Θέματα Εργασίας > Αποσπάσματα από τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο

Η πρωτοβάθμια περίθαλψη πρώτη επιλογή του Ιατρικού

(1/1)

Gatekeeper:
Η πρωτοβάθμια περίθαλψη πρώτη επιλογή του Ιατρικού

Του Θανάση Παπαδή

Η πρωτοβάθμια περίθαλψη θα αποτελέσει τον πρώτο στόχο του Ιατρικού σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο. Τα στελέχη της εταιρείας θεωρούν πως η εν λόγω αγορά διαθέτει τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης και παράλληλα εκτιμούν ότι υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση αφού οι τρεις μεγάλοι ελέγχουν μόλις το 30% του συνόλου της αγοράς.

Το μέγεθος της αγοράς εκτιμάται στα 320 εκατ. ευρώ, ενώ ο πολύ μεγάλος αριθμός μικρών μονάδων έχει ως αποτέλεσμα η ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών να είναι ιδιαίτερα  χαμηλή.

Αν και στο Ιατρικό ακόμη δεν έχουν ανακοινώσει το περίφημο πλέον business plan εντούτοις θεωρείται βέβαιο, όταν και όποτε ανακοινωθεί πως θα έχει ως βασικό άξονα ανάπτυξης την πρωτοβάθμια περίθαλψη, ενώ παράλληλα ακόμη δεν έχει αποφασιστεί αν και τι θα γίνει με την έκταση στην Παιανία. Πολλά έχουν ακουστεί και ειπωθεί, αλλά σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες ακόμη δεν έχει ληφθεί καμία οριστική απόφαση.

Σύμφωνα με πληροφορίες η διοίκηση του Ιατρικού θα κινηθεί σε δύο άξονες σε ό,τι αφορά την πρωτοβάθμια περίθαλψη. Ο πρώτος έχει να κάνει με εξαγορές υφιστάμενων μονάδων, και ο δεύτερος με τη δημιουργία μονάδων εκεί που δεν υπάρχουν. Το ποσοστό των εσόδων της Ιατρικό από εξωτερικούς ασθενείς το 2007 κινήθηκε στα επίπεδα του 15,2%, ενώ στόχος του είναι να ανέλθει στο 20-25%, εκεί δηλαδή που βρίσκεται και ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος.

Παράλληλα πολλά θα εξαρτηθούν από την έκβαση της υπόθεσης με την Ευρωκλινική. Ωστόσο ότι και να γίνει στρατηγική επιλογή αποτελεί ταυτόχρονα με την επέκταση στην πρωτοβάθμια υγεία και η διεύρυνση   της παρουσίας του Ιατρικού στις αγορές των Βαλκανίων. Ήδη έχει προαναγγείλει επενδυτικό σχέδιο για δημιουργία κλινικής στο Βουκουρέστι το οποίο βεβαίως δεν θα προωθηθεί ή θα αναδιαρθρωθεί στην περίπτωση που πλειοδοτήσει για την Ευρωκλινική, η οποία και διαθέτει μονάδα στην Ρουμανία.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών τα καθαρά κέρδη της τρέχουσας χρήσης θα ανέλθουν σε 15 με 16 εκατ. ευρώ ενώ ο κύκλος εργασιών κοντά στα περυσινά επίπεδα.

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση