Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
29 Μαρτίου 2024, 15:08:40

Αποστολέας Θέμα: Ασφαλιστικά ταμεία - χρέος . Η αλήθεια  (Αναγνώστηκε 5569 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

20 Οκτωβρίου 2011, 21:19:16
Αναγνώστηκε 5569 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Mavrogialouros

Ιατροί
Τα άπορα ταμεία (ακόμα πιο μεγάλη απόλαυση)

Στην όλη ιστορία περί του κουρέματος, οι φίλοι των τραπεζών βάζουν μέσα και τα ασφαλιστικά ταμεία για να δείξουν πως θα την πατήσουν και οι απλοί συνταξιούχοι. Τα ταμεία λοιπόν έχουν ομόλογα της τάξης των 30δις που θα κουρευτούν κι αυτά. Ουπς λάθος. Κι εγώ τσίμπησα το νούμερο απο δημοσιεύματα και μάλιστα το νουμερο ταίριαζε με το ενδοκυβερνητικό χρέος. Τα δημοσιεύματα όμως δεν λένε τα ταμεία. Λένε τα ταμεία και άλλοι οργανισμοί του δημοσίου. Που δεν το είχα προσέξει και ευτυχώς κάποιος έκανε την ερώτηση: Πόσα ομόλογα έχουν τα ταμεία? (ευχαριστώ voskoulini) Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2011 (εισηγητική έκθεση σελίδα 112) τα ταμεία διέθεταν στις 31/08/2010 μόλις 6 δις σε ομόλογα και γραμμάτια του δημοσίου. Από αυτά θα κουρευτούν μόνο τα ομόλογα, αλλά δυστυχώς δεν βρήκα ακριβές νούμερο γιαυτά. Ας κρατήσουμε όμως τα 6δις.

Το θέμα είναι πως τα ταμεία δεν πληρώνουν τις συντάξεις τους από τα ομόλογα που διαθέτουν, για τον πολύ απλό λόγο πως δεν μπορούν να τα ρευστοποιήσουν. Άρα στην ουσία τα ταμεία έχουν 6δις μόνο στη θεωρία τη στιγμή που πληρώνουν συντάξεις κάθε μήνα. Άρα το ζήτημα είναι λίγο άσχετο με τις συντάξεις.

Διότι ακόμη κι αν προχωρήσει το σχέδιο που θέλει ο παπαδήμος και η ελληνική κυβέρνηση, δηλαδή το μηδενικό κούρεμα που υπόσχεται η συμφωνία του ιούλη, τα ελληνικά ταμεία πάλι δεν θα έχουν αυτά τα 6δις διαθέσιμα, διότι θα είναι δεσμευμένα σε μια 30ετή παπάρα που θα την έχουν και θα την κοιτάνε.

Θα σου πει ο καλός τραπεζίτης από την άλλη που σέβεται τη σύνταξη της γριούλας. Μα αυτά τα 6δις πλήρωναν τόκους που πληρώνουν τις συντάξεις. Αλήθεια? Πόσο είναι οι τόκοι των 6δις με επιτόκιο 4%? 240εκ το χρόνο. Αν κουρευτούν στο 50% πόσο θα είναι? 120εκ το χρόνο. Δηλαδή ο ελληνικός προϋπολογισμός θα επιβαρυνθεί με 120 ολόκληρα εκατομμύρια το χρόνο παραπάνω για να συνεχίσει να πληρώνει συντάξεις. Αυτά τα 120εκ βάζουν μπροστά οι τραπεζίτες για να γλυτώσουν οι ίδιοι 100 και πλέον δικά τους δισεκατομμύρια

Αν οι τραπεζίτες και η κυβέρνηση είχαν καμιά διάθεση να προστατέψουν τα ταμεία δεν θα τα είχαν βάλει να διαθέτουν μετοχές ύψους 4δις, δηλαδή το 1/3 των συνολικών επενδύσεων τους, διότι δεν θέλετε να μαντέψετε σήμερα πόσα από αυτά τα 4δις έχουν μείνει (ούτε τα μισά).

Από Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

25 Νοεμβρίου 2011, 18:22:09
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος


Πήγαν στον εισαγγελέα την Τράπεζα της Ελλάδος
25/11/2011


Έξι επιστημονικοί φορείς κατέθεσαν αίτημα στην εισαγγελία για κατεπείγουσα ποινική διερεύνηση της διαχείριση των αποθεματικών του Εθνικού Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (ΕΤΑΑ) από την Τράπεζα της Ελλάδος και ζητούν τον ορισμό Εφέτη Ανακριτή.

Όπως τονίζουν στην αναφορά τους το ΤΕΕ, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Εφετείων Αθηνών- Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσου και η Ομοσπονδία Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδος, στον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, υπάρχει άμεσος κίνδυνος να μην μπορεί στο μέλλον το Ταμείο να καταβάλει συντάξεις και παροχές, καθώς τα αποθεματικά του ΕΤΑΑ, ύψους πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία εξαναγκαστικά κατέθετε τα αποθεματικά του στην Τράπεζα της Ελλάδας με βάση τον αντισυνταγματικό νόμο 2469/1977, η διοίκηση της Τράπεζας τα «επένδυε» ανεξέλεγκτα και χωρίς καμιά προσοχή και επιμέλεια, σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου.

Όπως επισημαίνεται στην αναφορά, η ευθύνη της Τράπεζας που θα αποκαλυφθεί από την ανάκριση, συνίσταται στο γεγονός ότι μόνη ενεργώντας ως διαχειριστής ξένης περιουσίας πρόβαινε σε πράξεις διοικήσεως και διαχειρίσεως ενεργώντας όχι ως συνετός διαχειριστής, αλλά κατά τέτοιο τρόπο, ώστε μετά βεβαιότητας να βλάψει τη περιουσία του ΕΤΑΑ και ενώ τελούσε σε πλήρη γνώση α)της δραματικής καταστάσεως της Ελληνικής Οικονομίας και της γνωστής στην ΤτΕ δραματικής επιδείνωσης της β) ότι το καταβαλλόμενο ποσό κατά το χρόνο της επένδυσης σε ομόλογα του Δημοσίου μετά βεβαιότητας δεν μπορεί να αναληφθεί ολόκληρο από τον δικαιούχο ΕΤΑΑ, διότι επίκειται πλέον έτι δραματική επιδείνωση της Ελληνικής Οικονομίας, με προβλεπτές δυσμενείς συνέπειες γ) εν όψει των ειδικών συνθηκών που διαμορφωθήκαν με βάση το νόμο 3863/2010,οποτε από 1/1/2015 παύει η κρατική χρηματοδότηση στο ΕΤΑΑ και το Ταμείο δεν θα μπορεί να χρηματοδοτήσει τις παροχές των συνταξιούχων του και άρα να λάβει μέτρα ιδιαιτέρας προνοίας προς διαφύλαξη των αποθεματικών του Ταμείου.

Η πρωτοβουλία ξεκίνησε από τον Πρόεδρο του ΤΕΕ, κ. Χρήστο Σπίρτζη και ολοκληρώθηκε με την κατάθεση της αναφοράς από όλους τους Προέδρους των Επιστημονικών Φορέων.
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

Λέξεις κλειδιά: ασφαλιστικα ταμεία χρέος 
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
4 Απαντήσεις
4919 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 11 Μαρτίου 2010, 21:46:15
από Γ.Κτιστάκης
1 Απαντήσεις
3825 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 4 Μαΐου 2011, 11:40:19
από EzeΤΡΟΛ
41 Απαντήσεις
197891 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 27 Μαρτίου 2016, 23:18:48
από Αρχίατρος
60 Απαντήσεις
93938 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 11 Νοεμβρίου 2022, 07:38:25
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
35664 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 1 Νοεμβρίου 2021, 22:02:54
από Argirios Argiriou