Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
29 Μαρτίου 2024, 14:16:22

Αποστολέας Θέμα: "Τα παιδάκια του μνημονίου δεν έχουν ούτε βιβλία" (του Αλέξη Πολίτη)  (Αναγνώστηκε 3639 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

29 Σεπτεμβρίου 2011, 07:16:57
Αναγνώστηκε 3639 φορές
Αποσυνδεδεμένος

alfie


"Τα παιδάκια του μνημονίου δεν έχουν ούτε βιβλία" του Αλέξη Πολίτη


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος από ΑΙΧΜΗ.gr



Τώρα με το μνημόνιο τα αδύνατα γίνονται δυνατά. Μετά τη ζωή και την τσέπη, δεν ορίζω ούτε το πληκτρολόγιό μου πλέον. Τα κουμπάκια του λάπτοπ, έχω πια τη σιγουριά ότι είναι προγραμματισμένα από κάποιον τροϊκανό κατασκευαστή, να σχηματίζουν μόνο συγκεκριμένες λέξεις και προτάσεις, αν τα δάχτυλα που τα πατούν είναι από χέρι Έλληνα. Λέξεις απαισιόδοξες, προτάσεις γκρίζες, κείμενα φοβισμένα.

Χέσε-μέσο-πρόθεσμα φαντάσματα φόρεσαν τα λευκά τους σεντόνια και μας κυνηγούν για να μας ρουφήξουντο αίμα με το καλαμάκι της γρανίτας και να μας πάρουν μαζί τους στη ζοφερή άυλη 4η τους διάσταση.  Τσιμπιέται μάταια ο κόσμος μήπως και διαπιστώσει ανακουφιστικά ότι όλα τούτα είναι σκοτεινά και κακοφτιαγμένα αποκυήματα της φαντασίας του, αλλά τζίφος. Είναι τόσο πραγματικά και υπαρκτά, όσο η άδεια του τσέπη και τόσο άσχημα, όσο η μύτη της Λαγκάρντ.

Το κουπί στη χρεοκοπημένη γαλέρα βαρύ, το μαρτυρικό ταξίδι στον ωκεανό του μνημονίου ατέλειωτο και το ζόρι του κόσμου μεγάλο. Και ως γνωστόν Βαγγέλη και τροϊκανοί μου φίλοι, ζορίζεται κατά κανόνα όποιος τρώει το αγγούρι. Και μη σας μπερδεύουν κάποια καλοκαιρινά δρώμενα στη Μύκονο, όταν το εν λόγω ζαρζαβατικό παίρνει δροσιστικές διαστάσεις (στις χωριάτικες σαλάτες εννοώ για να προλάβω τους κάθε λογής καχύποπτους και κακόβουλους). Αυτά αποτελούν απλά την εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα…

Οι μνημονιακές σας διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις γκρεμίζουν κάστρα απόρθητα ρε μπαγάσες, όπως την «πάλαι ποτέ ιερή» τεκνοποίηση την οποία καταφέρατε με μαεστρία να ενοχοποιήσετε και να καταδικάσετε και τα τιμημένα γηρατειά που εξαθλιώσατε. Θα μου επιτρέψετε τουλάχιστον να εκφράσω μια απορία: Σε ποιο λεξικό διαβάσατε τη βίαιη ερωτική συνεύρεσή σας με το πορτοφόλι και την ψυχολογία μας, να αναφέρονται μονολεκτικά και χάριν συντομίας ως «μεταρρυθμίσεις»…;

Το τελευταίο φρούριο που μας είχε απομείνει, το χιούμορ μας, το εκπορθήσατε κι αυτό με τον πολιορκητικό σας φαλλό. Ζητώ συγγνώμη – κριό ήθελα να πω. Κάποτε έλεγες ένα χωρατό στη δουλειά και αυτόματα εισέπραττες χαμόγελα, γέλια και κυρίως θετική ενέργεια. Τώρα με το μνημόνιο αυτά θεωρούνται περιττά, κατακριτέα και γιατί όχι και φορολογητέα.

Τα ανέκδοτά μας έχουν μνημονιοποιηθεί. Από τις αναρίθμητες σεξιστικές ιστορίες με τις απίθανες σεξουαλικές επιδόσεις της οικογένειας του Τοτού και τις ωδές στο  IQ ραδικιού που κρύβεται κάτω από τα λατρεμένα πλατινέ-ντεκαπάζ σκαλπ, περάσαμε στις κωμικοτραγικές μνημονιακές στιγμές χιούμορ, οι οποίες χαρακτηρίζονται πάντα από ένα διδακτικό χαρακτήρα, και στην πλειονότητά τους σε προβληματίζουν, παρά σε κάνουν να γελάσεις.

