Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
28 Μαρτίου 2024, 17:17:10

Αποστολέας Θέμα: Πρόστιμα - Ανακοινώσεις ΕΦΕΤ  (Αναγνώστηκε 55979 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

24 Αυγούστου 2011, 19:39:42
Αναγνώστηκε 55979 φορές
Αποσυνδεδεμένος

alfie


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Κατεψυγμένα κρέατα-δηλητήριο, γερμανικής προέλευσης που διακινούσε η LIDL HELLAS, συνολικά 2.481 κιλά, κατέσχεσε ο ΕΦΕΤ, καθώς ήταν μολυσμένα με Ε-coli.

Ειδικότερα, μετά τους ελέγχους του ΕΦΕΤ (Περιφερειακή Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης) διαπιστώθηκε η διακίνηση μολυσμένων κατεψυγμένων κρεάτων που τελικά θα καταστραφούν.

Η εταιρεία πάντως είχε ανακοινώσει στις αρχές Ιουλίου ότι σε μικροβιολογικές αναλύσεις ανεξάρτητων ελεγκτικών ινστιτούτων, στις οποίες υπέβαλε τα προϊόντα κιμά που κατηγορήθηκαν ότι έχουν μολυνθεί από το βακτήριο Ε-coli, είχαν δείξει ότι δεν ανιχνεύτηκαν ίχνη του βεροτοξινογόνου ορότυπου.

Μάλιστα είχε επικαλεστεί και σχετική πραγματογνωμοσύνη του αναπληρωτή καθηγητή Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, δρος Στυλιανού Χατζηπαναγιώτου, η οποία επιβεβαίωνε τα αποτελέσματα των ελέγχων.

Η επανεξέταση

Τώρα και η επανεξέταση των συγκεκριμένων προϊόντων, σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ, έδειξε ότι είναι επικίνδυνα και επιβλαβή για την υγεία των καταναλωτών. Πρόκειται για κατεψυγμένα προϊόντα κιμά από βοδινό κρέας (αριθμός παρτίδας L91185010 και ημερομηνία λήξης 6-11-2011) και κατεψυγμένο πικάντικο προϊόν κιμά (σουτζουκάκια) από βοδινό κρέας, προέλευσης Γερμανίας (αριθμός παρτίδας L1 102 ΒΤ και ημερομηνία λήξης 8-11-2011), στα οποία ανιχνεύτηκε το παθογόνο βακτήριο Escherichia coli 0157 σε συσκευασίες 500g (2x250g) και σε κλειστή συσκευασία 1.000g με την εμπορική επωνυμία «Marvest». Ο ΕΦΕΤ προχώρησε σε κατάσχεση ποσότητας 2.481 κιλών των παραπάνω προϊόντων από την Κεντρική Υπηρεσία και τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας και Δυτικής Ελλάδας.

Επειτα από συνεδρίαση των αρμόδιων επιτροπών επανεξέτασης των κατασχεθέντων προϊόντων, αποφασίστηκε η καταστροφή των τροφίμων τα οποία κρίθηκαν οριστικά «μη ασφαλή - επιβλαβή για την υγεία» ενώ, όπως ανακοινώθηκε, η καταστροφή θα γίνει σύμφωνα με όσα ορίζονται στην εθνική και κοινοτική νομοθεσία.

ΣΟΦΙΑ ΝΕΤΑ
« Τελευταία τροποποίηση: 30 Αυγούστου 2011, 22:38:30 από alfie »

30 Αυγούστου 2011, 22:41:58
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

alfie


Πρόστιμα ΕΦΕΤ - Δελτίο Τύπου 30 Αυγούστου 2011

2 Σεπτεμβρίου 2011, 22:22:16
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

alfie


Στην απόφαση δημιουργίας ανοιχτής γραμμής επικοινωνίας, μεταξύ ΕΣΠ και ΕΦΕΤ, για την βελτίωση των κανονισμών που αφορούν στην διάθεση των τροφίμων οδηγήθηκαν σήμερα οι δύο φορείς.

Σε συνάντηση του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά Γ. Ζησιμάτου με τον πρόεδρο του ΕΦΕΤ Ι. Μίχα συζητήθηκαν τα εξής:

- Περιορισμός των προς πώληση ειδών και έλεγχος καταλληλότητας τροφίμων και αποθήκευσης στις λαϊκές αγορές.

- Επανεξέταση κατηγοριών ειδών που μπορούν να διατίθενται από τα παντοπωλεία.

- Επαρκής εκπαίδευση των υπαλλήλων επί των προϊόντων που ελέγχουν.

- Περιορισμός του δείγματος των προς έλεγχο προϊόντων.

- Τακτικοί και στοχευμένοι έλεγχοι σε διαφορετικά καταστήματα.

- Περιορισμός της δημοσίευσης ονομάτων για μικροπαραβάσεις.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

8 Σεπτεμβρίου 2011, 13:22:16
Απάντηση #3
Αποσυνδεδεμένος

alfie


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Εντατικούς ελέγχους στα κυλικεία των σχολικών μονάδων της χώρας ξεκινούν, με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, τα αρμόδια κλιμάκια του Ε.Φ.Ε.Τ..

Στο μικροσκόπιο των ελεγκτών θα μπουν όλα τα ζητήματα που άπτονται της υγιεινής και ασφάλειας των μαθητών, ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στο κατά πόσον τα κυλικεία των σχολείων τηρούν την υγειονομική διάταξη σχετικά με τα επιτρεπόμενα προς πώληση είδη και κατά πόσον συμβάλλουν με τη λειτουργία τους στη διατροφική διαπαιδαγώγηση των παιδιών.
 
Επιπροσθέτως, στο πλαίσιο προώθησης υγιεινών διατροφικών συνηθειών, ο Ε.Φ.Ε.Τ. πρόκειται να υλοποιήσει στοχευμένες έρευνες σε σχολεία, σχετικά με τη συχνότητα κατανάλωσης ποτών και ροφημάτων από μαθητές. Σκοπός των ερευνών αυτών είναι η αξιολόγηση της διαιτητικής πρόσληψης σακχάρων και ουσιών με καθορισμένες τιμές «Ημερήσιας Αποδεκτής Πρόσληψης» όπως χρωστικές, συντηρητικά και άλλα πρόσθετα τροφίμων, προκειμένου η στρατηγική για την προαγωγή της υγιεινής διατροφής και η εκπαίδευση των μαθητών σε θέματα διατροφής να είναι επίκαιρες και επιστημονικά τεκμηριωμένες.
 
Ο Ε.Φ.Ε.Τ. ενημερώνει ότι, σύμφωνα με την ισχύουσα υγειονομική νομοθεσία, τα επιτρεπόμενα προς πώληση τρόφιμα στα κυλικεία των σχολείων είναι ΜΟΝΟΝ:
 
• Σάντουιτς και τοστ τυποποιημένα (με ψωμί ολικής αλέσεως ή λευκό) με τυρί ή και γαλοπούλα (από λαχανικά επιτρέπεται η προσθήκη ντομάτας).
 
• Απλά αρτοσκευάσματα, όπως φρυγανιές, αρτίδια φρατζολάκια, σησαμένια κουλούρια, παξιμάδια, κριτσίνια (σε ατομική συσκευασία 50g).
 
• Σταφιδόψωμο (σε ατομική συσκευασία έως 60g)
 
• Μουστουκούλουρα (σε ατομική συσκευασία έως 60g)
 
• Μπισκότα απλά, χωρίς γέμιση (σε ατομική συσκευασία έως 60g)
 
• Τυρόπιτα ή Σπανακόπιτα με τυρί φέτα ή κασέρι.
 
• Γιαούρτι «παντός τύπου».
 
• Φρέσκα φρούτα (καλά πλυμένα, σε ατομική συσκευασία)
 
• Ξηρά φρούτα, όπως σύκα δαμάσκηνα, βερίκοκα χωρίς κουκούτσι (σε ατομική συσκευασία έως 50g).
 
