Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
28 Μαρτίου 2024, 10:19:53

Αποστολέας Θέμα: Ο υπερσυνταγογράφος...  (Αναγνώστηκε 52211 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

19 Οκτωβρίου 2011, 11:05:05
Απάντηση #15
Αποσυνδεδεμένος

medicus


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Για να μη μιλήσω για τα αντίγραφα του φυλλινικού οξέος (λευκοβορίνη) που δίνονται αβέρτα σε κύηση (0%), αδιευκρίνιστη αναιμία, αλλά και ως τονωτικό για την καλή λειτουργία του οργανισμού. Φευ! Κι όλα αυτά ενώ το φυλλικό οξύ, που είναι πολλαπλώς φθηνότερο, δε χορηγείται ούτε εκεί που πρέπει...

φυλλικό οξύ=1.77 €
φυλλινικό οξύ=19.68 €


 :-\ :-\ :-\ :-\ :-\ :-\ :-\ :-\ :-\ :-\ :-\
Medicus curat,
Deus sanat

19 Οκτωβρίου 2011, 12:26:37
Απάντηση #16
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Ε, ναι... Ο νομοθέτης έχει δώσει "κίνητρο"...  ::)
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

21 Οκτωβρίου 2011, 11:55:56
Απάντηση #17
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Αύξηση εισφορών περίθαλψης στον ΟΓΑ, προώθηση των γενόσημων φαρμάκων και ηλεκτρονική συνταγογράφηση, προβλέπει για την Υγεία η έκθεση της τρόικας.

Οι εκπρόσωποί της αναφέρουν ότι έχει γίνει πρόοδος σχετικά με τη μεταρρύθμιση στον τομέα της Υγείας.

Με δεδομένη, ωστόσο, την υψηλή συμμετοχή του κράτους στις δαπάνες περίθαλψης, η ολοκλήρωση της προσπάθειας θεωρείται κρίσιμο στοιχείο για τη βελτίωση των δημοσιονομικών.

Η έκβαση της προσπάθειας - σημειώνουν - θα εξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό από την τιμολόγηση των φαρμάκων, την κατάλληλη καταγραφή και υπολογισμό των δαπανών.

Παρά την πρόοδο που έχει συντελεστεί, οι εκπρόσωποι της τρόικας τονίζουν ότι χρειάζεται περισσότερη προσπάθεια στην εξομοίωση την αύξηση των ποσοστών εισφοράς για τον ΟΓΑ στο πλαίσιο του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), τη μείωση του αριθμού του διοικητικού προσωπικού και των γιατρών που θα συμβληθεί με EOΠYY.

Ζητούν, επίσης, αύξηση στη συνταγογράφηση γενοσήμων, επιτάχυνση της υλοποίησης της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και είσπραξη της έκπτωσης (rebate) των Ταμείων από τους φαρμακοποιούς.
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

21 Οκτωβρίου 2011, 19:56:01
Απάντηση #18
Αποσυνδεδεμένος

tasath


Έπρεπε να κάνεις highlight το "επιτάχυνση της υλοποίησης της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης".
Εκεί είναι το ζουμί της υπόθεσης. Και βλέπω ότι πάλι καθυστερεί, ο δε διαγωνισμός για το έργο (45 μύρια νομίζω!) αγνοείται...
Μπουμπούκος γιοκ. Τσεκούρι τώρα.

21 Οκτωβρίου 2011, 20:55:17
Απάντηση #19
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Eμείς είμαστε στη φάση που περιμένουμε κάποια μέρα να τηλεφωνήσει κάποιος, για να μας πει πότε μπορεί να έρθει, για να δει τί μπορεί να κάνει σχετικά με το δίκτυο και την υποδομή που απαιτείται.
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

23 Οκτωβρίου 2011, 14:07:37
Απάντηση #20
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Νέα Σύμβαση (MEDICRIME), για την καταπολέμηση της παραγωγής και εμπορίας, παραποιημένων, παραχαραγμένων και ψευδεπίγραφων φαρμάκων, προωθεί το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Η Κύπρος, μαζί με την Γερμανία, τη Γαλλία, την Αυστρία, την Φιλανδία και την Ελβετία, θα είναι από τις πρώτες χώρες-μέλη του Οργανισμού που θα υπογράψουν την νέα Σύμβαση, στις 26-28 Οκτωβρίου 2011 στην Μόσχα, όπου και θα λάβει χώρα Συνέδριο, με αντικείμενο την υιοθέτηση πανευρωπαϊκών δράσεων, για την καταπολέμηση της εμπορίας παραποιημένων και ψευδεπίγραφων φαρμάκων.

