Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
28 Μαρτίου 2024, 10:26:41

Αποστολέας Θέμα: Νέο σύστημα: Αλλάζουν όλα στις ειδικότητες των γιατρών  (Αναγνώστηκε 39943 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

17 Ιανουαρίου 2012, 12:22:31
Απάντηση #30
Αποσυνδεδεμένος

anastasios theodoridis

Ιατροί
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Η Επιτροπή Σοφών δεν περιλαμβάνει στο πόρισμά της «σκληρές» προτάσεις, όπως κλείσιμο νοσοκομείων, απολύσεις προσωπικού κ.ά.

Αναβρασμός επικρατεί στο υπουργείο Υγείας καθώς στο μικροσκόπιο της τρόικας μπαίνουν δαπάνες και χρηματοδότηση του ΕΣΥ αλλά και όλες οι πολιτικές που έχουν εφαρμοσθεί στο χώρο της Υγείας. Χθες μάλιστα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και της Επιτροπής Σοφών, ώστε να παραδοθεί μεθαύριο στην τρόικα το πόρισμα που είχε ζητήσει η ίδια πριν από περίπου ένα χρόνο. Θα ακολουθήσει -την Παρασκευή- σύσκεψη εργασίας, στην οποία θα συζητηθούν τα βασικά του σημεία.

Αξιοποίηση
Το πόρισμα εστιάζει στη σωστή αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού των νοσοκομείων και στη διάταξη των υπηρεσιών υγείας, χωρίς ωστόσο να περιλαμβάνει παρεμβάσεις αποφασιστικού χαρακτήρα που θα αποτελέσουν «οδηγό» για την πολιτική υγείας. Ενδεικτικό είναι ότι το κείμενο που παρουσιάστηκε χθες στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν είναι το τελικό, αφού όπως παραδέχτηκαν και οι «Σοφοί» απαιτείται... επικαιροποίησή του!

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα θεωρητικό κείμενο 250 σελίδων, στο οποίο αποτυπώνονται αρκετές παρατηρήσεις και πολύ λιγότερες προτάσεις για τα μείζονα θέματα του χώρου της Υγείας. Πιο συγκεκριμένα, το κείμενο απαντά στα 11 θέματα που έχει θέσει η τρόικα στην ελληνική πλευρά, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), η διοίκηση και οργάνωση του συστήματος, το ανθρώπινο δυναμικό, η χρηματοδότηση, το φάρμακο, η Δημόσια Υγεία, η αποτελεσματικότητα, η ποιότητα και η τεχνολογία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Επιτροπή Σοφών, υπό τον καθηγητή κ. Άρη Σισσούρα, δεν περιλαμβάνει στο πόρισμά της «σκληρές» προτάσεις, όπως κλείσιμο νοσοκομείων, απολύσεις προσωπικού κ.ά. ενώ απουσιάζουν και προτάσεις για τις παρεμβάσεις που ήδη «τρέχει» το υπουργείο Υγείας. Για παράδειγμα, περιορίζεται να διατυπώσει θετική γνώμη για τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας αλλά δεν αναφέρει καν το θέμα του διαχωρισμού των κλάδων Υγείας των Ταμείων που μετέχουν στο νέο Οργανισμό. Αντίθετα, περιλαμβάνεται -μεταξύ άλλων- πρόταση για έναρξη ιατρικής ειδικότητας, ύστερα από γραπτές εξετάσεις.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν εμφανίζεται απολύτως ικανοποιημένη από τη δουλειά της επιτροπής, εκτιμώντας ότι πρόκειται για ένα θεωρητικό κείμενο που δεν προσφέρει «εργαλεία» για την εφαρμογή πολιτικής Υγείας.

Σε κάθε περίπτωση η προθεσμία που είχε δώσει (τέλος Οκτωβρίου) η τρόικα στο υπουργείο Υγείας προκειμένου να αναθεωρήσει το σύστημα χρηματοδότησης των νοσοκομείων έχει εκπνεύσει με τα προβλήματα να παραμένουν. Το υπουργείο Υγείας έχει προχωρήσει στην εφαρμογή κλειστών ενοποιημένων νοσηλίων (κοστολογημένα πακέτα νοσηλείας), θεραπευτικών πρωτοκόλλων και άλλων ενεργειών του συστήματος τιμολόγησης και χρηματοδότησης των νοσοκομείων.

Ωστόσο, η τρόικα εστιάζει την κριτική της στις σημαντικές καθυστερήσεις στην είσπραξη νοσηλίων με αποτέλεσμα τα νοσοκομεία να αδυνατούν στη συνέχεια να αποπληρώσουν τους προμηθευτές τους.

Εισφορές
Αλλά και σε ό,τι αφορά τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, οι ελεγκτές έχουν ζητήσει αύξηση των εισφορών αλλά και μείωση του διοικητικού προσωπικού (κατά 50%) και των γιατρών (κατά 25%) που στελεχώνουν τον Οργανισμό.

Η αύξηση της χρήσης των αντιγράφων (γενόσημα) φαρμάκων, η επιτάχυνση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και η πλήρης αναδιάρθρωση (συγχωνεύσεις νοσοκομείων και κλινικών) στο ΕΣΥ περιλαμβάνονται επίσης στα μέτρα που το υπουργείο Υγείας δεν έχει καταφέρει να ολοκληρώσει, σύμφωνα με τις επιταγές της τρόικας.

Ποτέ μην λογομαχείς με έναν ηλίθιο.....
Θα σε ρίξει στο επίπεδο του και θα κερδίσει λόγω πείρας!!!

17 Ιανουαρίου 2012, 13:05:17
Απάντηση #31
Αποσυνδεδεμένος

anastasios theodoridis

Ιατροί
Και αξιολόγηση προσωπικού στο ΕΣΥ

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Αξιολόγηση του  προσωπικού του ΕΣΥ και εξετάσεις  για εισαγωγή στην ιατρική ειδικότητα είναι οι βασικές διαρθρωτικές αλλαγές που εισηγείται για το ΕΣΥ η ανεξάρτητη Επιτροπή Σοφών προς τον υπουργό Υγείας, στην εκπνοή της προθεσμίας για την παράδοσή του και εν αναμονή της έλευσης της τρόικας στην οδό Αριστοτέλους την ερχόμενη Πέμπτη.

Στις περίπου 250 σελίδες του πορίσματος της  δεκαμελούς Επιτροπής Εμπειρογνομώνων, που είχε συσταθεί ακριβώς πριν από έναν χρόνο με επικεφαλής αρχικά τον κ. Ηλία Μόσιαλο και στη συνέχεια τον καθηγητή κ. Άρη Σισσούρα, περιλαμβάνονται ουσιαστικά οι «απαντήσεις» σε 11 σημεία – κλειδιά που είχε θέσει η τρόικα για την εύρυθμη λειτουργία και την αποτελεσματικότητα του συστήματος δημόσιας υγείας στη χώρα μας. 

Μεταξύ αυτών  περιλαμβάνονται η λειτουργία του  Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών  Υγείας (ΕΟΠΥΥ), η διοίκηση και οργάνωση του ΕΣΥ, το ανθρώπινο δυναμικό, η χρηματοδότηση, το φάρμακο, η Δημόσια Υγεία, η αποτελεσματικότητα, η ποιότητα και η τεχνολογία.

Το κείμενο  αναμένεται να επικαιροποιηθεί και  να παραδοθεί την Πέμπτη στην τρόικα κατά την επίσημη επίσκεψη της στο υπουργείο Υγείας. Την Παρασκευή προγραμματίζεται σύσκεψη εργασίας, με τη συμμετοχή και εκπροσώπων θεσμικών φορέων, κατά την οποία θα συζητηθούν τα βασικά του σημεία.