• Γάλα χαμηλό σε λιπαρά, γάλα πλήρες και γάλα με κακάο (έως 250ml για το γάλα με κακάο, έως 330ml για το σκέτο γάλα).
 
• Ρυζόγαλο απλό, κρέμα απλή (έως 150ml).
 
• Φυσικοί χυμοί φρούτων (100% χυμός) χωρίς πρόσθετη ζάχαρη (έως 330ml).
 
• Εμφιαλωμένο νερό του 0,5 λίτρου.
 
• Καφές και αφεψήματα (μόνο για το προσωπικό).
 

Για τα σχολικά κυλικεία των Γυμνασίων, Λυκείων και Νυχτερινών Σχολείων στο παραπάνω κατάλογο προστίθενται και:
 
• Ξηροί καρποί, ανάλατοι (σε ατομική συσκευασία έως 50g).
 
• Μέλι, σε ατομική συσκευασία
 
• Χαλβάς και παστέλι «παντός τύπου» (σε ατομική συσκευασία έως 50g).
 
• Σοκολάτα υγείας και γάλακτος, χωρίς γέμιση (σε μικρή συσκευασία έως 30g).

26 Σεπτεμβρίου 2011, 19:00:56
Απάντηση #4
Αποσυνδεδεμένος

alfie


Ξεκινούν οι έλεγχοι του Ε.Φ.Ε.Τ. στα σχολικά κυλικεία

Συστηματικούς ελέγχους στα κυλικεία των σχολείων ολόκληρης της χώρας ξεκινούν με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς τα αρμόδια κλιμάκια του Ε.Φ.Ε.Τ.

Το εξειδικευμένο προσωπικό του Ε.Φ.Ε..Τ σε θέματα διατροφής θα διατίθεται σε συνεργασία με τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς για την υλοποίηση ενημερωτικών εκδηλώσεων και σεμιναρίων στις εκπαιδευτικές μονάδες ολόκληρης της χώρας.
 
Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Ε.Φ.Ε..Τ Γιάννης Μίχας τόνισε ότι «Το σχολείο, μέρος του οποίου αποτελεί και το κυλικείο, πρέπει και μπορεί να αποτελεί το μέσο για την προαγωγή της υγιεινής διατροφής και την εκπαίδευση των μαθητών σε θέματα διατροφής. Είναι γνωστό άλλωστε ότι η παιδική παχυσαρκία και διάφορα νοσήματα που σχετίζονται με την κακή διατροφή χτυπούν την πόρτα ολοένα και περισσότερων παιδιών μας. Η ορθή διαπαιδαγώγηση επομένως από πολύ μικρή ηλικία είναι πολύ σημαντική, αφού οι διατροφικές συνήθειες μπορούν να θέσουν τις βάσεις για ένα μεγάλο βαθμό προστασίας του παιδιού όταν αυτό μεγαλώσει».

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 26 Σεπτεμβρίου 2011, 19:45:28 από alfie »

4 Οκτωβρίου 2011, 23:30:40
Απάντηση #5
Αποσυνδεδεμένος

alfie


Aπόσυρση ακατάλληλου φυσικού μεταλλικού νερού

Tην άμεση απόσυρση φυσικού μεταλλικού νερού στο οποίο ανιχνεύτηκε υψηλή συγκέντρωση βρωμικών ιόντων, διέταξε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) , και συγκεκριμένα η Περιφερειακή Διεύθυνση Ηπείρου, στο πλαίσιο έλεγχου στα εμφιαλωμένα νερά.
 
Πρόκειται για φυσικό μεταλλικό νερό, με εμπορική επωνυμία «Πηγές Κωστηλάτας στην Ήπειρο» 1,5 lit, με αριθμό παρτίδας LOT 171201117:03 και ημερομηνία λήξης 20-6-12, το οποίο εμφιαλώνεται από την επιχείρηση «Πηγές Κωστηλάτας Α.Ε. - Eurowaterland», Κρυστάλλη 20, Aρτα.

H εταιρεία προχώρησε σε προληπτική απόσυρση όλων των αριθμών παρτίδων του παραχθέντος προϊόντος.Οι καταναλωτές που έχουν στην κατοχή τους το προϊόν, ανεξαρτήτως παρτίδας, καλούνται να μην το καταναλώσουν.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

5 Οκτωβρίου 2011, 23:12:42
Απάντηση #6
Αποσυνδεδεμένος

alfie


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Πρόστιμα 1,7 εκατ. ευρώ για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και την προστασία των καταναλωτών επέβαλε ο Ε.Φ.Ε.Τ. σε διάφορες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της εμπορίας και διακίνησης τροφίμων ανά την Ελλάδα.
 
Πρόκειται για σούπερ μάρκετ, βιομηχανίες, βιοτεχνίες, εργαστήρια παρασκευής τροφίμων, ξενοδοχεία, ιδιωτικές κλινικές, catering, καταστήματα εστίασης, αρτοποιεία, κρεοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, παιδικές κατασκηνώσεις και άλλες επιχειρήσεις σε Αττική, Μακεδονία, Θράκη, Ήπειρο, Επτάνησα, Θεσσαλία, Πελοπόννησο και Κρήτη.
 
Τα συνολικά 205 πρόστιμα αφορούν σε:
 
• κατοχή και διάθεση μη ασφαλών – ακατάλληλων για κατανάλωση τροφίμων (π.χ. με περασμένη την ημερομηνία λήξης ή με αλλοιώσεις στους οργανοληπτικούς χαρακτήρες)
 • κατοχή και διάθεση μη κανονικών τροφίμων
 • κατοχή και διάθεση νοθευμένων τροφίμων
 • κατοχή και διάθεση τροφίμων μη συμμορφούμενων στις προδιαγραφές καταλληλότητας και κανονικότητας
 • έλλειψη άδειας λειτουργίας ή ουσιώδη τροποποίηση των όρων λειτουργίας της επιχείρησης
 • ενώ σε κάποιες από τις επιχειρήσεις παρατηρήθηκαν αποκλίσεις από τις υγειονομικές διατάξεις, όπως ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής στους χώρους λειτουργίας, την υποδομή και τον εξοπλισμό, απουσία βιβλιαρίων υγείας, έλλειψη ή ανεπαρκής εφαρμογή συστήματος αυτοελέγχου και HACCP κλπ.
 
Το υψηλότερο πρόστιμο ύψους 103.000 ευρώ επιβλήθηκε σε επιχείρηση βιοτεχνίας νωπών βουτύρων με έδρα την Αθήνα, στην οποία διαπιστώθηκε η εμπορία και διακίνηση νοθευμένου βουτύρου. Επειδή η εταιρεία δεν συμμορφώθηκε με τις υποδείξεις των ελεγκτών του Ε.Φ.Ε.Τ., το Δ.Σ. του Φορέα εισηγήθηκε προς τον αρμόδιο υπουργό την επιβολή και νέου προστίμου ύψους 200.000 € και την αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης.
 

12 Οκτωβρίου 2011, 23:02:21
Απάντηση #7
Αποσυνδεδεμένος

alfie


ΕΦΕΤ : ΕΝΤΟΠΙΣΤΗKΕ ΜΟΥΧΛΙΑΣΜΕΝΟ ΤΣΑΪ ΜΕ ΛΕΜΟΝΙ!

Την άμεση ανάκληση/απόσυρση προϊόντος με την εμπορική επωνυμία "Τσάι με Λεμόνι, μη ανθρακούχο αναψυκτικό Carrefour" απαίτησε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) καθώς διαπίστωσε την ύπαρξη ευρωστίασης (μούχλα) σε κλειστή συσκευασία.

Πρόκειται για προϊόν, προέλευσης Βουλγαρίας, σε συσκευασία των 500ml, με ημερομηνία λήξης 16/12/2011, αριθμό παρτίδας 02:36S/LOT0531 και γραμμωτό κώδικα (barcode) 5204239278895, το οποίο διακινείται από την εταιρεία "Carrefour-Μαρινόπουλος ΑΕ".

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι σχετικοί έλεγχοι του ΕΦΕΤ ενώ καλούνται οι καταναλωτές που έχουν στην κατοχή τους το συγκεκριμένο προϊόν, να μην το καταναλώσουν. Από πλευράς της εταιρείας, έχουν ήδη δρομολογηθεί οι σχετικές διαδικασίες ανάκλησης / απόσυρσης.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ Γιάννης Μίχας επεσήμανε ότι: "Οι καταγγελίες των πολιτών υποβοηθούν το έργο των ελεγκτών μας και συμβάλλουν στην ακόμη πιο αποτελεσματική και αποδοτική θωράκιση της δημόσιας υγείας. Για τη διευκόλυνση των καταναλωτών έχει ήδη δρομολογηθεί η λειτουργία 5ψήφιας τηλεφωνικής γραμμής ενημέρωσης και καταγγελιών, η οποία θα λειτουργήσει έως το τέλος του χρόνου".

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

12 Οκτωβρίου 2011, 23:49:18
Απάντηση #8
Αποσυνδεδεμένος

tasath


Όποιος παρακολουθεί λίγο τα πρόστιμα του ΕΦΕΤ εδώ και 2 χρόνια, θα διαπιστώσει εύκολα ότι το Carrefour έχει κερδίσει πολλά "παράσημα" !
Μπουμπούκος γιοκ. Τσεκούρι τώρα.

13 Οκτωβρίου 2011, 00:02:03
Απάντηση #9
Αποσυνδεδεμένος

alfie


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Όποιος παρακολουθεί λίγο τα πρόστιμα του ΕΦΕΤ εδώ και 2 χρόνια, θα διαπιστώσει εύκολα ότι το Carrefour έχει κερδίσει πολλά "παράσημα" !

@tasath έβαλες κανένα κοριό στο σαλόνι μου? Αυτό ακριβώς συζητάγαμε με τη γυναίκα μου ελάχιστα δεύτερα πριν το ποστ σου!  :P :P :P

Είναι αλήθεια πάντως: το carrefour είναι αρχηγός στις (κυριολεκτικές) μαμουνιές...

13 Οκτωβρίου 2011, 01:17:32
Απάντηση #10
Αποσυνδεδεμένος

tasath


 ;D

Πάντως το Carrefour στον ΕΦΕΤ και η Eurobank στην Επιθ. Εργασίας είναι οι εθνικοί πρωταθλητές.
Μπουμπούκος γιοκ. Τσεκούρι τώρα.

11 Νοεμβρίου 2011, 13:57:04
Απάντηση #11
Αποσυνδεδεμένος

alfie


Κατασχέθηκαν 4,3 τόνοι γαλέου με υδράργυρο

Τα κλιμάκια επιθεωρητών από τις Περιφερειακές Διευθύνσεις του Ε.Φ.Ε.Τ. Ηπείρου και Αττικής προχώρησαν σε κατάσχεση 4,3 τόνων κατεψυγμένου γαλέου καθώς ήταν επιμολυσμένο με υδράργυρο.
 
Η ακαταλληλότητα του -ισπανικής προελεύσεως- προϊόντος διαπιστώθηκε μετά από δειγματοληψία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Ηπείρου.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
0 Απαντήσεις
2482 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 7 Απριλίου 2011, 14:27:50
από alfie
0 Απαντήσεις
7444 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 28 Δεκεμβρίου 2013, 01:21:04
από timex
23 Απαντήσεις
11580 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 17 Μαρτίου 2015, 14:11:48
από Αδαμάντιος Σκούφαλος
8 Απαντήσεις
15744 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 5 Ιουλίου 2017, 13:59:08
από Ορθοπαιδικός
3 Απαντήσεις
2077 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 7 Ιουνίου 2017, 13:43:28
από Ορθοπαιδικός