότητα των κυτταρολόγων, το 86,62% της δαπάνης έχει συνταγογραφηθεί από δύο γιατρούς, σε σύνολο 19 γιατρών.

Κανένας έλεγχος δεν μπορεί να υπάρξει στις ιατρικές γνωματεύσεις με βάση τις οποίες χορηγούνται τα εν λόγω υλικά. Δεν εκδίδονται βάσει πρωτοτυποιημένου εντύπου και δεν υπάρχει ψηφιοποίησή τους, με αποτέλεσμα να μην υφίσταται στην ουσία αρχείο γνωματεύσεων.

Σύμφωνα με τον κ. Ρακιντζή, με τα δύο πορίσματα δεν καταλογίζονται ευθύνες, αλλά δίνονται κατευθυντήριες γραμμές για το πώς θα μπορούσαν να διορθωθούν τα κακώς κείμενα, όπως για παράδειγμα με ένα ηλεκτρονικό σύστημα συνταγογράφησης ή έλεγχο προμηθευτών.

Ο κ. Γεωργιάδης χαρακτήρισε τα νοσήλια εξωτερικού «πολύ ευαίσθητο θέμα». Οπως ανέφερε, έχει δώσει εντολή να τηρείται η προβλεφθείσα διαδικασία μέσω των επιστημονικών επιτροπών, ώστε να πιστοποιείται ότι μία νοσηλεία δεν μπορεί να γίνει στην Ελλάδα παρά μόνον στο εξωτερικό.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ

Εξαφανίστηκε... 5 χρόνια, του έκοψαν τον μισθό 3 μήνες

Με ποινές-χάδι συνεχίζουν να τιμωρούν τους επίορκους υπαλλήλους τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα οδηγώντας τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λ. Ρακιντζή να καταθέτει ενστάσεις επί των αποφάσεων προκειμένου να επανεξεταστούν οι υποθέσεις.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του υπαλλήλου του ΕΚΑΒ στην Πέλλα Χ.Τ., ο οποίος απουσίαζε αδικαιολόγητα από την υπηρεσία του για... 5 χρόνια (από τον Δεκέμβριο του 2006 έως και τον Νοέμβριο του 2011) και πληρωνόταν κανονικά, αφού έλαβε το σύνολο των αποδοχών του δηλαδή 121.381 ευρώ.

Ο Χ.Τ. την περίοδο της απουσίας του εργαζόταν σε καφετέρια και στην εταιρεία της αδερφής του χωρίς να έχει σχετική άδεια από την υπηρεσία του ενώ επί 10 χρόνια (από το 2002 έως και το 2012) δεν υπέβαλλε δήλωση περιουσιακής κατάστασης.

Μετά από καταγγελία της διευθύντριας του ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης, η οποία ξεκίνησε την πειθαρχική διαδικασία για τον «εξαφανισμένο» υπάλληλο τον Νοέμβριο του 2012 και έπειτα από Eνορκη Διοικητική Εξέταση που πραγματοποιήθηκε από τους Επιθεωρητές Υγείας, ο εργαζόμενος οδηγήθηκε στο αρμόδιο πειθαρχικό συμβούλιο που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΚΑΒ την 1η Αυγούστου 2013, όπου του επιβλήθηκε η ποινή της... στέρησης αποδοχών για 3 μήνες, που θα καταβληθούν σε 15 ισόποσες δόσεις.

Ενστάσεις

Ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης άσκησε ένσταση στην απόφαση, καθώς σε αντίστοιχες περιπτώσεις αδικαιολόγητης απουσίας άνω των 22 συνεχόμενων ημερών οι ποινές που προβλέπονται αφορούν τουλάχιστον τον υποβιβασμό του υπαλλήλου και μπορούν να φτάσουν μέχρι και την οριστική απόλυσή του.

Ενστάσεις έχει υποβάλει ο Γενικός Επιθεωρητής και σε άλλες αποφάσεις πειθαρχικών συμβουλίων που επέβαλαν μικρές ποινές. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση γιατρού του ΕΣΥ που εντοπίστηκε από επιθεωρητές του ΟΓΑ να συνταγογραφεί παρανόμως φάρμακα σε ανθρώπους που δεν τα χρειάζονταν. Το πειθαρχικό συμβούλιο αρχικά επέβαλε την ποινή της τρίμηνης στέρησης αποδοχών.

Eνσταση υπέβαλε ο Λ. Ρακιντζής και στην περίπτωση ενός ακόμα «κοπανατζή» τραυματιοφορέα που εντοπίστηκε σε νοσοκομείο καθώς απουσίαζε από την υπηρεσία του αδικαιολόγητα επί 48 ημέρες και τιμωρήθηκε με... στέρηση αποδοχών για έναν μήνα. Σε μία ακόμη περίπτωση ανακαλύφθηκε γιατρός του ΕΣΥ ο οποίος είναι διευθυντής κλινικής να δουλεύει παράλληλα σε ιδιωτικό κέντρο πρόληψης ναρκωτικών. Το πειθαρχικό συμβούλιο τον απάλλαξε από κάθε ποινή και ο Γενικός Επιθεωρητής κατέθεσε ένσταση επί της απόφασης.

ΝΙΚΟΣ Β. ΤΣΙΤΣΑΣ


Πώς η... έξυπνη χήρα «έγδυνε» 30 χρόνια το ΙΚΑ

Επί 30 χρόνια κατάφερε να ξεγελάει το ΙΚΑ και να λαμβάνει παράνομα τη σύνταξη του θανόντος συζύγου της. Τέσσερα χρόνια μετά τον θάνατό του, η 63χρονη ξαναπαντρεύτηκε, χωρίς να δηλώσει τον δεύτερο γάμο της στο ΙΚΑ, με αποτέλεσμα να συνεχίσει να παίρνει τη σύνταξη χηρείας μέχρι προχθές!

Η γυναίκα συνελήφθη από την Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας & Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Το ποσό που αποκόμισε όλα αυτά τα χρόνια παράνομα από το Ιδρυμα ανέρχεται τουλάχιστον στα 105.000 ευρώ. Η 63χρονη Αθηναία κατηγορείται για απάτη κατ' εξακολούθηση. Την ίδια στιγμή, το ΙΚΑ-ΤΕΑΜ γνωστοποίησε ότι έχουν εντοπιστεί ακόμη 70 παρόμοιες απάτες. Στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας και σε συνεργασία με το ΙΚΑ, οι ελεγκτές εντόπισαν την απάτη της γυναίκας.

Ο πρώτος σύζυγός της πέθανε το 1980. Λίγο αργότερα η 33χρονη τότε γυναίκα ξεκίνησε να λαμβάνει σύνταξη χηρείας, σύμφωνα με σχετική απόφαση του Ιδρύματος.

Δεν δήλωσε τον γάμο

Στις 14/7/1984 σύναψε δεύτερο γάμο, χωρίς ωστόσο να τον δηλώσει ως όφειλε στο ΙΚΑ προκειμένου να διακοπεί η σχετική καταβολή, με αποτέλεσμα να εξακολουθεί να λαμβάνει παράνομα τη σύνταξη. Μέχρι προχθές, όταν τελικά συνελήφθη από την Αστυνομία.

Πρωινές ώρες της Τετάρτης, αστυνομικοί της Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συνέλαβαν την 63χρονη, ύστερα από ανάληψη της σύνταξης από ταμείο υποκαταστήματος τράπεζας σε περιοχή της Αθήνας.

Οπως προκύπτει από τη μέχρι στιγμής έρευνα, το συνολικό ποσό που έχει ιδιοποιηθεί παράνομα, όλα αυτά τα χρόνια, το οποίο αποτελεί συγχρόνως και ζημιά για το ΙΚΑ, ανέρχεται τουλάχιστον στα 105.000 ευρώ, ενώ θα προσδιοριστεί με ακρίβεια μετά την έκδοση της πράξης καταλογισμού από το αρμόδιο υποκατάστημα του Ιδρύματος.

Η συλληφθείσα με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος της οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Μαρία Ψαρά

ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΩΜΑΤΟΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ
30 δημοτικοί αστυνομικοί με πλαστά χαρτιά

Συνολικά 30 περιπτώσεις «πλαστογράφων» υπαλλήλων της δημοτικής αστυνομίας έχουν εντοπίσει οι έλεγχοι του Σώματος Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης.

Οι υπάλληλοι έχουν πλαστογραφήσει βαθμούς απολυτηρίων και έγγραφα πιστοποίησης της εντοπιότητας προκειμένου να προσληφθούν. Ενδεικτικά, 5 υπάλληλοι με πλαστά έγγραφα εντοπίστηκαν στην Αθήνα, τέσσερις στον δήμο Ιαλυσού της Ρόδου και από τρεις στον Δήμο Κω και στον Ασπρόπυργο.

Μέχρι σήμερα έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος του 54% εκ των 11.663 υποβληθέντων δικαιολογητικών και εκτιμάται ότι ο αριθμός των πλαστογράφων θα πλησιάσει τους 150 στο σύνολο των 3.576 δημοτικών αστυνόμων σε 178 δήμους της χώρας. Οι διοικήσεις των δήμων θα προχωρήσουν άμεσα στην ανάκληση των διορισμών.

«Σηκώνουν τα χέρια» οι υπηρεσίες του επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λ. Ρακιντζή μπροστά στο χάος που επικρατεί στα οικονομικά του Οργανισμού. Αδιευκρίνιστο με ποιες διαδικασίες εγκρίθηκαν 120 εκατ. ευρώ για αναπηρικά αμαξίδια και εγχειρήσεις στο εξωτερικό.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

1 Νοεμβρίου 2013, 20:55:07
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

Ορθοπαιδικός


Να συμπληρώσω ένα πρόσφατο θέμα, αλλαχού καταχωρηθέν: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος   (Διασυνοριακή ιατρική περίθαλψη)

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
2 Απαντήσεις
2929 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 21 Απριλίου 2016, 00:02:33
από ΑΡΗΣ
0 Απαντήσεις
1079 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 9 Απριλίου 2017, 15:34:14
από Argirios Argiriou
15 Απαντήσεις
34161 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 3 Μαρτίου 2018, 17:35:25
από Δ. Κουναλάκης
0 Απαντήσεις
3939 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 4 Φεβρουαρίου 2020, 00:13:15
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
5909 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 3 Απριλίου 2020, 21:39:32
από Argirios Argiriou