Συνδιοργανωτές του Συνεδρίου είναι το Συμβούλιο της Ευρώπης, το Υπουργείο Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Ανάπτυξης της Ρωσίας και η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία, για την εποπτεία της υγείας και της κοινωνικής ανάπτυξης στην Ευρώπη.

Με την υιοθέτηση της νέας αυτής Σύμβασης ( MEDICRIME), που θ' αποτελεί την πρώτη διεθνή νομική πράξη στο τομέα της εμπορίας παραποιημένων, παραχαραγμένων και ψευδεπίγραφων φαρμάκων, τα κράτη-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, καλούνται να ποινικοποίησουν:

- Την παραγωγή πλαστών ιατρικών και φαρμακευτικών προϊόντων, την καταβολή προμήθειας για την διακίνηση των εν λόγω προϊόντων, το αδίκημα της πλαστογράφησης των σχετικών εγγράφων και την παροχή βοήθειας στον τομέα της εμπορίας τους.
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

29 Οκτωβρίου 2011, 21:27:51
Απάντηση #21
Αποσυνδεδεμένος

alfie


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Σοβαρές ανησυχίες ότι το νέο πολυδιαφημισμένο και πολυδάπανο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στα ασφαλιστικά ταμεία μπορεί να αποδειχθεί «διάτρητο», εκφράζουν φαρμακοποιοί.

Μόλις το 20% των συνταγών που εκτελούνται από τα φαρμακεία περνά μέχρι στιγμής στο νέο ηλεκτρονικό σύστημα. Η κατάσταση αναμένεται να βελτιωθεί, πάντως, σημαντικά με τα έργα επέκτασης για τα οποία έχουν προκηρυχθεί διαγωνισμοί.

Παρά τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων ότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα για την αυθεντική πιστοποίηση των χρηστών του συστήματος, η άλλη πλευρά υποστηρίζει ότι η μέθοδος συνταγογράφησης των φαρμάκων που ακολουθείται, παρουσιάζει πολλά κενά ασφαλείας. Οι «τρύπες» αυτές, λένε, είναι πιθανό να ευνοήσουν όσους επιχειρήσουν να εξαπατήσουν τα ταμεία με πλαστές συνταγές φαρμάκων, μια και το σύστημα αδυνατεί προς το παρόν να ελέγξει αποτελεσματικά την όλη διαδικασία και απλώς καταγράφει τα χορηγούμενα φάρμακα.

Οπως αναφέρουν, ακόμη και σήμερα όποιος θέλει μπορεί να εκδώσει συνταγή οποιασδήποτε αξίας, αρκεί να καταχωρίσει στον υπολογιστή όνομα γιατρού και ασθενή. Το σύστημα δίνει εξάλλου τη δυνατότητα συνταγογράφησης και σε φαρμακοποιούς.

Στο παρελθόν ορισμένοι φαρμακοποιοί είχαν εμπλακεί σε υποθέσεις πλαστής συνταγογράφησης.

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Χανίων Τάσος Βάμβουκας, ο οποίος έχει ενημερώσει ήδη το υπουργείο Εργασίας για το κενό ασφαλείας, καταγγέλλει: «Θέλω να σας αποκαλύψω τον εύκολο τρόπο με τον οποίο μπορεί να εκδοθεί μία συνταγή οποιουδήποτε γιατρού, μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή, από τους 13.000 περίπου που υπάρχουν εγκατεστημένοι στα φαρμακεία της χώρας . Από το πεδίο "καταχώρησι συνταγής" πληκτρολογώντας το ΑΜΚΑ και το ΕΤΑΑ οποιουδήποτε γιατρού, που πολύ εύκολα βρίσκουμε και με την αναγραφή του ονόματος οποιουδήποτε ασθενούς, μπορούμε να εκδώσουμε όποια συνταγή επιθυμούμε. Στη συνέχεια, κατασκευάζουμε μία σφραγίδα του γιατρού και με μία μονογραφή έχουμε έτοιμη για εκτέλεση μία πλαστή συνταγή».