Τρανό παράδειγμα το (σου)ρεαλιστικό ίντερνετ χιτ των τελευταίων ημερών. Μια μητέρα στην Ουγκάντα εν έτη 2011 διαβάζει τον μικρό Aμπντούλ για τα μαθήματα της επόμενης ημέρας. Όταν διαπιστώνει την παντελή έλλειψη προθυμίας του παιδιού να προσηλωθεί στα βιβλία και τις σημειώσεις του, τον κοιτάζει στα μάτια και του λέει στοργικά για να τον συνετίσει: «Διάβασε τα μαθήματά σου αγόρι μου και μην κάνεις έτσι. Σκέψου ότι τα παιδάκια στην Ελλάδα δεν έχουν ούτε βιβλία …».

Όσο κι αν χτυπιέστε πάντως, δε θα σας κάνουμε τη χάρη να σταματήσαμε να γελάμε, γιατί έτσι θα γεράσουμε πνευματικά και θα τελειώσουμε ως έθνος. Θα συνεχίσουμε να χαμογελάμε γιατί όπως γράφει και ο Σαίξπηρ στον Οθέλο «ένας κλεμμένος που γελά κάτι απ’ τον κλέφτη κλέβει»…

Μήνες τώρα κύριοι, το γραμματοκιβώτιο κατέχει εξέχουσα θέση στη λίστα με τους επίσημους εχθρούς μου. Οι εποχές που το συγκεκριμένο αντικείμενο λειτουργούσε και ψυχαγωγικά σαν το σοκολατένιο αυγό-έκπληξη, πέρασαν ανεπιστρεπτί. Γύριζες σπίτι κάποτε και το ξεκλείδωνες με ελπίδα, αλλά και με σοβαρές πιθανότητες να σε περιμένουν μέσα του γράμματα από τους αγαπημένους ξενιτεμένους σου συγγενείς, η επιστροφή φόρου από την εφορία, η έγκριση του δανείου που αιτήθηκες για να στεγάσεις τα όνειρά των παιδιών σου, πολύχρωμες εορταστικές κάρτες που στο άνοιγμά τους έπαιζαν την «Άγια Νύχτα», ο διορισμός σου, το χαρτζιλικάκι από τους παππούδες ή το νονό για τους μικρούς.

Το όλο εύθυμο ντεκόρ συμπλήρωναν δεκάδες τραπεζικές επιστολές με επενδυτικές προτάσεις για μπίζνες, εκατοντάδες ντιζαϊνάτοι «κάτσε καλά» πολυσέλιδοι ντιλιβεροκατάλογοι τυπωμένοι σε χαρτί ιλουστρασιόν και χιλιάδες κομματικά προγράμματα με προεκλογικές μπαρούφες που θα έκαναν το βαρώνο Μυνχάουζεν να σκίσει τα πτυχία του…

Κάποτε αντάμωνες νεκροθάφτη και έφτυνες τρις τον κόρφο σου για να ξορκίσεις το κακό, φόραγες άμα λάχει το σώβρακο ανάποδα για πρόληψη ή ψιθυρίζες «σκόρδα στα μάτια σου, παλούκια στον κώλο σου» για να αποκρούσεις με σιγουριά τη βασκανία και το αρνητικό κάρμα του επίγειου ταξιδιωτικού πράκτορα του εξαποδώ.
Τώρα με τα μνημόνια τα κόζια άλλαξαν. Ο ταχυδρόμος είναι με διαφορά πλέον η νούμερο ένα persona non grata στη χώρα,
παίρνοντας για πάντα τα πρωτεία των «κορακιών», που σε τελική ανάλυση πιάνουν δουλειά, αφού τινάξουμε τα πέταλα.

Η εξήγηση απλή. Στον καφέ δερμάτινο σάκο του κατοικούν πια μόνο δαιμόνια. Εισφορές αλληλεγγύης, περαιώσεις, τραπεζικά ραβασάκια απειλών κατασχέσεων κινητών και ακινήτων, ογκώδεις φάκελοι από λογαριασμούς τωνΔΕΚΟ με σημαιοφόρο όλων, αυτόν της ΔΕΗ τώρα σε νέα βελτιωμένη συλλεκτική έκδοση. Πέρα από τα μηνιαία τέλη υπέρ Eurovision και λοιπών τηλεπανηγυριών, με μπόνους και το (οριστικό) τέλος της οικοδομής. Οι πιθανότητες να δεις ταχυδρόμο να μεταφέρει γράμμα με καλές ειδήσεις, είναι λιγότερες από το να βρεις γυναίκα άσπιλη και αμόλυντη σε μαιευτήριο…

Δεν ξεχνώ και το νέο μοναδικό σε σύλληψη και εφαρμογή ΦΠΑ στη μασαμπούκα (όπου το Α σημαίνει Αλληλεγγύης και όχι Αξίας όπως οι εγκάθετοι πιστεύουν), με το οποίο μας χρίσατε όλους ιππότες καιπρεσβευτές αλτρουισμού. Τρώγοντας κανείς μια πίτα γύρο απ’ όλα χωρίς κρεμμύδι, πλέον δεν ικανοποιεί απλά τη βιολογική ανάγκη κορεσμού της πείνας του, αλλά επιτελεί κοινωνικό έργο.

Χάρη στη θεϊκή τρόικα και τη μαμά κυβέρνηση τα απανταχού σουβλατζίδικα, ταβερνεία και κεμπαπτζίδικατης χώρας μετετράπησαν εν μία νυκτί σε ναούς συγκινητικών και γνήσιων αλτρουιστικών συμπεριφορών. Όπου ο κάθε πελάτης ως άλλη Βούλα Πατουλίδου πληρώνει «για την Ελλάδα ρε γαμώτο» τα δύο περίπου από τα 6-7 κομματάκια χοιρινό που έχει το καλαμάκι, ντιρέκτ για τον κουμπαρά απόσβεσης του δημοσίου χρέους. Αν κάποιος πιο κιμπάρης κάνει τη λαρτζιά και παραγγείλει και γκαζόζα στο 23%, τότε παίρνει αυτόματα κρατικό βραβείο μεγαλοψυχίας, μπαίνει στο πάνθεον των εθνικών χορηγών και «τη λέει» άνετα στον καλό Σαμαρείτη της γνωστής παραβολής…

Κύριοι μη σταματάτε εδώ. Ένας υγιής ενήλικας και εν δυνάμει φορολογούμενος παίρνει 15 αναπνοές και έχει 70 περίπου καρδιακούς χτύπους το λεπτό, ενώ επισκέπτεται το μέρος που και ο Γλίξμπουργκ πάει μόνος του, ίσα με 7 φορές την ημέρα… Δίνω τροφή για σκέψη στους φωστήρες του υπουργείου χαρατσιών. Κάποιος τρόπος θα υπάρχει να τα φορολογήσετε κι αυτά. Σας έχω απόλυτη εμπιστοσύνη. Τώρα με το μνημόνιο είπαμε: Impossible is nothing…


Αλέξης Πολίτης, ιατρός

16 Οκτωβρίου 2011, 15:44:06
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

alfie


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Παρά την προετοιμασία τους για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις οι μαθητές της Γ’ Λυκείου δεν έχουν λάβει ακόμη βιβλία. Ο Οργανισμός Εκδόσεων Διδακτικών Βιβλίων υποστηρίζει ότι από τα βιβλία της Γ’ Λυκείου σε έλλειψη είναι τα Μαθηματικά Θετικής Κατεύθυνσης, η Φυσική Θετικής Κατεύθυνσης, που βρίσκεται στο τελικό στάδιο παραγωγής, τα Λατινικά και οι Αρχές Οικονομίας και Διοίκησης Επιχειρήσεων Τεχνολογικής Κατεύθυνσης, τίτλος ο οποίος ανατέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα σε «ανάδοχο υψηλών επιδόσεων, ώστε να παραδοθεί άμεσα».
 
Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», σε έλλειψη βρίσκονται επίσης δύο τίτλοι γενικής παιδείας που έχουν χαρακτηριστεί σημαντικοί, τα Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και τα Μαθηματικά- Στοιχεία Στατιστικής, δεύτερο μάθημα βαρύτητας για το 5ο επιστημονικό πεδίο και δεύτερο σε δημοφιλία μάθημα επιλογής μεταξύ των υποψήφιων όλων των κατευθύνσεων.
 
Παρόμοια είναι η εικόνα και για τη Β’ Λυκείου. Δεν υπάρχει ακόμη κάλυψη σε τίτλους που εντάσσονται στη διαδικασία των Πανελλαδικών, όπως Λατινικά και Αρχές Φιλοσοφίας, αλλά και σε σημαντικούς τίτλους γενικής παιδείας, όπως Άλγεβρα, Έκφραση – Έκθεση και Βιολογία.
 
Σύμφωνα με τον ΟΕΔΒ, το συνολικό ποσοστό πλήρωσης των αναγκών βρίσκεται σήμερα στο 42%. Το αντίστοιχο ποσοστό για τους σημαντικούς τίτλους είναι 55%.
 

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
2 Απαντήσεις
5750 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 29 Απριλίου 2010, 17:28:53
από Γ.Κτιστάκης
0 Απαντήσεις
45300 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 19 Μαρτίου 2011, 14:40:05
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
3713 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 12 Απριλίου 2011, 22:24:42
από alfie
0 Απαντήσεις
3463 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 21 Αυγούστου 2011, 22:18:06
από alfie
2 Απαντήσεις
4344 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 25 Οκτωβρίου 2011, 16:59:22
από EzeΤΡΟΛ