Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
19 Απριλίου 2024, 19:27:47

Αποστολέας Θέμα: Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός σε κρίση  (Αναγνώστηκε 6983 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

31 Αυγούστου 2011, 07:58:06
Αναγνώστηκε 6983 φορές
Αποσυνδεδεμένος

alfie


Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός σε κρίση

Ο Σύλλογος Διοικητικών Υπαλλήλων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού σε ανακοίνωσή του αναφέρει τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Οργανισμός, με τους εργαζόμενούς του να παραμένουν απλήρωτοι εδώ και τρεις μήνες.

Σε δελτίου Τύπου που απέστειλε αναφέρουν τα εξής:

«Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός (Ε.Ε.Σ.) ένας Κοινωφελής Οργανισμός με εθνική και διεθνή ανθρωπιστική δράση, σήμερα που η χώρα μας πλήττεται από την οικονομική κρίση, αντί να βρίσκεται παρών και με αυξημένη δράση δίπλα στον Έλληνα πολίτη, ο ίδιος αντιμετωπίζει πληθώρα προβλημάτων τόσο οικονομικών, όσο και διοικητικών.

Επαγγελματίες νοσηλευτές, κοινωνικοί λειτουργοί, διασώστες, διοικητικοί υπάλληλοι και όλοι οι εργαζόμενοι στον Ε.Ε.Σ., οι οποίοι φροντίζουν καθημερινά εδώ και πολλές δεκαετίες να προσφέρουν παντός είδους βοήθεια στο συνάνθρωπο, σήμερα καλούνται να αντιμετωπίσουν οι ίδιοι άμεσο πρόβλημα επιβίωσης, παραμένοντας απλήρωτοι για πάνω από τρείς μήνες και μην γνωρίζοντας πότε θα δοθεί μια λύση στα υπάρχοντα δυσεπίλυτα οικονομικά προβλήματα του Οργανισμού.

Ταυτόχρονα, την άσχημη αυτή οικονομική συγκυρία έρχεται να επιβαρύνει η διοικητική αδράνεια και αναποτελεσματικότητα, η οποία αδυνατεί όχι μόνο να πράξει, αλλά και να ενημερώσει τους υπαλλήλους του Ε.Ε.Σ. και τις οικογένειές τους σχετικά με την λήψη μέτρων, που θα εξασφαλίζουν τόσο το μέλλον και τη βιωσιμότητα του ΕΕΣ προς όφελος της Ελληνικής Κοινωνίας, όσο και την τύχη των ανθρώπων που στηρίζουν με την εργασία τους τον οργανισμό αυτό.

Επιστέγασμα όλης αυτής της δεινής κατάστασης είναι η απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών για παύση του ετήσιου οικονομικού αντισταθμίσματος (παραχώρηση Νοσοκομείου Ε.Ε.Σ.- Νοσοκομείου Ασκληπιείο Βούλας) προς τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, δηλώνοντας την έλλειψη αναγνώρισης και εκτίμησης του έργου και της ιστορίας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, από την ίδρυσή του έως σήμερα.

Ο Σύλλογος Διοικητικών Υπαλλήλων Ε.Ε.Σ.».

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

5 Σεπτεμβρίου 2011, 07:47:37
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

alfie


Παράσταση διαμαρτυρίας των εργαζομένων στον Ε.Ε.Σ

Παράσταση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιήσουν στις 10.00 σήμερα το πρωί, στην οδό Λυκαβητού 1, στο κέντρο της Αθήνας, οι εργαζόμενοι στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό.

Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Οργανισμός, καθώς παραμένουν απλήρωτοι τους τελευταίους μήνες.

Να σημειωθεί πως θα πραγματοποιήσουν πορεία προς το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Επιμέλεια: Μίτση Σκέντζου

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

5 Σεπτεμβρίου 2011, 10:38:17
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Πάτρα: Απολύθηκαν τέσσερα στελέχη για το σκάνδαλο στον Ερυθρό Σταυρό

Οι απολυθέντες θα ακολουθήσουν τη νόμιμη οδό διεκδικώντας την δικαίωσή τους


24/06/2011 10:45

Στην απόλυση τεσσάρων στελεχών του Ερυθρού Σταυρού στην Πάτρα προχώρησε σύμφωνα με πληροφορίες η Κεντρική Διοίκηση του Οργανισμού. Και αυτό μετά την διενέργεια ΕΔΕ με αφορμή οικονομικό σκάνδαλο στο παράρτημα του Οργανισμού στην πρωτεύουσα της Δυτικής Ελλάδας.
 
Κάποιοι εκ των τεσσάρων θεωρούν πως κακώς βρέθηκαν εκτός ΕΕΣ και ότι θα ακολουθήσουν τη νόμιμη οδό διεκδικώντας την δικαίωσή τους. Από τον Διοικητή του Ερυθρού Σταυρού Ανδ. Μαρτίνη ωστόσο δεν δόθηκαν διευκρινήσεις για το σκάνδαλο που ανακαλύφθηκε.
 
Το θέμα φέρνει σήμερα στο φως της δημοσιότητας η εφημερίδα της Πάτρας «Πελοπόννησος».


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

26 Οκτωβρίου 2015, 11:24:02
Απάντηση #3
Αποσυνδεδεμένος

Ορθοπαιδικός


   Θυμήθηκα το παλιό σκωτσέζικο ανέκδοτο (Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος τακ, τάκ.    -Ποιός είναι;  -Ο Ερυθρός Σταυρός.   -Δώσαμε, δώσαμε... Στην παρακάτω περίπτωση μάλλον είναι: Φάγαμε, φάγαμε).
 Δε βαριέσαι, παντού τα ίδια:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
  Ολοκληρώθηκε έκθεση ορκωτών ελεκτών για την κακοδιαχείριση των πόρων και κληροδοτημάτων του Οργανισμού τη δεκαετία 2002-2012
   Κακοδιαχείριση, σπατάλη πόρων και δαπάνες άσχετες προς το φιλανθρωπικό έργο του Ερυθρού Σταυρού, διαμορφώνουν δυσοίωνο μέλλον για τον οργανισμό, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση ορκωτών ελεγκτών για τη διαχείριση που άσκησε η προηγούμενη διοίκηση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.
   Η προσέλκυση πόρων φαντάζει αδύνατη, όχι μόνο λόγω της δεδομένης οικονομικής συγκυρίας, αλλά και λόγω της αρνητικής δημοσιότητας που πήραν τα θέματα διοίκησης του ΕΕΣ, τα τελευταία χρόνια.
   Οι ελεγκτές, επισημαίνουν όμως ότι παρά τα όποια προβλήματα έχουν παρατηρηθεί, επιβάλλεται η ενδυνάμωση των οικονομικών και ανθρώπινων πόρων του ΕΕΣ, εξαιτίας της ανθρωπιστικής κρίσης στην οποία βρισκόμαστε, στη βάση της ανιδιοτελούς προσφοράς και του εθελοντισμού, όπως προβλέπεται από το καταστατικό του, σε πλήρη συμμόρφωση προς το εθνικό και διεθνές δίκαιο.
   Αναλυτικά, σε ότι αφορά την ρευστότητα και την υπερχρέωση του ΕΕΣ, οι ελεγκτές σημειώνουν πως τα τελευταία χρόνια, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ρευστότητας, που εν μέρει οφείλονται στην κακή διαχείριση των πόρων του, με αποτέλεσμα να παρουσιάζει δυσχέρεια στο να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, ώστε να είναι σε θέση να εκπληρώσει με επάρκεια τους υψηλού επιπέδου καταστατικούς του σκοπούς και τη φιλανθρωπική του αποστολή.
   Ο έλεγχος, έδειξε αλόγιστη σπατάλη πόρων και πληθώρα δαπανών, οι οποίες ήταν μη παραγωγικές, και δεν καθώς δεν αφορούσαν την εκπλήρωση φιλανθρωπικών δράσεων, δεν θα έπρεπε να έχουν καταβληθεί. Παράδειγμα είναι η επένδυση στην εκκαθαρισθείσα θυγατρική "Γαιογνώμων ΑΕ", που προκάλεσε στον ΕΕΣ 1,1 εκ. ευρώ ζημιά. Επίσης, το μισθολογικό κόστος από το 2002 - 2012, κυμαινόταν στο 80% των λογιστικών εσόδων του ΕΕΣ, με συνέπεια την ανεπάρκεια πόρων για κάλυψη λειτουργικών αναγκών και φιλανθρωπικών σκοπών. Οι ανορθολογικές δαπανες προσωπικού, συνέβαλαν στη δημιουργία ελλειμμάτων, που χρηματοδοτήθηκαν από "εσωτερικό δανεισμό" , μέσω της χρήσης σημαντικών και πολύτιμων χρηματικών πόρων από τις δωρεές και τα κληροδοτήματα, όπως και από ταμειακές διευκολύνσεις που χορηγήθηκαν από το Ίδρυμα Ερρίκος Ντυνάν για την εξόφληση των οφειλομένων ασφαλιστικών εισφορών του ΕΕΣ.
   Στο τέλος του 2012, οι βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις του ΕΕΣ, ξεπερνούσαν τα 40 εκ. ευρώ, από τα οποία τα 25 εκ. αφορούσαν συσσωρευμένες υποχρεώσεις έναντι κληροδοτημάτων και δωρεών ή επιχορηγήσεων.  Από την άλλη πλευρά, τα αποθέματα και οι απαιτήσεις είναι αμφίβολο αν μπορούν να ανακτηθούν ή να ρευστοποιηθούν.
   Έτσι, σημειώνουν οι ελεγκτές, "διαμορφώνεται ένα δυσμενές πλαίσιο λειτουργίας του ΕΕΣ, με αρνητικό κεφάλαιο κινήσεως, που εγείρει σημαντική αβεβαιότητα για την εύρυθμη και ομαλή συνέχιση των δραστηριοτήτων του Σωματείου, αν δεν εξασφαλιστούν οι αναγκαίοι πόροι στο προσεχές μέλλον".
   Σε άλ-λο σημείο της έκθεσης, οι ελεγκές υπογράμμισαν την ανεπαρκέστατη μηχανογράφηση των υπηρεσιών του ΕΕΣ, καθώς δεν διαθέτει ολοκληρωμένο και εύχρηστο σύστημα μηχανογραφικής υποστήριξης, για παρακολούθηση των διοικητικών και λειτουργικών δραστηριοτήτων του, για τον έλεγχο των περιουσιακών του στοιχείων, για τον έλεγχο εσόδων - εξόδων, ώστε να προσδιορίζεται η χρηματοοικονομική του επίδοση. Έτσι, δεν εκπλήρωνε τις υποχρεώσεις του στην κατάρτιση προϋπολογισμού, απολογισμού εναντι των εθνικών αρχών ή αναφορές για τα κληροδοτήματα, ούτε αναφορές στο Διεθνή Ερυθρό Σταυρό για την επιχειρησιακή του δράση στη χώρα μας.
   Παράλληλα διαπιστώθηκε απουσία συστήματος εσωτερικού ελέγχου και ελλιπής λογιστική οργάνωση, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η προληψη ή αποκάλυψη ανακριβειών που οφείλονταν σε λάθος ή απάτη. Δεν υπάρχει ταυτόχρονα, αναλυτικό ιστορικό αρχείο με αξιόπιστα στοιχεία για μεταβολές στα πάγια περιουσιακά στοιχεία και στα κληροδοτήματα. Επίσης παρατηρήθηκε αδυναμία ορθής λογιστικής καταχώρησης και συστηματικής παρακολούθησης, ενώ βασικές λογιστικές εργασίες οπως η απογραφή παγίων στοιχείων και αποθεμάτων, δεν πραγματοποιούνταν σε τακτική βάση, οπότε παραμένουν άγνωστα τα περιουσιακά στοιχεία. Η αδυναμία παρακολούθησης, εκτείνεται μέχρι και στα τραπεζικά και ταμειακά υπόλοιπα, καθώς όπως σημειώνεται " δεν κατέστη εφικτό να επιβεβαιωθεί η ακρίβεια και πληρότητα των ταμειακών υπολοίπων και συναλλαγών, καθώς και των τραπεζικών λογαριασμών που διατηρεί το Σωματείο".
   Σε οτι αφορά τη διαχείριση των οικονομικών πορων, επισημαίνεται πως "ο προσδιορισμός της αξίας των παγίων, οικόπεδα, κτίρια, εξοπλισμός, δεκαι κυκλφοορούντων στοιχείων (αποθέματα, απαιτήσεις διαθέσιμα), του ισολογισμού, δεν είναι αξιόπιστος. Δεν έχει επιτευχθεί η πρέπουσα αξιοποίηση των ιδιόκτητων και των διαχειριζόμενων ακινήτων των κληροδοτημάτων, με αποτέλεσμα οι πρόσοδοι να είναι ανεπαρκείς ή προβληματικές.
Από την επισκόπηση της διαχρονικής μεταβολής των κληροδοτημάτων που ελέγχθηκαν, εντοπίστηκε οικονομικό έλλειμμα 16,6 εκ. ευρώ στο τέλος του 2013,  και από τον έλεγχο δείγματος δωρεών, έλλειμμα 1,966 εκ. ευρώ.
   Τέλος, διαπιστώθηκε αναξιοποίητο ανθρώπινο δυναμικό, κατανεμημένο ανομοιογενώς, χωρίς να δίνεται έμφαση εκεί που υπάρχει ανάγκη, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα εκπαίδευσης και αξιοποίησης, με αποτέλεσμα να προσφεύγει ο Οργανισμός σε λήψη υπηρεσιών από εξωτερικούς συνεργάτες (δικηγόρους, μηχανικούς, διαφημιστές), με δυσανάλογα υψηλές αμοιβές που επέφεραν σημαντικές επιβαρύνσεις και άσκοπο κόστος.

26 Οκτωβρίου 2015, 11:50:09
Απάντηση #4
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
O Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός έχει ιστορία δεκαετιών και σε καμμία περίπτωση δεν πρέπει να διασυρθεί ως οργανισμός.
Τα υπόλοιπα είναι γνωστά και προφανώς έχουν ονοματεπώνυμα, η ανάδειξη των οποίων θα απελευθερώσει τον ΕΕΣ από τα δεινά του πρόσφατου παρελθόντος.
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
1 Απαντήσεις
4528 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 20 Δεκεμβρίου 2008, 14:19:41
από Γ.Κτιστάκης
0 Απαντήσεις
5977 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 16 Φεβρουαρίου 2009, 23:28:17
από Ιατρικός Σύλλογος Fb
4 Απαντήσεις
6455 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 24 Ιανουαρίου 2011, 19:11:17
από Lidi
23 Απαντήσεις
22786 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 27 Μαΐου 2014, 22:54:57
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
7071 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 12 Δεκεμβρίου 2022, 19:13:11
από Argirios Argiriou