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Χανίων είχε αντιμετωπίσει πριν από λίγα χρόνια μια ανάλογη περίπτωση πριν αρχίσει να λειτουργεί ακόμη το πολυσυζητημένο ηλεκτρονικό σύστημα. Οπως θυμίζει ο κ. Βάμβουκας: «Ο ένοχος βρέθηκε, αλλά απ' όσο γνωρίζω κυκλοφορεί ανενόχλητος, ενώ οι φαρμακοποιοί οι οποίοι αποκάλυψαν την απάτη θέλοντας να προστατεύσουν το Δημόσιο συμφέρον , "ανταμείφτηκαν" από το ίδιο το Δημόσιο με πρόστιμα, γιατί εν αγνοία τους εκτέλεσαν πλαστές συνταγές».

Η κυβέρνηση, πάντως, στηρίζει πολλά στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Σε κάθε συνομιλία με την τρόικα, οι αρμόδιοι υπουργοί την αναφέρουν... ως βασικό μέσο μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης.

Ωστόσο μέχρι στιγμής η ηλεκτρονική συνταγογράφηση απλώς καταγράφει τα φαρμακευτικά σκευάσματα που χορηγούνται. Το σύστημα δεν έχει ακόμη τη δυνατότητα να ελέγξει ποιος ασθενής λαμβάνει τι και ποιος γιατρός συνταγογραφεί. Μέχρι σήμερα μάλιστα η καταγραφή αυτή έχει γίνει μόλις στο 20% των συνολικά 1 εκατ. διακινούμενων συνταγών φαρμάκων. Ισως γι' αυτό και τα δύο συναρμόδια υπουργεία Υγείας και Εργασίας σκοπεύουν να διαθέσουν άλλα 25 εκατ. ευρώ για την επέκταση του συστήματος, το οποίο βγήκε σε διαγωνισμό πριν από λίγες ημέρες.

Ο επικεφαλής της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ), που υλοποιεί το πρόγραμμα για τη συνταγογράφηση, Βλάσης Σφυρόερας, απαντά σχετικά με την προσβασιμότητα του συστήματος: «Για να μπει κάποιος στο σύστημα πρέπει να πιστοποιηθεί. Η πιστοποίηση γιατρών και φαρμακοποιών γίνεται με διαφορετικό τρόπο. Καταχωρίζονται με βάση τις λίστες και τα πλήρη στοιχεία τους, και κάθε γιατρός και φαρμακοποιός για να μπει στο σύστημα πρέπει να πιστοποιηθεί και να πάρει κωδικό πρόσβασης. Κάνουμε τριπλό έλεγχο στοιχείων, ενώ στη συνέχεια ο γιατρός ή ο φαρμακοποιός λαμβάνει στο κινητό του τηλέφωνο έναν κωδικό πρόσβασης που γνωρίζει μόνο ο ίδιος».

Αν και ο κ. Σφυρόερας επισημαίνει ότι ένας γιατρός μπορεί να αντιληφθεί εάν έχουν εκδοθεί συνταγές με την υπογραφή του καθώς γνωρίζει τι φάρμακα γράφει, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Χανίων απαντά: «Επειδή οι περισσότεροι γιατροί έχουν πλήθος συνταγογραφήσεων, αν κάποιος δημιουργήσει μια εικονική συνταγή με σκεύασμα που δεν θα κινήσει την περιέργεια μέσα στο πλήθος των συνταγών, δεν θα γίνει αντιληπτό από το γιατρό».

Πάντως ο επικεφαλής της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης παραδέχεται ότι σήμερα το σύστημα δεν μπορεί να «αντιληφθεί» εάν ένας γιατρός συνταγογραφεί φάρμακα υψηλού κόστους όπως γονιμότητας σε... άνδρα ή φάρμακα για τον προστάτη σε... γυναίκα.

Γι' αυτό, όπως επισημαίνει, «μέχρι στιγμής κόστισε μόλις 60.000 ευρώ».

Τα συγκεκριμένο σύστημα ετέθη σε εφαρμογή από τον περασμένο Ιανουάριο και στόχος είναι να το υιοθετήσουν τα τέσσερα βασικά ταμεία (ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΟΑΕΕ, ΟΠΑΔ, ΟΓΑ) που θα ενταχθούν και στον φορέα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, τον ΕΟΠΥΥ.


31 Οκτωβρίου 2011, 17:30:26
Απάντηση #22
Αποσυνδεδεμένος

tasath


Κι έτσι λοιπόν, από ένα πιλοτικό σύστημα των 60 χιλιάδων, υπόσχονται ότι όλα θα λυθούν με ένα πλήρες σύστημα με διαγωνισμό αξίας 25 μυρίων σε 3ετή ορίζοντα !!!
Μπουμπούκος γιοκ. Τσεκούρι τώρα.

9 Νοεμβρίου 2011, 15:36:30
Απάντηση #23
Αποσυνδεδεμένος

alfie


Συνταγές αξίας 470.000 ευρώ(!) έγραψε σε έξι μήνες ένας γιατρός

Σε «μαύρη λίστα» μπήκαν -και καλούνται, ήδη, να απολογηθούν- οι πρώτοι 34 «πρωταθλητές» στη συνταγογράφηση φαρμάκων γιατροί που «πιάστηκαν» στο ηλεκτρονικό «δίχτυ» του ΟΑΕΕ και του ΕΟΠΥΥ καθώς μέσα σε 6 μήνες έγραψαν φάρμακα αξίας 6,2 εκατ. ευρώ!
 
Σύμφωνα με τη λίστα μόνο 10 γιατροί συνταγογράφησαν, στο διάστημα αυτό, φάρμακα αξίας 3,2 εκατ. ευρώ και ένας γιατρός συνταγές αξίας 470.844,15 ευρώ ή 3.923,70 ευρώ την ημέρα! Στη «μαύρη λίστα» του ΟΑΕΕ περιλαμβάνονται γιατροί όλων των ειδικοτήτων από ολόκληρη τη χώρα που εμφανίζουν δυσανάλογα υψηλή δαπάνη σε σχέση με τον αριθμό των ασφαλισμένων οι οποίοι αναλογούν στην κάθε περιοχή:
 
Ρευματολόγος στη Θεσσαλονίκη με 11.000 ασφαλισμένους συνταγογράφησε φάρμακα αξίας 309.504,90 ευρώ, συνάδελφός του στην Αθήνα φάρμακα αξίας 246.113,90 ευρώ, στην Τριανδρία με 5.000 ασφαλισμένους συνταγές αξίας 237.143,20 ευρώ, στους Αγ. Αναργύρους 201.847,91 ευρώ και στο Περιστέρι 183.457,60 ευρώ.
 
Παθολόγος στη Γλυφάδα έγραψε φάρμακα αξίας 270.455,37 ευρώ και άλλος παθολόγος στον Πειραιά φάρμακα αξίας 260.085,66 ευρώ, στο Χαλάνδρι 222.434,64 ευρώ και στον? Πύργο αξίας 180.915,43 ευρώ.


«Στέλνω επιστολές και ζητώ εξηγήσεις πριν προχωρήσουμε σε κυρώσεις», δηλώνει στην «ΗτΣ» ο διοικητής του ΟΑΕΕ και πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Γερ. Βουδούρης προειδοποιώντας ότι «όλοι παρακολουθούνται ηλεκτρονικά και κανένας δεν μπορεί, πλέον, να ενεργεί σε βάρος των συμφερόντων των ασφαλισμένων».
 
«Με τους ελέγχους προφυλάσσουμε τους γιατρούς και τους φαρμακοποιούς, για τους οποίους γίνονται αντίστοιχες διασταυρώσεις, έναντι των παραβατών», συμπληρώνει ο Γερ. Βουδούρης προαναγγέλλοντας την επέκταση της ηλεκτρονικής παρακολούθησης στις παραπομπές για παρακλινικές εξετάσεις αλλά και στις ιατρικές επισκέψεις για να υπάρξει αντιστοίχιση και με τον αριθμό των συνταγών.
 
Παρεμβάσεις

Παρεμβάσεις θα γίνουν, μέσω του ΕΟΠΥΥ, και για τη μείωση των τιμών των φαρμάκων που συνταγογραφούνται με τη μεγαλύτερη συχνότητα και αντιπροσωπεύουν το 49% – 54% του συνολικού κόστους. Η δαπάνη για τα 15 πρώτα αγγίζει τα 58,7 εκατ. ευρώ σε συνολική δαπάνη 119,6 εκατ. ευρώ.
 
Κυρώσεις και για τους παραβάτες φαρμακοποιούς
 
Εκτός από τις ποινικές και τις άλλες κυρώσεις που αντιμετωπίζουν οι γιατροί, πρόστιμα και ποινές θα επιβάλλονται και στους παραβάτες φαρμακοποιούς σύμφωνα με τις νέες συμβάσεις (τριετούς διάρκειας) που υπογράφουν ήδη τα Ταμεία με τους φαρμακευτικούς συλλόγους και τους φαρμακοποιούς. Προβλέπονται ειδικότερα:
 
Πρόστιμο από 10% έως 50% επί της αξίας των συνταγών του Ταμείου που εκτελέστηκαν από το φαρμακείο τον προηγούμενο μήνα.

Στην περίπτωση εύρεσης στο φαρμακείο ταινιών γνησιότητας που είναι αποκολλημένες από τις μονάδες ιδιοσκευάσματος, το πρόστιμο καθορίζεται μέχρι το πενταπλάσιο της αξίας των ιδιοσκευασμάτων που αντιστοιχούν οι ταινίες.

Προσωρινό από 4 μήνες μέχρι 12 μήνες αποκλεισμό του φαρμακείου από την εκτέλεση των συνταγών.

Οριστική καταγγελία της σύμβασης μονομερώς από την πλευρά του Ταμείου. Νέα σύμβαση δεν θα μπορεί να συναφθεί πριν από την παρέλευση τουλάχιστον 2 ετών από την καταγγελία.

Επιπλέον πρόστιμο από 3.000 – 15.000 ευρώ θα επιβάλλεται αν δεν παραδίδονται τα φάρμακα ή παραδίδονται άλλα φάρμακα, αν εντοπίζονται στο φαρμακείο παραποιημένες ή πλαστές ταινίες, σε περίπτωση ανεύρεσης και παράνομης χρήσης συνταγολογίων ή βιβλιαρίων ασθενείας και σε περίπτωση παρεμπόδισης των ελέγχων.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

9 Νοεμβρίου 2011, 23:25:36
Απάντηση #24
Συνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Πριν καταδικάσουμε ή αθωώσουμε κάποιους συναδέλφους με μόνο δεδομένο το κόστος συνταγογράφησης ας σκεφτούμε τα εξής:
- Το να γράψει κανείς 40-50 συνταγές την ημέρα σαφώς είναι εφικτό και καθώς το μέσο κόστος ανά συνταγή είναι περίπου στα 60 ευρώ, μπορεί πράγματι να συνταγογραφήσει κανείς 3000 ευρώ την ημέρα. Το ερώτημα είναι σε πόσους ασφαλισμένους αναφέρεται αυτή η συνταγογράφηση (αν αντιστοιχεί σε π.χ 1500 εγγεγραμμένους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ που είναι κατά κανόνα υγιέστεροι των άλλων ταμείων καθότι νεώτεροι σε ηλικία, είναι όντως υπερβολική).
- Η ειδικότητα παίζει βαρύνουσα σημασία στο μέσο κόστος της συνταγής. Ο γενικός ιατρός ή ο παθολόγος δεν έχει και πολλά φάρμακα πάνω από 100 ευρώ για να συνταγογραφήσει, ένας ρευματολόγος όμως κάλλιστα μπορεί να συνηθίζει να χορηγεί βιολογικούς παράγοντες που το μηνιαίο κόστος τους μετριέται σε τετραψήφια ποσά. Αν θέλει ένας ελεγκτικός μηχανισμός να κάνει καλά τη δουλειά του θα δει ποια είναι τα διεθνώς αποδεκτά ποσοστά χορήγησης π.χ. βιολογικών παραγόντων στη ρευματοειδή αρθρίτιδα και θα τα συγκρίνει με τις συνταγογραφικές συνήθειες των γιατρών του ταμείου.
- Κάποια ιδιαίτερα νοσηρά φαινόμενα, όπως αυτό της κατευθυνόμενης συνταγογραφίας, δεν ανιχνεύονται κατ' ανάγκη με το κριτήριο του κόστους, ωστόσο μπορούν να προκαλούν εξ' ίσου αν όχι μεγαλύτερη ζημιά σε ασφαλισμένους και ταμείο.
« Τελευταία τροποποίηση: 10 Νοεμβρίου 2011, 09:45:04 από Βασίλης Παπαδόπουλος »
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

