Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
28 Μαρτίου 2024, 17:19:43

Αποστολέας Θέμα: Εντός στόχων το Υπ.Υγείας λέει η Τρόικα  (Αναγνώστηκε 8578 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

31 Αυγούστου 2011, 21:57:36
Αναγνώστηκε 8578 φορές
Αποσυνδεδεμένος

alfie


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Κατά την διάρκεια των 45 λεπτών, όσο δηλαδή διήρκησε η συνάντηση του κ. Ανδρέα Λοβέρδου με τους επικεφαλής των κλιμακίων ελέγχου ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ στο πλαίσιο της αξιολόγησης της εφαρμογής του προγράμματος βοήθειας τη χώρας ενόψει της εκταμίευσης της επόμενης δόσης, τα οικονομικά της υγείας μπήκαν στο μικροσκόπιο.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην πορεία υλοποίησης των μέτρων του Μνημονίου με έμφαση στις διαρθρωτικές αλλαγές του συστήματος υγείας και την εξέλιξη των σχετικών οικονομικών δεδομένων.

Πάντως και παρά το γεγονός ότι οι δαπάνες υγείας βρίσκονται στο στόχαστρο της τρόικα, εξ’ αιτίας της σπατάλης των περασμένων ετών, από ό,τι φαίνεται το υπουργείου Υγείας πέρασε τις εξετάσεις καθώς οι εμπειρογνώμονες διαπίστωσαν ότι βρίσκεται εντός χρονοδιαγραμμάτων και στόχων. Αναλυτικότερα, το οικονομικό αποτέλεσμα των νοσοκομείων δείχνει ότι ο στόχος της εξοικονόμησης 300 εκατ. ευρώ για το 2011 έχει επιτευχθεί, ενώ θετικές ήταν και οι εκτιμήσεις για τις διαρθρωτικές αλλαγές (συνένωση νοσοκομείων, ΕΟΠΥΥ και πολιτική φαρμάκου).

Στη διάρκεια της συζήτησης ο Υπουργός τόνισε ότι η συνολική οικονομική επίδοση του συστήματος κρίνεται θετικά, αν ληφθεί υπ’ όψιν το γεγονός ότι φέτος το ΕΣΥ με το 80% του προϋπολογισμού του 2009 εξυπηρετεί 30% περισσότερα περιστατικά σε σχέση το 2009.

1 Σεπτεμβρίου 2011, 12:03:18
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Στο μικροσκόπιο της τρόικας μπήκαν την Τετάρτη οι δαπάνες της Υγείας.

Κλιμάκιο ξένων εμπειρογνωμόνων είχε συνάντηση 45 λεπτών με τον υπουργό Υγείας, κ. Ανδρέα Λοβέρδο, στο πλαίσιο της αξιολόγησης της εφαρμογής του προγράμματος βοήθειας της χώρας και ενόψει της εκταμίευσης της επόμενης δόσης.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην πορεία υλοποίησης των μέτρων του μνημονίου με έμφαση στις διαρθρωτικές αλλαγές του συστήματος υγείας και την εξέλιξη των σχετικών οικονομικών δεδομένων. Το υπουργείο Υγείας διαπιστώθηκε ότι βρίσκεται εντός χρονοδιαγραμμάτων και στόχων.

Το οικονομικό αποτέλεσμα των νοσοκομείων δείχνει με ασφάλεια ότι ο στόχος της εξοικονόμησης 300 εκατομμυρίων ευρώ για το 2011 έχει επιτευχθεί, ενώ θετικές ήταν και οι εκτιμήσεις για τις διαρθρωτικές αλλαγές (συνένωση νοσοκομείων, ΕΟΠΥΥ, πολιτική φαρμάκου).
Στη διάρκεια της συζήτησης, ο υπουργός κ. Ανδρέας Λοβέρδος τόνισε ότι η συνολική οικονομική επίδοση του συστήματος κρίνεται θετικά, αν ληφθεί υπ’ όψιν το γεγονός ότι φέτος το ΕΣΥ με το 80% του προϋπολογισμού του 2009 εξυπηρετεί 30% περισσότερα περιστατικά σε σχέση το 2009.

Μετά τον απολογισμό πεπραγμένων, ενημέρωσε τους εκπροσώπους για επιπλέον πολιτικές του υπουργείου πέραν όσων απορρέουν από τη συμφωνία.

Ειδικότερα, ανέλυσε την πρόθεσή του να αξιοποιήσει τα τρία ειδικού καθεστώτος νοσοκομεία (Ωνάσειο, Ερρίκος Ντυνάν, Παπαγεωργίου) καθώς και την κλινική του Ολυμπιακού Χωριού ως πρότυπα διοίκησης και λειτουργίας, αρχής γενομένης με τη σύναψη συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ.

Επίσης ξεκαθάρισε ότι από 15 Σεπτεμβρίου θα εφαρμοστεί η θετική λίστα σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας με σημαντικά οφέλη από τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης. Προσέθεσε ότι σήμερα ανακοινώνει στο υπουργικό Συμβούλιο το σχέδιο νόμου για την αναδιάταξη των δυνάμεων των προνοιακών ιδρυμάτων με τη μείωσή τους από 100 σε 39.

Δράσεις μνημονίου

Όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Υγείας, η εξέλιξη των δράσεων στο πλαίσιο του μνημονίου έχουν ως εξής:

Μείωση στις φαρμακευτικές δαπάνες των ασφαλιστικών φορέων λόγω της μείωσης στις τιμές των φαρμάκων και της εφαρμογής νέων διαδικασιών για τις προμήθειες και των αντίστοιχων δαπανών (συμπεριλαμβανομένων και των δαπανών για εξοπλισμό των νοσοκομείων, στόχος 2100 εκ. ευρώ). Ολοκληρώθηκε.

Αναδιαμόρφωση των οικογενειακών επιδομάτων κριτήρια (στόχος 150 εκ. ευρώ). Ολοκληρώθηκε.

Καθορισμός από τον ΕΟΦ και δημοσίευση κατευθυντήρων γραμμών συνταγογράφησης για ιατρούς, με βάση τα διεθνή πρότυπα συνταγογράφησης. Ολοκληρώθηκε.  :o  ??? Tρέλα πουλάει;

Δημοσίευση του πλήρους τιμοκατάλογου φαρμάκων στην αγορά, χρησιμοποιώντας το νέο μηχανισμό τιμολόγησης. Ο κατάλογος αυτός θα δημοσιευθεί μέχρι το Δεκέμβριο του 2010 και θα αντικαταστήσει τη μερική λίστα που θεσπίστηκε τον Σεπτέμβριο. Θα πρέπει να ενημερώνεται ανά τρίμηνο. Ολοκληρώθηκε.

Ανακοίνωση ότι τα όρια στη μείωση των τιμών που τέθηκαν σε εφαρμογή όταν πρωτοεισήχθη η λίστα φαρμάκων το Σεπτέμβριο του 2010, θα αρθούν το Μάρτιο του 2011. Ολοκληρώθηκε.

Εφαρμογή της 'αρνητικής λίστας' των μη καλυπτόμενων από τα ασφαλιστικά ταμεία φαρμάκων, και της λίστας φαρμάκων που δεν απαιτούν συνταγογράφηση παραδοτέων από τον ΕΟΦ. Ολοκληρώθηκε.

Ολοκλήρωση της νέας θετικής λίστας των καλυπτόμενων από τα Ασφαλιστικά Ταμεία φαρμάκων με τη χρήση του νέου συστήματος που βασίζεται σε ενδεικτικές τιμές αναφοράς. Ολοκληρώθηκε.  ???

Είσπραξη της συμφωνημένης επιστροφής τιμήματος από τις φαρμακευτικές εταιρείες μέσω της χρήσης των πληροφοριών που παρέχονται από τα συστήματα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και ηλεκτρονικής σάρωσης συνταγών. Ολοκληρώθηκε.

Επιβολή της καταβολής των υφιστάμενων συμμετοχών σε χρήμα για τις τακτικές υπηρεσίες των εξωτερικών ιατρείων σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία και κέντρα υγείας και διεύρυνση της λειτουργίας του ολοήμερου ωραρίου των νοσοκομείων (απογευματινά ιατρεία). Διασφάλιση της είσπραξης της συμμετοχής των ασθενών για υπηρεσίες εξωτερικών ιατρείων και αύξησή της από 3 ευρώ σε 5 ευρώ και επέκταση της χρέωσης σε αδικαιολόγητες επισκέψεις στα επείγοντα περιστατικά. Ολοκληρώθηκε.

Διασφάλιση μεγαλύτερης δημοσιονομικής και λειτουργικής εποπτείας των δαπανών υγειονομικής περίθαλψης από τον υπουργό Οικονομικών. Ολοκληρώθηκε.

Δημοσίευση των ελεγμένων λογαριασμών (ισολογισμών 2009) νοσοκομείων και κέντρων υγείας. Ολοκληρώθηκε.

Σύσταση ανεξάρτητης ομάδας εργασίας από ειδικούς εμπειρογνώμονες στον τομέα της υγείας, έργο της οποίας είναι η παραγωγή, μέχρι τα τέλη Μαΐου 2011, λεπτομερούς έκθεσης για μια συνολική μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας. Ολοκληρώθηκε.

Ολοκλήρωση της διαδικασίας ενσωμάτωσης και της ενοποίησης των πληροφοριακών συστημάτων των νοσοκομείων, καθώς και της κεντρικής διαχείρισης των πληροφοριών. Ολοκληρώθηκε.

Δημιουργία μιας ειδικής υπηρεσίας /μονάδας για τη συλλογή στοιχείων και για τη σύνταξη τακτικών τριμηνιαίων εκθέσεων, καθώς και μιας ετήσιας έκθεσης. Αντίγραφο αυτών των εκθέσεων διαβιβάζεται στην αρμόδια αρχή του Υπουργείου Οικονομικών. Ολοκληρώθηκε.

Ολοκλήρωση της εισαγωγής του διπλογραφικού λογιστικού συστήματος σε όλα τα νοσοκομεία. Ολοκληρώθηκε.

Χρήση του ενιαίου συστήματος κωδικοποίησης και ενός κοινού μητρώου για ιατρικές προμήθειες που αναπτύχθηκε από την Επιτροπή Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ) και το ΕΚΕΒΥΛ για την προμήθεια ιατροφαρμακευτικού και νοσοκομειακού υλικού. Ολοκληρώθηκε.

Έγκαιρη τιμολόγηση του κόστους θεραπείας (όχι πλέον των 2 μηνών) έναντι των Ελληνικών ταμείων κοινωνικής ασφάλισης και έναντι άλλων κρατών - μελών της ΕΕ και έναντι ιδιωτικών εταιρειών ασφάλισης υγείας όταν πρόκειται για τη νοσηλεία / περίθαλψη μη υπηκόων / μη μονίμων κατοίκων. Ολοκληρώθηκε.

Χρήση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης για όλες τις ιατρικές πράξεις (φάρμακα, παραπομπές, διαγνωστικές εξετάσεις, χειρουργικές επεμβάσεις) σε όλες τις μονάδες του ΕΣΥ. Δεν ολοκληρώθηκε.

Μεταφορά της ευθύνης της τιμολόγησης των φαρμάκων στον ΕΟΦ, καθώς και όλων των άλλων πτυχών της φαρμακευτικής πολιτικής στο Υπουργείο Υγείας, με σκοπό τον εξορθολογισμό των συστημάτων αδειοδότησης και τιμολόγησης φαρμάκων, καθώς και του συστήματος επιστροφής χρημάτων στους ασφαλισμένους για φαρμακευτικές δαπάνες. Ολοκληρώθηκε.

Μείωση του περιθωρίου κέρδους των φαρμακείων στις τιμές λιανικής πώλησης είτε άμεσα με μείωση στο 15-20%, είτε έμμεσα με τη θέσπιση ενός συστήματος εκπτώσεων για τα φαρμακεία, με πωλήσεις πάνω από ένα προκαθορισμένο όριο. Ξεκινώντας από το 2012, τα περιθώρια κέρδους των φαρμακείων θα πρέπει να υπολογίζονται ως ένα κατ' αποκοπήν ποσό ή κατ' αποκοπή αμοιβή συνδυασμένη με ένα μικρό περιθώριο κέρδους. Ολοκληρώθηκε.  :o ??? Πάλι τρέλα πουλάει;

Μείωση του περιθωρίου κέρδους των εταιρειών χονδρικής που διανέμουν φαρμακευτικά προϊόντα κατά τουλάχιστον ένα τρίτο, από τον Ιανουάριο του 2011. Ολοκληρώθηκε.

Εκπόνηση από την ανεξάρτητη ομάδα εργασίας των εμπειρογνωμόνων σε θέματα υγείας σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, μιας ενδιάμεσης έκθεσης πολιτικής, με τις πρώτες εκτιμήσεις σχετικά με τις αναγκαίες αναθεωρήσεις των πολιτικών που εφαρμόζονται μέχρι σήμερα και τις προτεινόμενες βελτιώσεις για τα επόμενα χρόνια. Ολοκληρώθηκε.

Ορισμός εσωτερικών ελεγκτών σε όλα τα μεγάλα νοσοκομεία. Ολοκληρώθηκε.

Συλλογή των εκπτώσεων (rebates) από τα φαρμακεία (κάθε μήνα). Ολοκληρώθηκε.  :D  :D

Δημοσίευση του πλήρους καταλόγου τιμών για τα φάρμακα στην αγορά, χρησιμοποιώντας ένα νέο μηχανισμό τιμολόγησης (τριμηνιαία επικαιροποίηση). Ολοκληρώθηκε.

Δημοσίευση και διαρκής επικαιροποίηση του θετικού κατάλογου των φαρμάκων. Ολοκληρώθηκε.

Μέτρα για την προώθηση των γενόσημων φαρμάκων (υποχρεωτική ηλεκτρονική συνταγογράφηση σύμφωνα με τη δραστική ουσία, καθορισμός χαμηλότερου ποσοστού συμμετοχής σε γενόσημα φάρμακα με χαμηλότερη τιμή από την τιμή αναφοράς, καθορισμός της ανώτατης τιμής των γενόσημων φαρμάκων στο 60% της τιμής των επώνυμων φαρμάκων με παρόμοια δραστική ουσία). Ολοκληρώθηκε. ??? Α, καλά, μιλάμε για πολύ τρέλα

Σχέδιο αναδιοργάνωσης και αναδιάρθρωσης των νοσοκομείων. Ολοκληρώθηκε.

Θέσπιση κριτηρίων για την εξασφάλιση της διαφάνειας των διαδικασιών επιλογής της διοίκησης των νοσοκομείων. Ολοκληρώθηκε

Ολοκλήρωση της διαδικασίας συγκέντρωσης πληροφοριών, με βάση το ESY.net. Ολοκληρώθηκε.

Προσχέδιο έκθεσης για τον τομέα της υγείας με συγκεκριμένες συστάσεις πολιτικών από την ομάδα εμπειρογνωμόνων. Ολοκληρώθηκε.

Σχέδιο έκθεσης για τη δομή, τα επίπεδα αποδοχών, τον όγκο και τη δυναμική της απασχόλησης στα νοσοκομεία, κέντρα υγείας και ταμεία υγειονομικής περίθαλψης. Σχέδιο για την κατανομή και επανεξέταση προσόντων των ανθρώπινων πόρων για την περίοδο ως το 2013 (Η έκθεση θα επικαιροποιείται κάθε χρόνο). Σε εξέλιξη.

Eπίτευξη στόχων για τα γενόσημα (έως Q3 2011: 30%, έως Q4 2011: 50% του συνολικού όγκου). Σε εξέλιξη.

Λειτουργία του EOΠYY. Ολοκληρώθηκε (Σεπτ. 2011).  :o :o Τί ολοκληρώθηκε ρε βλήματα;

Ανάκληση της αγορανομικής διάταξης 40 (17.12.1990) προκειμένου να καταργηθεί η εισφορά 0,4 % επί των τιμών χονδρικής πώλησης υπέρ του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου. Δεν ολοκληρώθηκε.

Σεπτέμβριος 2011: Τελική έκθεση για τον τομέα της υγείας, με συγκεκριμένες συστάσεις για τις πολιτικές που πρέπει να εφαρμοστούν από την ομάδα των εμπειρογνωμόνων. Σε εξέλιξη.

Νοέμβριος 2011: Σχέδιο δράσης με χρονοδιάγραμμα για συγκεκριμένες δράσεις στον τομέα της υγείας βάσει της μελέτης της ομάδας των εμπειρογνωμόνων. Σε εξέλιξη.

Σύνταξη εξαμηνιαίων εκθέσεων σχετικά με τη συνταγογράφηση και κατανάλωση φαρμάκων και διαγνωστικών εξετάσεων.

Δημοσίευση ετήσιων εκθέσεων για τη σύγκριση επιδόσεων νοσοκομείων.

Ολοκλήρωση της εισαγωγής του διπλογραφικού λογιστικού συστήματος σε δεδουλευμένη βάση και τακτική δημοσίευση των ετήσιων ισολογισμών όλων των νοσοκομείων.

Υπολογισμός των αποθεμάτων και των ροών των ιατρικών προμηθειών σε όλα τα νοσοκομεία χρησιμοποιώντας το ενιαίο σύστημα κωδικοποίησης.

Μέτρηση της δραστηριότητας των νοσοκομείων και των ιατρικών κέντρων με βάση το πρόγραμμα της μηχανογράφησης των νοσοκομείων.

Παροχή δεδομένων σύμφωνα με το Σύστημα Εθνικών Λογαριασμών Υγείας (από κοινού άσκηση συλλογής ερωτηματολογίων) από την ΕΛΣΤΑΤ.

Δημιουργία ενός βασικού συστήματος ηλεκτρονικών ιατρικών αρχείων ασθενών.

Πιλοτική εφαρμογή του σετ των DRGs (ομοειδείς διαγνωστικές ομάδες).

Κλινικές κατευθυντήριες γραμμές για την υποστήριξη της ανάπτυξης των DRGs.

« Τελευταία τροποποίηση: 1 Σεπτεμβρίου 2011, 12:16:40 από Ο διακοσμητής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
0 Απαντήσεις
31047 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 12 Δεκεμβρίου 2009, 21:37:29
από anastasios theodoridis
6 Απαντήσεις
25743 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 24 Οκτωβρίου 2010, 15:33:42
από Αγωνιστική Παρέμβαση
0 Απαντήσεις
1950 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 2 Μαρτίου 2017, 16:19:43
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
3591 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 17 Απριλίου 2017, 16:48:47
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
58626 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 8 Νοεμβρίου 2018, 00:34:56
από Αρχίατρος