Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
28 Μαρτίου 2024, 21:13:36

Αποστολέας Θέμα: Περιστατικά - Ψυχιατρικός ασθενής στην κοιινότητα  (Αναγνώστηκε 24988 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

17 Ιουνίου 2008, 12:50:23
Αναγνώστηκε 24988 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Koterakis

Επώνυμοι
« Τελευταία τροποποίηση: 26 Αυγούστου 2010, 09:31:07 από Koterakis »

17 Ιουνίου 2008, 19:49:18
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Ασθενής μεσήλικας με ιστορικό 2 νοσηλειών στο ΨΝΑ, εμφανίζεται τακτικά ο ίδιος κάθε μήνα στο Ιατρείο για ένεση Alloperidin που έχει από ετών μετά την τελευταία έξοδο από το Νοσοκομείο συσταθεί. Δεν έχει περιβάλλον (ζει με την επίσης ψυχωτική μητέρα του στο χωριό) και φυσικά δεν παρακολουθείται από ψυχίατρο.
Σχετικά συνηθισμένη, πονεμένη, ιστορία.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Η αδελφή του στην Αθήνα έχει επικοινωνήσει με τον Ιατρό του χωριού ανήσυχη για τον αδελφό της ανίκανη όμως καθώς έχει δική της οικογένεια και άλλα προβλήματα, να ενδιαφερθεί επίμονα και συστηματικά με το πρόβλημά του.

Κι αυτή συνηθισμένη ιστορία. Ενδιαφέρον και ανησυχία εξ' αποστάσεως.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Η αδελφή επικοινώνησε με τον Ιατρό (στο χωριό) και ανέφερε ότι την ειδοποίησαν ότι ο ασθενής δημιούργησε κάποιες αναταραχές λεκτικές με πιθανή χειροδικία. 

Προσπάθεια διασταύρωσης των αναφερόμενων περιστατικών. Μπορεί να έγιναν, μπορεί να μην έγιναν. Μπορεί να προκλήθηκε ή μπορεί να τον «δούλευαν».

Στην περιοχή σου δραστηριοποιείται κάποιο πρόγραμμα τύπου «Βοήθεια στο Σπίτι» ή κάτι ανάλογο; Συνήθως αυτές οι μονάδες διαθέτουν και κοινωνική λειτουργό. Ζήτησέ της να προσπαθήσει να έρθει σε επαφή με τον ασθενή. Αν είναι δυνατόν να πάτε μαζί εκτός αν κρίνεις ότι η παρουσία σου μπορεί να «ενοχλήσει» τον ασθενή.
Ακόμη καλύτερα θα ήταν αν υπάρχει στην περιοχή σου πρόγραμμα «κινητής μονάδας ψυχικής υγείας» όπως υπάρχει στην περιοχή μου. Δεν γνωρίζω αν το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει πανελλήνια εφαρμογή.

Επικοινωνία με τοπική αστυνομία και δημοτική αρχή για ενημέρωση και συλλογή στοιχείων.

Ο εισαγγελέας διατάσσει σύλληψη και ακούσια διακομιδή μόνο αν οι πλησιέστεροι συγγενείς (γονείς, παιδιά, αδέρφια) κάνουν αίτηση σ’ αυτόν, δηλώνοντας ότι τον θεωρούν επικίνδυνο για τη δημόσια τάξη και τη σωματική τους ακεραιότητα. Αν κρίνει ότι το αίτημά τους έχει βάση, διατάζει τη σύλληψη του από την αστυνομία και την ακούσια, έστω και βίαια, διακομιδή του και εξέτασή του από ψυχίατρο του δημόσιου νοσοκομείου. Συγκεκριμένα από 2 ψυχιάτρους των οποίων απαιτείται η ομόφωνη σύμφωνη γνώμη για ακούσια διακομιδή και εγκλεισμό σε ψυχιατρείο. Το παραπάνω σκηνικό το έχω βιώσει αρκετές φορές ως ειδικευόμενος. Αν μάλιστα χρειάζεται η διακομιδή του με πλοίο ή άλλο μεταφορικό μέσω, για τον εγκλεισμό σε ψυχιατρείο τα πράγματα γίνονται πολύ άγρια έως τραγικά που ίσως τα αναλύσω άλλη φορά (χειροπέδες στον ασθενή, συνοδεία αστυνομικών που ενίοτε συνοδεύουν παράλληλα και κακοποιούς του κοινού ποινικού δικαίου, αστυνομικές κλούβες, πέρασμα από το «Μεταγωγών» σε Αθήνα ή Πειραιά. Άγρια πράγματα)
Ο γιατρός, και τρίτοι, δεν γνωρίζω αν έχουν δικαίωμα να κάνουν αίτηση στον εισαγγελέα. Νομίζω όχι γιατί πολύ απλά φαντάσου ότι θα το έκανε ο καθένας σε κάποιον που είχε διαφορές ή άχτι; Αν ο γιατρός ή η αστυνομία κάνει σχετική αίτηση στον εισαγγελέα ίσως να γίνεται. Πρέπει όμως ο γιατρός να βεβαιώσει ότι είναι επικίνδυνος! Είναι;

Κάνε μια τηλεφωνική ή προσωπική επαφή με τον εισαγγελέα και συζήτησε το γενικότερο νομικό πλαίσιο των περιπτώσεων με παράδειγμα το συγκεκριμένο περιστατικό
« Τελευταία τροποποίηση: 18 Ιουνίου 2008, 00:16:12 από Αδαμάντιος Σκούφαλος »

17 Ιουνίου 2008, 21:06:07
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

Koterakis

Επώνυμοι
« Τελευταία τροποποίηση: 26 Αυγούστου 2010, 09:29:18 από Koterakis »

17 Ιουνίου 2008, 21:44:43
Απάντηση #3
Αποσυνδεδεμένος

Πατρωνάκης Μάνος

Moderator
 Γιατρός και μη συγγενικά πρόσωπα δεν μπορούν να αιτηθούν Εισαγγελική παρέμβαση για Ψυχιατρική εκτίμηση (δις) και ακούσια νοσηλεία.
Ο Εισαγγελέας μπορεί να την απορρίψει. Σε παρόμοια περίπτωση που συνέβει στην Κρήτη ο ασθενής και οι οικείοι του στη συνέχεια κατέθεσαν
μήνυση κατά του γιατρού.
 Μπορεί όμως σε περιβάλλοντα όπως αυτό που περιγράφεις (ασθενής μόνος), η Κοινωνική Λειτουργός να καταθέσει μια έκθεση της κατάστασης
στον Εισαγγελέα, ούτως ώστε να αιτείται η αναγκαία ακούσια νοσηλεία.
« Τελευταία τροποποίηση: 17 Ιουνίου 2008, 21:56:17 από Πατρωνάκης Μάνος »

18 Ιουνίου 2008, 16:15:22
Απάντηση #4
Αποσυνδεδεμένος

Koterakis

Επώνυμοι
« Τελευταία τροποποίηση: 26 Αυγούστου 2010, 09:28:20 από Koterakis »

18 Ιουνίου 2008, 17:01:02
Απάντηση #5
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Με την ψυχίατρο της κινητής μονάδας που μιλούσα σήμερα, μου είπε ότι μπορεί η αστυνομία, ο δήμαρχος, κάποιος τρίτος να κάνει αίτηση στον εισαγγελέα να διερευνήσει αν κάποιος ασθενής (; ) χρήζει εγκλεισμού σε ψυχιατρική κλινική, εκθέτοντας τα γεγονότα που τον κάνουν να πιστεύει ότι ίσως χρειάζεται κάτι τέτοιο.
Ο εισαγγελέας, αν κρίνει ότι η αίτηση έχει βάση, ζητάει διερεύνηση και συλλογή στοιχείων από αστυνομία, γιατρό, δήμαρχο,παπά, (τους παλιούς προύχοντες του χωριού δηλαδή  :) ) ψυχολόγο ή κοινωνική λειτουργό αν υπάρχει. Αν τα στοιχεία που θα συλλέξει τον πείσουν, τότε προχωράει σε έκδοση εντολής για διακομιδή (αν χρειαστεί ακούσια ή/και βίαιη) και εξέταση από τους δύο ψυχιάτρους που αναφέρουμε παραπάνω.
Το θέμα όπως καταλαβαίνεις είναι να βρεθεί ο τρίτος που θα κάνει την αίτηση στον εισαγγελέα ο οποίος όμως θα υποστεί πιθανές συνέπειες αν αποδειχθεί ότι η αίτησή του δεν έχει βάση..
« Τελευταία τροποποίηση: 18 Ιουνίου 2008, 17:09:43 από Αδαμάντιος Σκούφαλος »

18 Ιουνίου 2008, 19:55:25
Απάντηση #6
Αποσυνδεδεμένος

Πατρωνάκης Μάνος

Moderator
 Ο Ν.2071/92. Αναφέρεται και ποιοί μπορούν να ζητήσουν Εισαγγελική παρέμβαση. 

19 Ιουνίου 2008, 08:25:27
Απάντηση #7
Αποσυνδεδεμένος

deleteduser


Ψυχική υγεία, Δικαιώματα και Κοιινωνική Χειραφέτηση
Βίντεο από την εκδήλωση & πορεία «Γκρεμίζουμε τα τείχη» - Αθήνα, 24 Μαΐου 2008

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος


Δρώμενο «Γκρεμίζουμε τα τείχη»

Σε μια διαδήλωση μοναδική ως τώρα για την Ελλάδα, που παραπέμπει στο πνεύμα του Μαή του ’68, ένα δρώμενο που συμβολίζει τον ψυχιατρικό θεσμό και το γκρέμισμά του. Οι χρήστες του, με ταμπέλες όπως «μουρλός», «ανισόρροπος», «διεγερτικός» να αντικαθιστούν τα ονόματά τους, υφίστανται τις «επιστημονικές θεραπείες» του δεσίματος, του ξύλου και των κατασταλτικών φαρμάκων. Η κραυγή «με το περιπολικό, χειροπέδες και ξύλο» παρουσιάζει εν συντομία τα πολλαπλά «δεσίματα» και στρώματα βίας με τα οποία αντιμετωπίζονται οι χρήστες των υπηρεσιών ψυχικής υγείας. Με την ιαχή «ρίξτε τα τείχη, η ελευθερία είναι θεραπευτική », οι ταμπέλες σκίζονται και πετιούνται συμβολίζοντας το γκρέμισμα των τειχών του ψυχιατρικού θεσμού. Πράγματι τα σοβαρότερα τείχη είναι αυτά που δημιουργεί η ψυχιατρική ορολογία, καθόσον οι σημασίες-ταμπέλες του ψυχικού νοσήματος διαρρηγνύουν το οικοσύστημα των εννοιών των ανθρωπίνων σχέσεων και προκαλούν κατάρρευση της επικοινωνίας. Οι χρήστες έτσι εγκλείονται σε ένα νοηματικό κενό εφόσον η συμπεριφορά τους στο εξής νοηματοδοτείται και εξηγείται από την έννοια της νόσου.
Κίνημα Αυτοβοήθειας

Για το Κίνημα Αυτοβοήθειας

Ο εκπρόσωπος του Κινήματος Αυτοβοήθειας χρηστών υπηρεσιών υγείας μιλάει για το κίνημα Αυτοβοήθειας στα Χανιά που ξεκίνησε το 2006 με πρωτοβουλία του τοπικού Κέντρου Ψυχικής Υγείας και του Τμήματος Ψυχολογίας του ΑΠΘ.
Η εγκατάλειψη της παθητικής στάσης και το πέρασμα στην ενεργητικότητα, με τους ανθρώπους να «παίρνουν τον έλεγχο για πράγματα που τους αφορούν». Η ποικίλη δράση του κινήματος αποτελεί, πράγματι, μαρτυρία για το ότι «η ανθρώπινη ψυχή δεν δαμάζεται» και μπορεί να πάει πέρα «από εγκλεισμούς, ιδρύματα και απομονώσεις» ξεπερνώντας το φόβο μέσα από την αυτενέργεια, την αλληλοϋποστήριξη και την κοινή δράση. Άνοιγμα προς το μέλλον….

21 Φεβρουαρίου 2010, 00:49:36
Απάντηση #8
Αποσυνδεδεμένος

enhmeros


Ζητώ συγνώμη προκαταβολικά αν η θέση και το θέμα του παρακάτω μηνύματος δεν ταιριάζουν με το forum σας!

Το θέμα έχει ως εξής:

Σε μεγάλη πολυκατοικία πολλών διαμερισμάτων, ιδιοκτήτρια και κάτοικος διαμερίσματος δημιουργεί συστηματικά προβήματα βανδαλισμών, φθορών ξένης περιουσίας και επιθετικότητας. Ενδεικτικά αναφέρεται η  αποπάτηση και ούρηση σε κοινόχρηστους διαδρόμους της πολυκατοικίας, το σκίσιμο των φακέλων αλληλογραφίας των λοιπών ενοίκων, η αναγραφή ύβρεων στους τοίχους των κοινόχρηστων χώρων, η καταστροφή της κεντρικής μονάδας του θυροτηλέφωνου, η βίαιη απώθηση ηλικιωμένου που της έκανε παρατήρηση, γενικά η υποβολή προφορικών απειλών προς οποιοδήποτε ένοικο της κάνει παρατήρηση  κλπ. Πέραν των παραπάνω, οι συνθήκες υγιεινής στο διαμέρισμα που κατοικεί η παραπάνω κυρία είναι τραγικές και αποτελούν κίνδυνο όχι μόνο για την ίδια αλλά και για τους λοιπούς ενοίκους.

Η κυρια συγκατοικεί στο διαμέρισμα με κύριο, όχι συγγενή της, ο οποίος ισχυρίζεται ότι αυτή παρεκτρέπεται όταν "δεν παίρνει τα χάπια της".  Ωστόσο ο κύριος δεν μας λέει αν η κυρία παρακολουθείται από γιατρό.

Σημειωτέον ότι η κατάσταση επιδεινώνεται διαρκώς και η κυρία επιδεικνύει αυξημένη βίαιη συμπεριφορά που δεν είχε παλιότερα.

Η αστυνομία λέει ότι πρέπει να της υποβάλουμε μήνυση αλλά θεωρώ ότι αυτό δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα, πιθανόν να το επιδεινώσει.

Απ' 'οτι διάβασα , αν προσφύγουμε στον εισαγγελέα αναφέροντας ότι υπάρχει κίνδυνος για την ασφάλειά μας αλλά και για την ασφάλεια της ίδιας υπάρχει η περίπτωση αυταπάγγελτα να ζητήσει την ακούσια εξέτασή της ψυχικής υγείας της και αν διαγνωσθεί ασθένεια να ζητήσει τη θεραπεία της.

Θα παρακαλούσα για μια συμβουλή για το ποια είναι η πιο σωστή μέθοδος τόσο για να λύσουμε τα προβλήματα της πολυκατοικίας όσο και για να βοηθηθεί η κυρία και να αποτρέψουμε κάτι πιο δυσάρεστο στο μέλλον.

Ευχαριστώ!

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
5 Απαντήσεις
4199 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 3 Δεκεμβρίου 2008, 23:24:46
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
8780 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 23 Φεβρουαρίου 2010, 23:28:14
από Argirios Argiriou
1 Απαντήσεις
8958 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 8 Οκτωβρίου 2012, 13:15:58
από tsoukase
0 Απαντήσεις
37648 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 1 Απριλίου 2021, 01:01:43
από Argirios Argiriou
2 Απαντήσεις
23785 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 8 Ιουνίου 2022, 17:08:23
από Argirios Argiriou