10 Νοεμβρίου 2011, 22:05:27
Απάντηση #25
Συνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Αβάδιστη σαραντάρα ατορβαστατίνη αναζητά εχέμυθο συνταγογράφο με σκοπό τη διεξαγωγή ερυνητικού πρωτοκόλλου. Επιλογή θέματος αδιάφορη. Αμοιβή κατά περίπτωση. Μόνο σοβαρές προτάσεις. Πληροφορίες: Να μη σε νοιάζει. Αν πεις το ναι, θα έρθω αμέσως στο χώρο σου, αρκεί να είσαι μόνος.
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

26 Ιανουαρίου 2012, 14:33:16
Απάντηση #26
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Επαναφέρω ξανά το θέμα αλλά από μια άλλη πλευρά.
Όσοι επέλεξαν μέχρι σήμερα την ηλεκτρονική συνταγογράφηση απέφυγαν μέχρι στιγμής τον έλεγχο με βάση εμπειρίες που έχω από κάποιους συναδέλφους εδώ στο Ηράκλειο που τους πήραν χαμπάρι οι τοπικές φαρμακευτικές υπηρεσίες. Κανείς δεν ξέρει βέβαια τι θα γίνει με τα δεδομένα που υπάρχουν και ίσως ελεγχθούν στο μέλλον έστω και με καθυστέρηση.

Όμως σε λίγες μέρες με βάση τα γραφόμενα στον τύπο θα μπει σε λειτουργία το ΒΙ το οποίο βγάζει δεδομένα από την πληροφορία που έχει αποθηκευτεί. Και υπάρχουν ερωτήματα:
Πως ορίζεται ο υπερσυνταγογράφος;
- Είναι αυτός που απλά αντιγράφει φάρμακα χωρίς να εξετάζει τον ασθενή; Αν ναι, τι γίνεται με τις δομές του ΕΟΠΥΥ(πρώην ΙΚΑ) ή γιατρούς του ΕΣΥ; Και τι γίνεται εάν κάποιος τέτοιος γιατρός αντιγράφει αγωγές που χρόνια παίρνει ο ασθενής χωρίς να τον εξετάζει, μήπως δίνει και φάρμακα που δεν χρειάζονται; Εφόσον υπάρχουν πλέον οι τρίμηνες, μπορούμε να μιλάμε για ιατρείο συνταγογραφίας; Να σημειώσω ότι υπάρχει η δυνατότητα να περάσεις ότι κάτι είναι αντιγραφή συνταγής και να γράψεις όνομα γιατρού που το  σύστησε και ημερομηνία....
- Με βάση τον αριθμό των συνταγών; Εάν κάποιος δίνει τρίμηνες που σημαίνει ότι εξυπηρετεί τον ασθενή, μπορεί να θεωρηθεί υπερσυνταγογράφος;
- Με βάση το χρόνο που απαιτείται από ασθενή σε ασθενή; Υπάρχει κάποιος ελάχιστος ή μέσος χρόνος από ασθενή σε ασθενή; Και τι γίνεται σε περιπτώσεις που επειδή δεν δούλευε το σύστημα πρέπει να περάσεις συνταγές εκ των υστέρων....;
- Κάποια άλλη ιδέα;
- Συνδυασμός των παραπάνω;

Σκεφτείτε ότι αυτή τη δουλειά θα την κάνει μηχάνημα ή καλύτερα λογισμικό.
Κάθε ιδέα καλοδεχούμενη... Είναι καλύτερο να σκεφτόμαστε πριν .....
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

26 Ιανουαρίου 2012, 15:20:41
Απάντηση #27
Αποσυνδεδεμένος

Gatekeeper

Επώνυμοι
Μια ιδέα είναι να γίνουν οι ασφαλισμένοι συνδιαχειριστές-συνυπεύθυνοι του Συστήματος.
Προσωπικοι λογαριασμοί υγείας & ηλεκτρονικές κάρτες όπου οι ασφαλισμένοι θα πιστώνονται συγκεκριμένο ποσό.
Με το χρηματικό ποσό θα μπορούν να αγοράσουν όποια υπηρεσία υγειας επιθυμούν (κλινική,διαγνωστική εξέταση,φάρμακα,αναλώσιμα).
Κάθε μήνα θα λαμβάνουν statement με την κινηση του λογαριασμού τους ,για να μην έχουν δικαίωμα να δηλώσουν άγνοια δαπάνης όπως έκαναν εώς τώρα με τα βιβλιάρια υγείας.
Εαν κάνουν λελογισμένη χρήση του ποσού ένα τμήμα του θα προστίθεται στην επόμενη χρήση.
Εαν το ξοδέψει πιο γρήγορα το ποσό τότε bingo.....

Μην ρωτήσεις πάλι τι πίνω. Τώρα ξέρεις.  ;)
“It’s a poor sort of memory that onlyworks backwards, the Queen remarked.”
Lewis Carroll, 1872,
Through the Looking Glass

26 Ιανουαρίου 2012, 15:24:05
Απάντηση #28
Αποσυνδεδεμένος

Γ.Κτιστάκης

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Μια ιδέα είναι να γίνουν οι ασφαλισμένοι συνδιαχειριστές-συνυπεύθυνοι του Συστήματος.
Προσωπικοι λογαριασμοί υγείας & ηλεκτρονικές κάρτες όπου οι ασφαλισμένοι θα πιστώνονται συγκεκριμένο ποσό.
Με το χρηματικό ποσό θα μπορούν να αγοράσουν όποια υπηρεσία υγειας επιθυμούν (κλινική,διαγνωστική εξέταση,φάρμακα,αναλώσιμα).
Κάθε μήνα θα λαμβάνουν statement με την κινηση του λογαριασμού τους ,για να μην έχουν δικαίωμα να δηλώσουν άγνοια δαπάνης όπως έκαναν εώς τώρα με τα βιβλιάρια υγείας.
Εαν κάνουν λελογισμένη χρήση του ποσού ένα τμήμα του θα προστίθεται στην επόμενη χρήση.
Εαν το ξοδέψει πιο γρήγορα το ποσό τότε bingo.....

Μην ρωτήσεις πάλι τι πίνω. Τώρα ξέρεις.  ;)
Μου θυμίζεις τον Φον Δημητράκη (Αβραμόπουλος)  που τα έλεγε αυτά!!

26 Ιανουαρίου 2012, 15:44:06
Απάντηση #29
Αποσυνδεδεμένος

Gatekeeper

Επώνυμοι
Φαίνεται πως πίνουμε την ίδια μπύρα με τον Αβραμόπουλο, όπως επίσης με τους Αμερικάνους και Γερμανούς που το εφαρμόζουν το σύστημα (νομίζεις πως το σκέφτηκε μόνος του ο Φον?)
« Τελευταία τροποποίηση: 26 Ιανουαρίου 2012, 15:47:17 από Predator »
“It’s a poor sort of memory that onlyworks backwards, the Queen remarked.”
Lewis Carroll, 1872,
Through the Looking Glass

Λέξεις κλειδιά: