Άλλες κατηγορίες μηνυμάτων > Πολιτική και Κοινωνικά Θέματα
Στρατός, στρατιωτική θητεία κτλ.
alfie:
Aύξηση της στρατιωτικής θητείας?
Στο τραπέζι φαίνεται ότι μπαίνει και πάλι το ζήτημα της Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος (σήμερα είναι 9 μήνες), λόγω και της (οικονομικής) αδυναμίας πρόσληψης επαγγελματιών οπλιτών.
Σύμφωνα με αρμόδια πηγή του υπουργείου Αμυνας, στην απόφαση για επανεξέταση της θητείας οδηγήθηκε το Πεντάγωνο λόγω των προβλημάτων επάνδρωσης των μονάδων.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», αυτό οφείλεται -μεταξύ άλλων- στο γεγονός ότι η μείωση της θητείας στον Στρατό στους 9 μήνες (από 12 μήνες) έγινε χωρίς προγραμματισμό και μελέτη.
Στο πλαίσιο αυτό ο νυν υπουργός Π.Μπεγλίτης κατήργησε την απόφαση του προκατόχου του Ευ.Βενιζέλου για κατάργηση της θητείας κληρωτών σε Αεροπορία και Πολεμικό Ναυτικό, ενώ έχει ήδη δοθεί εντολή μέρος των κατατασσόμενων να μεταφέρονται στους δύο άλλους κλάδους, όπου η θητεία είναι 12 μήνες.
Σε φάση επαναξιολόγησης είναι και ο θεσμός του ειδικού έφεδρου οπλίτη, ενώ προβληματισμός επικρατεί και με τον διαρκώς μειούμενο αριθμό των υπό κατάταξη ή κατατασσόμενων νέων.
Ο υπουργός έχει ήδη δώσει εντολή να εξεταστούν οι λόγοι μείωσης του αριθμού των νέων που κατατάσσονται.
Σύμφωνα με την πηγή που επικαλούνται «Τα Νέα» για την τρέχουσα σειρά κατάταξης στον Στρατό Ξηράς (Αύγουστο-Σεπτέμβριο) έχουν κληθεί περίπου 22.000 άτομα, ωστόσο, δεν αναμένεται να παρουσιαστούν περισσότεροι από 13,000.
alfie:
Διαδικτυακά οι προσκλήσεις στρατεύσιμων
Μόνο στο Διαδίκτυο θα αναρτώνται πλέον οι Εγκύκλιες Διαταγές Προσκλήσεως Στρατεύσιμων (ΕΔΥΕΘΑ), καθώς καταργείται η έκδοσή τους σε έντυπη μορφή.
Στο εξής οι Εγκύκλιες Διαταγές Προσκλήσεως Στρατεύσιμων θα αναρτώνται αποκλειστικά στο διαδίκτυο, μέσω του "ΔΙΑΥΓΕΙΑ", των ιστοσελίδων των Γενικών Επιτελείων, καθώς και της ιστοσελίδας της ΔΣΣΝΣ/ΓΕΕΘΑ.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
alfie:
Σχέδιο για μείωση των Κέντρων Νεοσυλλέκτων προωθεί ο Μπεγλίτης
Κοστίζουν πολύ και ικανοποιούν τοπικιστικές ανάγκες
Επανέρχονται στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας οι σκέψεις για κατάργηση πολλών από τα Κέντρα Νεοσυλλέκτων (ΚΕΝ) που κοστίζουν πολλές δεκάδες εκατομμύρια, ενώ βρίσκονται σε περιοχές που δεν χρειάζονται με σκοπό να ικανοποιηθούν τοπικιστικές ανάγκες και βουλευτικά ρουσφέτια. Η κυβέρνηση της ΝΔ είχε προχωρήσει μάλιστα στο άνοιγμα κέντρων εκπαίδευσης σε όλη την επικράτεια για ψηφοθηρικούς λόγους.
Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Π. Μπεγλίτης έχει ζητήσει συγκεκριμένες εισηγήσεις για το τι μπορεί να γίνει με τα ΚΕΝ που εκτιμάται ότι στοιχίζουν ετησίως περίπου 90.000.000 ευρώ μόνο στον Στρατό Ξηράς.
Ο ίδιος ο υπουργός Εθνικής Αμυνας είχε επιμείνει, από την περίοδο που ήταν αναπληρωτής υπουργός, ότι πολλά ΚΕΝ πρέπει να κλείσουν άμεσα και μάλιστα είχε εκφράσει την εντονότατη δυσφορία του όταν πολλοί βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος είχαν επισκεφθεί τον πρώην υπουργό κ. Ευ. Βενιζέλο, ζητώντας του να πάρει πίσω τις αρχικές ρυθμίσεις για το κλείσιμο αρκετών από τα ΚΕΝ.
Ο κ. Μπεγλίτης είχε άλλωστε προχωρήσει στην αποδοχή της εισήγησης να κλείσει το 6ο Σύνταγμα Κορίνθου, με προσωπικό κόστος για τον ίδιο, καθώς βρισκόταν στην εκλογική του περιφέρεια.
Αν το κόστος των «χακί» ΚΕΝ πλησιάζει τα 90 εκατομμύρια ευρώ, οι αρχικές εισηγήσεις μιλούν για περικοπές που χωρίς να προκαλέσουν προβλήματα στην εκπαίδευση μπορούν να εξοικονομήσουν περί τα 30 - 35 εκατομμύρια ευρώ. Επιπλέον, θεωρείται ότι η μείωση του αριθμού μπορεί να αυξήσει τον χρόνο εκπαίδευσης των στρατευσίμων και να απελευθερώσει πολύτιμο προσωπικό για να προωθηθεί προς την επάνδρωση μάχιμων μονάδων.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
alfie:
Κλείνουν τα Στρατολογικά Γραφεία στην Πελοπόννησο
Λουκέτο» μπαίνει στο τέλος Αυγούστου σε όλα τα Στρατολογικά Γραφεία των πόλεων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, καθώς δημιουργείται Στρατολογική Υπηρεσία Πελοποννήσου.
Στην Τρίπολη θα λειτουργούν πλέον τα στρατολογικά γραφεία Σπάρτης, Ναυπλίου, Καλαμάτας, Κορίνθου και φυσικά της Τρίπολης.
Το νέο Στρατολογικό Γραφείο που μετονομάζεται σε Στρατολογική Υπηρεσία (ΣΥ) Πελοποννήσου θα εξυπηρετεί όλη την Πελοπόννησο στεγάζεται στην οδό Θεμιστοκλέους και Ταξιαρχών.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
alfie:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Σε αλλαγές στη διάρκεια της στρατιωτικής θητείας αλλά και του συστήματος χορήγησης αναβολών θα προχωρήσει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, σύμφωνα με τον Πάνο Μπεγλίτη, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να «παγώσουν» οι προσλήψεις επαγγελματιών οπλιτών.
"Δεν θέλουμε επαγγελματικό στρατό, δεν μπορούμε να προσλαμβάνουμε επαγγελματίες οπλίτες, λόγω της οικονομικής συγκυρίας, θέλουμε τη μείωση των αμυντικών δαπανών και της στρατιωτικής θητείας, αλλά συγχρόνως θέλουμε υψηλό βαθμό επιχειρησιακής ικανότητας", τόνισε σε συνέντευξή του στο Έθνος της Κυριακής ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.
Ο Πάνος Μπεγλίτης ανέφερε ότι ζήτησε εισηγήσεις και μελέτες τόσο για τη διάρκεια της θητείας, όσο και για τα κριτήρια με τα οποία θα χορηγούνται οι αναβολές και οι απαλλαγές στράτευσης. "Θέλω να απαντήσω πολιτικά στο ερώτημα γιατί τα παιδιά από τα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα να κάνουν έγκαιρα τη θητεία τους και τα παιδιά από πιο ευκατάστατες οικογένειες να έχουν τη δυνατότητα να παίρνουν αναβολές, να φεύγουν στο εξωτερικό για σπουδές, να χάνονται και να εκπληρώνουν μειωμένη θητεία", ανέφερε.
Πρόσθεσε ότι θα προχωρήσει σε συγχωνεύσεις και καταργήσεις στρατοπέδων, ενώ όσον αφορά στο ενδεχόμενο διεξαγωγής πρόωρων εκλογών εξέφρασε την αντίθεσή του, χαρακτηρίζοντάς τις εύκολη και βολική λύση.
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση