Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
28 Μαρτίου 2024, 13:44:14

Αποστολέας Θέμα: Ιδιώτες γιατροί θα χειρουργούν και στα δημόσια νοσοκομεία  (Αναγνώστηκε 4302 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

31 Αυγούστου 2011, 19:02:41
Αναγνώστηκε 4302 φορές
Αποσυνδεδεμένος

carlita


Ιατρικές πράξεις στα δημόσια νοσοκομεία θα μπορούν να διενεργούν πλέον και οι ιδιώτες γιατροί. Το «πράσινο φως» για την είσοδό τους στο ΕΣΥ παίρνουν οι ιδιώτες γιατροί από σχετική διάταξη που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για την «Ανασυγκρότηση του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης - Ένταξη των Κ.Α.Φ.Κ.Α στο Ε.Σ.Υ. για την παροχή υπηρεσιών Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης – Σύσταση ενιαίου Εθνικού Μητρώου δικαιούχων επιδομάτων και άλλες διατάξεις» που παρουσίασε το μεσημέρι της Τετάρτης ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος στο Υπουργικό Συμβούλιο.
 
Συγκεκριμένα, και όπως ορίζεται στο άρθρο 29, γιατρός που θα συμβάλλεται με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) θα μπορεί να πραγματοποιεί ιατρικές πράξεις και επεμβάσεις στο πλαίσιο της ολοήμερης λειτουργίας των νοσοκομείων έως μία μέρα την εβδομάδα. Προϋπόθεση για τους ιδιώτες γιατρούς, εκτός από τη σύναψη σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ, είναι και η έγκριση του ΔΣ του νοσοκομείου της Περιφέρειας του Ιατρικού Συλλόγου όπου ανήκει ο γιατρός.
 
Στα ολοήμερα νοσοκομεία και οι πανεπιστημιακοί γιατροί
 
Οι μόνιμοι πανεπιστημιακοί ιατροί, που κατέχουν τίτλο ειδικότητας και εργάζονται σε πανεπιστημιακές κλινικές εργαστήρια ή μονάδες, που είναι εγκατεστημένες σε νοσηλευτικά ιδρύματα που ανήκουν στο Ε.Σ.Υ., συμμετέχουν στην ολοήμερη πέραν του τακτικού ωραρίου λειτουργία, τουλάχιστον δύο (2) μέρες την εβδομάδα και υπό την προϋπόθεση ότι δεν εφημερεύουν κατά τις μέρες αυτές. Αυτό ορίζεται στο άρθρο 25 του νομοσχεδίου.

Οι πανεπιστημιακοί γιατροί μπορούν να διατηρούν τα ιδιωτικά ιατρεία τους υπό την προϋπόθεση ότι, τις πρωινές εργάσιμες ημέρες και ώρες προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε πανεπιστημιακές κλινικές, εργαστήρια ή μονάδες των νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ.
 
Στους Ιατρικούς Συλλόγους οι άδειες επαγγέλματος
 
Με το ίδιο νομοσχέδιο ρυθμίζεται το ζήτημα της χορήγησης των αδειών  ασκήσεως του ιατρικού επαγγέλματος. Έτσι, αρμόδια αρχή για τη χορήγηση, αναστολή, ανάκληση και ακύρωση άδειας άσκησης επαγγέλματος ιατρών καθώς και τίτλου ιατρικής ειδικότητας ορίζεται ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος.

Με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης θα καθοριστούν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, η διαδικασία για τη χορήγηση τίτλου ιατρικής ειδικότητας, η διενέργεια εξετάσεων και λοιποί όροι και προϋποθέσεις.

Αναλόγως, ως αρμόδια αρχή για τη χορήγηση, αναστολή, ανάκληση και ακύρωση άδειας άσκησης επαγγέλματος οδοντιάτρων, καθώς και τίτλου ειδικότητας ορίζεται η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία.
 
Επίσης, οι Ιατρικοί Σύλλογοι θα έχουν πλέον την αρμοδιότητα και για την ίδρυση και τη λειτουργία υγειονομικών σχηματισμών όπως πχ διαγνωστικά κέντρα. Ορίζεται ότι «αρμόδια αρχή για την άδεια ίδρυσης και λειτουργίας των Ιδιωτικών Φορέων Παροχής Υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ορίζονται οι κατά τόπους ιατρικοί και οδοντιατρικοί σύλλογοι».
 
Δημιουργείται  Εθνικό Μητρώο Δικαιούχων Παροχών
 
Στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης θα τηρείται ενιαίο Εθνικό Μητρώο δικαιούχων των κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων. Στο μητρώο αυτό καταχωρούνται οι δικαιούχοι όλων των επιδομάτων, όπως πχ   Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, απόλυτης αναπηρίας, σύνταξης ανασφαλίστων υπερηλίκων,  προνοιακής σύνταξης, επιδόματος ανεργίας, επιδόματος στήριξης ειδικών κατηγοριών ανέργων, όλων των οικογενειακών επιδομάτων του ΟΑΕΔ καθώς και σε πολύτεκνες και τρίτεκνες οικογένειες,  των επιδομάτων ασθενείας, των επιδομάτων ατόμων με αναπηρίες, του επιδόματος ενοικίου, των οικογενειακών επιδομάτων από το δημόσιο και των οικογενειακών επιδομάτων συνταξιούχων από τα ασφαλιστικά ταμεία.
 
Από τη δημιουργία του Ενιαίου Μητρώου Δικαιούχων Επιδομάτων Πρόνοιας, που θεσμοθετείται με το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας εκτιμάται ότι θα εξοικονομηθούν 250 εκατ. ευρώ κατά το πρώτο έτος.
 
/www.protothema.gr
We cannot solve our problems with the same thinking we used when we created them.
Albert Einstein

31 Αυγούστου 2011, 19:18:17
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Κάποιος Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος και αντιγράφει ή το αυτονόητο έχει αρχίσει να γίνεται το λογικό;
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

31 Αυγούστου 2011, 19:53:02
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

bpikou


Θέλω να δω, πως αυτό το μοντέλο θα δουλέψει στα Ελληνικά Δημόσια Νοσοκομεία! Στο νοσοκομείο που έκανα ειδικότητα (μεγάλο των Αθηνών), θυμάμαι ότι οι διάφορες χειρουργικές κλινικές "τσακώνονταν" μεταξύ τους, ώστε να εξασφαλίσουν αίθουσες χειρουργείου. Τώρα δηλαδή θα έρχεται ένας ιδιώτης το απόγευμα και θα τα βρίσκει όλα έτοιμα; Και μετά το χειρουργείο τι θα γίνεται ο ασθενής; Την ευθύνη παρακολούθησης προφανώς θα την έχει ο εφημερεύων ειδικευόμενος, πάντα μιλώντας για ασθενή ενός ιατρού "ξένου" προς την κλινική, σωστά;

31 Αυγούστου 2011, 20:55:00
Απάντηση #3
Αποσυνδεδεμένος

Ορθοπαιδικός


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Συγκεκριμένα, και όπως ορίζεται στο άρθρο 29, γιατρός που θα συμβάλλεται με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) θα μπορεί να πραγματοποιεί ιατρικές πράξεις και επεμβάσεις στο πλαίσιο της ολοήμερης λειτουργίας των νοσοκομείων έως μία μέρα την εβδομάδα. Προϋπόθεση για τους ιδιώτες γιατρούς, εκτός από τη σύναψη σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ,
Πρώτο μύνημα στο forum...
Νομίζω ότι αυτό ειναι (μερικώς) το καρότο για τη σύμβαση με τον ΕΟΠΠΥ... Το δεύτερο καρότο θα ήταν η αποκλειστικότητα στη συνταγογράφηση ή στην χορήγηση παραπεμπτικών αλλά αυτό ο (μη έμπιστος) υπουργός είπε ότι δεν θα το εφαρμόσει (είπε ότι θα το αφήσει ελεύθερο... αν και φοβάμαι ότι θα λακίσει)
Στην πράξη δεν πρόκειται να εφαρμοστεί ... έδώ οι κλινικάρχες (σε πολλά νοσοκομεία - μην το γενικεύω) δεν αφήνοθν τους δικούς τους γιατρούς να χειρουργουν.

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
33 Απαντήσεις
30506 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 30 Ιανουαρίου 2012, 11:38:23
από Δ. Κουναλάκης
2 Απαντήσεις
5241 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 24 Ιανουαρίου 2012, 23:18:46
από Ορθοπαιδικός
16 Απαντήσεις
27730 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 25 Νοεμβρίου 2023, 07:52:01
από Argirios Argiriou
3 Απαντήσεις
43368 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 11 Απριλίου 2019, 21:58:38
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
982 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 11 Μαρτίου 2024, 07:20:17
από Argirios Argiriou