Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
28 Μαρτίου 2024, 20:10:44

Αποστολέας Θέμα: Νέο σύστημα στις εφημερίες και τα επείγοντα  (Αναγνώστηκε 17113 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

2 Οκτωβρίου 2011, 11:19:53
Αναγνώστηκε 17113 φορές
Αποσυνδεδεμένος

anastasios theodoridis

Ιατροί
Αλλάζει το σύστημα των εφημεριών και των επειγόντων περιστατικών στα νοσοκομεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Στη διάθεση της εφημερίας τίθενται οι γιατροί όλων των κλινικών, οργανώνεται Ομάδα Διαλογής των περιστατικών και μπαίνουν αυστηρά κριτήρια για την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο, διαμορφώνονται θάλαμοι Βραχείας Νοσηλείας, ενώ προβλέπονται αυστηρές κυρώσεις για τους γιατρούς που δεν παρίστανται στην εφημερία, καθώς και τον διοικητή που δεν έχει διασφαλίσει την καλή λειτουργία της.

Το Real.gr αποκαλύπτει την πρόταση του διοικητή της Α Υγειονομικής Περιφέρειας, Άρη Μουσιώνη, για το νέο μοντέλο λειτουργίας των τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών, η εφαρμογή του οποίου αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά «η παρούσα πρόταση έρχεται να απαντήσει σε μεγάλα και χρόνια προβλήματα, όπως οι λίστες αναμονής για την αντιμετώπιση των χρόνιων προβλημάτων, στην προβληματική ή και τριτοκοσμική υποδοχή τους, στα επείγοντα και στη διαχείριση της νοσηλείας τους».

Σύμφωνα με την εισήγηση «ο ασθενής αισθάνεται ανεπιθύμητος, ενώ εμφανίζεται το φαινόμενο των πλασματικώς επειγόντων περιστατικών, φαινόμενο που αποτελεί πηγή διαφθοράς και κατασπατάλησης πόρων. Με το νέο σύστημα, ο ασθενής απελευθερώνεται από τις καταστροφικές λογικές μικρομάγαζου και πελάτη».

Όπως μάλιστα τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας, Α. Λοβέρδος, το 83% των εισαγωγών στα νοσοκομεία γίνεται στις εφημερίες, ενώ σε άλλες χώρες το ποσοστό δεν ξεπερνά το 40%.

Σύμφωνα με το νέο μοντέλο λειτουργίας των έκτακτων περιστατικών, ενεργοποιούνται τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) των νοσοκομείων. Πρόκειται για ειδικά διαμορφωμένους χώρους, στους οποίους κατευθύνεται ο ασθενής όταν μπαίνει στο νοσοκομείο.

Εκεί τον υποδέχεται η Ομάδα Διαλογής, η οποία αποτελείται από δύο έμπειρους γιατρούς που κάνουν την αξιολόγηση του περιστατικού. Ανάλογα με την κατάστασή του, χαρακτηρίζεται ως εξαιρετικά επείγον (κόκκινο), σε ετοιμότητα (πράσινο) ή ότι μπορεί να περιμένει (κίτρινο).

Στον χώρο των ΤΕΠ διαμορφώνονται θάλαμοι Βραχείας Νοσηλείας, μικροί χώροι με ένα ή δύο κρεβάτια, στα οποία παραμένουν όσα περιστατικά χρειάζονται παρακολούθηση μέχρι ν αποφασισθεί εάν θα γίνει εισαγωγή τους.

Όσοι ασθενείς θέλουν περαιτέρω φροντίδα, παραπέμπονται στους γιατρούς της εφημερίας. Σύμφωνα με το νέο σύστημα, καταργούνται οι κλινικές και προσδιορίζονται δύο βασικοί τομείς, ο Παθολογικός και ο Χειρουργικός, στους οποίους εντάσσονται οι γιατροί όλων των κλινικών.

Η απόφαση για την εισαγωγή του ασθενή γίνεται πλέον από ομάδα γιατρών και όλες οι κλίνες είναι στη διάθεση του Τομέα.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην εισήγηση, με το νέο σύστημα πρόκειται να σταματήσουν τα «βιλαέτια» κλινικαρχών, οι προσωπικές ιδιοτελείς στρατηγικές και οι συνθήκες κατασπατάλησης πόρων εις βάρος της υγείας των ασθενών.

Μάλιστα φέρεται ως χαρακτηριστικό παράδειγμα η 1η Υγειονομική Περιφέρεια, στην οποία υπάρχουν 37 κλινικές που διαθέτουν από ένα έως πέντε κρεβάτια. Από αυτές τρεις έχουν μόνο ένα κρεβάτι και άλλες τρεις διαθέτουν δύο!

Στις εφημερίες, η παρουσία των γιατρών όλων των βαθμίδων είναι υποχρεωτική και προβλέπονται αυστηρές κυρώσεις για όσους διαπιστωθεί ότι δεν είναι στη θέση τους.

Υπεύθυνος για την λειτουργία των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών είναι ο ίδιος ο διοικητής του νοσοκομείου και σε σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι δεν τηρούνται οι κανόνες της σωστής λειτουργίας, ο διοικητής παύεται και ο υπεύθυνος των ΤΕΠ τίθεται σε αργία.

Επίσης αλλαγές προβλέπονται και στα εξωτερικά τακτικά ιατρεία, με στόχο να περιορισθούν οι λίστες αναμονής.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα των σημερινών στρεβλώσεων είναι ο Άγιος Σάββας, στον οποίο η μία χειρουργική κλινική έχει 3 ημέρες αναμονής, ενώ η άλλη έχει 180 ημέρες!

Ο μέσος όρος αναμονής στα νοσοκομεία της Αττικής είναι από μία εβδομάδα έως δύο μήνες, με μεγαλύτερη αναμονή στις εξειδικευμένες κλινικές.

Σύμφωνα με το νέο σύστημα, οι κλινικές συνενώνονται και τα ραντεβού κλείνονται πλέον κεντρικά.

Κατάργηση των εργαστηρίων

Παράλληλα προτείνεται η κατάργηση των εργαστηριακών τμημάτων, των νοσοκομείων και η δημιουργία Κεντρικού εργαστηρίου για την πραγματοποίηση επιλεγμένων εξετάσεων, το οποίο θα ονομάζεται «Κέντρο Αριστείας».

Το εργαστήριο θα συγκεντρώνει και θα πραγματοποιεί το σύνολο αυτών των εξετάσεων από όλα τα νοσοκομεία της υγειονομικής περιφέρειας.

Στα νοσοκομεία το προσωπικό θα πραγματοποιεί μόνο τις επείγουσες εξετάσεις και τις εξετάσεις ρουτίνας.

Εκτιμάται ότι η δαπάνη για τα αναλώσιμα του κεντρικού εργαστηρίου δεν θα υπερβαίνει το 10% της σημερινής δαπάνης και ότι από τα 60 εκατομμύρια ευρώ του ετήσιου κύκλου εργασιών των αντιδραστηρίων, για τα νοσοκομεία της 1ης ΥΠΕ, το κόστος θα πέσει στα 4 εκατομμύρια ευρώ!

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Ποτέ μην λογομαχείς με έναν ηλίθιο.....
Θα σε ρίξει στο επίπεδο του και θα κερδίσει λόγω πείρας!!!

3 Οκτωβρίου 2011, 00:25:57
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

γιαννης παιδιατρος


Θα χάνει η μάνα το παιδί...και το παιδί τη μάνα.Ε ρε μάνα μου!


3 Οκτωβρίου 2011, 23:12:16
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

D-Michalis

Administrator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Χαρακτηριστικό παράδειγμα των σημερινών στρεβλώσεων είναι ο Άγιος Σάββας, στον οποίο η μία χειρουργική κλινική έχει 3 ημέρες αναμονής, ενώ η άλλη έχει 180 ημέρες!

Αυτό δεν είμαι και σίγουρος αν το ανωτέρω αποτελεί στρέβλωση ή αν αναδεικνύει την διαφορά προτίμησης των ασθενών. Προσωπικά ξέρω τμήματα στα οποία δεν θα πήγαινα με τίποτε ακόμη και αν είχαν μηδενική αναμονή.
Η αναμονή από μόνη της δεν αποτελεί δείκτη στρέβλωσης. Αλλά, άντε να τα πεις αυτά σε Λοβ και δημοσιογράφους.

Ως προς τα λοιπά, υπάρχουν και θετικά σημεία στην πρόταση αυτή, αν δεν στοχεύσει στην συρρίκνωση του κόστους (και των υπηρεσιών) αλλά στην αύξηση της ποιότητας και αποτελεσματικότητας.
Αν και επιθυμώ διακαώς να τραγουδώ το «μην κλαις, δεν πειράζει, θα ’ρθει άσπρη μέρα και για μας», με τα γεγονότα που ζούμε (σε κοινωνία και υγεία) νομίζω πως ταιριάζει καλύτερα το «γέρασα μ’ ένα κοντό παντελονάκι και ο ήλιος (πού είχε μισοφανεί, όχι μόνο) δεν φάνηκε ακόμη (αλλά έχει ολότελα κρυφτεί)».

3 Οκτωβρίου 2011, 23:29:02
Απάντηση #3
Αποσυνδεδεμένος

γιαννης παιδιατρος


Θα ήθελα να δω τους διαλογείς να"βάφουν" κίτρινο εκείνον που χρησιμοποίησε το ΕΚΑΒ για να παρακάμψει την ουρά στο ΤΕΠ ή τον αθίγγανο που συνοδεύεται από άλλους 20.
Όσο για την εφημερία τομέα ρωτήστε συναδέλφους στο Γ.Ν.Κορίνθου ...

6 Οκτωβρίου 2011, 23:22:37
Απάντηση #4
Αποσυνδεδεμένος

Σπύρος Κ.


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Θα ήθελα να δω τους διαλογείς να"βάφουν" κίτρινο εκείνον που χρησιμοποίησε το ΕΚΑΒ για να παρακάμψει την ουρά στο ΤΕΠ ή τον αθίγγανο που συνοδεύεται από άλλους 20.
Οπως ελεγε και ενας παλιος διευθυντης:"Ασθενης περιπατητικος δεν ειναι επειγον..." ;)

25 Ιουλίου 2013, 13:52:49
Απάντηση #5
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Καταπέλτης εναντίον όσων πηγαίνουν για ψύλλου πήδημα στα Νοσοκομεία ο Άδωνις. Τέρμα στους αυτοματισμούς και στην κοινωνική ανευθυνότητα

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Η αποσυμφόρηση των μεγάλων νοσοκομείων μέσα από τη μεταφορά των χρονίων πασχόντων στα μικρά νοσοκομεία, είναι ένας από τους στόχους του υπουργείου Υγείας υποστήριξε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο υπουργός Υγείας μιλώντας στο MEGA τόνισε πως η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα όπου οι πολίτες τρέχουν στα νοσοκομεία χωρίς λόγο, όπως μετά το τσίμπημα μιας μέλισσας. Πρόσθεσε μάλιστα «θα ήταν καλό να πηγαίνουν στα νοσοκομεία μόνο όσοι έχουν κάποιο σοβαρό πρόβλημα».

Μάλιστα, αναφερόμενος στο θέμα της δυνατότητας εξυπηρέτησης των πολιτών ο υπουργός σημείωσε ότι είμαστε η μόνη χώρα όπου οι πολίτες τρέχουν στα νοσοκομεία χωρίς λόγο και έφερε ως παράδειγμα το τσίμπημα μιας μέλισσας.
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

25 Ιουλίου 2013, 14:57:53
Απάντηση #6
Αποσυνδεδεμένος

timex


Όπως έλεγε και ένας γνωστός καθηγητής, από τα 100 άτομα που πηγαίνουν στο νοσοκομείο, οι 50 δεν έχουν τίποτα.
Από τους υπόλοιπους 50 που έχουν κάτι, οι 25 θα γινόταν καλά απο μόνοι τους!
Και από τους 25 που περισσεύουν, μετά απο την παρέμβαση των γιατρών, οι μισοί θα γίνουν χειρότερα και οι μισοί καλύτερα!

25 Ιουλίου 2013, 18:14:45
Απάντηση #7
Αποσυνδεδεμένος

deleteduser


Ας μην ξεχναμε το ρολο των γιατρών που ειναι καθοριστικος στην επιβεβαιωση αυτης της συμπεριφορας στη συνειδηση του εξυπηρετούμενου κυριως μέσω της υπερθεραπειας.

Και αναφερω περιστατικά πολύ συχνα παρατηρούμενα.

!)- Γιατρε τσακωθηκα με τον γειτονα, μετρησα μια πίεση και ειχα 17 με 10 της καρδιας !!!!!

-ΗΚΓ (+ εξετασεις σε νοσοκομειο), συνδυασμοι lasix, αγχολυτικου, υπογλωσσιου, catapressan και παρακολουθηση μέχρι τελικης πτώσεως...της πιεσης

!!) - Γιατρέ με τσιμπησε σφήγκα
- Solucortef και συνδυασμοι αντισταμινικου, αντιβίωσης, αντοιφλεγμονώδους, γαστροπροστασιας,αντιβιοτικης αλοιφης με κορτιζονη. Για τη σφηγκα ουδεις ενδιαφερεται

!!!) - Γιατρέ εγδαρα το πόδι μου με μια σκουριασμενη πρόκα

- Τetagam και συνδυασμοί αντιβίιωσης,αντιφλεγμονωδους, γαστροπροστασιας αντιβιοτικης αλοιφής με κορτιζόνη. Τα εμβόλια είναι μεχρι το στρατο είπαμε.

!!!!)- Γιατρέ ήπιε και ζαλίζεται και θελει να κανει εμετο

- Μέτρηση σακχαρου (+εξετασεις αν ειναι σε νοσοκομειο) και ορός Dextrose μεχρι ξενερωματος. Με το μπαρ που σερβιρει μπομπες ποιος να ασχοληθεί;

κα

Και την επομενη φορά ο εξυπηρετουμενος αλλά και το περιβαλλον του στα ΤΕΠ θα απευθυνθει σε αντιστοιχη περίπτωση.

Επίσης:

- Η αγωγή υγειας είναι ανυπαρκτη.
- Ακόμη και σε χρόνια περιστατικά που παρακολουθούνται συστηματικα ελαχιστοι είναι οι γιατροί που θα ασχοληθούν να ενημερώσουν τον ασθενη για την παθηση του. Ειτε δεν ξερουν είτε δεν θελουν.
- Πρόσβαση σε πληροφόρηση δεν υπάρχει ουτε σε επιπεδο κοινότητας, αλλα ούτε ακομη και σε επιπεδο ΤΕΠ. (πχ ενας επαγγελματιας στη διαλογή ο οποίος δεν θα κατευθυνει μόνο αλλα θα μπορεί να δωσει και απλες οδηγιες).
- Αρκετα περιστατικα που θα μπορουσαν να αντιμετωπιστουν σε τακτικη βαση κατευθυνονται αναγκαστικα στα επείγοντα,καθώς η μοναδικη πραγματικη εναλλακτική ταχειας πρόσβασης ειναι ιδιωτικη και επι πληρωμει.



« Τελευταία τροποποίηση: 25 Ιουλίου 2013, 18:16:18 από Απόστολος Βασιλείου »

27 Ιουλίου 2013, 16:48:15
Απάντηση #8
Αποσυνδεδεμένος

Ν.ΔΗΜΟΥ

Επώνυμοι
Το θέμα με τα ΤΕΠ είναι γνωστό σε όλους.Την στιγμή που δεν υπάρχει ΔΩΡΕΑΝ πρόσβαση σε πρωτοβάθμια φροντίδα στις πόλεις (ΚΥ ΑΣΤΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ) είναι αδύνατο να μην έρθει ο πολίτις στα ΤΕΠ  για οποιοδήποτε πρόβλημα τον απασχολεί.Σιγουρα δεν είναι αρμόδιος ο χρήστης των υπηρεσιών υγείας για να κρίνει την σοβαρότητα των συμπτωμάτων. ΟΠΟΤΕ όσο υφίσταται το ίδιο καθεστώς πρωτοβάθμιας περίθαλψης σωστή λειτουργία ΤΕΠ δεν γίνεται.Και το σημαντικότερο,αφου ο πολίτης έλθει στα ΤΕΠ ,αν κρίνεις ότι το πρόβλημα του δεν είναι της σοβαρότητας για να εξετασθεί εκεί,θα πρέπει να του δώσεις λύση κατευθύνοντας τον που θα πάει,όχι μόνο άρνηση....Και ας μην ξεχνάμε ....άλλο το έκτακτο άλλο το ΕΠΕΙΓΟΝ
ΓΕΝΙΚΟΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΣ ΙΑΤΡΟΣ

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
7 Απαντήσεις
8221 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 25 Ιουλίου 2013, 08:11:40
από Πατρωνάκης Μάνος
4 Απαντήσεις
8937 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 30 Μαΐου 2011, 15:29:18
από Argirios Argiriou
41 Απαντήσεις
39952 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 21 Σεπτεμβρίου 2012, 19:30:37
από anastasios theodoridis
6 Απαντήσεις
7412 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 30 Δεκεμβρίου 2023, 00:14:01
από Argirios Argiriou
4 Απαντήσεις
40024 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 23 Απριλίου 2021, 00:29:03
από Argirios Argiriou