Σύμφωνα με πηγές, πρόκειται πάντως περισσότερο για ένα θεωρητικό κείμενο με πολλές παρατηρήσεις και επισημάνσεις και λιγότερο για ένα τεχνοκρατικό κείμενο με σαφείς προτάσεις και αλλαγές για τα μείζονα προβλήματα του ΕΣΥ. Τέλος, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στο πόρισμα δεν γίνεται καμία αναφορά σε κλείσιμο νοσοκομείων και κατάργηση μονάδων του ΕΣΥ.
Ποτέ μην λογομαχείς με έναν ηλίθιο.....
Θα σε ρίξει στο επίπεδο του και θα κερδίσει λόγω πείρας!!!

18 Ιανουαρίου 2012, 14:24:19
Απάντηση #32
Αποσυνδεδεμένος

carlita


Χωρίς πανελλαδικές εξετάσεις είναι πιθανό να προωθηθεί τελικώς το νομοσχέδιο που επρόκειτο να αλλάξει τον τρόπο λήψης ειδικότητας, καθώς ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος εμφανίζεται προβληματισμένος και εξετάζει το ενδεχόμενο να αφαιρέσει το σημείο που προβλέπει πανελλαδικές εξετάσεις.
Ανατροπή στα όσα μέχρι σήμερα έχει δηλώσει φαίνεται ότι επιδιώκει να κάνει ο υπουργός Υγείας καθώς μετά τις έντονες αντιδράσεις ιατρικών συλλόγων αλλά και φοιτητών ιατρικής, φαίνεται πως είναι ένα βήμα πριν την ανάκληση της αρχικής του απόφασης.
Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος προτίθεται να προωθήσει το νομοσχέδιο χωρίς το σκέλος των πανελλαδικών εξετάσεων καθώς κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε νέο μέτωπο και με τους νέους απόφοιτους της ιατρικής.
Πάντως τίποτε δεν αποκλείεται την τελευταία στιγμή καθώς υπάρχουν πολλοί συνεργάτες του που τον πιέζουν να στείλει το νομοσχέδιο στη βουλή ως έχει, ώστε να μη φανεί ανακόλουθος.
Να σημειωθεί ότι το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη βουλή τον Φεβρουάριο.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
We cannot solve our problems with the same thinking we used when we created them.
Albert Einstein

22 Ιανουαρίου 2012, 18:50:08
Απάντηση #33
Αποσυνδεδεμένος

anastasios theodoridis

Ιατροί
Είμαι στη "δυσάρεστη" θέση να ενημερώσω τους συναδέλφους ότι το σχέδιο νόμου για τις εξετάσεις για έναρξη ειδικότητας δεν πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή. Ο ΚΩΛΟΤΟΥΜΠΑΣ Loverman έκανε πίσω.
Ποτέ μην λογομαχείς με έναν ηλίθιο.....
Θα σε ρίξει στο επίπεδο του και θα κερδίσει λόγω πείρας!!!

28 Ιανουαρίου 2012, 21:45:54
Απάντηση #34
Αποσυνδεδεμένος

anastasios theodoridis

Ιατροί
Ποτέ μην λογομαχείς με έναν ηλίθιο.....
Θα σε ρίξει στο επίπεδο του και θα κερδίσει λόγω πείρας!!!

31 Ιανουαρίου 2012, 15:35:17
Απάντηση #35
Αποσυνδεδεμένος

anastasios theodoridis

Ιατροί
Την Πέμπτη 2/2/2112 κατατίθεται στη Βουλή το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Υγείας «Απόκτηση ιατρικής ειδικότητας, συνεχιζόμενη εκπαίδευση ιατρών, αναμόρφωση του ΚΕΣΥ, Ίδρυση Επιστημονικών Ιατρικών Κοινοτήτων και άλλες διατάξεις»
Ποτέ μην λογομαχείς με έναν ηλίθιο.....
Θα σε ρίξει στο επίπεδο του και θα κερδίσει λόγω πείρας!!!

14 Φεβρουαρίου 2012, 13:49:39
Απάντηση #36
Αποσυνδεδεμένος

anastasios theodoridis

Ιατροί
Στις τρεις το μεσημέρι συγκαλείται το υπουργικό συμβούλιο
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Το χρονοδιάγραμμα των προαπαιτούμενων δράσεων, ως συνέχεια της έγκρισης του προμνημονίου από τη Βουλή, θα παρουασιάσει στους υπουργούς τους στις 3μμ ο Λουκάς Παπαδήμος. Ο πρωθυπουργός θα επισημάνει στα στελέχη του ότι τίποτα δεν έχει κριθεί. Ότι η Ελλάδα δε θα πρέπει να δώσει αφορμή να αμφισβητηθούν οι προθέσεις της. Στο πλαίσιο αυτό, πέραν των νομοσχεδίων για τις επικουρικές, τα κλειστά επαγγέλματα κτλ, κορυφαίο για τους δανειστές μας είναι το θέμα των υπογραφών. Των αρχηγών. Ένα θέμα που ο Αντώνης Σαμαράς θέλει να αποφύγει και ζητά η παροχή διαβεβαιώσεων να γίνει μέσω επιστολής είτε προς τον Μανουέλ Μπαρόζό, είτε, κατά προτίμηση, προς τον έλληνα πρωθυπουργό.

Σήμερα ή αύριο σύμφωνα με τους συνεργάτες του ο Λουκάς Παπαδήμος θα κλείσει και την εκκρεμότητα του κυβερνητικού σχήματος. Σύμφωνα με τους συνεργάτες του επιθυμεί να παραμείνει στη θέση του ο Μάκης Βορίδης και να συμπληρώσει την κυβέρνηση μόνο στη θέση της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου στο υπουργείο Εξωτερικών και του Γιάννη Κουτσούκου στο υπουργείο Εργασίας. Για το θέμα ο πρωθυπουργός είναι σε ανοιχτή γραμμή με τους αρχηγούς των κομμάτων και τους δύο υπουργούς, Σταύρο Δήμα και Γιώργο Κουτρουμάνη, αντίστοιχα.
 
Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με την κυβερνητική ανακοίνωση, τα θέματα του  υπουργικού  συμβουλίου  για σήμερα είναι τα εξής:
 
1)  Ανακοινώσεις  Πρωθυπουργού  Λ. Παπαδήμου:  Προαπαιτούμενες  ενέργειες  στο πλαίσιο  του νέου  οικονομικού  προγράμματος.
 
2) Σχέδιο Νόμου  «Παροχή  Υπηρεσιών  Ασφαλείας από  Ένοπλους  Ιδιώτες  Φρουρούς σε  Εμπορικά  Πλοία και  άλλες  διατάξεις»  (εισηγητής Χ.  Παπουτσής,  Υπουργός  Προστασίας  του Πολίτη).
 
3) Σχέδιο Νόμου  για «Την  απόκτηση  ιατρικής  ειδικότητας,  τη  συνεχιζόμενη  εκπαίδευση  των ιατρών, την  αναμόρφωση  του ΚΕΣΥ, την  ίδρυση  Επιστημονικών  Κοινοτήτων  και άλλες  διατάξεις»  (εισηγητής Α.  Λοβέρδος,  Υπουργός  Υγείας και  Κοινωνικής  Αλληλεγγύης).
Ποτέ μην λογομαχείς με έναν ηλίθιο.....
Θα σε ρίξει στο επίπεδο του και θα κερδίσει λόγω πείρας!!!

14 Φεβρουαρίου 2012, 14:25:37
Απάντηση #37
Αποσυνδεδεμένος

timex


Ξέρετε τι με πειράζει από όλα περισσότερο;
Το ότι συνεχίζουν και μας κοροϊδεύουν λες και είμαστε όλοι χαζοί.
Ο Λοβερδός άλλα έλεγε για τις ειδικότητες και αλλά θα κάνει στο τέλος.
Τεσπα.
Ίσως τελικά να είχαμε και να έχουμε τους πολιτικούς που μας αξίζουν γιατί απλά εμείς τους βάλαμε εκεί που είναι τώρα.

21 Σεπτεμβρίου 2012, 16:50:20
Απάντηση #38
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Με τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις νοσοκομείων έχει προβλεφθεί τι θα γίνει με όσους εκκρεμούν αιτήσεις τους για ειδίκευση στα συγκεκριμένα νοσοκομεία;
Αν οι αιτήσεις "μεταφερθούν" στα άλλα νοσοκομεία, πώς θα βγάλουν σειρά προτεραιότητας με όσους έχουν ήδη αιτήσεις σ' αυτά;

21 Σεπτεμβρίου 2012, 17:38:52
Απάντηση #39
Αποσυνδεδεμένος

anastasios theodoridis

Ιατροί
Τρόπος, διαδικασία και οργάνωση εκπαίδευσης γιατρών προς απόκτηση ειδικότητας και καθιέρωση δικαιολογητικών για ανάληψη υπηρεσίας γιατρών για ειδίκευση στα Νοσοκομεία.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Ποτέ μην λογομαχείς με έναν ηλίθιο.....
Θα σε ρίξει στο επίπεδο του και θα κερδίσει λόγω πείρας!!!

21 Σεπτεμβρίου 2012, 18:08:49
Απάντηση #40
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Τάσο, αυτό που παρέθεσες αναφέρεται σε όσους ήδη ειδικεύονται.
Εγώ αναρωτήθηκα τι θα γίνει με όσους εκκρεμούν αιτήσεις για ειδίκευση. Θα τους πουν να κάνουν νέες αλλού και χάνουν την αναμονή τους; Αν τις μεταφέρουν σε άλλα νοσοκομεία χωρίς να χάσουν την αναμονή τους πώς θα βρουν άκρη με όσους έχουν κάνει εξαρχής αίτηση σ' αυτά τα νοσοκομεία; Π.χ. έχω κάνει αίτηση στον Ευαγγελισμό κι έρχεται και μου παίρνει τη θέση κάποιος που είχε κάνει νωρίτερα μεν από μένα αίτηση αλλά στο 7ο ΙΚΑ;

21 Σεπτεμβρίου 2012, 19:30:37
Απάντηση #41
Αποσυνδεδεμένος

anastasios theodoridis

Ιατροί
Υπάρχει σχετική εγκύκλιος στις διευθύνσεις υγείας των νομαρχιών.

Οι λίστες παραμένουν έως να τοποθετηθούν όλοι οι συνάδελφοι. Από την ώρα της "συγχώνευσης" θα υπάρχει μία κοινή λίστα με το άθροισμα των αριθμών των θέσεων των δύο κλινικών.

π.χ. Συγχωνεύονται οι παθολογικές κλινικές του Α' και Β' νοσοκομείου.

Μόλις αποχωρήσει ένας συνάδελφος από τη "συγχωνευμένη" κλινική ο οποίος ήταν ειδικευόμενος του Α' νοσοκομείου θα τοποθετηθεί συνάδελφος από την λίστα αναμονής του Α' νοσοκομείου.
Μόλις αποχωρήσει ένας συνάδελφος από τη "συγχωνευμένη" κλινική ο οποίος ήταν ειδικευόμενος του Β' νοσοκομείου θα τοποθετηθεί συνάδελφος από την λίστα αναμονής του Β' νοσοκομείου.
Όταν τοποθετηθεί και ο τελευταίος από τις δύο λίστες τοποθετούνται συνάδελφοι από τη νέα λίστα.
Ποτέ μην λογομαχείς με έναν ηλίθιο.....
Θα σε ρίξει στο επίπεδο του και θα κερδίσει λόγω πείρας!!!

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
18 Απαντήσεις
22245 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 10 Φεβρουαρίου 2011, 00:49:20
από Harper
6 Απαντήσεις
12541 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 8 Οκτωβρίου 2009, 00:24:49
από anastasios theodoridis
8 Απαντήσεις
17111 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 27 Ιουλίου 2013, 16:48:15
από Ν.ΔΗΜΟΥ
0 Απαντήσεις
3907 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 22 Δεκεμβρίου 2020, 20:10:20
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
8765 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 3 Απριλίου 2022, 00:09:12
από Argirios Argiriou