Άλλες κατηγορίες μηνυμάτων > Χαλαρή κουβέντα

ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΙΑΤΡΙΚΗ

<< < (16/44) > >>

Denominator:
Από τη μέχρι τώρα πείρα μου συμπεραίνω ότι όταν η απροϋπόθετη αγάπη σφραγίζει τη σχέση γιατρού-ασθενούς και συνοδεύεται από ορθή  ιατρική πρακτική μπορεί να μεγιστοποιήσει τη βοήθεια προς τον άρρωστο. Όταν αρχίσουν να μπαίνουν πάσης φύσεως σκοπιμότητες το σποτέλεσμα καθίσταται αμφίβολο. Όταν δε υπάρχει δόλος, αργά ή γρήγορα λουζόμαστε τις συνέπειες.
Στο μέτρο που αυτό που αποκαλώ "απροϋπόθετη αγάπη" συνδέεται με αυξημένη πιθανότητα ίασης, το αποδέχομαι - άλλωστε έχει και νευροφυσιολογική βάση.  

medicus:
Καλημέρα σε όλους. Συγγνώμη που δεν απάντησα ακόμη, αλλά το Σαββατοκύριακο το αφιερώνω αποκλειστικά στην οικογένεια και "αποσυνδέομαι".

Στο θέμα μας τώρα. Αγαπητή Rose διάβασα όλα τα άρθρα που έχεις παραθέσει ως ερευνητικά. Έχω να επισημάνω τα εξής:

1) βλέπω ότι επιχειρηματολογείς βάσει της μεθόδου της "αφηγηματικής ανασκόπησης" και μάλιστα όχι της "συστηματικής" αλλά της "αυθαίρετης" και χωρίς να την συστηματικοποιείς, μέσω διάφορων μεθόδων όπως μετα-ανάλυση, παραγοντική ανάλυση, ανάλυση αντιστοιχιών, ανάλυση κανονικών συσχετίσεων κλπ. Αυτή η διαδικασία που ακολουθείς αδικεί την προσπάθειά σου, διότι, εάν αληθεύουν όσα ισχυρίζεσαι είναι κρίμα που δεν τα αποδεικνύεις με τον ορθό τρόπο. Αν δεν αληθεύουν, τότε χάνεις την ευκαιρία να δεις την πραγματικότητα. Οπότε και στις δύο περιπτώσεις χάνεις.

2) Η αποτελεσματικότητα ενός θεραπευτικού μέτρου αποτελεί ΠΟΣΟΤΙΚΟ χαρακτηριστικό και γι'αυτό έχει την ανάγκη αριθμητικής έκφρασης. Περιμένω περισσότερα δεδομένα και αριθμητικά αποτελέσματα, ειδάλλως ισχύει ότι έγραψα και στο (1).

3) Τα θεραπευτικά μέτρα διακρίνονται σε φαρμακευτικά, χειρουργικά και υποστηρικτικά. Στα υποστηρικτικά ανήκουν και τα διάφορα ιατροκοινωνικά μέτρα, όπως ερσασιοθεραπεία, μουσικοθεραπεία, ομιλιοθεραπεία κλπ. Τα υποστηρικτικά μέτρα έχουν ως κοινό χαρακτηριστικό ότι ΔΕΝ αντιμετωπίζουν προβλήματα με σοβαρό ή άμεσο κίνδυνο ζωής και μπορούν να εφαρμοστούν, μετά τη διάγνωση, χωρίς άμεση ιατρική εποπτεία ή ευθύνη. Τα φαρμακευτικά μέτρα υποδιαιρούνται σε "συμπτωματικά"(δεν επηρεάζουν τη φυσική ιστορία της νόσου, αλλά εξαλείφουν ή αμβλύνουν ορισμένα δυσάρεστα συμπτώματα) και "ουσιαστικά"(επηρεάζουν ευνοϊκά τη φυσική ιστορία της νόσου). Βασική προϋπόθεση, όμως, εφαρμογής οποιουδήποτε από τα προαναφερθέντα θεραπευτικά μέτρα είναι η προηγηθείσα διάγνωση. Δεν διαφωνώ στην ύπαρξη διαφόρων υποστηρικτικών θεραπευτικών μεθόδων. Η ουσία όμως του προβλήματος είναι η ΔΙΑΓΝΩΣΗ. Πώς θα ακολουθηθεί ένα θεραπευτικό σχήμα χωρίς διάγνωση; Εάν ισχυρίζεσαι ότι ακολουθείτε ένα θεραπευτικό σχήμα εφόσον διαγνώσετε, τότε θέλω και απάντηση για τις διαγνωστικές "εναλλακτικές" μεθόδους, όπως ακριβώς ζητάω και για τις θεραπευτικές μεθόδους. Εάν, από την άλλη, προτείνετε κάποιο θεραπευτικό σχήμα χωρίς διάγνωση τότε η οποιαδήποτε απάντηση περιττεύει και μιλάμε για εγκληματική ενέργεια.

Εγώ δεν θα σταθώ σε νομικά πλαίσια και εκπαιδευτικά συστήματα. Πίστεψέ με, Rose, προσπαθώ να καταλάβω και να αναλύσω αυτά που ισχυρίζεσαι. Χρειάζομαι όμως αποδείξεις, ειδάλλως δεν μπορώ να ακολουθήσω το ρεύμα των κειμένων σου.

Απλά να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Για να υπάρξει συνεργασία κλασικής ιατρικής με οποιαδήποτε "μη κλασική" μέθοδο(διαγνωστική ή θεραπευτική) απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ. Και η μόνη αποδεικτική μέθοδος που μέχρι σήμερα έχει παγκόσμια, διαχρονική και ολιστική ισχύ είναι τα ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ. Δεν θεοποιώ τη μαθηματική σκέψη, απλά τη δέχομαι σαν ένα παγκόσμιο καταλύτη των γνώσεων και ιδιαίτερα των υποθέσεων που μπορούμε να κάνουμε ως νοήμονα όντα.

Ευχαριστώ και πάλι συγγνώμη για την καθυστέρηση να απαντήσω.              

medicus:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος...
Για τα υπόλοιπα με γαργαλάει το κουμπί που γράφει διαγραφή...  Πάσα γνώμη από τους υπολοίπους για το πως θα το διαχειριστούμε είναι καλοδεχούμενη...

--- Τέλος παράθεσης ---

Δεν είμαι υπέρ της "διαγραφής", διότι με αυτό τον τρόπο θα χάναμε αυτόματα το όποιο "δίκιο" διεκδικούμε και υποστηρίζουμε σε αυτή τη συζήτηση. Χωρίς ύβρεις και ευτελισμούς καταφέραμε μέχρι τώρα να διατηρήσουμε, στο σύνολο του, ένα ολόκληρο forum στη ζωή για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα και, από ότι δείχνουν τα στατιστικά του, με μεγάλη ανταπόκριση και ενημέρωση.

Προσωπικά θεωρώ την όποια "διαγραφή" ως ύβρη και δεν θα επιθυμούσα τη μετουσίωση του παρόντος forum από αυτό που είναι σε μία ΙΕΡΑ ΕΞΕΤΑΣΗ. Γιατί, όπως έχω ξαναπεί, μέσα από τις διάφορες αντιπαραθέσεις, προσωπικά, έχω διαφοροποιήσει αρκετές φορές κάποιες θέσεις μου και απόψεις. Και αυτό θα ήθελα να το συνεχίσουμε και να αφήνουμε όλες τις απόψεις να αιωρούνται και να κρίνονται.

Πιστεύω, κύριε Κουναλάκη, ότι απλά σκεφτήκατε τη διαγραφή λόγω του ότι βρεθήκατε "εκτός ορίων". Είναι όμως κάτι που συμβαίνει, πιστεύω, συχνά σε όλους μας και δεν πρέπει να παρασυρθούμε από μία εσωτερική παρόρμηση. Με έχετε, στο παρελθόν, "συγκρατήσει" από διάφορες παρορμήσεις και σας ευχαριστώ όλους και ιδιαίτερα εσάς. Αυτό δε σημαίνει ότι συμφωνώ πάντα με τις απόψεις σας αλλά σας χρειάζομαι ως συνομιλητή για να μπορώ να εξελίσσω τις απόψεις μου και τα πιστεύω μου. Ας το πράξουμε, λοιπόν, και τώρα σαν μία ομάδα που είμαστε και να διατηρήσουμε την δυναμική του παρόντος forum, προς όφελος όλων μας και όσων ακόμη δεν συμφωνούν με εμάς.

Ευχαριστώ.  

Denominator:
ΦΕΚ 2456/τ. Β'/3-11-2011, Άρθρο 9: "Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα και τα καλλυντικά δεν αποζημιώνονται"

Γιατί ο Ενιαίος Κανονισμός Παροχής Υγείας το λέει;
Αφού το κεντρικό δόγμα είναι να γλυτώσουμε χρήματα.
Θα μπορούσε π.χ. να λέει "δεν αποζημιώνονται ταυτόχρονα "κλασσικά" και ομοιοπαθητικά φάρμακα".
Αλλά όχι να τα βάζει και στην ίδια πρόταση με τα καλλυντικά!
Α, ρε Λοβ...

Zachariadis:
Εμένα μ άρεσε και γέλασα πού ! ;D
Αυτοί που προσβάλονται ή το θεωρούν χυδαίο ....καθρεφτάκι.
Το πολύ πολύ να με διαγράψεται απο το forum μετά απο αυτό :
 :laugh: :laugh:

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση